Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci vyměnit rego k plynovému kotli za programovatelný termostat PT21 z důvodu špatného sepínání rega (dole v baráku je horko, a nahoře zas chladno). Jde mi teď o to, že na novém termostatu se připojují 2 kontakty (nějakým způsobem na svorky 1 a 2 dle manuálu) a ve starém regu jsou 3 dráty (údajně v i s napětím 230V. Má někdo tip, který dva dráty z rega vzít, a napojit na ty dvě svorky do nového termostatu?
Ještě mám dotaz, kdybych si do rozvodné krabičky pod kotlem přihodil ty dva kontakty z novýho termostatu, fungovaly by ty termostaty zároveň? otázka ale zase je, který dráty použít, protože tam jsou 3.
Díky.
tak podle tohoto poradte.cz/...
ten horní zaizoluju, a použiju jen ty dva černý.
Ještě teda k tomu druhýmu dotazu, když do krabice pod kotlem připojím nový termostat na ty dva černý kable, budou fungovat oba dva termostaty?
Jen pro upřesnění, kotel starý plynový Nordgas.
To je mě jasný, že 2 termostaty na jednom káblu nebudou funkční. Já psal, že bych ten druhej napojil přímo v té skříňce co je u kotle, tzn. byly by tam jako kdyby 2 okruhy...
Ano, lze to, pokud termostaty spojíte sériově, kotel sepne, když teplota v obou místnostech klesne pod nastavenou teplotu. Při paralelním zapojení stačí ke spuštění kotle pokles teploty alespoň u jednoho termostatu. Standardní termostat je v podstatě obyčejný vypínač, ovládaný teplotou...
Může mi prosím někdo potvrdit domněnku, že použiju ty dva černé kabely? Rozdělal jsem totiž to rego doma, a je z jednoho černého kabelu vyvedený hnědý na pozici označenou 3, která dle schématu má vliv na pozici N (v mém případě zelený kabel). Jaký to má důvod, že je jeden černý veden k pozici U1 a 3, druhý černý na U2, a zelený na N? přikládám fotky schámatu a skutečného zapojení.
V návodu na PT-21 se má připojit 2 kabely na svorky 1 a 2 (viz návod elektrobock.cz/...)
Tak, konečné stanovisko?
Z fotky není jasné odkud kam vede hnědý drát, patrně je to jen přemostění nočního režimu. V tom případě jsou důležité ty dva černé dráty, jeden je přívodní ostrá fáze od kotle a druhý spínaná ovládací fáze do kotle. Zelený je tam jen kvůli doutnavce...
Takže jo, přepojeny ty dva černý dráty, a funguje to hned napoprvé. Nakonec v nich neteče plných 230V ale něco slabšího. Ten hnědý tam je kvůli spouštění toho nočního režimu. Zajímavá věc u toho starýho rega, že sice žlutozelený by měl bývat kostra, tak pak v krabičce pod kotlem je napojený na modrý nulák.
Teď ještě vyšpekulovat, jak optimálně nastavit časy a teploty spouštění.
Díky za diskuzi.
Staré instalace nerozdělovaly nulák a kostru, měly pro to společný vodič, u starých instalací byla škála barev na označení opravdu obdivuhodná...
Optimální naprogramování termostatu je už další záležitost, to si budete muset "vyžrat" sám, někteří uživatelé rádi mění ten nejchytřejší termostat za "kolečko"...
Ale hlavně že topíte!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.