Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uzavřený okruh a kotel na uhlí

Od: fireman99 odpovědí: 55 změna:

Dobrý den, prosím poraďte. Mám starší dům, kde je na staré topení s otevřeným okruhem(expanzkou na půdě) napojen kotel na tuhá paliva. Jako alternativní zdroj vytápění jsme nechali instalovat elektrokotel, který se taktéž napojil na okruh topení. Jenže vzhledem k malému tlaku v otopné soustavě nejde kotel spustit (nespíná čerpadlo). Budu tedy na půdě instalovat novou expanzní nádobu. Místo otevřeného okruhu bude uzavřený s přetlakem. Chtěl bych se zaptat na tyto věci.

1: když budu mít uzavřený okruh a budu topit kotlem na tuhá paliva, bude mi voda cirkulovat, když nebude v provozu čerpadlo a okruh již nebude otevřený? (Nebude působit atmosférický tlak)

2. Když mi náhoudou vyteče pojistným ventilem voda, jak jí dopustím zpět do okruhu, když musím mít expanzku natlakovanou?

55 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Je tu mnoho dohadů a málo informací, některé jsou sice správné, ale tazatele matou...
otázka 1: -když budu mít uzavřený okruh a budu topit kotlem na tuhá paliva, bude mi voda cirkulovat, když nebude v provozu čerpadlo a okruh již nebude otevřený? (Nebude působit atmosférický tlak)-
tazatel si zřejmě dobře nevšiml odpověď č. 1 kolegu jirbara - Žádný atmosférický tlak nemá nic společného s cirkulací.- Cirkulace je laicky řečeno závislá na rozdílu teplot výstupní a vratné vody a ovlivněna také výškovým rozdílem mezi kotlem a nejvyšším radiátorem, dále průřezem nebo světlostí trubek a ventilů, počtem kolen, a případně i dalších okolností... pokud topení fungovalo s otevřenou expanzkou bez čerpadla uspokojivě, bude stejně fungovat i při uzavřeném systému...
otázka 2: -Když mi náhoudou vyteče pojistným ventilem voda, jak jí dopustím zpět do okruhu, když musím mít expanzku natlakovanou?-
opět odpověď č. 4 jirbara sedí... většinou je někde okolo kotle ventil, přes který se do systému dá připustit voda, která ubyla třeba při odvzdušňování...dále expanzka uzavřeného systému má dvě komory oddělené gumovou membránou, ze spoda je voda ze systému a z vrchu je natlakované určité množství vzduchu, které se při roztahování a smršťování vody v systému (vlivem roztažnosti závislé na teplotě) stlačuje a roztahuje a tak udržuje tlak v systému a hlavně zabrání úniku vody přetlakovým ventilem... proto i v závislosti na objemu vodyv systému se odvozuje objem expanzní nádoby... k tomu odpověď č. 6 jirbara opět správná -Na tlaku v expanzce nic neubude- protože odvzdušňujeme a doplňujeme systém na jedné straně membrány expanzky a tlakujeme expanzku na druhé straně membrány, teda je to oddělené od sebe...
další otázka tazatele - Jde mi o to topení uhlákem při uzavřeném okruhu, jestli bude ta voda bez čerpadla cirkulovat? Jestli ano, pak nechápu rozdíl mezi uzavřeným a otevřeným okruhem..- Lepší by byl název uzavřený systém jak uzavřený okruh, ale budiž... jak podotkl opět správně jirbar, (i když s maličkým výpadkem pár slov) K tomu rozdílu: u otevřeného systému je tlak vody ( vodního sloupce) u kotle (nebo v nejnižším bodu systému) závislý na výškovém rozdílu nejvyššího bodu (většinou otevřená expanzka) a nejnižšího bodu v systému, ( v praxi je ale manometr někde hned nad kotlem... U uzavřeného systému závisí tlak na natlakování expanzky bez ohledu na její umístění či už u kotle nebo někde výše, opět třeba i na půdě. Samozřejmě, že ke tlaku v expanzce se připočítává i tlak vodního sloupce, čím více poschodí, tím větší tlak... O cirkulaci už píši výše...
tazatel nedal základní informaci, tou je výškový rozdíl expanzka - kotel... od toho se odvíjí další možnosti...
opět jirbar přesně podotkl nedostatečné informace a správný návrh, nechat otevřenou expanzku, pokud bude výše jak 8 m nad kotlem, aby se dosáhlo těch 0,8 či atm nebo kPa, prostě aby byl dostatečný tlak pro elektrokotel... pokud není 8 a více metrů, je potřebné uzavřít nad posledním radiátorem trubku a někde na příhodném místě připojit expanzku tlakovou... může být v kotelně, o poschodí výše či už na půdě, ale tam je vystavena mrazu...asi nejlepší místo bude to, které popisuje tazatel, v předsíni, kde se dá i případně dobře tlakovat expanzka bez lezení na půdu...
otázka: ... o to, abych po každým topení s uhlím nemusel dolévat ex. nádobu. Sestra si nechala udělat k uzavřenému okruhu s elektrokotlem kamna s výměníkem a jakmile přetopí teplotu přes 75st., tak ji v chodbě vyteče voda...už byla komentovaná miljanem a jenykem, není co dodat
tazatel se nemusí obávat: - a samotížný systém již fungovat nebude, takže voda nebude cirkulovat... nevím, kdo mu tento názor naočkoval, to by namontováním expanzomatu nebo uzavřením systému byly popřeny fyzikální zákony...
nejen miljana, ale i mne zmátla aloisova poznámka, mně pro změnu to sériové zapojení expanzomatu s tou otevřenou expanzkou, nedovedu si to nějak představit... možná, že by bylo opravdu dobře dodat ten nákres, člověk se učí celý život...

doplněno 28.10.10 11:51:

no už je to zajímavější...po doplnění...
topenář má celkem pravdu, zřejmě nejjednodušší bude vyměnit tu otevřenou expanzku za uzavřenou, tam na půdě...tím získáte tlak pro elektrokotel... dále nebude třeba zavírat oba kulové ventily u elektro a otvírat dva u uhelného kotle, stačí po jednom, protože je jedno, jestli mám zavřený jeden na výstupu a druhý na zpátečce, teda oba, nebo třeba jen jeden na výstupu nebo na zpátečce, cirkulace přes kotel i tak nebude. (Bavíme se o zavírání ventilů z důvodu, aby z jednoho kotle necirkulovala přes druhý, nebavíme se o cirkulaci v otopném systému přes radiátory)... Já osobně mám také propojený kotel na pevné palivo s plynovým, teda paralelně, a mám u tuhého vloženou plastovou zpětnou klapku bez pružiny vodorovně, na zpátečce, když topím kotlem na tuhé, samotížná cirkulace klapku otevře, když běží plynový kotel s čerpadlem , v kotli na tuhém je chvíli cirkulace opačná, tedy vstup směr výstup a klapka zavře... ventily neotvírám ani nezavírám...
nevidím rozíl mezi napouštěcím a vypouštěcím ventilem, připojte na ten vypouštěcí ventil hadici, její druhý konec na vodovod a otevřte napřed ten vypouštěcí a potom vodovod a dopustíte bez problémů vodu. Uzavírat v opačném pořadí... co se týká tlaku, možná, že máte manometr na elektrokotli, když ne, nebylo by od věci ho k systému připojit, do teď jste ho nepotřeboval, když tlak udávala výška vodního sloupce... lépe se Vám bude napouštět a sledovat tlaky...
jak píšete, dopouštět vodu můžete kdekoliv, kde máte vodovod a blízko k rozvodu... není náhodou u elektrokotle ventil k napouštění? u plynových kotlů většinou už bývá...
pokud rozvody topení dělal poctivě dobrý řemeslník, tak přetěsňování spojů potrubí a připojení radiátorů by mohlo být zbytečné, takové tlaky tam zase nejsou...teda u Vás... já bych tu nutnost odhadoval tak na 10 -15 % u jednoho dvou spojů...

doplněno 28.10.10 15:51:

k dotazu 15:36

kotle na ústřední topení fungují už drahnou řádku let, uspokojivě a bez čerpadel, jenom na principu toho, že teplá voda stoupá nahoru a studená klesá v trubkách, tím vzniká cirkulace bez závislosti na čerpadle...bude to zřejmě rozdílem hmotnosti vody v závislosti na teplotě...

funguje to tam, kde je dostatečný výškový rozdíl mezi kotlem a radiátorem, čím vyšší teplota, tím ten rozdíl zřejmě může být menší, ale musí být!

oběhové čerpadlo samostatné jde připojit k elektrokotli, ale musí to umět ten, kdo to připojí, teda najít svorku topné spirály, na které se objeví fáze po sepnutí prostorovým termostatem... těch pár watů čerpadla už je proti watáži spirál zanedbatelné... takže začne topit spirála, poběží čerpadlo... bez ohledu na to, jestli je systém otevřený nebo uzavřený... ale pozor, to platí pro čerpadlo! když nebude v systému určitý tlak, jak píší kolegové výše, tak ekotel nenaběhne!

fireman99
hodnocení

Děkuji za vyčerpávající odpověď, teď je mi to jasnější. Ještě tedy doplním: jde o přízemní rodinný dům. Ve sklepě kotel na uhlí, na půdě ex.nádoba otevřená- výškový rozdíl cca 6m- samotížný systém bezvadně fungoval. Teď na okruh nový elektrokotel v předsíni- ex. nádoba otevřená stále na půdě- výškový rozdíl cca 3m= pouze 0,3atm. - pro elektrokotel málo. Dole u kotle jsou na trubkách dva kluláky a u elektrokotle dva kuláky- vždy, když bych topil jedním kotlem, zavřou se kuláky abych netopil přes druhý kotel. Topenář řekl, že stačí vyměnit otevřenou ex. nádobu na půdě za uzavřenou. Mám v okruhu cca 160l vody- ex.nádoba uzavřená by byla na 18l. Z vašeho příspěvku je mi tedy jasné, že i když uzavřu ventily u elektrokotle, tudíž nebude čerpadlo, tak i v uzavřené soustavě mi bude kotel na uhlí topit stejně jako do teď s otevřeným systémem.

U kotle ale žádný napoštěcí ventil není, je tam pouze starý výpustný ventil a voda se do těď nalévala na půdě do expanzky. Není nikde ani žádný manometr, pouze teploměr na vodu hned za kotlem ve sklepě.

Princip činnosti membrány také chápu, ale to doplňování(pod membránou dopouštím vodu a odvzdušňuji a nad membránou tlakuji vzduch na určitý tlak). Jestli chápu dobře, musel bych mít někde na potrubý od radiátorů nebo u kotle přivedené potrubí s vodou, abych mohl vodu dopouštět pod tlakem, těžko asi otevřu expanzku, doleju vodu z kýble a pak znovu natlakuji. To by znamenalo zase odněkud přivést vodu.

fireman99
hodnocení

Navíc jsem četl příspěvky o přechodu z otevřeného systému na uzavřený a téměř stoprocentní nutnosti přetesňování všech spojů potrubí x radiátory vlivem zvýšení tlaku.

Pokud máte tty rozvody samotížného systému svařované, tak se není čeho bát. Pokud je máte šroubované, tak by měly tlak kolem 2 bar také vydržet. Nebál bych se toho, případně některý spoj přetěsníte.

Právě naopak - lehce otevřete víko otevřené expanzky, dolejete kýblem vodu, systém se zcela zaplní - odvzdušnit a zásoba vody v otevřené expanzce může zůstat na příští doplnění. Pak se uzavře kulový kohout a už jsem to popsal dále... Níže je obrázek seriového zapojení expanzních nádob.

jirbar*

Jsem potěšen, že jsem nepsal bludy. Nejsem topenář a to ani amatér. K závěrům ke kterým jsem došel, jsou jen logické úvahy nad fyzikálními zákony.

Pokud jsem psal o dvouch ventilech u každého kotle tak jistě postačí uzavřít jen jeden. Ovšem osadit 2x dva ventily je rozhodně k doporučení z důvodu možných oprav, aby se soustava nemusela vypouštět.

Tady jsem nakreslil jak to mám já na chalupě, kde provozuji paralelně kotle na tuhá paliva a plyn.

doplněno 28.10.10 16:17:

Omlouvám se za špatně nakresleno membránu - je ukotvena uprostřed expanzomatu.

Uzavřený okruh a kotel na uhlí

jirbar*
hodnocení

0x

1/ Žádný atmosférický tlak nemá nic společného s cirkulací.

2/ Proč na půdu. Nad posledním radiátorem zaslepit a tlaková expanzka může bát třeba u kotle nejlépe na zpátečce

3/ Pojišťovací ventil který určitě topenář nainstaluje nesmí mít mezi ním a uhelným kotlem žádnou armaturu. Ovšem uhelný kotel je náchylný na přetopení a pak voda "vylítá"

4 A proto tam je určitě napouštěcí ventil kde se jednoduše systém natlakuje z vodovodu a odvzdušní

5/ Pokud se jednalo o samotíž a připojuje se elektrokotel s čerpadlem tak zpátečku přerušte ventilem a ten ventil bude mít obtok s čerpadlem. Pak jednoduše stačí otevřít ventil, když je čerpadlo v klidu.

doplněno 27.10.10 17:34:

6/ Na tlaku v expanzce nic neubude

fireman99
hodnocení

To řekl topenář, že vyměníme pouze expanzku za tlakovou, že ji necháme na půdě...Jde mi o to topení uhlákem při uzavřeném okruhu, jestli bude ta voda bez čerpadla cirkulovat? Jestli ano, pak nechápu rozdíl mezi uzavřeným a otevřeným okruhem...Mám z toho docela strach, nerad se otevřeného okruhu zbavuji, četl jsem zde příspěvky o protékání topení, nutnosti přetesňování atd...

jirbar*

Něco radit na základě takových informací je úplně naprd. Současný systém je asi samotíž, ale může být i čerpadlo. Ovšem pokud čerpadlo bude teprve vsazeno a nebude v obtoku, tak bez běhu čerpadla to bude topit mizerně.

Otevřený okruh a uzavřený jen že v něm je vyšší tlak. Plynové kotle a asi i ten elektrokotel vyžadují minimální tlak 0,8 atm (omluva za starou jednotku) jinak to netopí. (asi pojistka, že v systému je voda)

Dejte tu otevřenou expanzku 8 metů nad elektrokotel a vyjde to na stejno včetně těch úniků vody.

Pokud nemáte problém se zamrzáním a budete mít dobrý přístup pro případné dotlakování, tak si ji s klidem dejte na půdu.

fireman99
hodnocení

Do teď byla v domě pouze samotíž- starý kotel ve sklepě, na půdě ex. nádoba...Teď se nainstaloval elektrokotel a čerpadlo nespíná, kvůli malému tlaku. Elektrokotel dát jinam nemůžu a ex. nádobu už výše také ne. Co se týká zamrzání, mám teď nádobu ibalenou izolací a nebyl minulou zimu se zamrzáním problém... Já teď řeším, jestli koupit starší typ kotle, u kterého jde tlakový spínač obejít, že by to fungovalo i při nízkém tlaku a zachovat otevřený okruh kvůli uhláku nebo udělat uzavřený natlakovaný okruh. Pak se ale obávám vylítnutí vody při byť mírném přetopení. V tomto případě buď znovu zaizoluji tlakovou ex. nádobu na půdě, nebo se trubka vedoucí na půdu může zaslepit a nádoba se dát na zpátečku ke kotli, který je v předsíni. Ex. nádoba by byla na 25l, nevím jestli by na ten uhlák stačila...

fireman99
hodnocení

Ještě doplním, čerpadlo je součástí elektrokotle, takže při topení uhlákem by nebylo v provozu.

jirbar*

Jak u blbejch. Padlo tady několik dotazů a žádné doplnění. Takže jen spekuluji, že současný systm je samotíž, elektrokotel se nejspíš připojí paraelně ke kotli na uhlí. Osadí Vám tam 4 ventily. Vždy 2 uzavřete aby Vám elektrokotel nehonil vodu přes kotel na uhlí. A když je otevřete a zavřete další 2 tak vše bude při starém a tlaková expanzka ničemu nepřekáží.

fireman99
hodnocení

Zpočátku se omlouvám, ale jelikož se v tom nevyznám, tak jsem se asi špatně ptám.A na topenáře se už nespoléhám, protože mi řekl, že vše bude bez problému fungovat a nakonec nefunguje nic.Teď přišel, že tedy musím udělat tu uzavřenou ex. nádobu, ale já z ní mám strach...Je to podle vašeho posledního příspěvku. Mě jde o to, jestli voda bude při uzavřeném okruhu bez čerpadla cirkulovat tak dobře jako při otevřenéma o to, abych po každým topení s uhlím nemusel dolévat ex. nádobu. Sestra si nechala udělat k uzavřenému okruhu s elektrokotlem kamna s výměníkem a jakmile přetopí teplotu přes 75st., tak ji v chodbě vyteče voda...

miljan*

Velikost expanzky musí odpovídat množství vody v systému. Sestra má zřejmě malou expanzku a nebo to má blbě zapojené. Na dálku se dá pouze spekulovat. Copak máte ve svém okolí pouze jednoho topenáře? Nejlépe je posoudit situaci přímo na místě.

fireman99
hodnocení

To vím přesně, v soustavě mám 160l vody...

ki*
hodnocení

0x

Pár kotlů už jsem namontoval, ale že by se musela měnit expanzka(samotížná) za expanzomat jsem ještě neslyšel. Víte v čem je problém? V elektrokotli, je pravděpodobně tlakové čidlo(jako ochranu těles při nedostatku vody, potažmo prázdném systému). Stačí si zavolat elektrikáře, aby vám kotel přepojil, tzn. odpojil to čidlo. Práce na 10 minut.

Pro správnou a bezpečnou funkci elektrokotle jsou potřeba jen dva termostaty(provozní a havarijní), čerpadlo, topná tělesa a elektronika (stačí i startéry) pro spínání stykačů(potažmo těles)kvůli proudovému nárazu+jejich odjištění (jističi).Toť vše co je v elektrokotli.

fireman99
hodnocení

Mám kotel Protherm Ray 12 (nový typ rejnoka). U starých rejnoků to takto šlo obejít, dnes tu byl elektrikář, který mi měl kotekl zprovoznit. Zkoušel to přepojit jako u těch starších, ale prý to u těchto nových nejde. Když odpojil čidlo a nějak ho propojil, stejně mu hlásilo chybu, že je čidlo odpojené...

miljan*

Vypadá to, že snímač tlaku bude tzv. elektronický, ten se jen tak jednoduše oblbnout nedá.

protherm.cz/...

fireman99
hodnocení

Máte pravdu, snímač tlaku je elektronický. volal jsem už čtyřem firmám na kotle a všechny mi řekly, že u tohoto kotle se to oblbnout nedá... Tak přemýšlím, že koupím starého rejnoka, který se oblbnout dá a tento kotel asi prodám. Z té uzavřené ex. nádoby mám strach.

jirbar*

Asi jako bojím se jezdit autem, chodím pěšky. Všechny dnešní soustavy se dělají s tlakovkou. Spíš si zajistěte (asi to tak chcete), aby jste mohl nezávisle provozovat starou i novou soustavu. Pokud se čerpadlo umístí na vhodné místo a do obtoku (to jen pro případ výpadu proudu při topení uhlím) tak toto čerpadlo můžete využít pro obě soustavy.

Kdyby byly 2 čerpadla ovládaná termostatem od každého kotle a na správném místě zpětné klapky které čerpadlo dokáže otevřít, tak by jste se ani nemusel starat o ventily. Prostě topí jeden z kotlů, pojede jeho čerpadlo, médium půjde přes radiátory, ale nebude obíhat přes druhý kotel.

Proč mít z uzavřenýho systému strach? Když bude dostatečně velká expanzka tak nemuže po každým topení vyletět voda. Měl jsem v baráku kdysi dávno uhelnej kotel Etku, expanzka nad kotlem, neb jinde nebylo místo, samotíž a nebyl problém topit na 90° C a dopoutěl jsem vodu jednou do roka a jen nepatrný množství. Pak jsem dal plyn, expanzka zůstala, jen navíc je čerpadlo a stále vše funguje. Jen na samotíž s uhlím jsem musel topit tak na 70° - 80° C, u plynu s čerpadlem bohatě stačí topit do 60° C.

Jistě ti někdo znalej řekne jak velkou expanzku musíš mít a pak to musí fungovat. Nač kupovat starej kotel, když máš doma novej?

hodnocení

0x

Když nejde deblokovat to tlakové čidlo v tom elektrokotli, tak dejte expanzomat nahoru na půdu do serie s tou otevřenou expanzkou, v které budete mít zásobu doplňovací vody a přes kulový uzávěr budete doplňovat tuto vodu do systému. Po uzavření tohoto kulového kohoutu doplníte tlak vzduchem na potřebných 80 kPa dole v kotli, aby to stačilo elektrokotli na sepnutí. Po zahřátí Vám bude tlak ještě stoupat, ale max do 150 - 200 kPa. Pojistný ventil nastavíte na 250 kPa nebo i 300 kPa, aby nepropouštěl. Tímto způsobem budete provozovat topný systém na minimálně možný tlak.

miljan*

aloisb, ještě nám to nakresli, to, co jsi tady popsal. Tlakovat otopný systém vzduchem, když se systém odvzdušňuje, to jsem ještě neslyšel, rád se naučím novým věcem.

Na počátku při dopouštění systému vodou se z expanzomatu vypustí všechen vzduch. Pak se systém doplní vodou a současně dokonale všude odvzdušní. Potom se uzavře ten kulový kohout mezi otevřenou expanzkou a expanzomatem. Pak se expanzomat natlakuje vzduchem na oněch dole (měříme na tlakoměru u kotle) potřebných 80 kPa. Pak už můžeme zatopit.

fireman99
hodnocení

0x

Z uzavřeného okruhu mám strach proto, že čerpadlo je součástí elektrokotle a při topení uhlím a vypnutém elektrokotli tudíž čerpadlo fungovat nebude. Další čerpadlo ke kotli na uhlí dávat nechci a samotížný systém již fungovat nebude, takže voda nebude cirkulovat Další věcí je, že při uzavřeném okruhu budu muset neustále hlídat teplotu na kotli s uhlím a když neuhlídám, bude malér.

fireman99
hodnocení

Ještě by mě zajímala jedna věc. Kdybych měl kotel, ve kterém není zabudované čerpadlo a používal bych kotel bez čerpadla, fungovalo by to na ten otevřený systém?

fireman99
hodnocení

Unáhleně jsem to odeslal, asi by to nefungovalo, když je kotel ve stejné úrovni jako radiátory. Zeptám se jinak. Když k elektrokotli bez čerpadla nainstaluji čerpadlo zvlášť, jde přepojit, aby spínalo současně s nahříváním elektrokotle? Kdyby bylo jen čerpadlo, bez tlakového spínače, tak by to na otevřeném systému mělo přeci fungovat...

Jasně, to by fungovalo, ale nesmělo by v tom elektrokotli být to talkové čidlo, které blokuje jeho provoz při malém tlaku vody.

fireman99
hodnocení

Kotel by šel vrátit, takže zřejmě tento kotel vrátím, koupím jiný, bez čerpadla. Čerpadlo koupím zvlášť bez tlakového spínače a můžu nechat otevřený okruh...

jirbar*

Kdo se bojí nesmí do lesa

Ještě malá poznámka : Pokud zapojíte do otevřeného okruhu oběhové čerpadlo, tak to Vám při zapnutí vytvoří tlakový spád spojený se "zhoupnutím" hladin vody v systému tak, že na výtlaku (stoupačce) hladina stoupne a na sání (zpátečce) klesne. Musíte mít tedy dostatečný sloupec vody nad posledním horním radiátorem, aby na zpátečce nezůstal bez vody. Toto nehrozí při uzavřeném systému.

fireman99
hodnocení

Teď mě ještě zaujal obrázek od Alois...Zeptám se, kdybych to chtěl takto udělat. Jak poznám, jaká je hladina vody v expanzomatu?Po každém dolítí expanzky vždy musím odvzdušnit všechna topení?

Pochopil jsem takto.Udělal bych to tak jako je na obrázku s tím, že na pojistný ventil na expanzomatu bych dal hadičku vedoucí do otevřené expanzky. Když mi tedy unikne voda z expanzomatu, tak musím:

1. odvzdušnit expanzomat

2. doplnit vodu do okruhu( otevřením ventilu z otevřené expanzky) Jak poznám, kdy je okruh dopuštěn?(Abych nenaplnil celý expanzomat)

3. odvdušním radiátory

4. uzavřu kohout mezi expanzomatem a otevřenou nádobou

5. Znovu natlakuji expanzomat (kdyby byl na půdě= 3m výškový rozdíl = 0,3atm + natlakování expanzomatu o 0,5atm.)

V případě takového postupu bych se tomu nebránil, pochopil jsem to správně?

PS: mějte prosím se mnou trpělivost, děkuji...

1) Pojistný ventil nemůžete dát na expanzomat na půdě. Ten musí být na potrubí dole u kotle. Na expanzomatu jsem nakreslil automobilový ventilek pro připojení pumpičky na vzduch.

2) nemusíte vědět, kolik vody je v expanzomatu. Stačí, když vám po otevření kulového ventilu všechen vzduch ze zpátečky, na kterou je expanzomat připojen, vybublá do otevřené expanze. Stoupačku musíte odvzdušnit zvlášť (já mám na jejím konci automatický odvzdušňovací ventil).

3) Já ten tlak v expanzomatu mám nastaven na 50 kPa za studena a při otevřeném kuláči, který je mezi ním a otevřenou expanzí. Expanzomat vůbec nevypouštím ani nedoplňuji. Mám trochu úbytek vody v systému netěsností ( mám tam fridex), takže když mi poklesne tlak v systému, otevřu ten kuláč, voda z otevřené expanze mi nateče sama do systému, vzduch vybublá. Pak ještě případně odvzdušním radiátory, které nehřály celé, kuláč zavřu a jdu zatopit.

fireman99
hodnocení

1) Pojistný ventil je přímo v elektrokotli, takže budu muset vést hadičku někam do nádoby, do které by v případě přetopení voda z pojistného ventilu vytekla. = chápu, děkuji. Ten automobilový ventilek je standartní na všech expanzomatech nebo je to vaše domácí úprava?

2) Tzn., že na stoupačku mám odvzdušňovací ventil napojit těsně pod napojení expanzomat?

3) Podle vašeho obrázku si myslím, že vodu v expanzomatu vůbec nemáte, že máte vodu k té malé odbočce do expanzomatu. zbytek chápu=děkuji

Ještě prosím o radu:

Jakou byste mi doporučil velikost expanzomatu, když mám v okruhu 160l vody, abych měl dostatečnou rezervu pro případ mírného přetopení?

Součástí elektrokotle je též malá 6l expanzní nádoba, nemůže se stát, že při přetopení se tato nádoba v kotli naplní a pojistný ventil mi vodu začne upouštět dříve, než se stačí vyrovnat tlak díky expanzomatu na půdě?

Udělám to podle vašecho obrázku, už se uzavřeného okruhu tolik nebojím.

miljan*

Pokud budete mít tlak v systému 1atm, tak po otevření kuláču vám tlak "uteče" do otevřené expanzky a bude odpovídat sloupci 6m, tj.cca 0,6atm, a jste tam kde jste byl předtím. Být vámi, tak to zadám odborné firmě, která vám udělá uzavřený systém bez staré expanzky. Ta bude potom na dvě věci. Tlakové čidlo hlídá naplnění systému a brání tak sepnutí topení kotle v případě systému bez vody.

miljan *palec*

chtěl jsem také tak reagovat, ale nemá to cenu, je tu více nesrovnalostí

miljan*

Zkrátka a dobře, z expanzky umístěné v 6 metrech se systém na 1atm nenatlakuje.

Ano, ve studeném stavu prakticky vodu v expansomatu nemám, takže po otevření kuláče mi žádná voda do otevřené expanzky neteče.

Velikost expanzomatu vzhledem k vodnímu obsahu systému vypočtete podle ČSN 06 0830. Odhaduji, že 15 litrový expanzomat by Vám musel stačit, aby při dosažení teploty vody 90 st.C nezačal odpouštět pojistný ventil.

Co jsem viděl ty malé expanzomaty, tak každý měl automobilový ventilek na přihuštění vzduchu.

Pokud seřídíte oba pojistné ventily na stejný otevítací přetlak, tak vždy začne otevírat ten ve sklepě, protože je níž. Jinak tlak stoupá ve všech částech systému rovnoměrně a stejně. Expanzomat pouze eliminuje objemovou změnu vody v systému v závislosti na teplotě.

Expanzomat dejte na zpátečku a odvzdušňovací ventil na konec stoupačky někde těsně nad přívodem k nejvyššímu radiátoru.

fireman99
hodnocení

Vydím ale ještě jedinou nevýhodu v tom, že pokud selže pojistný ventil v elektrokotli, tak nechci vydět, co se stane. A tím že mám přetlakový pojistný ventil v elektrokotli, nesmím při topením uhlím uzavřít kuláky u elektrokotle.

miljan*

No tak se tam dá ke kotli ještě jeden pojišťovák, v čem je problém.

fireman99
hodnocení

Součástí elektrokotle je 7l expanzní nádoba. Stačila by mi tato nádoba, když budu elektrokotlem topit pouze na 60°C?

miljan*
29.10.10 23:26

Ne.

jirbar*

Zkuste začnout přemýšlet i vlastní hlavou o kolik se asi zvětší objem vody při ohřátí v závislosti na ohřívaném objemu. Těch 7 litrů expanzky stačí tak právě na zvětšení objemu vody ve vlastním elektrokotli pokud by byly uzavřeny oba ventily do systému.

doplněno 29.10.10 23:59:

Třeba to zjistíte tady

poradte.cz/...

fireman99
hodnocení

To jsem bohužel nikde nenašel, o kolik se zvedne objem vody ohřáté na těch 60°C. Z uvedeného odkazu to taky vyčíst nelze...Tak snad bude stačit, když k této v elektrokotli přidám ještě 12l expanzomat.

jirbar*

Obsah musí spočítat projektant, ale 12 litrů jako když plivne. Navíc pokud se uzavře elektrokotel tak je 6 litrů pryč. A pouze část obsahu je účinných.

fireman99
hodnocení

Jde mi o velikost expanzomatu pouze pro elektrokotel.Kotel na uhlí už mám vyřešen.

jirbar*

Co furt táráte. Expanzka obsluhuje celou soustavu a vždy záleží na tom kolik vody je do okruhu zapojeno. Stačí některý ventil neuzavřít a hned se jedná o objem vody v celé soustavě včetně objemu vody v uhelném kotli. Na to to musí být dimenzované.

fireman99
hodnocení

Teď mi prosím ještě poraďte, když budu mít na okruhu dva expanzomaty (v kotli a jeden na půdě) Jak má být který natlakován? Potřebuji dosáhnout tlkak 0.8atm., 0,3atm. bude tlak vodního sloupce, takže zbývajících 0,5atm. mám rozdělit mezi ty dva expanzomaty? Každý natlakovat cca na 03,atm.?

(03,atm. vodní sloupec + 0.3atm. expanzomat v kotli + 0.3atm. expanzomat na půdě)

fireman99
hodnocení

Teď mě ještě napadá, expanzní nádoby se přeci nedávají na zpátečku. Nebo Ano?Vždyť teď když mám otevřený okruh (prozatím), tak ta expanzka na půdě je připojena na výstup z kotle...

cyril*

Jsou známy případy, kdy i zpátečka je připojena ke kotli.

fireman99
hodnocení

Dobře, zeptám se jinak. Co když máte termostatické ventily na topeních a stane se vám že přetopíte. Ohřátá voda jde z kotle ven, do radiátorů ji nepustí ventili, které se vzhledem k teplotě v místnosti uzavřou a jak se potom ta voda dostane do zpátečky, aby mohla vniknout do expanzomatu? Viděl jsem schéma kde je otevřená expanza napojena na výstup z kotle.Když místo ní dám expanzomat, tak nebude na zpátečce, to nevadí?

cyril*

Odpovědět není v tomto případě nijak jednoduché. Začal bych studiem fyziky 7-8 třídy zákl. školy, kde se probírají jevy a zákony o kapalinách. Nemáteli tedy kotel "unikát", kde by byl okruh teplé a studené vody od sebe hermeticky uzavřen, pak zjistíte, že tlak je v celém okruhu (uzavřeném) stejný.

jirbar*

Naslistujte TZB-INFO a studujte. Je to furt dokola. Kotel na uhlí by neměl mít na jednom radiátoru thermostatický ventil případně se dělá chladicí okruh. I bojler může být. A přetlak "vylítá"pojišťovákem pokud ho tam dáte, nebo se nafoukne kotel a udělá to PUF.

Jenže Vy chcete mít Mercedesa za cenu Trabanta.

doplněno 30.10.10 17:38:

ikotle.cz/...

iexpos.cz/...

miljan*
Jenže Vy chcete mít Mercedesa za cenu Trabanta. jirbar, také mi to tak nějak připadá, stručné a výstižné. Chce poradit, ale poradit si nedá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma expanzomat
Otázky na téma tlak vody v kotli
Otázky na téma tlak vody v topení
Otázky na téma topení uhlím

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]