Nejste přihlášen/a.
V návodu k myčce na nádobí je bez vysvětlení uvedeno "Nepoužívejte prodlužovací kabely ani sdružené zásuvky".
Bohužel ale kabel je příliš krátký a já nemám jinou možnost, než použít prodlužovák.
Jak si mám uvedený pokyn rozklíčovat? Bude použití prodlužováku nebezpečné, či nikoli?
Pokud použijete poctivý prodlužovák, tak nic nehrozí. Bohužel v dnešní době je v prodeji mnoho prodlužováků, co neodpovídají pruřezem vodiče deklarovanému zatížení. Združená zásuvka je jasná, myčka má velký příkon a nebylo by vhodné, aby společně s ní byl připojen ještě další spotřebič. Poctivý prodlužovák je asi nejlepší vyrobit, pak je jistota, že je použit správný kabel
Ja jen dodam me posledni zkusenosti s koupi prodluzovacky v obchodech. Vietnamci, hypergiga market a specializovany velkoobchod s elektrem.
Prodluzovacka, prurez 0,75mm, barevne oznaceni v pravo hneda, v levo svetle modra (zasuvka), nerozebiratelna...
Cena. od 35Kc do 90Kc. Kvalita... ... ...?
je to tam pro blbecky, aby se nestalo ze po vyteceni mycky natece voda do prodluzky
protoze co je asi zasuvka ve zdi "zazdena prodluzka" ...kdyby slo o elektrinu a jine takove nebezpeci, byl by povinny vlastni jistic pred spotrebic...
kupte drazsi prodluzku samec > 1 samice at mate klid, jinak je uplne bezna praxe ze v kuchyni jede vse na jednu prodluzku, kde je lednice, mycka, konvice, mikrovlna a nikoho to nestve
Hlavne mycka nema prikon 10kW, ale okolo 2kW, to ma i fen, konev a spol Moc ctete.
Pro blbceky to urcite neni, verim ze se najde nejaky hnup co koupi v lidlu prodlužovačku 20m, kvality nula, která je na 6A ( i to jsem viděl) a pak se divý že prodlužovačka hoří.. ( ješte když má někde část smotanou..) Při použití kvalitní prodloužovačky s co nejkratní možnou délkou = OK)
Zkrátka žekněte nějakému znalému aby vám udělal prodlužovák na míru, a z kvalitního kabelu..
Další možnost samostatný jistič, natáhnout pevné vedení atd...
doplněno 30.11.12 14:19: bmbx - předběhl jsi mě
6A s prehledem utahne 2-3kW mycku
doplněno 30.11.12 14:26: nicmene je jasne jakych kvalit dosahuji ty bile prodluzky za 60Kc
joudic:
nauč se počítat na 2-3kW 6A nestačí a problém je v tom, že pokud současná prodlužka bude mít 6A napsáno, tak z bídou bude na polovinu proudu
Ja by som ešte dodal ,že predlžovačka musi byť spravne zapojena.Mala by mať tri žily a spravne zapojene ,aby sa "faza" nedostala na "nulak". Potom by mohla umyvačka aj"kopať".
Fáze a nulák může být prohozená jak chce a spotřebič kopat nesmí i kdyby měl poruchu (maximálně vyhodí jistič) - OD TOHO JE prodlužovačka TŔÍŽILOVÁ - OD TOHO TAM JE TŘETÍ OCHRANNÝ VODIČ (ŽLUTOZELENÝ). Nechápu, proč si mnoho lidí myslí, že přehozením fáze a nuláku musí spotřebič zákonitě kopat V zásuvkách to norma nepřikazuje kde má být fáze a kde nulák a přehozením v překřížené prodlužce se prostě taky nic neděje, jen je to nečisté a neprofesionální, ale NENÍ TO NEBEZPEČNÉ
Jestli chcete mít klid, tak místo, kde se do prodlužovačky strká vidlice myčky se dá schovat do takové vodotěsné krabičky. Je to pro stavbu nebo zahradu a mají tu krytku v OBI, ale i jinde.
Taky pozor na rozdvojky, které mají po stranách kolíky ve stejné poloze (symetrické). Pak je na jedné straně fáze správně a na druhé je otočená. Ty nové rozdvbojky EMOS CZ mají kolík jeden nahoře a jeden dole. Díky tomu je fáze na obou koncích správně.
doplněno 30.11.12 18:29:kryt
doplněno 30.11.12 18:33: bmbx: Proti tomu nic nemám, jen jsem uvedl, že staré typy tu fázi otáčí
ZNOVU OPAKUJI - KDE JE FÁZE JE ZCELA LHOSTEJNÉ A NENÍ TO ANI PROTI NORMĚ, ANI PROTI BEZPEČNOSTI
Je to logické, protože padesátkrát za vteřinu se vystřídá na jednom kabelu fáze s nulákem. Lidi si pletou střídavý proud se stejnosměrným.
ernie:
To není pravda, vystřídá se plus s mínusem, ale nulák je pořád nulák - nulák je, že ten jeden vodič je spojen se zemí
Tak jsem to myslel. Máš pravdu. Ts, vím ne. Jsem si kdysi za dřevních dob dělal usměrňovač z diod do můstku na nabíječku bateríí, ne... I trafu jsem upravil závity ne...Ještě to dodnes funguje.
Plynové kotle jsou dakon jsou tudíž zapojeny pevně a ne odpojitelným přívodem
Jirabar:
tak kvůli dakonům nech přepsat eletrikářské normy
jirbar:
říkej si co chceš, ale to, že je nějaké zařízení náchylné na zapojení nulák-fáze tak je to především konstrukční nedostatek. Norma jasně hovoří, že je lhostejné kde fáze-nulák v zasuvce je, jediné co se musí dodržet je že by měly být v dané elektrické instalaci všude stejně.
A zde je řeč o myčce nádobí a ne o plynovém kotli, myčce nádobí je to opravdu srdečně jedno
Já se přece nehádám o fázování u myčky. U ní jde o výkon a tudíž v případě přecho'dáku na prodlužovačce. Mohu sám potvrdit, že mi nedávno hořele rozčtyrka (Čína co jiného) a to do ní byl zapojen jen Satelit a TV a oboje v tu dobu bylo ve Standby režimu.
Prostě ale Dakon správné fázování zásuvky vyžaduje. Zda si to vycucal z prstu, nebo nějaká norma je mi fuk. Ovšem jajmile je přehozena fáze s nulákem tak kotel neběží. Někde to je tady v návodě a na straně 17 je to označeno jako závada.
JIRBAR: musím souhlasit, u některých plynových kotlů (nejen DAKON) je předepsána přívodní fáze na svorku "L" v přívodní svorkovnici a nula na "N", bez ohledu jestli má kotel flexošňůru nebo nic. Při přepólování kotel nefunguje.
hope:
pokud mám někde předepsáno na svorce co tam má být, tak by to tam asi mělo být, ale to pořád nic nemění na tom, že už několik let není předepsáno kde má být fáze-nulák v zásuvce, v prodlužovačce, v rozdvojce.
A nic to nemění na tom, že 99% spotřebičům je to jedno a nic to nemění na tom, že pokud je to obráceně tak to kopat nesmí, protože je tam ochranný vodič .
:D
BMBX: pokud je někdě předepsáno, co kde má být, tak je dobré se toho držet, i když někdy je to úplně zbytečné (třeba L a N u světla s GU10...). Pouze POTVRZUJI jirbarovo tvrzení, že některým kotlům NENÍ jedno, kde mají fázi a kde mají nulák, napsal jsem to již srozumitelně? A nejde zde o žádné kopání, jde o FUNKČNOST kotle!
hope:
není nikdy na škodu přečíst si celou diskuzi , pak by si pochopil proč jsem psal o "kopání" a bys pochopil, proč zmínka o kotlích je tkzv. "mimo mísu" :D. V první řadě se zde řeší prodlužovačka na myčku a ne na kotel a v druhé řadě zde mkat strašil o "kopání" pokud by došlo "překřiženou" prodlužkou k prohození nuláku a fáze
.
Že jde o funkčnost a ne kopání kotle vím, už o tom jirbar kdysi psal , ale i on to zde zmínil úplně nesmyslně.
Prostě norma přesné umístění nuláku a fáze nepřikazuje a že si nějaký výrobce ulehčil konstrukci tím, že je důležité kam je fáze připojena je druhá věc.
Jo ono to chce přečíst celou diskuzi. Protože požadavek výrobce určitě se nejistí před tím omýlaným "kopáním" ale jistě měl na mysli úplně jiné důvody.A jen tak mimochodem za určitých podmínek i správně nulovaná prodlužovačka, může napájený spotřebič "kopat".
doplněno 01.12.12 10:58:Ono se totiž kolikrát nechá naměřit napětí třeba mezi krytem spotřebiče a vodovodním potrubím (kovovým) a jeden by se divil kolik voltů. Pochopitelně vždy to je vada někde v obvodu.
A právě poslouchám TV. Chlapík povídá. "Tak se probudím a vidím jak hoří prodlužovák od mrazáku. Barák pojištěný není. Statik nařídil zbourat".
No oni se výrobci sychrují. Dnešní prodlužováky mají pochybný průřez licny a prevedení zásuvného místa prostě hrůza. Žádná pružina takže přechodový odpor může být na to tata. A pokud veškerý výkon zůstane na přechoďáku tak to hoří na to tata.
bmbx psal o zapojení zásuvek a tam už dávno není normou určeno,kde má být nulák a kde fáze.
Výrobce se jistí, aby v případě problémů/nehody/zranění/úmrtí/vyhoření_domu nemusel platit škodu. Spadá to do stejné kategorie jako upozornění u konvic, že uvařená voda je horká, nebo u mikrovlnek, že domácí mazlíčci se suší jinde. Osoby, kterým jsou tyto vzkazy určeny, je stejně nedovedou přečíst, proto je začínají doplňovat piktogramy.
Pokud to bude prodlužovačka od nějakého opravdového uznávaného výrobce a ne prodlužovačka značky dělána na koleně v lídlu za 30 Kč tak se nic nestane , zde se připlatí si připlatit!
Takovéhle povrchní odpovědi jsou k ničemu. Kdo je ten uznávaný výrobce. Prošel jsem mnoho obchodů jak Marketů tak běžných Elekter a všude to samé. Označeno CE a stačí to rozdělat a jeden by se divil. To samé je "ošulená" i samostatně koupená vidlice či zásuvka. Ještě že mám zásoby. Možná že Ti výrobci existují. Ovšem obchody to neborou. Skoro nikdo jim to nekoupí.
Zrejme ešte nikoho nekopli dva zosilovače (staršie v kovovych skrinkach )ktore boli zapojene cez zlu rozdvojku, v ktorej sa križili fazy.Ak to niekto zažil ,tak si už dava pozor kde je zapojena faza a kde nulak.Takže asi to jedno nebude.Viem že teraz su rôzne normy,ale čo sa tyka elektriky tak zostavam verny starym normam,aspon čo sa tyka fazy a nulaka.
mkat:
jednoduché vysvětlení - zesilovač (nebo jakékoliv audio zařízení) s třížilovým napájecím přívodem docela hodně hučely pokud se připojily na zdroj signálu (taky s ochranným vodičem) - problém tkzv. dvojí země. Proto se u nich ochranný vodič odpojoval a tímpádem se na kostru dostávalo napětí i když jeho izolace byla v pořádku a pak to dokázalo i praštit. Problém není v tom kde je fáze, ale v úmyslném odstranění ochrany. Pokud zesilovač měl dvouvodičovou šňuru tak za prvé musí mít dvojí izolaci a za druhé by si těžko hledal jak má být dvoukolíková zastrčka v zásuvce
Jakýkoliv spotřebič s jednoduchou izolací, po odpojení ochranného vodiče může "kopat" a je spíš náhoda jestli víc kope při zapojení "levofázovém" nebo "pravofázovém". Záleží co je uvnitř - třeba trafo jehož začátek primáru sousedící ze sekundárem je zrovna na fázi, motor jehož první závity (blíž k statorovému jádru) jsou zrovna napojeny na fázi, atd...
Diky tomu se může stát, že dva spotřebiče zapojené správně (levofázově) ti nafackují až budeš čumět a překřížiš jeden z nich a bude klid - každopadně jeden z nich, nebo oba budou mít odpojený ochranný vodič
Taky jsem zažil, kdy mi známý vyprávěl jak mu lednice vyhazovala pojistky a chlubil se jak přišel na závadu, měl fázi napravo a jak to zaopojil správně tak byl klid. Legrace je to, že problém nespočíval v té otočené fázi, ale v tom, že kompresor ledničky měl porušenou izolaci, otočením přívodu se může proud ochranným vodičem natolik zmenšit, že jistič nevypadne, ale problém přetrvává a jednoho krásného dne se může vymstít
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.