Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fáze vlevo aneb jak to zapojujete vy?

Od: vlk95® odpovědí: 55 změna:

Dobré odpoledne, vím že se to tu určitě mnohokrát řešilo, ale chtěl bych zde dát hlavně anketu. Zajímá mne kam zapojujete fázi?

Já osobně jako začínající elektrikář vždy zapojuji fázi vlevo. V novostavbách se již zapojuje vpravo.

Zde je text, který pojednává o vyhláškách. Pokud je to pravda tak normy říkající, že fáze je JEN vlevo stále platí. :

infoenergie.cz/...

55 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Vlčáku, zásadně vlevo a kolík nahoře. Jen v opodstatněných případech jinak. A ty novostavby, prosím, vysvětli, dík...

Ale jak říkal (asi) bmbx, je důležité v celém objektu stejně...

hodnocení

1x

Vlevo

:) Nevím, zda jsem zaostalý, ale celý život zapojuji nalevo a budu to tak asi zapojovat dál. Někomu co vymýšlí a mění zažité zvyky bych někdy zapojil fázi na středový kolík...:)

Vlevo

Mimochodem takový případ jsem zažil.

paw*
hodnocení

1x

Podle posledni vyhlasky je to jedno, jeslti je faze vlevo nebo vpravo. Ke zkuseni pravidla:vlevo: doslo diky harmonozaci predpisu v ramci EU.

hodnocení

1x

Vlevo

V časech dvoudrátových rozvodů jsem se setkal s doma vyrobeným prodlužovákem. Protože autor nesehnal třídrátovou šňůru, použil dvoudrátovou (to se ani tenkrát nesmělo). Aby "dodržel předpis" o nulování, propojil v zásuvce prodlužováku "předpisově" kolík s pravou dutinkou. Všechno léta normálně fungovalo. Do doby, než tenhle bastl někdo zapojil do rozdvojky ze strany, kde byla fáze vpravo. Dotyčný se divil i ušima. Vzhlem k tomu, že dvoudrátové rozvody nejsou zdaleka hystorií, doporučil bych dodržovat nové předpisy, ale zažité zvyky, které jim neodporují dodržovat i v budoucnu.

praivo*
hodnocení

0x

Vlevo. Ale tobě rozhodně nedoporučuji vrtat se v těchto věcech, pokud nezvládáš ani zák/.... Stačí špatný dotyk a už tě tu nikdo nikdy neuvidí.

buss
hodnocení

0x

Vpravo

Jak se tážež tak ti to může být naprosto fuk, když není sděleno, kde je zemnící kolík. Ale je to jedno, zákon na to nenííí. Ale pak v bytě.. ..vše stejně.

albatros498022*
hodnocení

0x

Sakra nějak koukám a nestačím se divit fázi zapojuji odjakživa vlevo od kolíku a ne jinak opačně by mě to snad ani nenapadlo a ani jsem to neviděl.

fribble*
hodnocení

0x

Mnemotechnická pomůcka ještě z učňáku - nebezpečná je fáze, tedy napiš FA ' ZE - správné zapojení fáze vlevo. kolík nahoře, zem vpravo ... pomáhá mi to už 50 let. Dnes při trojžilovém rozvodu je na kolíku žlutozelená, prac.nula modrá, ale při kolíku nahoře je fáze pořád vlevo.

dericcaster*

Děda byl také od fochu a vždy říkal fáze je tam kde srdce, čili vlevo. Občas mi to i dnes pomůže.

hodnocení

0x

Vlevo

vlevo.

hodnocení

0x

Vlevo

Znám taky poučku - "vlevo fáze, vpravo nulák, kdo to neví, ten je čur..." *smich* fázi vlevo, kolík nahoře. tak zapojuju já.

doplněno 21.03.13 18:39:

každopádně jak čtu v druhé tvé otázce, když nevíš jak vypočítat napětí na sekundáru, když znáš počty závitů a napětí primáru, a ještě si od toho nechal dát ránu, asi by ses v elektrice moc vrtat neměl.

takjan*

Slušný elektrikář ji bude vždy zapojovat vlevo, i kdyby se v brusele posrali..

jirbar*

Ani ten neslušnej se neplete a dává fázi vlevo. Maximálně hodí zemnicí kolík dolů,

daniell*
hodnocení

0x

od jakživa vždy vlevo existuje na to několik takových říkanek a pomůcek jak si to zapamatovat co nám na učnáku říkali , všichni elektrikáři co znám to zapojují na levo , celý život zapojuji fázy na levo a to od doby kdy jsem pracoval pro firmu až do dnes kdy podnikám a nevidím sebemenší důvod proč to měnit na pravou stranu nikdy nebyl problém , nikdy nebyla stížnost , nikdy nebyl požár.

zajixxx*

Na eltech. škole nás učí na LEVO, na pravo silně nedoporučují...

daniell*

na všech školách to učí a učily a myslím že i budou učit na levo , je to správně , my zasvěcení elektrikaři dáváme a říkáme na levo ovšem bohužel nejeden packal to dává špatně takovým říkám "panebože na levo nebo napravo ale hlavně ne na zemnicí kolík" , důležíté je že ikdyž dá fázy při nejhorším na pravo tak se nic tak důležitého nestane nemělo by se nic stát.

imrous*
hodnocení

0x

Poučka pro učedníky od jednoho mistra v učnáku.(puberťáci si to líp pamatují).

Vlevo fáze, v pravo nulák, kdo to nezná , tak je ču..k .:D

ladaadal*
hodnocení

0x

Vždy se říkalo a zapojovalo vlevo. Jen v našem domku, když jsme se nastěhovali to bylo v každé cimře jinak. Tam ten hliník asi opravdu zapojoval ču_k.:D

jabraka*
hodnocení

0x

Kdo má elektrické rozvody dvoudrátové,tak si fázi dá vlevo,aby si zem nepřipojil k ní.Také jsem se s tím setkal.

JABRAKA

hodnocení

0x

Vlevo

Nové předpisy vůbec navyžadují kde má být fáze, jen má být v celém objektu na stejném místě, rozdvojky co mají na jedné straně fázi obráceně, nebyly v rozporu ani se starými předpisy, neboť se nejedná o pevnou instalaci. Ať je vlevo, nebo vpravo není to v žádném případě proti bezpečnosti.

horak*

Sice již v záhlaví otázky je níže uvedený odkaz, ale asi zapadl nebo nebyl pochopen. Tam je "kolize"norem vysvětlena, Mám obavu z praktik zavánějících klauzismem: "když můžu něco udělat opačně a zvýrazní mne to, tak jdu do toho. Kdo to mě nepochopí je debil". Ten by dal FÁZI DOPRAVA protože většina dá vlevo. Berte to jako pokus o humor :))

Odkaz na tenhle článek je myslím jasný

infoenergie.cz/...

praivo*
hodnocení

0x

Kdo ti řekl, že se v novostavbách zapojuje L doprava?

doplněno 22.03.13 15:53:

Že to tak někdo udělal ještě neznamená, že to tak dělají všichni.

hodnocení

Vlevo

To je reálný příklad. V Ostravě v domech s pečovatelskou službou je fáze vpravo. mapy.cz/...

hodnocení

0x

Vlevo

Fáze patří ze zásady do leva!

Vlevo

Ze zásady ano, ale dle nových předpisů je to jedno :D

doplněno 21.03.13 20:48:

jirbar:

to není o popletení když předpisy to už nevyžadují kde má být a ono je to z hlediska bezpečnosti prostě opravdu jedno.

Já s tím taky nesouhlasím a budu vždy tu fázi zapojovat vlevo. Odbočím - největší zvěrstva jsem stejně spíš viděl od profesionála, elektricky vzdělaný amatér zvěrstvo nikdy neudělá *smich*

doplněno 21.03.13 20:51:

david:

pro neznalého kutila je fáze nebezpečná sama o sobě, ať je kdekoliv :D

Vlevo

Nechapu proč by se to mělo měnit když je zažito v levo v rukou neznalých kutilů by to mohlo býti až životu nebezečné řeknou si když muže býti v pravo tak jí tam dam ale ten drátek co propojuje pravou s kolíkem už nepřepojej ...

jirbar*

Já to myslel jinak. Když se řekne "A" tak taky se musí říci "B". Veškerá orientace ztrácí smysl pokud se taky nezdůrazní kde má být zemnicí kolík. Viděl jsem dost zásuvek s kolíkem dole. No naštěstí v tom případě byla ta fáze vpravo.

horak*
hodnocení

0x

Rozhodně nezapojovat fázi vpravo. Změny takového významu je možno dělat u věcí, které třeba za 20 let nebudou užívány, takže by dnešní novinka za 20 let vytlačila zcela starou tradici. To u staveb a jeich rozvodů není možno předpokládat. Navíc k tomu není důvod. EÚ nebude mít asi nikdy jednotné zásuvky, tak nařizovat fázi vpravo nemá smysl.

A k názoru proč není jedno, kde je fáze? Tak jako u vypínače světla se přerušuje vždy fáze abychom se při výměně žárovky nepřizabili (i když vypnout jistič by se mělo pro jistotu také, když budu vyštipovat třeba uštíplou patici), tak i u kolébkového vypínače zařízení třídy I (tř.1) chceme mít jistotu, že tento vypne fázi a zařízení není pod napětím, i když pro otevření krytu a zásah uvnitř musíme stejně odpojit vidlici od rozvodu. Zde je právě to nebezpečí u rozdvojek s fází vpravo, kdy je napětí vůči zemi zavlečeno nejen na vstupní svorku vypínače, kde se očekává, ale je např. i na držáku trubičkové pojistky.

Vlevo

horak:

Použití jednopólového vypínače u el. zařízení třídy 1 je větší hloupost, než zapojení fáze vpravo :D

Mnoho světel a lampiček s pohyblivým přívodem je třídy 2, a tam je mi zapojení fáze v levo celkem jedno když to má dvoukolíkovou vidlici :D

Kdo mění trubičkovou pojistku na připojeném zařízení do zásuvky je větší magor než ten co zapojí fázi vvpravo, na tom držáku mohu mít napětí i z druhé strany přes spotřebič :D

A tak dále...

Ten kdo dodržuje nejjzákladnější pravidla při "vrtání" v elektrice, toho zapojená fáze vlevo nebo vpravo v zasuvce nemůže rozhodit, kdo je "kopyto" tak by se v elektirice hrabat neměl, toho fáze zapojená vlevo neochrání.

Vlevo

bmbx, velice s Vámi souhlasím, a přeji hezký víkend.

horak*

To byste se divil, jaké spotřebiče fungují v starých bytech a nikoho neohrožují za předpokladu ponechání původní koncepce. Nejhorší co se může stát je furianství elektrikářú při rekonstrukci typu "co kdyvby jsme dali fázi vpravo, když to není zakázáno, no a jestli se celý život pan domácí vyměňovatl žárovku v noční lampičce (1.třída) jen při vypnutém 1-pólovém vypínači, tak když ho to zabije, tak nám se nic nestane, vše je podle normy a předipsů EU. Za všechno může on sám, je to přece "kopyto"(půjčil jsem si Váš výraz)". Někde jsem viděl na odkaz na dům pečovatelské péče, kde je fáze vpravo. Předpokládám, že kdybych tam dělal správce, tak bych tam nasadil detekční rám u vstupu jak na letišti, jestli někdo někomu nepřinesl nějaký starší spotřebič nebo nějako Čínu - viz toto video.

Vlevo

horak:

ale jsme zase u toho, ta zásuvka nebezpečná není pokud se v něčem nebude někdo neodborně hrabat. Dle předpisů může být fáze vlevo i vpravo. Dle starých předpisů sice měla být vlevo, ale to nikdy nebylo kvůli bezpečnosti, ale jen a jen jako pravidlo.

To že někdo celý život vyměňoval žárovku při vypnutém jednopólovém vypínači a přehozená fáze jej může zabít je poněkud chabý argument *smich* .

horak*

Výměna žárovky není činnost vyhrazená pracovníkovi s minimální kvalifikací dle 50/78. To že starší sufitky nemají dostatečně krytu objímku a při vyšroubování žárovky k poslednímu závitu i objímku, takže hrozí nebezpečí dotyku živé části je snad jasné. To že tyto věci měly tahové vypínače apod. snad také. Jedinou věcí, kterou tak revizák mohl rozhodnout o bezpečném užívání s ohledem na běžné užívání, kam výměna žárovky patří, bylo použití přívodního pohyblivého 3 žilového přívodu a tím jednoznačnému zamezení nebezpečnému dotyku s dúrazem na kontrolu umístění fáze vlevo.

hodnocení

Vlevo

Tento časovač mám taky. Taky jsem si všimnul, že i při vypnutí mi stále svítí fázovka. (díky vypínání nuláku)

daniell*
hodnocení

0x

kdysi jsem četl článek hledám ho ale nemůžu ho najít chtěl jsem sem hodit odkaz že jeden kutil s ČR byl "vášnivím" elektrobastlířem a rodině a známím zapojoval zásuvky, vypínače a dělal jim rozvody , upozornuji že ten člověk neměl žádné elektrikářské vzdělání byl to tuším zedník , obkladač nebo něco podobného ,samozřejmě že tudíš neměl ani "50ku" a on prostě všechno zapojoval stylem že jaký drát ho napadl ten tam dal , několik zásuvek dokonce udělal tak že bylo na uzemnění fáze nebo nulák ti lidi měli jediné štěstí v tom že než vše spustily a dali pod proud raději si zavolali elektrikáře aby to zrevidoval , no už mohlo být další neštěstí. myslím že se to stalo loni nebo předloni.

Vlevo

daniell:

kdysi v jedné vesničce u Prahy, měnily sloupy rozvodu elektrické energie a už na nich přehodili fázi s nulákem. Celá vesnice měla v zásuvkách 380V - hořely jim spotřebiče jen to dunělo *zed*

Tam asi zapojili dvě fáze Nulák s fází můžete dát na jakou stranu chcete a budete mit vždy 230V .

Vlevo

Psal jsem, že to prohodili na sloupech - fázi-nulák, tudíž na místo nuláku byla fáze a tímpádem v zásuvkách fáze-fáze ;)

doplněno 22.03.13 10:20:

Upřesním, kromě těch zásuvek které byly zapojeny na tu špatnou "fázi" a kam se teda místo fáze dostal ten nulák, tam samozřejmě bylo správných 230V.

Pochopil jsem to špatně ale i tak to muselo být zajímavé

Vlevo

To jsem zažil před hodně lety ještě jeden případ, když jsme si svépomocí předělávali elektroinstalaci v práci. Šéf nám řekl, že instalaci s naší "padesátkou" klidně můžeme dělat, ale připojení v rozvodné skříni udělá on, neboť my na to nemáme dostatečnou "gramotu". Pak kolegovi ve vedlejší místnosti vyčadilo staré elektronkové rádio, těsně předtím, co si pochvaloval jak krásně hlasitě hraje *smich*. Vydrželo asi 10minut, protože běželo na 380V. Rozvody jsme udělali dobře, ale ten naš šikovný a chytrý šéf napojil zasuvky na dvě fáze, ještě že se nikomu nic nestalo, různých přístrojů a udělátek chráněných nulováním tam bylo požehnaně a všechny by určitě kopaly, naštěstí se to zjistilo včas.

buss
hodnocení

0x

Vpravo

Když jsem se nastěhoval do bytu, chci vysávat, chytím se kovového futra, ohnu a strkám vidličku, dotknu se kolíku zemnícího a šupa. A ejhle, fáze s kolíkem spojena, místo nulákem.

Vlevo

Já nevidím jediný důvod,proč bych měl fázi zapojovat vpravo.

doplněno 22.03.13 14:25:

Můžete mi napsat ti,co zapojují fázi vpravo proč tak činí?

buss

Vpravo

Protože je to dnes jedno, není na to norma na kterou by odkazoval zákon!
Můžete citovat normu, která říká fáze vlevo?

doplněno 22.03.13 17:35:

Heteraku, kdy jste chodil do školy? Zvyk není norma! Prostě dát si dle libosti.

Vlevo

Žádná taková norma není,ale už od školy se každému hustí do hlavy že se fáze zapojuje vlevo.

Nechápu tedy,jak někdo může dobrovolně zapojovat fázi vpravo. Mně by to teda osobně vůbec nenapadlo.

Vlevo

zapojuju vlevo, ale sám za sebe říkám, že je to jedno. Jen u rozvodu TN-C nesmí být člověk ignoratský blb a propojit automaticky zemnící kolík a pravou díru a nezjistit si, jestli tam náhodou ta fáze není. (což by mělo být zjistitelné už z barvy izolace vodiče, samozřejmě)

repkin*
hodnocení

0x

Jak jsme se učili na praxi ... levá fáze, pravá nulák, kdo to neví, ten je ... *andel**smich*

Ptám se co to udělá se potřebiči když fáze bude v pravo? Pračka Miniromo ždímačka Perla,olejový akumulátor kope,

horak*

Ždímačka Perla má třížilový pohyblivý přívod. Zde bude podstatné překontrolovat přechodový odpor a izol.stav a celkový mechanický stav zařízení (podobně jako u přenosného nářadí I.třídy). Je zde rozběhový kondík, tak pozor na jeho stav. Jestli se nemýlím, tak se ždímačka zapíná přímo zástrčkou do sítě a vypíná jejim odpojením a dobržděním bubnu nožní brzdou. Zde je spíše problém s absencí vypínače.Nebo Váš typ ho má? Má koncák aspoň na víku? Zařízení s absencí vypínače pracující v prostorech blížících se vlhkému nebo mokrému nebo ochranném a dalších prostorech v koupelně musí splňovat i další podmínky : pospojování atd. Ale bez vypínače na zařízení nebo vypínatelné zásuvce je to problém (nutnost rychlého vypnutí v případě mechanického problému je potřebná). Ty ždímačky jsou z 60.let, tak nevím jestli ten vypínač mají. Já zažil malou ždímačku co se zapojila do sítě a dala do vany a člověk na ní tlačil plnou vahou aby mu nevyskočila z vany a potom tahal přívod ze zdi, což v paneláku s AYKY vodiči mohlo po čase vést k nejhoršímu

erik*
hodnocení

0x

Vy nevíte ježiž ,že se fáze zapojuje vlevo a nulák vpravo.

Vlevo

erik:

Vy nevíte, že už je to dle nových předpisů jedno a jde už jenom o zvyk *smich*

horak*

přestaňte lidem blbnout hlavu. Už se opakujete. Já tedy taky. Viz následující link - tady je to jasně. Pokud neumíte číst normy, dokonce to neumí Vaši školitelé, tak je to zaréžející. *stop*

infoenergie.cz/...

Vlevo

horak>

ano, opakuji se a opakovat se budu třeba do nekonečna *haha*

Hlavu blbnete všem vy, ten odkaz je blábol téměř od začátku až dokonce...

Až někdo opravdu rozumně zdůvodní, čím může fáze v pravo, nebo nepřekřížená rozdvojka způsobit jakékoliv nebezpečí, klidně se omluvím a vše odvolám ;)

horak*

stále platí normy ČSN 33.2130 a ČSN 33.2180, které jsou v požadavcích na zapojení zásuvek mnohem přesnější. Požadují totiž připojení fáze v zásuvce vlevo od kolíku. Odpůrci tvrdí, že tyto předpisy jsou "morálně zastaralé" (výraz z jedné bouřlivé diskuse), nicméně je třeba zdůraznit, že platné. Ustanovení těchto norem nebylo nikdy zrušeno. Závěr by měl být jednoznačný - připojování fáze vlevo není jen přetrvávajícím zvykem, ale povinností. Není důležité, zda se to reviznímu technikovi líbí nebo ne.

České právní zvyklosti fungují následovně: Jestliže je v novějším předpisu ustanovení odporující předpisu staršímu, použije se novější. Jestliže je konkrétní ustanovení (např. paragraf, článek apod.) nahrazeno, použije se nová verze. Jestliže žádné nové ustanovení neřeší identickou problematiku, zůstává až do zrušení či nahrazení v platnosti ustanovení starého předpisu.

Co je na tomto nepochopitelné.

Vlevo

Opět se budu opakovat *haha*

V čem muže být fáze vpravo a nepřekřížená rozdvojka nebezpečná?

Navíc u rozdvojky to žádný předpis nevyžaduje, protože se najedná o pevnou instalaci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]