Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Teplota zpátečky kotel na tuhá paliva

Od: nokia321* odpovědí: 94 změna:

Mám zapojený kotel na tuhá paliva viz. přiložený obrázek.

Problém můj je v tom, že mám stále studenou zpátečku z radiátorů, tím pádem se ochlazuje i patrona v trojcestném ventilu a funkce není nejlepší.

Čerpadlo mám Grundfos ALPHA 2. Otvírací ventil trojcestný mám 60st zpátečka do kotle.

Věděl by někdo proč se zpátečka vrací studená?

Radiátorů je 9 a termohlavice otevřené naplno.

Příklad: Topení výstup 70, do kotle zpátečka 52 , vratka z radiátorů 22 stupňů.

Postupně teplota zpátečky narůstá od začátku topení, ale vždy je rozdíl 25-40stupňů oproti výstupu, méně nikdy.

Děkuji

doplněno 13.02.11 10:36:

Kotel na plyn to nedělá. Má 24kw. Zpátečka se liší tak o 10stupňů po delší době.

Kotel na tuhá je 20kw. Čerpadlo zkouším na všechny rychlosti a je to pořád obdobné.

Ventil je vtc 511, přímo dělaný pro kotle a krby do 150kw.

Přidám foto instalace.

Teplota zpátečky kotel na tuhá paliva

94 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lui*
hodnocení

1x

Nejsem topenář, takže jen úvaha, snad logická:
Tady: dnes 11:16
píšete:
teplota od kotle do rozvodu radátorů 61
teplota zpátečky ke kotli 47
teplota zpátečky od radiátorů 32
Abych se přiznal, Jak může mít zpátečka ke kotli mít vyšší teplotu, než zpátečka od radiátorů? Je pootevřený trojcestný ventil. Proč?
Pokud jsem to špatně pochopil, tak mě nekamenujte prosím.
nokia321*
hodnocení

Já to sám nevím.

Ventil by měl zajišťovat ochranu kotle za všech podmínek. Myslím si že je pootevřený stále, nebo je to jinak ošetřené.

lui*

Nejsem topenář ale ten trojcesťák tam je proto, aby nechladl zbytečně kotel. Aby nedocházelo k jeho zbytečnému ochlazování. Nebo se pletu?

des*

Když jsem se díval na ten kotel a bojler,není ten bojler moc otevřený a nepředbíhá to topení?Co ho přiškrtit napůl,kohoutem?Zpátečka by měla být jen vlažná.

trjcesták má hlídát teplotu zpátečky aby byla stale vyšší nž 55C , kotel provozuješ na moc malou výstupní teplotu a regulátoru tahu máš máš nastaveno určitě 60 a topak se ti nemůže vracet zpátečka 55

nokia321*
hodnocení

To aby kotel nechladl to píšete správně.

Kdyby tam nebyl šla by mi zpátečka do kotle 32 což by lepší zdaleka nebylo.

doplněno 13.02.11 20:46:

Bojler funguje, zpátečka není horká, jen vlažná. Spíš si myslim,že ten bojler zpátečku otepluje než schlazuje.

Je napojen na větev topení k jendomu radiátoru.

lui*

Aha, toho boileru jsem si nevšiml. Na tom schématu topení není zakreslen. pokud ho máte zapojený jako jeden z radiátorů, tak by to chtělo nejaký elektroventil, který by otevřel topnou vodu jen po dobu kdy je potřeba ohřívat TUV(poklesne teplota TUV). A v ostatním čase aby byl topný okruh boileru zavřený.

nokia321*
hodnocení

Jaký je důvod zavírat přívod?

Ochlazování zpátečky? Jestli ano, tak to musím vyzkoušet.

lui*

No on ten boiler má dost malý hydrodynamický odpor. Prostě skrz něj proudí mnohem větší množství vody, a zbývá malé množství pro okruh topení. Přivíráním ventilů se sice problém vyřeší, ale jen do okamžiku, dokud nesjedete s teplotou TV. Pak to zase nestačí ohřát TUV.

hodnocení

0x

Dělá to i v případě topení plynovým kotlem?

Pokud ne, jaký je výkon kotle na tuhá paliva...a jaký je instalovaný příkon v topných tělesech?

Čerpadlo máte nastavené na jaké parametry?

ESBE ventil je nastavený správně...a je to typ ventilu který je výrobcem určen pro topné soustavy? (výrobce vyrábí i typy pro TUV).

nokia321*
hodnocení

foto

doplněno 13.02.11 10:37:

Vypadá to pořád stejně, akorát mám omotané trubky omotávkou.

doplněno 13.02.11 10:41:

Specifikace na čerpadlo jsou zde.Pořád si myslím že příčina by mohla být v něm.

grundfos.cz/...

Teplota zpátečky kotel na tuhá paliva #2

To si nerozumíme...

Čerpadlo znám dobře..., ale nevím jak ho máte nastavené.

Z toho fota moc nepoznám...jen mi to připadá docela "prasecky" udělané...ale to na funkci může a nemusí mít vliv.

Zkuste mi odpovědět na předchozí otázky...co jsou v mém prvním příspěvku.

nokia321*
hodnocení

doplněno 13.02.11 10:36:
Kotel na plyn to nedělá. Má 24kw. Zpátečka se liší tak o 10stupňů po delší době.
Kotel na tuhá je 20kw. zkouším na všechny rychlosti a je to pořád obdobné.
Čerpadlo
Ventil je vtc 511, přímo dělaný pro kotle a krby do 150kw
Jak myslíte nastavené? Případně vyfotím co je potřeba.Děkuji

Takže zpátečka do kotle na tuhá paliva, tedy za směšovacím ventilem je OK, ale před tímto směšovacím ventilem jde z těles teplota vratky jen 22stC?.

pomocnikzednika

Dejte sem ještě pár fotek z jiných úhlů a víc z blízka ty měděné trubky kolem kotle.

hodnocení

0x

Rikate ze kotel na plyn to nedela. Ten jede na sve cerpadlo, nebo pouziva stejne cerpadlo jako kotel na tuha paliva.

nokia321*
hodnocení

Tak tak , zpátečka do kotle s třícestného ventilu je menší než udává výrobce ESBE (60 a je tak 52) ale to může být díky tomu že vratka ze samotných radiátorů je malá.

Problém celý je tedy v tom, že z radátorů se vrací málo teplá, spád je moc veliký.

Když sáhnu na spodek, nekteré jsou teplé a některé jen málo vlažné až studené.

Kotel na plyn má vlastní čerpadlo uvnitř.

No v tom případě se mi zdá že kotel na pevná paliva nejede na výkon který je potřeba...,

nebo...v tomto přechodném počasí prostě větší výkon nepotřebujete...

Topíte doporučeným palivem, nebo spalujete "domácí odpad"?

Teplota v místnostech je jaká? Je tam zima, nebo teplo? (tedy teď myslím v případě topení kotlem na pevná paliva)

nokia321*
hodnocení

Teď jsem se byl podívat na budíky.

teplota od kotle do rozvodu radátorů 61

teplota zpátečky ke kotli 47

teplota zpátečky od radiátorů 32

Spaluji uhlí s dřevem. Když přidám teplotu na kotli výstupní teplota vyleze, ale zpátečka je stále s velkým rozdílem.

Domovní odpad *ee*

doplněno 13.02.11 11:18:

Teplota v místnostech jak kde, průměrně 19-21, ok.

Jde mi o to, aby nedehtoval kotel, zpátečka je moc studená, jinak vše ok.

des*

U čerpadla je filtr a ten je zanešený.Zavři kohouty ,vytoč zátku a vyčisti.Pak bude fofr.Ten samý filtr je u plyn,kotle vyčisti ho taky.

nokia321*
hodnocení

Tak jsem se do toho pustil. Filtr byl opravdu z části zanešení, takže věřím, že bude lepší cirkulace.U plynu jsem toto nenašel.

Kotel na tuhá paliva je nově montovaný před půl rokem a už je to zacpané.

Sice zpátečka je zatím pořád stejná, ale určitě je to přínos - děkuju.

Dá se tomu nějak předcházet?(čistič napustit do oběhu?) Je to stejnej bordel jako byl ve ventilu na radiátor, (špatně topil a ventil se musel vyměnit).

doplněno 13.02.11 14:24:

Osobně si myslím, že jestě další radiátory nebudou mít dostatečný průtok a proto se vrací studená voda. U plynového kotle je cirkulace větší, protože nemá bypass a tam se to tolik neprojevuje..

Teplota zpátečky kotel na tuhá paliva #3
des*

Dej sem fotku kohoutu,třeba budu vědět jak na něj,zřejmě jsou moc uškrcené.

nokia321*
13.02.11 18:17
hodnocení

s termo

Teplota zpátečky kotel na tuhá paliva #4
nokia321*
13.02.11 18:18
hodnocení

bez

Teplota zpátečky kotel na tuhá paliva #5
des*

Jsou to Heimeiery,ty znám a na zpátečce máš tohle,?

Teplota zpátečky kotel na tuhá paliva #6
nokia321*
hodnocení

jen kolínko

Teplota zpátečky kotel na tuhá paliva #7
des*

Fajn,takže na tom kohoutu je malá matka u osky,našroubovaná ve větší.Na té malé matce by měly být čísla,proti rysce na té větší.Jasně čím větší číslo,tím větší průtok.Najdi to na tom co je proti rysce za číslo a pootoč na větší.Zatím jen o jedno,asi to někdo šteloval,může to být moc uškrcené.Nespěchej,dělej to z rozmyslem ať to nevytočíš úplně a neztropíš potopu.OK?

nokia321*
hodnocení

Koukal jsem na to a čísla jsou, ale jen 1,4,68. A ryska žádná.

Když termohlavici vytočim úplně a nasazuju jí vznikne mezera. Je to asi 1-2mm. Tímpádem když se ventil utáhne o ty milimetry se oska zavře. Ale je to u všech, je možné, že některé víc a jiné míň.

Co jsem si teď všimnul, tak jedno s těch topení co netopí má ventil měněný za nový.

des*

imi-internationalcee.com/...

Tady to máš přesně i s návodem je to hned ten první.

nokia321*
hodnocení

Jo tak, už to chápu.

Problém je v tom, že hlavice je sice nová, ale ty ventily můžou být z roku 90, takže tam asi nastavení nepůjde.

Teď jsem byl ve verandě, kde to topí nejbídněji. Když nasadím hlavici tak od čísla 3-5 je pohyb plonkový.

Ventil je nový viz foto. Zkoušl jsem točit a nic. A když povolím hned první matici oproti druhé začla kapat voda.

Čert ví, jestli to je na jiný druh hlavice, nebo je to špatně seštelované.

Teplota zpátečky kotel na tuhá paliva #8
des*

Tak bohužel,já doma Heimeierku nemám víc ti nepomůžu.Filtr na čerpadle máš čistý?Ono se to zanese celkem rychle zase,doma jsem to nevydržel a to sítko jsem vyhodil.Ono zas tak nutně tam být nemusí.Jinak čerpadlo má různé rychlosti,dávals tam větší?

nokia321*
hodnocení

Jj zkoušel jsem všechny rychlosti. Teď když topím celý den, tak spád je okolo 25st. Počítám, že se to přeci o něco zlepšilo.

Nevím kolik by měl být optimální, myslím si 10-20°C.

Přesto díky

Tak si to prostě termostat na radiátorech zavírá...víc teplé vody v daném čase nepotřebuje...

tím pádem voda v radiátorech víc vychladne..

U plynového kotle to možná nedělá, protože má modulaci hořáku a sjede s výkonem níže..

I když je mi divné že pak nestoupá teplota vody v kotli na tuhá paliva nad 70st..., ale tam nevím nakolik je schopen jít na nejnižší výkon.

Máte tam nějaký regulátor tahu..., ale jaký je minimální výkon Vašeho kotle z hlavy nevím.

Termostatické ventily na tělesech máte? Aha...píšete že máte...a naplno otevřené...to je mi potom také ještě záhadnější..., takhle by tam mělo být v pokojích 30stC..

Kotel máte vyčištěný?

Takhle po internetu se radí opravdu těžko...:) Jsou věci které je lepší "osahat", tady ani 20 fotek nestačí..

Kotel dehtovat nebudete, o to se prece postara ten tricestny ventil. Jinak pisete ze na zpatecce u kotle je 47st. To je malo. Melo by to byt aspon 55st. Jinak kotel opravdu dehtuje. Dival jsem se a vtc 511 se dela v nekolika teplotnich provedenich. Mate opravdu ten s 60st.C?
Ale zpet k tematu.
Z toho co jsem si zatim precetlmi take vychazi cerpadlo. Co zkusit vymenit cerpadlo za vykonejsi, nebo alespon to stare vytahnout zkontrolovat a vycistit.
PS: kdyz jsem ja poprve poustel topeni na novostavbe, tri dny jsem se trapil se "zamrzlou" podlahovkou.
Pak jsem zjistil ze pred a za cerpadlem jsou takovy maly sroubky se "šlicem" a ten "šlic" musi byt otoceny po smeru proudeni .

To máte asi čerpadlo s vestavěným uzávěrem...takže když jste neměl ty šroubky po směru roku...měl jste uzavřeny kulové kohouty před a za čerpadlem.. Legrace musí být:)

hodnocení

0x

vyzkoušej vyřadit regulátor tahu a roztop kotel na víc stupňů ta voda se musí nakonec ohřat trojcestný ventil uzavře kotlový okruh a horká voda by mněla proudit do radiátorů. Term. ventily otevři na plno, na kolik máš nastavný příložný termostat

nokia321*
hodnocení

To všechno funguje, roztopit není problém. Včera jsem ho měl i na 80 a zpátečka z okruhu byla poloviční a to mi vadí..

Příložný termostat mám těsně pod hranicí kdy termostat otevírá do radiátorů.

Nevim , teď si říkám, že se budu muset zaměřit na ten bojler..

tak v tom případě by to mohl být i ten bojler ale nezdá se mi že by spolkl 20kw výkonu zpátečka z bojleru by musela mít taky aspoň 60C ale skusit ho přiškrtit co to udělá

doplněno 13.02.11 21:13:

příložný termostat máte těsně pod hranicí kdy otvírá do radiátorů prosím o bližší specifikaci.Příložný termostat řídí běh čerpadla zatopíte v kotli teplota stoupá až k 60C čerpadlo sepne asystém začne topit je to tak?

doplněno 13.02.11 21:15:

trmohlavice máte otevřené naplno?

hodnocení

0x

Mě se zdá, že máte nějak špatně zapojený ten trojcestný míchací ventil. Vidím tam zkrat mezi stoupačkou a zpátečkou opatřený kulovým uzávěrem v otevřené poloze. Když tak ten kulový uzávěr zkuste zavřít, co to bude dělat. Jinak nevím, co tím chtěl básník - topenář říci:))

Když budete mít na výstupu z kotle 60 st.C, tak ten trojcesťák musí umět spolehlivě namíchat zpátečku do kotle teplou 55 st.C.

doplněno 13.02.11 23:41:

Ještě - nikde tam nevidím teploměr, jak zjišťujete teplotu zpátečky?

Taky jsem zkoumal ten trojcesták ale je dobře. No škoda dalo se to připojit i bez nutnosti automat.odvzdušnováku kdybyto ten doveda co to zpáchal udělal napojení topný třeba v pravo na tu svislou stoupačku.Taky ta expanze není až tak nejlíp na topný.Problém může bejt (když na to dílo koukám) že vypálil nedostatečný otvory pro přechodky na měď a nebo nedostatečný dimenze ( vypadá to že se napíchli na 3/4 to je docela slabý) a pak to čerpadlo co je na malym okruhu nemusí mít dostatečnej výkon i pro velkej okruh.

nokia321*
hodnocení

Je ro možné jak píšete. To když tam vypalovali díry, to jsem neviděl, měl jsem si to zkontrolovat. Teploty zpáteček kontroluju pouze příložným digitálním teploměrem, který má konec připevněný stahovací páskou k čisté trubce. Není to nejpřesnější, ale nemůže tam být moc velký rozdíl.

Já bych to připojoval takto (viz.obrázek)

Teplota zpátečky kotel na tuhá paliva #9

Asi jsem se unáhlil a dal jsem Vám bod. Ten trocesťák máte špatně, protože jeho funkcí je přimíchávat do zpátečky horkou vodu ze stoupačky, a proto musí být průběžně napojen na zpátečku a ne na stoupačku. Při dosažení teploty vratné vody vstupující do trocesťáku na hodnotě cca 55 st.C se uzavírá přívod ze stoupačky a ventil funguje pouze jako průchoďák.

Díky za opravu (ještě jsem napůl spal)omylem jsem uvedl obr.zapojení směšovacího ventilu místo termoregulačního trojcestáku :( .Bodík vracim

nokia321*
hodnocení

Jdu se na to podívat co by se dalo vylepšit. Dal jsem to dělat firmě a chtěl jsem to podle obrázku co je nahoře.

Teplota zpátečky kotel na tuhá paliva #10

pomocnikzednika
hodnocení

0x
Dejte sem ještě pár fotek z jiných úhlů a víc z blízka ty měděné trubky kolem kotle, nevidím dost dobře ta propojení.
nokia321*
hodnocení

dalsi

doplněno 14.02.11 17:30:

To jste mě tedy vylekali. Špekuloval jsem dlouho nad tím co mám špatně.

Teplota zpátečky kotel na tuhá paliva #11
nokia321*
hodnocení

Ještě jedna věc mě trápí.

Na třetí stupeň (někdy i na II) čerpadla mi cinká v trubkách. Na plyn ticho. Čím by to mohlo být.

Odvzdušňoval jsem nesčetněkrát a ok.

to cinkání je nejspíše okuj nebo špona ktrá někde v systému při určité rychlosti proudění vody poletuje a naraží do vnitřku trubky jedině propláchnout pořádně ze všech směrů

doplněno 14.02.11 19:30:

tak my napadlo podle těch vašich fotek to máte tak fušerácky udělané že odpory proudění vsystému jsou tak veliké že elektronické čerpadlo Alpha 2 si stím neví rady , to čerpadlo v případě že jsou rozvody správně spočítány tlačí vodu s určitým odporem v případě že ventily na radiátorech škrtí prutok čerpadlo tuto změnu pozná a sniží otáčky protože si myslí že není potřeba takový průtok. Ale ve vašem případě tam máte tak vysoké odpory proudění že čerpadlo nejede na plný výkon, vyzkoušel bych obyčejné čerpadlo bez elektroniky , ještě by mne zajímalo jak se ktomu staví firma co vám to stvořila volal jste že to netopí.

nokia321*
hodnocení

Hmm to by mohlo byt. Vypalovali tam autogenem díru a je někde v místě kam nemůže utéct. Po topné sezóně to zkusím najít.

doplněno 14.02.11 19:37:

Byl jsem se podívat na teplotu zpátečky a je tak o 25-30 menší než výstup z kotle. Sahám na topení až na jeden radiátor mají teplý spodek a jsou krásně nahřáté. Poslední netopí jak by měl.Spodek má vlažný..(je to ten u než se měnil nový kohout).

Ale určitě to sítko z části pomohlo.

Potřeboval bych vědět teplotní spád někoho jiného ve starém domě s radiátory.

doplněno 14.02.11 19:47:

Firma co mi to montovala o tom neví. Nevolal jsem jim.To bych udělal pouze pokud by to bylo špatně zapojené. Doteď je to jen o dohadech. Oni budou tvrdit že problém je v radiátorech, ventilech, nebo hlavicích. Kdyby to byla novostavba s kompletkou, bylo by to o něčem jiném.

Zda je to fušérsky udělané, to nemůžu posoudit. Nezdá se mi až tak špané. Každopádně vím, že jiný by to zvládl lépe a možná i levněji.
Ale kde se takový hledá.. Sháněl jsem po okolí a byl jsem rád, že se vůbec někdo našel. Přitom je to tak jednoduché, jen mít ty přípravky na ty měděné trubky..

Čerpadlo si můžu pustit i sám na plný výkon. Není to jen závislé na funkci autoadapt.

Sám stejně pořád nevím jak má být správný teplotní spád, třeba je to už v pořádku.

v domě u rodičů starý statek výmněněny jen okna kotel 26kw viadrus cihla stěny 60cm , kotel není problém držet na výstupu 75zpátečka 60 topí dřívím a mixuje dotoho uhí aby nemusel tak často běhat přikládat, v místnostech teplota 24-25

nokia321*
hodnocení

Tak bych si to myslel, že je to správně.

Spád 10-15°C.

takže i když čerpadlo uvedete na max tak jse ta zpátečka nezlepší? Mohlo by to být imalé množství vody protékající systémem, osobně bych vyděl napojení kotle v dimenzi 1" nebo v medi průměr 22 ale všechny ventily od kotle určitě 1", filtr také 1" šroubení také1" a né 3/4"

Ten tepelný spád skuzečně závisí na tom čerpadle, jak rychle topnou vodu prožene systémem (samozřejmě při odpovídajícím tepelným výkonu kotle). Já mám na chalupě čerpadlo Villa, ani není nastaveno na plný výkon a po roztopení systému se mi vrací zpátečka tak o 5 st.C chladnější než výstup z kotle a radiátory jsou celé horké i dole!

Koukám že tam je zpětná klapka pružinová , klade poměrně velkej odpor na průtok pro tu alphu , já raději dávám plovoucí která se dá i případně vyčistit .

nokia321*
hodnocení

Přijeďte mi to někdo předělat *modla*.

Byl jsem zkoušet to bouchání a doopravdy v místě kousek od sváru něco bude. Horší je že zrovna není co kudy by se to dalo vyndat. Myslel jsem magnetem vyhnat do míst, kde by se dalo něco dobře rozpojit.

Zrovna je to asi blízko té pružinové klapky.

doplněno 14.02.11 20:38:

Koukám na tu plovoucí zpětnou klapku a nevím proč mi to tam nedali!

Má šroubovací spodej jak píšete, dala by se rozebrat a případně vyčistit, byla by mnohem lepší.

doplněno 14.02.11 20:51:

Ale našel jsem jen do vodorovné polohy. Do svislé se nedělá?

na cinkání bych mněl fintu skuste tu okuj chytnout magnetem zůstane tam a magnet nechte na trubce:)

nokia321*
hodnocení

Na to právě myslím. Zítra přinesu malý magnet. Chtěl jsem vyzkoušet jestli by ten neřád nešel i tam kam pojede magnet. Zítra uvidím.

a navíc ta zpětná klapka bych řekl že by měla být už na tý měděný topný a né až za navařenou přípojkou , vždyt jestli je plyn.kotel někde na tom vedení co jde z toho dakona v levo tak ta zpětná klapka to nepustí do tý větve co jde svisle podle komína .

nokia321*
hodnocení

Jsou tam dvě klapky. Jedna už je skrytá omotávkou.

Teplota zpátečky kotel na tuhá paliva #12

Koukám , pak nechápu proč je tam ta na tý ocelový trubce .A kdyby dal tadytu nad ten kulák tak by se dala i případně vyměnit bez nutnosti vypouštět celej systém :( no a ta plovoucí mohla bejt na tom kousku co vede vodorovně .

doplněno 14.02.11 21:06:

...co vede vodorovně myslim tu měděnou před kulákem

nokia321*
hodnocení

Ta vodorovně brání vodě aby se vracela do plyn kotle a ta svisle aby plyn netopil do dakona.

doplněno 14.02.11 21:07:

Máte pravdu...Někdo hold při práci moc nepřemýšlí *ee*.

doplněno 14.02.11 21:10:

No taky myslim tu vodorovne. Ta má směr proudění doprava jak je tam nakreslená šipka. Za zdí je plyn kotel.

Ta svisle zase proudí dolu.

AHA takže do leva do tý zdi už to teda jde jen rovnou do plyn.kotle?

to je asi aby nešla voda z plynového kotle do bojleru

doplněno 14.02.11 21:16:

anuluji příspěvek čas 21:08 TU ŠIPKU JSEM NEVIDĚL*smich*

nokia321*
hodnocení

Víte někdo jak je složité sundat tyto klapky? Ta spodní kdyby se sundala bylo by jednoduché vyndat tu okuj.

Ani jednu nesundáte snadno chtělo by to autogen nebo aspoň závitové čko 3/4"

Jedině tam co je ta modrá šipka uříznout pak pod tou svislou klapkou uříznou klapky vyšroubovat a dát plovoucí , na tu trubku co vyříznout elek.závitořezem závit a celý zase pospojit v mědi

doplněno 14.02.11 21:24:

ale tu horní dát do vodorovny polohy nad kulák,to je jasný

doplněno 14.02.11 21:28:

Myslim že by to dost pomohlo , když vezmete že to čerpadlo strácí výkon díky tý klapce a navíc toho průtoku do systému nejde tolik když se to točí v malym okruhu díky tomu trojcestáku

nokia321*
hodnocení

To mám radost.

Ta klapka tam je nějak vsazená, nechápu jak jí tam našroubovali.

Chtělo by to nějakého malého soukromníka co by to předělal.

daly ji tam natvrdo , konečnej svár v levo :(

doplněno 14.02.11 21:30:

teda vpravo ...už mam z toho v hlavě guláš :)

nokia321*
hodnocení

A je vymalováno. Je tam zavařená a hotovo *ee*

doplněno 14.02.11 21:33:

Kousek od Karlových Varů.

Hmm 120 km ..tam nejedu :(

kousek na Prahu nebo kousek na Cheb nebo na Hroznětín nebo na Bečov

nokia321*
hodnocení

vary - směr cheb 13km cca

takže Staré sedlo, Nové sedlo , Chodov,

nokia321*
hodnocení

Asi nebudete s moc velké dálky :).

Vy by jste tu přemontáž zvládl?

Pokud by jste měl prostředky, tak můžeme zkusit se domluvit.

praga250@centrum.cz

nokia321*
hodnocení

Máte email.

machp@centrum.cz ze Sokolova

nokia321*
hodnocení

Jj už jsem Vás našel předtím, email jsem poslal.

Odkud jste už mi Vás začíná bejt líto :)

nokia321*
hodnocení

To je moc daleko, to je o ničem.

Škoda, že člověk nabírá zkušenosti až když si to vyzkouší a nastane nějaký problém.

Spoustu věcí bych řešil jinak a lépe.

des*

Tepelný spád se dělá 90/70°C,takže dvacet je normální.Když se prohřívají radiátory až dolů,nechal bych to tak.V dobré vůli tě tady přátelé zavalili informacemi,ovšem není v jejich možnostech ti to nějak opravit.Firma co ti to dělala,to pěkně odflákla.Má to být utvořené z různých dimenzí u každé odbočky,takže když se vypne čerpadlo,nebo nejde proud,musí topení fungovat na samotíž,ikdyž je z mědi malých průměrů.minimálně na 50%.

ne ne ne samozřejmně by bylo výhodné při výpadku proudu míti samotíž aspoň 50% ale to není kolikrát technicky možné to se zase řeší záložním zdrojem proudu pro čerpadlo:)

jpopk

A jak záložním zdrojem vyřešíte poruchu čerpadla? Že řešíte výpadek proudu je hezká věc, ale když odejde termostat nebo čerpadlo, tak máte přetopíno. Proti přetopení buď samotíž, nebo dochlazovací smyčka, nebo záložní zdroj + čerpadlo+termostat (jenom zdroj nestačí, tím ošéfujete pouze výpadek proudu)

Nokia 321, pozor abyste si tam nevzal dalšího břídila ;) Jak tak koukám na to provedení, tak je to pěkná prasárna (kdo to dělal?!)... Co je odbočka nad 3c. ventilem doprava, to je k boileru? Můžete sem dát schema zapojení (na fotkách to není vidět celé), hlavně kolem kotle - připojení boileru, potrubí k 3c. ventilu, z/ do systému, kde jsou klapky, filtry atd., připojení plyn. kotle (nebo to doplňte do schema v prvním příspěvku)

Na vašem místě bych to po zimě komplet předělal, co se týče mědi, tak se vyplatí vybavení koupit / půjčit a udělat si to sám (hořák, pájka+pasta a pár kousků na učení pájení - nic složitého to není, i vopice to zvládne za půl hodiny). Jsem místní, tak bych se mohl i zastavit, vidět systém na živo je vždycky lepší. Můžu vás i naučit pájet.

mjkjjjm

Co je odbočka nad 3c. ventilem doprava, to je k boileru? Jo, už to vidim, výstup do radiátorů. Pak to musí být tak, že 3c. ventil neumí dostatečně uzavřít zpátečku - např. výstup z kotle 70° zpátečka z radiátorů 30° = aby byla zpátečka do kotle 60°, tak 3c. ventil musí míchat 75% z kotle a 25% z radiátorů, ten váš to pouští 50/ 50% a do kotle jde jen 50° = zaměřte se na regulaci 3c. ventilu, příp. dorazy max. otevření/ zavření.

jpopk na to bych vám mohl třeba odpovědět jestli si myslíte že výkon kotle 20kw rozvody v mědi a i když uděláte rozvod tak že vám jedno nebo i pět těles půjde na samotíž tak to stejně kotel neuchladí při výpadku proudu, mluvím o dnešních systémech s termostatickými ventily, ta zchlazovací smyčka je podle vás vše řešící věc zkuste se někoho zeptat jaký má výkon kolik je schopna uchladit když dodávají jeden nebo dva typy podle výrobce na všechny typy kotlů od 18-50kw je to unijní nesmys. A nebo když je v domě voda z dárlinku kde jste s tou smyčkou nebo Wats ventilem,tady vidíte že ani vy jste vše nedomyslel. V případě že podle vás selžou všechny záložní věci tak stejně vám zbývá jediné vyhrabat z topeniště palivo. Vy asi když děláte topení tak pro jistotu všechno zdvojíte dvě čerpadla dva kotle dva termostaty dvě expanze pro případ co kdyby se jeden porouchal Kdyby jste četl všechny příspěvky ta by jste nemohl takhle reagovat.

Kdyby montáž provedly takto (viz.obrázek) tak by nemusel být automat.odvzdušnovák a při výpadku elektriky by kotel stačil odevzávat určitou část výkonu samotížně.Takto bych to připojil já.

Teplota zpátečky kotel na tuhá paliva #13
nokia321*
hodnocení

Tak se podržte. Celý problém je v mé obsluze. Snažil jsem se kotel držet vždy okolo 60-70 st max. (úspora paliva a abych nepřetápěl místnosti), pak se vše moc ochlazovalo.Tím pádem jsem nikdy nenahřál radiátory jak by bylo potřeba. *bzum*Dnes jsem na doporučení ať zkusím naložit uhlí a jet stále na 70-80 - spíše 80.Překvapivě jsem od odpoledne teď večer dobral výsledku.Teplotní spát při teplotách 75 stupňů byl okolo 15 stupňů! - čerpadlo na 2stupeň.Uvidím co se bude dít dál. Třeba spotřeba paliva nebude až tak drastická a nebudu muset kotel čistit každé 3 dny jako doposud.Donedávna jsem s tímto neměl zkušenosti, teprve vše zkouším a učím se.. *uf*Děkuji všem zůčasněným za rady a pomoc.
khonikm

Chroustík 18:27 - přesně tak, i když já bych to předělal spíš na dva okruhy a 4c. ventil (aby do radiátorů nešla tak horká voda)

Chyba tam bude, hlavně 3c. ventil by měl umět držet teplotu zpátečky i při menším výkonu kotle. Roztopením kotle na vyšší teplotu se to jenom neprojeví. Je možné, že je nastavený na pevno nebo zaseklý - reklamujte jeho špatnou funkci, i když toho openáře co to dělal bych k tomu už nepustil.

Pane Mach, vy jste napsal, že ochranu proti přetopení řešíte záložním zdrojem. Když vám odpovím že to nestačí tak mě napadáte. Takže se ptám - jak vám to bude fungovat při poruše čerpadla nebo termostatu? Prostě nebude, zdrojem máte vyřešenou jen ochranu proti výpadku proudu. Porouchané čerpadlo jste asi ještě nikdy neviděl, že? Jestli myslíte, že úplně zastavený oběh X částečná samotíž do pár radiátorů jsou to samé, tak jste úplně mimo. Je jasné, že na ouzových radiátorech nesmí být termoventily, stejně tak dochlazovací smyčka musí mít zajištěný přísun vody (nejde proud=darling nejede = smyčka vybere vodu z nádrže a konec). A ano, pokud chci zálohovat oběh závislý na čerpadle, tak musím mít záložní čerpadlo, termostat a zdroj. Vy navrhujete i dvě expanzky - proč?! Nevím kdo tu něco nedomyslel, ale vás bych si domu opravdu nepustil. PS: nikde jsem nepsal že dochlazovací smyčka je nejlepší řešení, tak mi to nevkládejte do úst!

tak se musím probrat pamětí ale opravdu jsem nikde na systémech vytápění v rodinných domech neviděl aby projektan nebo narmální topenář zdvojoval čerpadla či termostaty pr případnou poruchu, já neříkám že jse to némůže stát ale je hodně velká smůla aby při výpadku proudu se zároveň porouchalo čerpadlo.Většinou v kotli topím vypadne proud záložní zdroj přepne na proud z baterie a topím dál,nbo nechám dohořet. Vy popisujete extrémní případy,a zřejmně ste člověk " co kdyby". Samozřejmně že se vyrábějí dualní čerpadla ale ty mají využití v systémech kde výpadek kvůli pruše by znamenal problém.

A když si přečtete můj úplně první příspěvek ktématu ze 13.02.11 20:47 tak tam popisuji v čem je problém tazatel mě v následujících odpovědích odpověděl že topil i navíce stupňů ale bohužel jen malou chvíli taky nejsem děd vševěd

nmklhj

je hodně velká smůla aby při výpadku proudu se zároveň porouchalo čerpadlo. To ano, současně to je pravděpodobnost hodně malá. Ale mám na mysli situaci kdy proud jde a čerpadlo se porouchá - to už se stává a není to nic vyjímečného. A jako naschvál se to stane po naložení kotle a odchodu z baráku ;) U oběhu závislém na čerpadle je porucha čerpadla problém docela velký (bez jiné ochrany proti přetopení). Pokud samotíž nefunguje vůbec, tak je přetopení u naloženého kotle otázka minut. Jestli ochranu proti přetopení řešíte všude jen záložním zdrojem, tak se vám to dřív nebo později stane. Pak vás budou mít moc rádi - mít v kotelně parní mašinu je docela sranda ;)

V každém případě u tazatele je provedení prasárna, a nejspíš 3c. ventil nefunguje správně - buď je nastavený napevno na poměr cca 50/50%, nebo má omezený rozsah, nebo je jen špatně nastavený. Ale takhle na dálku to je věštění z koule...

nokia321*
hodnocení

Po nějaké odmlce opět dávám to co je aktuání.

Zakoupil jsem termopatronu 65°C. Aktuální poznatky jsou takové, že než se natopí systém 1-2hodiny tak zpátečka do kotle není žádných 65 jak jsem si představoval, ale začíná od 50.

Vývod do systému se natopí na 65 začne otvírat a jak je studená zpátečka (18) tak se začne hodně ochlazovat.

Když je systém natopení dostanu se max na 62 a to až za dlouho. Stačí pozdě přiložit, radiátory vychladnou a zase se jede od spoda.

Když je systém natopení s komína nejde skoro nic. Zato když se vrací studená zpátečka ochlazuje kotel a víc to kouří.

Zeptám se chtěl bych namontovat DUOMIX zatím s ručním ovládáním Myslíte že by mi to pomohlo?

doplněno 27.02.11 08:02:

Ve dvou větách mělo být natopený

Teplota zpátečky kotel na tuhá paliva #14

Budete muset ale manuálně regulovat teplotu v pro oba (malý i velký okruh) a pokud někdo omylem otočí tim duomixem že uplně zavře vstup do velkého okruhu tak to přetopíte takže osadit ho nějakým servomotorem s čidlem bude lepší.

Já variantu s čtyřřcestným ventilem volím v případě montáže kotlů tzv. automatických kotlů ekoefekt apod. kdy se kotel při nesprávné manipulaci s čtyčcestákem dá do útlumu ( omezí posun roštů a spínání odtahového ventilátoru)

Pokud mužu doporučit kvalitní řešení Vašeho problému tak bych volil montáž Laddomatu 21 (vše v jednom) a to čerpadlo co máte bych použil pro velký okruh protože pro malý okruh je čerpadlo součást Laddomatu.

doplněno 27.02.11 08:39:

... a pro Laddomat použít termopatronu 65 C a navíc je na něm tak účinné čerpadlo že by nebylo potřeba nechávat v systému tu Alphu vůbec.

doplněno 27.02.11 08:47:

Koukám že doporučujou ponechat patronu 72 nebo 78 C tak ...tak :) atmosmorava.cz/...

trojka
hodnocení

0x

Váš problém je zřejmě ve zpětné klapce pro kotel. Pokud ji hodláte nadále nechat nainstalovánu (přetlačení čerpadlem od PK je blokováno termostatem), musíte bezpodmínečně použít nastavení čerpadla na stálý výkon. Pro začátek bych použil max. Dále otevřít všechny ventily radiátorů na max. a jejich regulaci taktéž. U TUV by měl být osazen minimálně termostat, který zabrání zpětnému vychlazování. Při topení na tuhá paliva se cca do 60*C na výstupu nebud dít takřka nic. Dále by již měla stoupat teplota na přívodu do topení. Po dalším nárůstu, se začne projevovat i na zpátečkách radiátorů. Systém je také nezbytné hydraulicky vyvážit.

Stav který popisujete je dán velmi malým průtokem přes radiátory.

hodnocení

0x

Domnívám se, že problém je ve špatně zapojeném trocestném míchacím termostatickém ventilu. Ten musí být připojen na výstupu z kotle a pokud se voda neohřeje na 60o C, tak vrací veškerou vodu zpět do kotle. Teprve po dosažení této teploty pouští tento ventil teplou vodu do stoupačky a do radiátorů, ale tak, aby voda jdoucí do kotle měla stále min. těch 60o C.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]