Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zajímalo by mě proč když jsem spravoval světla a při vypnutím vynípači od světel jsem zkrátil, přestřihnul kousek kabelu, proč mi to vyhodilo proudový chránič?
Fáze tam přeci nešlo.
Vysvětlil by mi to prosím někdo?
Děkuji
Kdybyste střihnul fázi, tak by vypadl jistič. Kdybyste v okruhu neměl zapnutý spotřebič (skrz chránič by netekl proud), nevypadl by chránič.
Vy jste zkratoval nulák (modrý) s ochranným vodičem (zelenožlutý).
Nulákem teče stejný proud jako fází, ale pokud teče proud ochranným vodičem, je něco špatně. Při štípání jste část proudu nulákem přenesl na ochranný vodič, proto chránič vypnul, chyběla mu ta část proudu z nuláku. Je to jeho funkce, ověřil jste si, že je v pořádku.
Fido, ano! Bavím se o jednom okruhu na chrániči, před vypínačem může být rozsvícené světlo přes jiný vypínač...
Máš pravdu spletl jsem se, ale jen v tom, že pokud byl vypnutý vypínač, tak nemohl vypadnout jistič...
PRINCIP PROUDOVÉHO CHRÁNIČE pro laiky:
V rozvodné soustavě TN-S (dnes jediná povolená pro domácí rozvody) jsou rozvody tahány třemi dráty.:
Fáze "L" (hnědá, černá nebo šedá) má napětí 230V proti zemi, a teče tam proud podle odběru spotřebiče.
Nulák "N" (modrý) má proti zemi nulové napětí, ale teče jím stejný proud jako fází.
Ochranný vodič "PE" (zelenožlutý) nemá žádné napětí vůči zemi, a pokud jím teče nějaký proud, tak to bývá poruchou spotřebiče - v tomto případě tím spotřebičem může být člověk a to je špatné.
Proudový chránič porovnává proud, který teče fází s proudem, který teče nulákem. V ideálním případě jsou oba proudy stejné. Pokud nejsou stejné, může proud "unikat" třeba přes ten ochranný vodič zpět do země, anebo v tom horším případě jinudy, třeba skrz člověka, což je špatně. V tom případě chránič vypne.
doplněno 13.02.14 23:36:@totak - snad jsem laicky vysvětlil...
Jistič a chránič jsou rozdílné zálečitosti s různými funkcemi. Jistič chrání dráty proti shoření, chránič zabezpečuje spíš obsluhu spotřebičů proti újmě na zdraví. Ideální je kombinace těchto dvou ochran...
doplněno 13.02.14 23:50:@takjan, samozřejmě, to jsem psal už v první reakci. Pokud je nulový odběr, nemá FI důvod padat,...
doplněno 14.02.14 22:44:@magdon: nechci se přít, ale pod pojmem "přechodový odpor" si představuji něco jiného...
Nutno ještě doplnit, že přes ten chránič musí běžet nějaký proud-zapnutý jiný spotřebič. Pak vypadne při spojení N+PE. Jinak ne..
Zdravím.
Jelikož třífázová soustava není nikdy zátížená rovnoměrně (snad jen kdyby byl zapojen jeden třífázový spotřebič) a vodiče za FI mají nějaký malý odpor, není napětí na N (i při celkem malém zatížení) za FI nulové, ale má nějakou malou hodnotu. To je rozdílné od hodnoty napětí na PE (mělo by být nulové, ale v praxi není). Rozdíl těchto napětí způsobí, že vybavovací cívkou FI projde vybavovací proud a FI vypne i když je vypnutý vypínač.
No tak jsem si to tu teď všecko přelouskal a zjistil jsem, že bentolovi ještě nikdo neodpověděl na jeho otázku. Minstrel trošku klepl hřebíček na hlavičku, a tak se pokusím to trošičku dovysvětlit.
Bentol se ptal, jak je možné, že když má odpojené přívodní napětí, jak to že mu vypne proudový chránič, když skratne nulový vodič a ochraný ( N a PE ). Otázka je prostá - jak je možné, že může téct nějaký proud, když je všechno vyplé?... Ano opravdu může. Nemůže za to proudový chránič, nýbrž indukované napětí, které se indukuje na nulovém vodiči. Tento vodič (N) je zhruba každých 200m přizemňován a protože každý vodič se může chovat jako cívka, tak se na něm může indukovat a taky indukuje napětí, které je přímo uměrné vzdálenosti vedení. Takže pro laiky vysvětleno: pokud si vyndáte z HDSky pojistky a odpojíte celý dům, tak klidně při stříhání nějakého kabelu když skratnete N a PE, tak vám klidně může vyletět proudový chránič. Ale taky nemusí; záleží na tom, jak daleko od vašeho domu je vodič N přizemněn. Čím blíž je k vašemu domu přizemněn, tím je pravděpodobnější, že proudový chránič nevyletí.
Já myslím, že tazateli už dávno odpověděno bylo. Nejčastěji za tento jev může další běžící spotřebič, který běží sice v jiném obvodu, ale na totožném chrániči.
Dotaz od Magdona byl trochu jiného rázu a taky se nám ho podařilo objasnit. Na vině jsou nevyrovnané podmínky v 3f síti a indukce na N vodiči.
a nezemní se N při každém odbočení?
doplněno 16.02.14 19:24:"francis" píše každých 200m se zemní N . Nezemní se také u každého odbočení.
doplněno 16.02.14 19:24:"minstrel" dotaz sešpatně zařadil, nepaří vám..
@111: "N" se nezemní !
Po rozdělení PEN na PE a N se už nesmí zpět spojit, takže oddělený nulák N už nesmíte spojit s ochranným uzemněným žlutozeleným vodičem PE...
Teorie od vlada je naprosto v pořádku. Prvotní problém: nevyvážená sítˇ způsobí, že fyzikální jev a to je elektromagnetická indukce, naindukuje na vodiči bez napětí nějaké to napětí (princip transformátoru). A toto byť nepatrné napětí při propojení N a PE odpojí proudový chránič. Jednoduché jako facka. Kdyby se domy přizemňovali na vstupu, tak by k nečemu takovému nedocházelo. Ovšem toto je problém, který běžného člověka vůbec neomezuje, neboť komu z vás se podařilo vyrazit proudový chránič při odpojeném hlavním jističi (myslím že jen bentolovi) a komu z vás to navíc ještě vadilo? Jde přece jen o pokus o vysvětlení něčeho co se vysvětlit dá.
Zdravím
Vůbec si nemyslím, že se jedná pouze o tazatele. U FI je mnoho věcí, které by měly vejít do povědomí nejenom elektrikářům. Celý život jsem na montážích (je mě 58 let) a vždycky se najde nějaký problém. Jsou to indukce ve vodičích, vliv HDO, vliv otřesů základové desky při sepnutí relé, nevyrovnaná síť a mnoho dalších a dalších věcí. Co je ale hlavní je to, že proudový chránič chrání život a majetek. To že ne vždy je všechno v pořádku je normální. Pokud jsou problémy, řekněme si je a hledejme odpověď, kde je chyba. I pro to je zde "poraďte. Pokud mě někdo řekne, že perfektně rozumí FI, nemá pravdu. Ale myslím si, že tazateli bylo odpověděno dost kvalitně.
doplněno 18.02.14 18:52:Odpovězeno, omlouvám se.
doplněno 18.02.14 18:59:Abych reagoval přesně na otázku. Odpovědi byly vesměs dobré a to co se vám stalo je naprosto standardní věc.
Vlada, souhlasím s vámi. Není tady důležité probírat do detailu funkci proudového chrániče a jeho záludnosti. Důležité je, aby si každý človek uvědomil, co to proudový chránič je a k čemu slouží.Slouží k tomu, aby chránil naše životy. Jen pro ilustraci všem, kteří o elektřině toho moc nevědí. Proud 30mA je jen maličký proud. Nedokáže rozsvítit žárovku, nedokáže rozsvítit obrazovku vaší TV a už vůbec nedokáže pro vás vyrobit teplou vodu. No přece jen něco dokáže. Dokáže vás zábít. A právě proto, aby takových umrtí bylo co nejméně, je tu proudouvý chránič. Nedokáže všechno, ale dokáže (když proud protěká tudy kudy nemá, třeba lidským tělem) okamžitě vypnout.
A ještě drobný jízlivý vzkaz takjanovi. Ono by se indukovalo kdyby byly stejné délky a stejné podmínky. Což asi nejsou, že jo?
Zkuste si prostudovat téma na elektrika. cz. Jinak souhlasím, že porudový chránič je pro někoho velká neznámá a nejhorší je, že při jeho padání ho radší proklemují místo odstranění prvotní příčiny. Jinak doporučuji prostudovat knihu "Proudové chrániče". Ale: existovali jsme bez nich asi 100 let. Horší je najít byt, kde ani jedna zásuvka neměla zapojen PE čili kolík. Přesto se za cca 40 let nic zlého nestalo...
Tak to bych potom popohnat k zodpovědnosti revizního technika. Před zavedením títě TN-S byla ochrana nulováním.
doplněno 20.02.14 17:42:@hop zase netuší k čemu se vztahuje odpověď. Pokud v bytě nenajdu ani jednu zásuvku správně zapojenou, tak s největší pravděpodobností to je původní elektroinstalace a musela projít výchozí revizí. A k tomu se vztahuje odpově´d.
Rekonstrukce je jiná kapitola. Tam už dodavatel elektřiny energii dodává a má výchozí revizi a netuší, že probíhá částečná či plná rekonstrukce a pokud provádíte rekonstrukci s porušením elementárních pravidel, tak je to zarážející a raději bych to tu nepublikoval.
A tušíte, kolik se dneska dělá menších rekonstrukcí, u kterých zákazník nevyžaduje revizi nebo tlakovou zkoušku?
Samozřejmě teď nemyslím jen elektro...
Už se to tu řešilo, zatím jsem našel jen tenhle odkaz, ale bylo to tu někde vysvětlené pravděpodobněji.
doplněno 14.02.14 14:39:Tak tu lepší odpověď jsem nenašel. Stručně řečeno, způsobuje to přechodový odpor na nulovém vodiči kdesi v síti (za chráničem) při zapnutém zcela jiném spotřebiči (stačí žárovka). Část proudu tímto zapnutým spotřebičem, která by normálně tekla nulákem zpět do PEN (svorka před rozdělením na N a PE) tak teče přes v tu chvíli menší odpor tím střihaným kabelem.
doplněno 15.02.14 00:01:Hope, mám na mysli nedokonalý (zoxidovaný, nedotažený) spoj na nuláku. V podstatě jde o to, že spojením N a PE při stříhání kabelu se případný zvýšený odpor N překlene vodičem PE, takže se proud mající téct pouze N částečně rozdělí i do PE. Tím vznikne rozdíl mezi proudem v N a L (fáze je odpojená). Zhruba před rokem se to tu řešilo a byl u toho i vysvětlující obrázek. Jenže jsem to nenašel. Asi to neumím dobře vysvětlit, zkuste pohledat. Třeba tu odpověď najdete.
@magdon: k tomuto efektu ale není potřeba žádný přechodový odpor, žádný zoxidovaný spoj. V ideálním případě se při štípání proud rozdělí na polovinu mezi PE a N, takže teoreticky pokud máme odběr 60mA a ten se rozdělí napůl, tak těch 30mA chránič vyhodí...
doplněno 15.02.14 08:56:@magdon: tak jak jste to nakreslil to snad nevypadávalo. Neměl jste na druhém konci třeba už připojený bojler, pospojený na bytové jádro? Nebo připojený na kovové trubky?
hop má zcela pravdu.
magdon chce to trochu představivosti. Tak si vezmi to, že proudový chránič funguje tak že co teče skrz něj fází musí téct i skrz něj i nulákem a vše je v pořádku. Kdekoliv v bytě mi něco jede a teče mi XY proud tam a XY proud zpět (vynecháme, že síť je střídavá ) přes chránič a kdekoliv v bytě dojde ke spojení nuláku a ochranného vodiče, dojde k pořeklenování proudového chrániče co se týká nuláku, ten to vyhodnotí jako proud který teče jenom fází a vybaví...
Doporučuji nakreslit, opravdu v tom nehrají roli žádné přechodové odpory, žádná koroze ve svorkovnicích atd. , spíš naopak.
doplněno 15.02.14 09:21:111:
a není to jedno, když je co řešit i bez zájmu tazatele?
Jo, tohle bych pochopil. Jenže mě vypadával chránič, který byl jen a pouze pro bojler. Vstup L do chrániče nebyl zatím připojen nikam, N před chráničem a PE mimo chránič byl na PEN. když došlo ke spojení N (vedoucího přes chránič) a PE (mimo chránič) došlo k vybavení. Fázový vodič nebyl připojený na žádné straně nikam.
doplněno 15.02.14 08:29:Vypadá to jako nesmysl, protože to by teoreticky musel chránič vypadnout i kdyby ležel nezapojený na stole a já mu propojil 2 svorky kusem drátu. Tohle už nechápu a chtěl bych to od někoho vysvětlit.
No..občas se dějou věci, mezi fází a nulou
Myslel bych si, že na PE bylo nějaké napětí, v řádech jednotek, až desítek voltů (nemělo by být, ale možné to je). Jakmile se šluslo PE a N za chráničem, chráničem začal téct jakýsi proud a ten ho mohl shodit. Ovšem, je to jen teorie a kdo ví, co se dělo.
Ještě chci poznamenat, že chránič s reziduálním proudem 30mA zpravidla vypíná při mnohem menším proudu. Například chrániče Schrack umí vypínat i pod 20mA. Oněch 30 je maximální možný rozdílový proud.
Jen malý dovětek.
Chránič porovnává proud z fáze, který teče do spotřebiče s proudem, který se vrací ze spotřebiče. Pokud je tam rozdíl, tak vybaví. Pro domácnost je rozdílový proud 30mA. (napsáno jinými slovy co už tu napsal @hop)
Dobrý den.
Že vám vypnul proudový chránič FI i při vypnutém jističi je známka, že chránič je funkční, že je v pořádku. Rozebírat podrobnosti okolo této věci bude asi pro vás zbytečné. Jen tak stručně - napěťové poměry mezi nulovým vodičem (N) a vodičem ochranným (PE) /jsou to vodiče, které nejsou jištěny jističem/ jsou různé. A to vyrovnání poměrů způsobí vybavení chrániče.
Zdraví Petr
Celá tato diskuse je úplně zbytečná. Nikdo z nás neví jak jsou obvody v konrétní instalaci provedeny a co je proto skutečnou příčinou. Tady jsou rozebírány rozebírány teoretické možnosti, ale realita může být úplně jiná.
Co se stalo tazateli je celkem jasné a jednoduše vysvětlitelné, nepochopitelné je co zde uvedl magdon...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.