Nejste přihlášen/a.
Čauky, řeším problém se 2 ma zvonky, oba dva mají zvonit zvonit naráz po stisknutí 1 tlačítka. Problém tkví v tom, že dříve toto zapojení fungovalo, nyní se vyměnil jeden zvonek za novější (starý se během dvou dnů rozštěloval, a nezvonil... neřešte...). Novější má větší spotřebu...
Jede o to, že oba zvonky zvonní slabě, druhý zvonek je vzdálen cca 35 metrů, vedeno telefoním kabelem, jsou tam velké úbytky napětí - napětí na svorkách zvonků je cca 4V. A to není to pravé zvonění. Přemýšlel jsem, že bych poblíž tomu vzdáleném zvonku (vedle něj.) dal vlastní zv. transformátor, a a napětí "od tlačítka - prvního zvonku" bych nepoužil na napájení toho vzdáleného zvonku, ale na spínání vlastního trafa (smozdřejmě sekundáru). Čím ten druhý transformátor spínat?... Přemýšel jsem 4 diody, kondík, relátko... avšak ..avšak...
Tak jsem popřemýšel že bych to nakonec spínal "holým" triakem, bez odrušení atd. Avšak nevím zda li triak KT728/400 přežije když mu do G, pusím cca 6-7V střídavých (na tvrdo) (krátká doba -zvonění). A1, A2 by spínala cca 12V... pro onen zvonek. (indukční zátěž - co na to triak?)
Musel bych asi zajistit, aby oba dva transformátory (zvnok.) byly napájené z jedné fáze...
Nebo je i nějaké elegantnější (jednoduché) řešení? Díky...
A co je špatného na tom relátku?
Jinak: Ony jsou na obou zvoncích jen 4 V? To by vypadalo jednoduše na slabé trafo, zkrátka zvonky neutáhne. Kdyby nízké napětí bylo jen na vzdáleném konci, pak bych to svedl na ztrátu ve vedení. Ale když je nízké napětí na obou, zkusil bych tvrdší trafo.
Na tom relátku - ono lidé zvoní různýmy způsoby - při krátkém zazvonění se bojím, že by byl úbytek ještě větší - ono relátko má spotřebu tak do 50mA, avšak nabíjecí doba kondenzátoru...půl seknudy, sekunda jak nic... Asi se našvtu a mrsknu do rozvděče první "tvrdé" trafo co potkám - ale zase klidová spotřeba...
I dvě zvonkové trafa jsem měl v sérii primáry - 24V, avšak je to i tak bída... škoda, že nelze zapojit primáry paralelně.
Nechápu proč by se měl na pouhé spínání triak odrušovat, nevím proč by měl mít problém s indukční zátěží a nevím proč by měl být problém dát do G odpory a nechápu proč by se nemohly spojovat primáry paralelně
Nevím, ale často mi příjde, že čím větší 3,14čovina tím je kolem toho zde vykombinovaných plno umělých problémů
Relátka jsou i střídavá, tak nechápu proč tam cpát diody a kondík, osobně bych tam dal SSR relé - málá spotřeba, spínání v nule (žádné rušení) takže klidně spínat i PRIMÁR toho druhého transformátoru (to je to kam je do trafa připojeno vstupní napětí, tedy 230V)
Dobře už na začatku ja napsáno - původní zvonek se rozšteloval - neřešte. Ale nemohu se ubránit dotazu, co se na tak jednoduchém zařízení jako je zvonek mohlo rozštelovat, že už je nepoužitelný , to jej museli přejet asfáltéři válcem?
Jojo, zvonek dostal padající omítkou, a ještě barvou...(vždy během 2- 3 dnů nějak nezvonil když měl...) Ty primáry paraleleně nejdou - jiný výrobce transformátorů, a napětí na prázdno se hodně liší - jakmile jsem to zkusil, trafa hodně bzučely.
tak jsem prošel pár nabídek obchodů a výběr SSR relé mě teda nenadchl, obyčejná relé sa zase na nízká napětí dělají jen s DC ovládáním, ale ono to ničemu zase moc nevadí, maximální může trochu bručet a to při zvonění zase moc vadit nebude. Nehledě na to, že usměrnit a vyhladit se to dá vždycky, délu nabíjení kondíku bych zanedbal to opravdu není v skundách...
Proč tak složitě? Problém je v tom, že dnešní zvonky berou větší proud, než starší a starší trafa dávají jen 0,68 A při 8 V. Vyměňte trafo za silnější, dá se sehnat 1 A při (tuším) 12 V. Dělá se i v provedení do rozvaděče na DIN lištu. To Vám 2 zvonky zapojené paralelně utáhne. Vlastní zkušenost.
doplněno 14.05.14 18:01:Například tady.
Zvonkové trafo se hodí spíše pro více bytových jednotek (panelák ap.).
Roční spotřeba el. energie vlastního trafa je značně velká.
Vyrobit 2 zvonky není žádný problém, včetně ekonomického provozu.
Zvonkové trafo je zvonkové taky proto, že má oproti jiným trafům minimální odběr bez zatížení...
Přesně tak jsem to vyřešil, avšak oba primáry jedou neustále... Zkoušel jsem i paralelně sekundáry, ale hádalo se to...
doplněno 31.07.14 14:46:Funguje to...Avšak vážne netuším jak primáry (napájení 240V) připojit na zvonkové tlačítko?... Co vím tak je to nepřípustné, zakázané.
Paralelním (sec. vin.) spojením jesm si chtěl pomoci s tvrdostí zdroje..., avšak problém byl ve velkém úbytku napětí na vedení, proto volba vyššího napětí.
Ne, 230 V do zvonkového tlačítka opravdu nepřipojuj. Zvonkové tlačítko pro to není navrženo, navíc se dá snadno vyloupnout krytka a pak by bylo 230 V přímo připravených pro prst.
hejkale, nebavím se o tom, jak se to nechá koupit, ale o tom, jak je to realizováno...bez elektro znalosti prosím rádcům nedoporučuj, aby napájeli primár přes zvonkové tlačítko ---průser je jistý... a to ti garantuji.
Zvonkové spínače se běžně používají pro napětí 230V, stejně jako pokojové vypínače osvětlení, tak proč na zvonkový spínač by nemohly být připojené do primáru dvě zvonková trafa. Pak na každé zvonkové trafo je možné zapojit zvonek s odpovidajícím sekundárním napětím a je potom jedno o jaký druh zvonku jde. Samozřejmě délka přívodního vedení má na výkon zvonku vliv. Zvonky při zmačknutí tlačítka budou zvonit najednou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.