Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sestava větráků - napájení

Od: tomasek* odpovědí: 32 změna:

Zdravím.

Jelikož mi přijde, že se v bytě při nižších venkovních teplotách "přenáší" teplo z radiátorů do místností dost pomalu, napadlo mě, že bych mohl vyrobit sestavu dejme tomu 3 větráků (12V DC, proud 0,1-0,2A) a tu na radiátor nasadit (aby se teplý vzduch "vháněl" do místnosti).

V té souvislosti mám 2 otázky:

1) má to vůbec nějaký smysl (resp. myslíte, že to bude mít nějaký znatelný účinek)?

2) jak ony tři větráky zapojit/napájet? V elektrotechnice se až tolik nevyznám :-/

Pro doplnění přidávám obrázek ventilátoru (který bych asi použil).

Předem díky za rady/názory.

Sestava větráků - napájení

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zajixxx*
hodnocení

2x

1) Smysl to nemá - sice fouká pěkně ale na tento účel je to málo

2) Červené drátky spojit dohromady, černé taky. Segnat zdroj co dává 12V(adaptér, aj.) červené na + zdroje, černé na mínus zdroje.

doplněno 26.01.14 20:22:

segnat, překlep... sehnat

tomasek*
hodnocení

Díky za odpověď. Stačilo by třeba trafo k autodráze (12V)?

hop®
Pravdepodobne ano, pokud je tedy schopne dodat proud cca 0,6A.

hodnocení

2x

Trošku to pomůže.Jen vám poradím

1. Kupte ventilátory většího průměru. Budou tišší a přitom víc foukat.

2. Nechte mezi lopatalmi ventilátoru a tělesem, či jinými předměty aspoň 2 cm místa, jinak to opět bude hlučet.

3. Kupte raději zdroj cca 9..10 V. Stále to bude dobře foukat, ale hlučnost se výrazně zmenší.

4. Vymyslete to tak, aby ventilátor ofukoval co největší plochu žeber a teplý vzduch berte spíše u horní poloviny radiátoru.

doplněno 28.01.14 08:19:

12 cm je dobrých. Nezapomeňte, že pokud bude ventilátorů zapojeno paralelně víc, tak regulátor musí utáhnout součet všech proudů, takže nějaký levný regulátor do PC nemusí stačit. Reálně vyhovuje několik 3 A diod v sérii a přepínač.

tomasek*

Uvažuji o větrácích průměru 12cm. Běžně dostupné se o větším rozměru dají sehnat jen 14cm větráky, ale ty jsou téměř 2x dražší, takže se nevyplatí. Dám tam nejspíš i regulátor otáček, takže na zdroji (zda 12, 10 či 9 V) asi až tak nezáleží. I tak díky za rady!

hodnocení

0x

Podle mě to není ideální nápad, už se to tu jednou řešilo:

¨ poradte.cz/...

tomasek*
hodnocení

Díky za odkaz na předchozí diskuzi - nevěděl jsem o ní. Nicméně bohužel se v ní moc nerozřešilo - hlavně z pohledu, o který mi jde (rychlejší vytopení místnosti - resp. lepší cirkulace teplého vzduchu od topení).

hodnocení

0x

Kupodivu to moc nepomůže, jen do dělá rámus. Když vytáhnete přímotop, tak než protopíte cenu větráků a zdroje, máte to na několik let přitápění.

takjan*

Takový větrák sežene za 80,-Kč. Takže na přímotpu neušetří. Význam to má, ale ne velký, záleží na teplotě otopné vody. Navíc otáčky může zregulavat na trochu nižší, takže kravál se zmenší

Nezíská víc, než nějakých 100 až 150 W topného výkonu, podle toho, kde je v topení problém. Že to moc nefunguje snadno ověří měřením teploty zpátečky.

hodnocení

0x

Klasický PC větrák, 12V Ss. Ten název-Bestcooler :-D To bude kvalitka. No, rozežene to vzduch rychleji, jen bude potřeba zvýšit tepelný příkon radiátoru. Navíc to bude hlučet.

zabu
hodnocení

0x

Nebylo by lepší to řešit tak, jak se má. Tedy jestli nestačí výkon tělesa, tak ho zvětšit? Buď delší, vyšší, použít třídeskový? Neuvádíte čím topíte, stačí vám výkon zdroje tepla? Máte teplá celé tělesa, v celé výšce?

tomasek*
hodnocení

Díky všem za reakce. Jen doplním, že se jedná o byt v paneláku s ústředním topením. Nejedná se mi o nějaké úspory - je mi jasné, že to žádné úspory nepřinese (ba naopak) - jen mi jde o to, aby se v chladnějších dnech (kdy je venku dejme tomu - 8C a níže) teplý vzduch od topení rychleji dostal do místnosti. Topení je takové to starší litinové s žebry (10 žeber). Samo o sobě je horké ažaž, ale přijde mi, že teplý vzduch okolo "stojí" a neproudí dostatečně rychle do místnosti. Měnit topení se mi nechce (řešit něco s naším družstvem, to je vždycky na dlouho)...

Jinak větráček je možné podle mě použít "jakýkoli" - otáčky by se omezily (takže by z toho ani nebyl takový hluk). Navíc je ten větráček "ověřený" (dle hodnocení na dx.com). Takže bych neřešil, že je to "značka" Bestcooler...

zabu

Neustále mám pocit, že neřešíte prvotní příčinu problému. Pokud toto řešíte, předpokládám, že je Vám zima, a nejde už víc vytopit místnost. Jaký máte rozdíl teplot u stropu a na podlaze?
Pokud se Vám hromadí teplý vzduch u stropu, a dole máte zimu, i když takhle na dálku nechápu proč(panelá? pod Vámi netopí?), je třeba zateplit podlahu. Trochu by pomohl ventilátor u stropu, který by rozproudil vzduch.
Pokud máte celkově zimu, a těleso je dole studené, tak Vám opravdu ventilátorek moc nepomůže.

pavelv*
hodnocení

0x

Já si myslím, že pokud nebudu počítat spotřebu větráku, tak by to mělo být výhodné. Teplý vzduch nebude proudit pomalu okolo okna, tím nebude docházek k takovým ztrátám. Případně by možná bylo lepší udělat směr toku vzduchu od shora dolů, avšak nesmí to vířit prach na zemi. Asi Vám nezbyde nic jiného, než to přímo vyzkoušet. Pak se nezapomeňte podělit o Vaše poznatky :)

hodnocení

0x

Máte záclony nebo závěsy? A nemáte radiátory za záclonami?

tomasek*

Závěsy nejsou (alespoň v místnosti, kde mě "rozvod tepla" trápí nejvíc). Záclony ano, ale takové ty kratší (končí nad topením, nezakrývají ho).

Zkuste zjistit teplotu zpátečky - té trubky dole. Je horká jako ta horní?

tomasek*

Zkusím večer. Ale tuším, že teploty se až tolik neliší. Dolní je myslím o něco chladnější, ale tak je to asi normální. Už jsem si objednal infračervený teploměr (hodí se tak nějak na všechno), tak až za pár dní dorazí, můžu to změřit přesně.

Jde o to, že pokud je voda ve zpátečce už teď málo teplá, nic moc už z radiátoru nejde získat.

tomasek*

Jasně, chápu, jak to myslíte. Pokud by voda ve zpátečce byla chladná, znamenalo by to, že radiátor "vyzáří" teplo sám o sobě a větráky by byly zbytečné. Mrknu na to a uvidím, ale myslím, že voda ve zpátečce je ještě "dostatečně" teplá.

zabu

Dostatečně teplá zpátečka, je o 20°C chladnější, než je vstupní teplota. Na tento rozdíl je radiátor navržen a tehdy má jmenovitý tepelný výkon. Nestačí-li to, tedy je zpátečka studenější, je to špatně. Buď je nízká teplota vstupní vody, nebo máte něčím snížený průtok(vstupní nebo výstupní ventil?), něco ucpaného apod, a žádným ventilátorem si nepomůžete.

hodnocení

0x

Samozřejmě, že ty větráky pomohou. Tak jako pasivní chladič využívá přirozené proudění a přidáním větráku se zvýší jeho učinnost, stejně tak se zvýší učinnost topení radiátoru.

jofa*

Osobně si myslím, že nic moc nezískáte, pokud nejsou radiátory "rozpálené" a brzo to odstraníte. Budete mit v bytě cirkulaci vzduchu a naopak průvan Vám bude vzduch ochlazovat. Ne nadarmo se v létě používá ventilátor, který vzduch bez pohybu ochlazuje. Stejně jako vítr nedovolí extrémnímu mrazu. Možná v počátku teplejší vzduch nepatrně rozvíříte, ale zaroveň ho prouděním budete ochlazovat. Toť nejen můj názor.

Ventilátor v létě vzduch neochlazuje, ale jeho proudění urychluje odpařování potu a odpařováním potu se ochlazuje tělo.

jofa*

Tak samozřejmě, že jsem tím myslel proud vzduchu, lidově průvan, který ochlazuje tělo, a nikoliv samotný ventilátor.

doplněno 27.01.14 15:03:

Jo blbě jsem se tam vyjádřil, přiznávám chybu, ale podstata zůstala.

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím.

Radiátor má už od výrobce určený tepelný výkon. Když do něj budete fučet co to půjde, větší tepelný výkon nedostanete. Akorát to bude foukat a můžete mít určitý individuální pocit tepla.

tomasek*
hodnocení

Také zdravím. Vyslovím svoji domněnku - na vstupu do topení bude mít voda dejme tomu 60C a na výstupu 40C. Když tam dám větráčky, tipoval bych, že to pomůže odvést "teplo z radiátoru" rychleji a voda na výstupu bude mít dejme tomu 30C. Těch 10C se "nevypaří", ale zůstane v místnosti. Je to opravdu spíš odhad/dohad - musel bych to v reálu vyzkoušet :). Asi se do toho nakonec pustím. Až mi dorazí infračervený teploměr, budu moct měřit teplotu na trubkách a uvidíme, jak to dopadne :).

hop®

Nezlobte se, ale stejně asi zjistíte, že je to na nic, moc do toho neinvestujte. Pokud bude kolování vzduchu účinné tak, aby zajišťovalo rovnoměrnou teplotu, tak budete mít v místnosti věčný "průvan". A ten bude více nepříjemný, než pouhé chladno...

hope:
osobně si myslím, že pár větráků na radiátoru se opravdu zaslouží o lepší využití radiátoru a rozhodně nezpůsobí průvan v místnosti :)

duha*
hodnocení

0x

jeden čas jsem používal obyčejný větrák přistavil jsem ho k radiátoru na stupen 1 a to byl fofr jak se místnost vytopila vzduch šel jen na povrch radiátoru a ne dovnitř žádný prach nic a nebyl ani slyšet

tomasek*

Taky možnost. A větrák dneska člověk sežené za pár šupů. Vypadá to na levnější a jednodušší variantu, než něco bastlit :). Asi to zkusím, díky za tip.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]