Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vafky nedrží plamínek

Od: bobycross* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den! Poprosil bych o radu ohledně podokenních vafek. Při spouštění nedrží věčný plamínek ani po třech minutách držení. Plyn je samozřejmě puštěn. Zmáčknu zapalovač, chytne a plamínek hoří jen pokud ho držím. Můžete nkdo poradit. Díky.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Na 95% je to propáleným termočlánkem. To je tepelná pojistka, jeden konec je nad plamínkem, druhý v tlačítku které při zapalování držíte. Při ohřátí začne termočlánek vyrábí proud, který pomocí elektromagnetu podrží přívod plynu otevřený, při náhodném zhasnutí plamínku se přívod automaticky vypne. Výměna termočlánku není složitá, nový stojí okolo 100,- podle typu...

doplněno 25.02.11 12:38:

Občas pomůže i wawky otevřít a hrot termočlánku nad plamínkem očistit, ale to bývá dočasné řešení. Samozřejmě, počkejte i na další názory! :)

hodnocení

1x

To není termočlánek co vyrábí ellektřinu ale termopojistka s kapilárou ohřátím konce termopojistky se kapalina uvnitř roztáhne mechanismus na druhém konci nadzvedne kuželku přívodu plynu a wavky začnou hořet,většina plynových spotřebičů má tento jednoduchý systém jištění plamene,v případě zhasnutí termopojistka zchladne uvolní se tlak na kuželku plyn ventilu a plyn se uzavře. Kdyby to byl termočlánek tak od něj vedou kablíky což by bylo pro tento učel zbytečně složité ve spojení s elektromagnetem. Pro správnou funkci bych nechal termopojistku vymněnit stojí kolem 150,- podle typu

hop®

Machp: Myslím, že nemáte pravdu. Při výměně bývá na konci zašroubovaném do spínání plynu převlečná matka a pod ní nepohyblivý kontakt. Elektrické vedení je realizované smaltovaným drátkem v měděné trubičce s průměrem asi 2mm. Na kapalinovém principu funguje termostat, jeho čidlo je však podstatně větší.

hope : máš pravdu omylem jsem vás všechny mystifikoval je to na principu termočlánku vyrábí to proud 20mA , závada je buď že je propálená špička u plamínku ale to by nefungovalo vůbec, nebo plamínek málo ohřívá ten článek proto to trvá tak dlouho než se vyrobí proud stačí pročistit trysku na plamínku nebo pokud to jde přiklonit termočlánek k plamínku, ptal jsem se opraváře plynaře co dělá servis na wavky, tak ještě jednou omluva:)

hop®

Machp: díky za tuto reakci, splést se může každý a je férové svůj omyl přiznat! *palec*

Já mám na starším kotli DESTILA také zapalovací plamínek, který nahřívá termočlánek vyrábějící el.proud. Ten je zaveden do solenoidu, ve kterém elektromagnet zvedá jehlový ventil přívodu plynu k hořáčku. Ten solenoid byl buď trochu zadřený nebo byla spálená cívka, prostě nedržel tu jehlu ve zvednuté poloze a musel jsem ho vyměnit.

hop®

Aloisb: Tento kotel sice neznám, ale tepelné pojistky se většinou konstruují tímto ověřeným a celkem bezproblémovým způsobem. Občas sice hrot termočlánku přehoří, před týdnem jsem kamarádovi vyměňoval termočlánek u plynové trouby, kde zase uhnila ta vnější trubička kterou se vede elektřina, ale zub času prostě hlodá všude. Závady, kterou popisujete Vy jsou výjimečné. Ale celkově vzato, je to už prastarý systém, který je dodnes úspěšně používán, protože prostě FUNGUJE!

pu®
hodnocení

0x

Když jsme tady u nás zapalovali wavky poprvé, rok předtím tu nikdo nebydlel. V jednom pokoji jsem ten plamínek musela držet asi 15-20 minut (fakt). Od té doby to v zimě chytá a drží hned. Ale nejsem plynař, tedy nevím, jestli se čistě náhodou nejedná o nějaký závažnější problém. Prozatím bych zkusila držet fakt třeba těch aspoň 10 minut a doporučuji vyčkat ještě rad ostatních.

doplněno 25.02.11 14:01:

No vida, já věděla, že někdo přijde s techničtějším vysvětlením - psala jsem to asi nějak zdlouhavě, že tady Hopův příspěvek ještě nebyl, když jsem to posílala...

doplněno 25.02.11 20:22:

:D Bono, toto nám radil plynař. Měli jsme ho tady, když nám to nešlo zapálit, a říkal, že wavkám nic není a že kdyby se to ještě stalo, máme nejdřív zkusit hoooodně dlouho držet, protože když se dlouho nepoužívají, je v trubce prostě spousta netuším čeho, co se musí vytlačit, než proudí plyn, který plamínek udrží. Proč myslíte, že jsem ho tehdy volala? Právě proto, že jde o plyn... Zkouším radit podle toho, co vím. Pokud by se plamínek nedržel a zhasínal stále, samozřejmě volat plynaře - ostatně podobný problém jsme měli loni a také to tak skončilo - ještě to najdete zde v archivu. Nejsem hazardér, ale někdy prostě i od odborníka slyším radu, která mi od laika připadá fakt švihlá... Odborník je jistota, ale to by se tazatel neptal zde.

bono*

Výborný nápad, chválím vás, nejlepší bude držet plamínek stále, když to nebudete stíhat, tak se s někým střídejte. Opraváře zásadně nevolejte, vždyť jde jen o plyn.

hop®

Milá Pú, nedá mi to, musím reagovat na Vaše doplnění. Myslím, že Váš plynař byl podobný odborník jako neregistrovaný "pan Bono", nebo se mu do opravy nechtělo a nedokázal to říct na rovinu.

Pokud plamínek hoří, tak by pojistka měla zafungovat a zajistit následný chod kamen. Pokud je v trubkách bordel, plamínek hořet nebude.

Bohužel ani nemohu souhlasit s Vaším závěrečným tvrzením, že odborník je jistota. Svůj nesouhlas zdůvodním řečnickou otázkou: Jak poznáte odborníka?

Na závěr Vás poprosím, dejte mi odkaz (třeba interní poštou nebo zde) na to původní Vámi zmiňované téma z archivu, docela mne to zajímá a Vy určitě budete lépe vědět jak to najít, moc díky!

pu®

Zdravím, Hope! No, možná máte pravdu, s tím odbornictvím, ale je fakt, že wavky jsme prostě takto "rozchodili"a fungují. Loni se na ně byl podívat jiný plynař a říkal, že jsou OK. Ten nám spravil i ta druhá kamna, právě. Ta kamna, o kterých mluvím, jsou stará asi tak sto padesát let. Ale oba mi radili, že dokud fungují, máme si je raději nechat, než pořizovat nová. Tak nevím.. *nevi* No a stran poznání odborníka - no jo, ale co jiného mi zbývá? *nevi* Odborník jistota je, s tím nesouhlasit nemůžete. Souhlasit můžu já s vámi, že je těžké odborníka poznat, to jo. Ale jako běžný uživatel... To je prostě těžký, no. Ideální by bylo odsekat wavky a zařídit naprosto jiný systém výtopu. Chystali jsme se na to, dokud jsme se nerozhodli byt do pár let prodat...
Odkaz na diskusi zde: poradte.cz/...
Krásný den dneska *slunce*

hop®

Pu: jojo, díky za ten odkaz, už si vzpomínám, jak skoro každý mluvil o něčem jiném *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma vafky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]