Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plánování otopné soustavy

Od: rostakov* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,
sestra chce předělávat byt a já se chci zeptat jaký kotel řešit do bytu. Počítá se i s tím, že se bude vložkovat komín. Všude chce radiatory dle obr. V koupelně bude žebřík a kotel-kondenzační nebo klasický. Potřeboval bych radu s výpočtem velikosti radiátorů a hlavně jaký kotel-výkon, značka, typ.
Když kondenzační tak radiatory by měly být asi větší?, jelikož tam je provozní teplota do 50 stupnu. ..
Výška stropu je 2800mm, bytový cihlový dům bez zateplení, pod ní je chladný sklep. Betonová podlaha. Plastová okna.
Rozvod bude v mědi.
Kolik cca bude stát rozvod vy bytě bez radiatorů..
Mockrát děkuji
Pavel
Popř. stačí vzorečky na výpočet radiátorů... popř kudy bude nejlepší rozvod vést z koupelny, kdo mi to zakreslí

Plánování otopné soustavy

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nejprve si vyřeště umístění kotle, který musí být ve větratelné místnosti nebo s nuceným přívodem vzduchu pro spalování. Budete potřebovat tak 15 - 18 kW a kondenzační bych nedoporučoval, pokud je to domek a nejsou zdi důkladně zatepleny.

hodnocení

0x
Jestli tomu dobre rozumim..Vy tomu nerozumite..a chcete ji delat projekt? Vase sestra Vam neco udelala?Proc nezajde za nekym,kdo tomu rozumi?Jestli chcete,poslu Vam celou ucebnici..ale podle mne Vam nebude nic platna..to neni zalezitost na dva dny studia.
rostakov*

aha, tady je nekdo chytrej, proc myslite, ze sem asi píšu? Nicméně se obracím na nějakeho odborníka komu nabízím práci, ne na chytráky co mi budou říkat co mám a nemam dělat... Jestli mi nějak nechcete pomoc tak podobné přízpěvky nekomentujte.

nedivte se, že jsem tak rozhořčený, ale opravdu nejsem zvědav na nějaké teoretiky... Naučte se číst co jsem psal...

Ptal jsem se na vzorečky pro výpočet a poradit s kotlem...

Ujišťuji Váš že teoretik nejsem.

Právě proto se divím, že se do podobné věci chcete pustit sám.

Jestli se chcete opravdu naučit počítat topnou soustavu, napiště mi vnitřní poštou...bude to pro mne práce cca na týden než Vám vysvětlím základy...a než je pochopíte..a to ještě v tom lepším případě. Teprve pak budete možná schopen si soustavu spočítat...Spíše to bude trvat ale ještě déle než týden.

Vzorečky Vám sem napsat mohu, ale samo o sobě Vám to k ničemu nebude...protože k nim je potřeba ještě pár tabulek a diagramů.

Jestli chcete, zkusím to s Vámi..., ale opravdu bych já osobně na Vašem místě dal raději projektantovi 6tis...aby Vám to spočítal.

rostakov*

Jen vzorečky na radiatory, jde io to, že potřebuji vypočítat kotel jak má být výkoný, pak podle výkonu se bude vybírat... Neee, že realizaci budu dělat sám. To jsem nikdy neřekl ani nenapsal...

Za projekt na papíře 6 tis je moc, investice má být do 150 tis vč kotle...

Do 150tis. by jste se vešel i s projektem..

Ty peníze by jste ušetřil tím, že pokud by byla soustava dobře navržena, nebudou tam zbytečně silné radiátory...předimenzovaný kotel...atd..., pak by ušetřená částka byla ještě větší než co dáte za projekt.

Pořád se divím tomu, že lidé chtějí dát 150tis za materiál...ale je jim líto 6tis za projekt...to je naprosto úžasné zjištění.

V podstatě žádný "vzoreček na radiátory" neexistuje...to je celá soustava výpočtů, podle které se pak topné tělesa dimenzují.

Máte dvě možnosti...:

1. pokud v současném bytě topení vyhovuje...a je plně funkční..místnosti jsou teplotně vyvážené...nepřetápí se..(což pochybuji),

pak by Vám teoreticky stačilo spočátat v každé místnosti počet článků a jejich velikost (tedy pokud tam jsou článková tělesa), z toho se dá přepočítat stávající instalovaný výkon v každé místnosti pro současné parametry soustavy (tedy zřejmě 90/70stC). Až to budete mít, pak vše sečtete a budete vědět potřebný výkon kotle...Nová tělesa pak nadimenzujete podle zvoleného tepelného spádu např.55/45stC (pro kondenzační kotel)...šířky oken...ev.požadavků na vzhled..a prostorové možnosti v každé místnosti.

2. za předpokladu že rozložení teplot při současném stavu topné soustavy není ideální, pak by bylo potřeba přepočítat tepelné ztráty pro každou místnost..., na to ale opět není pouze jeden vzoreček, ale je potřeba více znalostí.

rostakov*

Máte kontak na firmu, která by mohla provést realizaci vč projektu?

Na internetu jsou jich mraky, ale spíš z vlastní zkušenosti...proto jsem se ptal i na názor..jelikož často firma řekne tohle je nejlepší, ale neřekne na tom mám vyrejžováno nejvíc.

Děkuji

Nevím odkud jste...Já pochopitelně znám firmy z oboru, ale v místě mého působení. To se zřejmě nebude shodovat s Vaším bydlištěm...a těžko Vám budu doporučovat firmu, která sídlí 200km od Vás.

Osobně bych být Vámi raději volil "odděleně"..tedy tak aby projekt zpracoval někdo jiný, než realizační firma (ta by také projekt možná vůbec nezpracovala...jen by si ho naúčtovala a soustavu by odhadla.

Poptejte se ve Vašem okolí po slušném projektantovi topenářovi...a on Vám pak může poradit prováděcí firmu..ev. si můžete udělat malé soukromé výběrové řízení. Nechal bych si zpracovat od projektanta i podrobný rozpočet a výkaz výměr, aby firmy které následně oslovíte měli stejné podmínky..a vy jste měl co objektivně porovnávat.

Ještě jedna rada...rozpočet nemá pět položek..., pokud někdo něco podobného vydává za rozpočet, vemte ho něčím po hlavě.

Seznam projektantů je třeba zde:

www.ckait.cz/auto/...

Je to rozdělené podle oborů činnosti, podle krajů...a dokonce okresů.

Stejně se ale poptejte v okolí...ne každý kdo je v ČKAIT musí nutně být špička v oboru..., je to jako ve všech oborech lidské činnosti.

hodnocení

0x
jak píší kolegové, nevíte, do čeho jdete...chyby se udělají lehce, napravení je těžší...
Projektant na svoji profesi roky studuje, roky získává zkušenosti i v praxi...potom se tím živí. Je na to třeba množství znalostí, a samozřejmě konkrétních poznatků o objektu, který se má vytápět... takže když Vám tu někdo dá vzorečky na výpočet na základě Vašich skromných informací, bude je to laik jako Vy... když tu na poradně nebo kdekoliv jinde budou přesné výpočty a pomůcky, projektanti chcípnou hlady...
Jak tak koukám na ten náčrtek bytu, přemýšlím, kdo to "projektoval"...
.. popřemýšlel bych třeba nad odstraněním příčky mezi koupelnou a WC, tím by se zvětšila koupelna a měla i přímé větrání, zrušil bych dveře z WC do kuchyně, to není zrovna šťastné řešení...potom by stačil jen jeden radiátor v koupelně pod oknem... jen dotaz, máte v té místnosti plánované jako WC dostatečně dimenzový odpad? mezi komínovým tělesem a stávajícími dveřmi do koupelny Vám zůstalo bratru 180 cm (komín asi 60 cm, dveře do koup. min. 60 cm, zárubeň + ostění tak 10 cm, 320 - 130 zůstane tak 180 - 190 a budete si obíjet boky o roh linky, když půjdete do WC... ještě tak vpravo od dveří kuchyně by se našlo asi 200 cm na linku, ale zase stát zády ke světlu? tak snad linku na celou stěnu od koupelny... ovšem podle odpadů...
a dalo by se pokračovat...
Když jsem psal příspěvek výše, nebyl tu ještě Váš z 08:07 hod... ani 08:55 takže ku nim...
zbytečně se čertíte, oba dva, alois i martin o této problematice určitě vědí více jako Vy, a držel bych se jejich rad...Všeobecně jsou tu na poradně opravdu chytří odborníci a myslím, že kvůli tomu tu vlastně píšete...Váš první dotaz je plný otazníků, i když jste je nenapsal, a oni se Vám opravdu snaží pomoci, a jsou to i teoretici, bez vědomostí by to byli laici, jako jste Vy!
Naučte se číst co jsem psal... opravdu tu nikdo nepsal o vlastní realizaci, naučte se číst, co napsali druzí...
martin napsal: Právě proto se divím, že se do podobné věci chcete pustit sám. Pouštět se do výpočtu kotle, radiátorů a rozvodů bez potřebných vědomostí je opravdu na podivení...
...raději bych poslouchal ty chytré, co mi budou říkat, co mám a nemám dělat...
doplněno 15.02.11 04:16:

zkuste si pročíst příspěvky např. v otázce poradte.cz/... nebo vyhledejte ostatní příspěvky na tému topení...

který podle Vás "chytrák"by s takovým nasazením věnoval tolik času řešení podstatně jednoduššího problému?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]