Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Malé ventilátory pod topení vs úspora

Od: weka* odpovědí: 11 změna:

zdravím všechny

teď jsem na internetu natrefil na malé ventilátorky, které se na liště umisťují pod topení...

jsou na ně různé patenty a garantují úsporu tepla až o 30%...

co si o tom myslíte?

lépe prý naženou teplý vzduch do prostoru...a samozřejmě ho naženou i mnohem rychleji než přirozeně...

mají i nějaký termostat, který to zapíná jen při určité teplotě...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Tam,kde jsou velké rozdíly teploty v místnosti,a v některých místech je to náchylné k tvoření plísní,může takový ventilátor odpomoci takovým nevhodným projevům.Samozřejmě to spotřebu tepla nesníží,spíše naopak.Také pokud jsou na radiátoru namontovány termoventily,radiátory se více ochlazují,protože se přivádí studenější vzduch z okolí.

JABRAKA

dht*
hodnocení

0x

Dobrý den

Musím jen opakovat, že zákon zachování energie doposud platí. Tedy kolik tepla do místnosti přivedete, tolik z ní opět unikne a to co zbyde je teplo Vašeho domova. Jestli dáte pod radiátor ventilátor, dosáhnete maximálně rychlejšího pohybu vzduchu v místnosti, úspor však nikoli.

hodnocení

0x

Podle mě dosáhnete jen toho, že teplo bude dřív u stropu a v podstatě budete topit ještě víc...jakmile je radiátor pod oknem, funguje přirozená termodynamika místnosti, léty osvědčený jev.

mohlo by to fungovat u meraku v panelaku... vyzene vice tepla za kratsi cas nez pocita merak, pokud to tak bylo mysleno. jinak jina uspora neni moc mozna... snad vytapet vodu na mensi teplotu, rozhanet a mit kondenzacni kotel... ale velka uspora to asi nebude.

hodnocení

0x

Tohle? Čtyři PC ventilátory v hodnotě dejme tomu 80 kč na kusu plechu s adaptérem 220/12 V za 1300 Kč? Domnívám se, že hlavním důvodem prodeje je spíše vydělat. Nikde tam nevidím nějaké relevantní výsledky měření, kromě grafu, který znázorňuje rychlejší vytopení místnosti. Na tom ovšem nemusejí pracovat studenti VUT Brno, to umím namalovat taky.

weka*
hodnocení

přesně tohle...samozřejmě, že jsem chtěl jen vědět, jestli s tím nemá někdo zkušenosti..;)

olaf71*
hodnocení

0x

a také pěkně rozvíří prach

kejki
hodnocení

0x

Tam, kde jsou chladné stěny, dojde ještě ke snížení teploty místnosti. Osobně vyzkoušeno. No zase to trochu ohřeje ty stěny...

hodnocení

0x

Ventilátor zvýší tepelný výkon radiátoru - za jednotku času odebere více tepla. Tím se sníží teplota zpátečky a zlepší se přestup tepla v kotli, který právě závisí také na rozdílu teplot stoupačky a zpátečky. Pokud chcete rychleji vytopit místnost, tak ventilátory pomohou.

hodnocení

0x
Jasne...a pri pouziti 4ks techto zazracnych ventilatoru je uspora primarni energie az 120%..
Aneb do roka a do dne milionarem.
sanyo*

Očima laika ty ventilátory hodnotím jako pěknou blbost, nejen že navýším své výdaje za pohon ventilátorku ( elektřina, nákup baterií a pod.) - jedině, kdybych je zpřevodoval na pohon od např. upnutého jízdního kola, tak bych možná to mělo něco do sebe - úbytek na vlastní váze, zvýšení vlhkosti v místnosti, manželka by mi přestala nadávat, že nic nedělám, atd., atd., atd. Udělal jsem si dnes doma v kuchyni ( 20 m2 )takový pokus - ráno v 5 hod. jsem zatopil ve zplynovacím kotli, zhruba za 4-5 hod. hodiny to vyhaslo, radiátory jsou ještě teplý, teď v 15 hod. jsem změřil teplotu digit. teploměrem na gauči v kuchyni ve výšce cca 50 cm - 22,3 st. C, poté u stropu 23,5 st.C , tedy rozdíl 1,2 st. C. Takže mi není jasné, co bych měl těmi ventilátorky honit, aby se mi to vyplatilo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]