Nejste přihlášen/a.
ahoj,
mám 7 let fotoaparát Olympus C-55 Zoom. Od počátku náročnější na baterie, ale dalo se s ním fotit třeba měsíc. S alkalickými bateriemi. Pak jsme měli rok nabíjecí a po roce mu přestaly stačit. Od té doby opět kupujeme alkalické, ale počet snímků či doba výdrž baterek v aparátu se zkracuje, nyní vyfotíme pár snímků a hlásí vybité baterie. Na internetu jsem našla spoustu diskusí na to téma, ale žádné řešení. V bateriích problém není, zkoušeli jsme různé a doba použitelnosti se evidentně zkracuje.
Mám koupit nový foťák, nebo zkusit servis, nebo lithiové baterie, nebo...?
Co byste radili?
Nejsem při penězích, ale foťák teď budeme potřebovat na důležitých akcích. Nechce se mi stále něco vyhazovat (ekologie), ani se mi moc nechce koupit sadu lithiovek s nabíječkou a zjistit, že to zase nepomohlo. Ani se mi nechce dát za opravu stejně jako za nový foťák. A teď babo raď.
Pokud mám uvažovat o novém foťáku, tak asi Olympus SZ-14. Mám vyměnit super C-55ku za tohle?
Děkuji.
Rychlejší vybíjení baterií může být způsobeno dvěma faktory - jednak nějakým zkratem a jednak mechanickým poškozením převodů (apod.) - tedy větší spotřebou při vysouvání objektivu,zoomování,ostření... První problém je možná řešitelný (možná taky ne - za rozumný peníz), druhý problém je prostě opotřebení.
Osobně bych o opravě neuvažoval a poohlédnul se po foťáku novém - podle potřeb,ten zmíněný je funkčně rozhodně lepší.
doplněno 20.06.13 23:49:Bmbx: Prostá dedukce... Obecně mechanika ´žere´ největší část energie kompaktů - a pokud se zhorší vlastnosti mechanismu, logicky vzroste spotřeba. Jako další možnost vybíjení uvažuju zkrat (a nebo zvýšení odporů konektorů apod.). Kdyby šlo o foťák řádově dražší, možná by se oprava vyplatila, ale jestliže aktuální náhrada stojí necelé 3.000,-, nepovažuju servisní zásah za rentabilní.
doplněno 21.06.13 00:21:..."mechanismus vysouvání objektivů opotřebením na mechanickém odporu ztrácí"... - no, nevím, jeden z mých kompaktů (Z3) na něco takového odešel - při vysouvání a zasouvání bylo slyšet časem vyšší a vyšší namáhání motorku, až bylo zatížení takové, že elektronika vypla - resp. nezapla foťák.
mowla:
máš pozitivně potvrzeno, že by mechanické opotřebení vysouvání objektivu, zoomování, ostření u digitálních fotoaparátů vedlo k vyšší spotřebě, navíc takové aby to znatelně zkracovalo životnost baterií? Já tedy ne
Na alkalické se dá vyfotografovat vždy podstatně méně než na kvalitní Ni-MH akumulátory, navíc alaklické se ve výdrži diametrálně liší podle výrobce.
doplněno 20.06.13 23:56:mowla:
ne každá dedukce je správná
speciálně mechanismus vysouvání objektivů opotřebením na mechanickém odporu ztrácí. Ostření taky. V případě zvýšení mechanického odporu se elekronika chrání a vypíná.
Pokud jde o baterie - to by mohlo platit, pokud by nebyl ten problém, že se prostě jakékoli baterie vybíjejí evidentně stále dříve a dříve. Stejný problém jsem našla u dalších lidí na diskusích - čím déle foťák mají, tím častěji musí měnit baterie, až už pomalu hlásí stále jen vybité, ať tam dáte jakékoli.
Ale jo, taky jsem zaslechl že Olympusy mívají tento problém, bohužel je to jedna z firem, která výrobu digitálních fotoaparátů nezvládá nejlépe, přestože jejich první ultrazoomy jsou legendární.
Kurnik, co z toho vyplývá?
Taky jsem často narazila na problém s Olympusem. Takže co by dělal bmbx? Opravit/vyhodit/kupovat-nekupovat Olympus s akumulátorem? Čím to sakra může být, to jsem se ještě nikde nedozvěděla
moxa:
co bych dělal? Já bych prověřil jaký proud teče z baterek a hlavně při jaké úrovni vybití baterek foťák vypíná. On nemusí být problém ve velké spotřebě, ale že dochází ke špatnému vyhodnocení stavu baterii.
babkazov:
to co píše mowla je možná logické, ale hodně nepravděpodobné
Máme tester baterií, už to nebere ani baterie 1,4 - 1,5 V či "full". Naopak někdy to zas vezme baterie, které tak nadupané nejsou.
Často dobíjíme "nedobíjecí" baterie, a ty se pak jeví jako "full", ale třeba už nejsou tak dobré, to nevím. Nicméně foťák brzo odpadne třeba i s novými Energizery. (Dřív na Energizer nebo Duracell šel ten měsíc nebo řekněme aspoň 100 fotek)
Nevím jaký máte tester baterii, ale ono hlavně záleží na jaké napětí klesnou články po zátěži foťáku a že digitální fotoaparáty zatěžují hodně, takže záleží na vnitřním odporu baterii, může mít třeba 1,6V a le ve foťáku klesne na 1V a pak jí uzná jako vybitou, přestože je úplně plná.
A nepatří Olympus náhodou, mezi ty dementní fotoaparáty co se musí v menu nastavit druh baterie ALKALICKÁ (1,5V) / NABÍJECÍ (1,2)V?
doplněno 21.06.13 08:55: Nabíjené "nedobíjecí" články je pěkné zvěrstvo a to, že se jeví jako FULL a foťák je neveme se vůbec nedivím, spíš si kupte kvalitní akumulátory (Sanyo Eneloop, GP Recyko, Camelion AlwaysReady...) a tester zahoďte
mowla:
že ti odešel na mechanické opotřebení? :D Spíš na množství sajrajtu co se do mechaniky vysouvání objektivu za dobu používání dostane, to pak větší odpor má. A žral ti bateky? Asi ne spíš jednoho dne přestal spolehlivě fungovat.
Asi k těm foťákům Olympus patří, ale u tohoto modelu nic není v návodu ani v menu o bateriích. Je tam uvedeno, že se mají používat CRV3 nebo Nimh a že doporučují Nimh. GP 2700 nám tam fungovaly asi rok, čili asi 12 dobíjecích cyklů. Ale hlavně je tu pořád to, že se problém zhoršuje...
Tester full hlásí jak před použitím, tak když foťák vyhodnotí jako empty. Máme dva kapesní testery, jeden ještě "ze západního Německa" a teď nový Tronic. Oba hodnotí baterie jako nabité. Jo a jako perlička ještě toto: dříve kontrolka baterií odrážela opravdu stav baterie, jsou tam fáze plná, částečně vybitá a prázdná. Nyní je na displeji prakticky stále "plná" a najednou bác ho, hláška Battery empty a vypne se. Takže mně to zpočátku dosst překvapovalo, jdu s plnou a nefotí to.
P.S.: Proč je to dobíjení klasik baterek zvěrstvo?
Já vidím problém v nevhodných baterkách a ve vašem přesvědčení, že pokud tester ukazuje "full" tak je baterka nabitá, ale tak to není. Navíc 2700mAh Ni-MH články v digitálech vydrží znatelně méně než téměř o třetinu slabší Eneloop nebo Recyko.
A není vám divné, že při mém stále stejném (tedy třeba i špatném) postupu jsem nejprve fotila 100 snímků, pak 70, pak 50 atd a teď už téměř nic? To mi nepřipadá jako problém baterií.
viz odpověď uživatelky "olympus" - používala stále stejné baterie a postupně na ně vyfotila méně a méně. Stejné je to u nás.
doplněno 21.06.13 09:53:Ještě dodávám, že nový tester mám krátce, ale ten západoněmecký vždy podával výsledky odpovídající praxi - čili plné baterky opravdu fungovaly jako plné a slabší nefungovaly. Nyní nefungují prakticky žádné.
Tak to nechápu, používám stále stejný typ baterií, které zprvu fungují bezvadně, kontrolka reaguje jak má a postupně během let tyto stále stejné baterie vydrží méně a méně a kontrolka neodráží skutečný stav baterie. To podle mně znamená jedině to, že nefunguje cosi ve foťáku (třeba něco co posuzuje stav baterií) a nebo stejný výrobce prodává rok od roku blbější baterie.
Jinak nabíjení alkalických baterií bylo vyhodnoceno jako dobré, nevím pak, čemu má člověk tedy věřit. Např zde: technet.idnes.cz/...
No a jak to jako mám udělat? Postup?
Jinak je mi teda divné, že ho mám léta a vždy kontrolka hlásila postupně až nakonec vybití. Že je plno a vypne se, to je otázka posledního roku.
Podle mne třeba ušít si kalhoty vyžaduje šicí stroj a trochu šikovnosti... jestliže se mi podaří na tohle někoho sehnat, co přesně vlastně zjistíme? Zjistíme odběr a napětí a co s tím? Mluvíte se sociální pracovnicí...
Ok, díky, ty baterie určitě zkusím, máme doma ještě jeden krám, co na běžné baterie nereaguje vůbec...
S foťákem to ještě promyslím.
Jo Eneloopy jsou kvalita. Ale nespoléhal bych na to že zrovna to co nabízí Zboží.cz je nějak výhodná nabídka.
Nj, ale nejsou tak krásné
Jen tedy vidím, že po roce mají 90% kapacity a obávám se, že ani foťáku, ani hracímu medvědovi už to zase nebude stačit
To je pravda, barevná nálepka je moc důležitá, když nad tím tak přemýšlím tak bych si za to tu dvacku rozhodně připlatil
.
90% je velmi dobrý výsledek, navíc u Enelopek výrobce udává reálná čísla, nikoliv čísla která si vymyslelo obchodní oddělení firmy jak je zvykem jinde...
Ve foťáku je stejně budeš nabíjet častěji a kolik energie potřebuje hrací medvěd netuším. Ale u toho starého foťáku není hlavní problém baterie ale samotný přístroj. S tím změna baterek nic neudělá.
Já si to právě taky myslím
S baterkama myslím spíš na toho pitomého medvěda *zeď* Slabě bliká diodkama a slaboulince hraje, ale jen tak asi první den. Pak se musejí dát zcela nové alkalické baterie. Jinak jen bliká. Přitom máme doma spoustu hraček které vyhrávají jak o pouti a hrají roky. Už jsem ho jednou reklamovala a dali mi úplně stejně blbého, takže teď spíš řeším ty baterky...
Jo a ty krásné baterky si můžu vyzvednout osobně, tak to pak vyjde podobně
Upřímně - jestli to bylo opotřebení nebo "množství sajrajtu" nevím, dával jsem ho známému ´mechanikovi´ (servis mi řekl takovou předběžnou cenu za opravu, že jsem si za ni téměř - posléze, koupil Z6) a ten mi sdělil ono opotřebení (předtím, jak už jsem psal, motorek vysouvání objektivu kvílel stále ´zoufaleji´ - několik set zapnutí, zoom chodil stále stejně a při zaostřování jsem rozdíly taky nepociťoval). Baterky "žral" - ale subjektivně, baterky jsem neměřil, faktem ovšem je, že jsem měl 4 sady různého stáří a se všemi se choval cca stejně.
Zdravím, měla jsem podobný problém, ale používala jsem lithiové nenabíjecí baterie, které vydržely na cca 600 snímků. Když jsem měla pocit, že baterie vydrží mnohém kratší dobu, podívala jsem se po novém a našla - Olympus VG -150, který je vybaven lithiovou baterií ( podobnou jako v mobilu ) a nabíjí se buď připojením k PC, nebo přibaleným adaptérem ze sítě. Má 12 mexapixelů, 4 x zoom a celý váží asi 100 g. Co je dost důležité - cena v Alza byla cca 1300,- Kč. Jsem s ním moc spokojená.
Oxidace na obvodech. Dá se to vyčistit třeba kontoxem, ale je potřeba celý přístroj rozebrat, nepoškodit a pak zase správně sešroubovat Jednou jsem to u podobné závady dělal a pomohlo to.
Pro kutila zábava, ale při cenách servisu se to už nevyplatí a je lepší koupit nový foťák. Navíc to pořád bude starý stroj, který už ani jako nový nebyl nic moc...
Díky, myslíte, že ten Olympus SZ-14 bude dokonce lepší? Ten starý dělá fotky výborné. Video už určitě je úplně jinde, to si uvědomuju. Něco takového s těmi obvody by to být mohlo. Kolik by mohla stát oprava?
Osobně bych si Olympuse také nepořídil, ten objektiv ani rychlost snímání v plném rozlišení mě nějak nadšením nenaplňují. Ale za tu současnou cenu to celkem ujde.
Jen je asi potřeba počítat s tím že budou potřeba koupit nové pamětové karty, předpokládám že ten starý asi nefungoval na SD a i pokud ano tak by se na tu kartu teď vešlo jen pár snímků a na video by nestačila ani rychlostně.
Olympusy jsou sice foťáky dobré, co se týče fotek (alespon pro laika) a možností všelijakého nastavení, bohužel co se týče kvality a výdrže fotoaparátu samotného, tak už dobré nejsou. Chybu vybitých baterií u dvou Olympusů, které jsem měl možnost vidět způsoboval nedovřený kryt baterie. Bohužel Olympusy na toto trpí. Alkalické baterie např. Duracel jsou hodně hodně dobré, ale i tak ve foťáku nevydrží. Zkuste možná koupit nabíjecí Duracelky, jestli budou minimálně tak kvalitní, jako alkalické, tak by nebyl problém v baterii, ale ve foťáku a baterie využijete jinde, např. ovladače, popř. nový foťák. Ideální je mít ve foťáku místo tužkových baterií klasickou originál baterii. Zvažte, že by jste si koupil/a jinou značku foťáku v o něco větší cenové kategorii. Přeci jen kompakty se dají sehnat už kolem 1.500,-Kč a myslím si, že kolem 3.500,-Kč se dá sehnat už celkem obstojný foťák.
Nevím jak nabíjecí Duracel, ale nejmenší samovybíjecí efekt mají NiMh nabíjecí baterie ENELOOP , ENEREADY a podobně.
jirbar:
nabíjecí Duracell jsou tkzv. RAM články mají hodně malé samovybíjení a hlavně 1,5V ale s příchodem Eneloopek se vlastně neměly možnost nějak rozšířit, myslím že hlavní důvod je speciální nabíječka, větší vnitřní odpor a pak taky dneska těžko najdem spotřebič co by nechodil spolehlivě na 1,2V na článek jako tomu bylo dříve.
doplněno 21.06.13 14:25:Jediné co jsem ochoten připustit jako závadu je to co píše repkin - nedovřené víčko baterek a tím nedokonalý kontakt na baterkách což způsobí velký úbytek napětí.
Nepatří náhodou do kategorie alkalických baterií se schopnotí dobíjení? Kdysi se o takových psalo.
Ano to jsem zapoměl upřesnit, patří mezi alkalické nabíjecí, ale nazev "alkalický" článek je malinko zavádějící označení, protože z pohledu elektrolytu jsou alkalické i Ni-MH, Ni-Cd, Ni-Fe atd.
doplněno 21.06.13 21:04:moxa:
samozřejmě, že jsem nemyslel, že půjdete zakoupit multimetr a začnete zkoumat kde je zakopaný pes, jen jsem odpovídal co je k tomu potřeba.
Ani ne za den se možná povedlo společnými silami všech zúčastněných dopídit k pravděpodobné a odstranitelné závadě fotoaparátu, vaše rozhodnutí koupit nový fotoaparát bylo trochu unáhlené, pokud jste byla ze stávajícím po ostatních stránkách spokojená.
tj, přemýšlím o tom ale už tak měsíc, jenže včera do dvou hodin byl poslední termín jak to do úterka stihnout. Jinak bych ho neměla důvod objednávat. Prostě mě na poslední chvíli napadlo ještě se poradit. Nicméně se přikláním k tomu, že foťák začne blbnout zas.
No pokud se s tím něco zásadního neudělá tak se dá předpokládat, že bude nespolehlivý, nejednou jsem upravoval nepovedené výrobky hned po zakoupení záruka nezáruka :D. Ale je fakt, že digitální foťák co by zlobil s kontakty na bateriích jsem ještě neměl a že jsem jich měl už celkem dost, Olympus jsem ale nikdy neměl. V dobách filmové fotografie špatná nebyla, ale digitální fotoaparáty moc neumí, jako mnoho jiných věhlasných firem z dob filmu. Digitální fotoaparáty jsou nabité špičkovou elektronikou a těžko čekat, že firma vyrábějící mechanické fotoaparáty s trochou elektroniky a diktafony nějak oslní ve výrobě digitálů.
Jestli je tohle pravda, tak mně asi omejou, protože jsem už nový foťák objednala. Potřebuju totiž v úterý už fotit...
Zapresovala jsem kryt baterií a od té doby to opravdu fotí... a to na R6ky Varty za tři padesát , ani nejsou úplně nové. Na druhou stranu - fotí to, i když kryt přiotevřu a baterie trochu čouhají ven. Budu testovat přes víkend. Proč jste s tímhle nepřišel už ráno?
.
Já jsem hrozně nerozhodná osoba, a vždycky když se nakonec rozhodnu, tak to dopadne blbě.
Zároveň by to vysvětlovalo, že kontrolka hlásí plné a najednou se to vypne
Zdravím,
podívejte se i do starších diskusí na PORADTE.CZ, měla jsem to stejně. Nejprve pomohlo nahradit nabíjecí obyčejnými bateriemi, jen na pár fotek. Pak už nic. Fotoaparáty této značky s tím mají problém.
Ano, příklad jiné diskuze:
čtěte pozorně a hlavně čím byl problém vyřešen.
Já prostě na nějakou zvýšenou spotřebu energie díky mechanickému opotřebení a korozi elektroniky NEVĚŘÍM. Prošlo mi rukama relativně dost digifoťáků od minikompaktu, přes ultrazoomy po zrcadlovku s všemožnými závadami
Z mechanikou je to jak jsem psal výše a sebemenší koroze / oxidace spojů v tak složitém přístoji jako digitální fotoaparát způsobuje HRUBÉ VADY FUNKCE a ne nějakou zvýšenou spotřebu
Jj, to už jsem četla, a pozorně. Tohle je řešení na spoustě diskusí...ale mně se foťák chová takto nezávisle na typu baterií (nevěřím, že jsou jen jedny baterie, které v něm fungují a které nejspíš ještě neexistovaly, když jsem foťák pořídila) a znovu musím opakovat - problém se časem ZHORŠUJE Proto to nepovažuji za řešení mého problému, když baterie, které vždy fungovaly, dnes nefungují.
Náhodou jsem si teď všimla, že na krytu baterie je napsáno LR6 x 4 or CR-V3 x 2. Takže by měly fungovat i alkalické.
Já si myslím, že pokud olympusy na tohle trpí, tak bude problém v konstrukci a povrchové úpravě kontaktů v baterkovém prostoru. Měli by být zlacené a pokud možno zcela čisté. Tečou tam relativně velké proudy a sebemenší nečistota způsobí úbytek napětí.
To že domáčknutím se to zlepšilo a i po nedomáčknuti je to dobré se jen potvrdilo, kontakty se očistily třením o sebe při domačkávání. Na tyto účely je idealní štěteček ze skelného vlákna - tím se krásně kontakty vyleští a očistí aniž by se porušila povrchová úprava.
Mám tentýž problém s Casio Exilim Zoom EX-Z33 rok výroby 2009. Dá se tedy říci, že je to už krapet stařík, ale nijak moc jsem ho nepoužívala. Nemám na něm za ta léta ani 600 fotek. A možná v tom je ten problém. Jeden známý mě varoval, když jsem mu říkala, že mám foťák a moc ho nepoužívám, že by se mi to mohlo časem stát. Foťáky prý potřebují fotit. Já si právě všimla, že když si dám přiblížení zoomování, tak mi to hodí hlášku slabá baterie a foťák se vypne, i když jsem ho naposledy nabíjela před třemi měsíci. Mám ještě původní baterii dodanou s foťákem, která se dobíjí v dokovačce. Ze začátku jsem baterii musela nabíjet jednou ročně, pak jsem to nabíjela, co půl roku a teď mi to hodilo po 3 měsících. Taky jsem si všimla, že dokud se to samo nevypne, i když je baterie červená, tedy slabá, tak když změním úkon a dám prohlížet již vyfocené fotky, tak zežloutne a někdy dokonce zezelená, jakože je plná.
Moc mě mrzí, že když jsem si na ten foťák konečně zvykla a krapet se s ním naučila, že bych ho měla měnit. Nevím, zda to s tím souvisí, ale od začátku používání mého foťáku, přístroj občas házel chybu objektivu a vypnul se. Možná jsem ho už tehdy měla reklamovat. Pokud vím, tak Casio už před 10 lety skončilo s výrobou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.