Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozvody topení měď vs plast

Od: snowi odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

Rád bych, mohl by mě někdo nasměrovat zda udělat rozvody k radiátorům v mědi nebo plastu.

Budoucí situace: Novostavba s podlažím, přízemí 70% podlahovka zbytek místností radiátory, patro radiátory, podlahy anhydridové, vytápění kondenzační kotel, rozvody k radiátorům půjdou podlahou.

Cena instalace plast i měď vychází podobně.

Co je vhodnější použít? Hledisko trvanlivosti a odolnosti (vhodnosti).

Má úvaha: Plast - žádné spoje - jen k odbočkám radiátorů lisovaně - v případě havárie snadno najdu. Avšak žádné zkušenosti.

Měď - ověřený materiál, pracuje s ní mnoho firem. Avšak více spojů na trubce v podlaze.

Děkuji za názory

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Cena instalace plast i měď vychází podobně.
co to porovnáváte za plast?
pokud je to stejné, běžte do mědi, ale já bych šel do PPR.
doplněno 25.10.10 21:53:

poradte.cz/...

jelikož je už dlouho, zkuste vyhledavač vpravo nahoře, zadejte PPR,

nebo ICQ 55180641 skype: milancukrar, ale až zítra

snowi
hodnocení

Zdravím,

Nemám ještě konkrétní nabídku. "Předběžně" firma řekla "vyberte si z čeho to chcete cenově plast vyjde levněji, jenže dražší spojky a přípoje k radiátorům doženou cenu rozvodů v mědi" a teď laiku rozhodni se. Rozumím - možná jsem měl upřesnit o jaký plast se bude jednat - teď z hlavy nevím.

Můžete mě neznalému přiblížit zkratku PPR?

Děkuji.

alf*
lui*

Milane, tazatel možná myslí AlPex. Moje domněnka.

lui. nevím co myslí tazatel, ale plastového potrubí je tolik, že si jen vybrat dle peněženky.

hodnocení

0x

Já bych radil jít do mědi, protože s plastem jsou trochu potíže. Při delším potrubí se dilatací prohýbá a někdy je nutný i použít kompenzátor. Plastové trubky mají silnější stěny než trubky měděné a tím i větší průměr. A do podlahy bych měděné trubky vůbec nedával - udělejte si tzv. horní rozvod, ať jsou všechny spoje hezky vidět!

Pokud chcete trubky dát do podlahy, tak tam klidně dejte ten plast, aby se ta ošklivost schovala :))

snowi

Děkuji za názor.

Právě, že předpoklad je takový, aby byly všechny trubky v podlaze a zakryté. Těžko půjdu potrubím přes balkónové dveře abych o to nezakopával :)

Samozřejmě že jak plast, tak měď by byla v podlaze uložena v izolačním obalu (miralon).

Šlo mě spíše o nějaké srovnání předností těchto materiálů.

Slyšel jsem od fundovaných projektantů názory typu :

Měď do podlahy ne - pájené spoje, dnešní cínostříbřitou pájkou časem oxidují a rozpadají se, obdobně též lisované spoje lehce člověk rukou protočí. Co potom po několika letech?

Plastové potrubí zase že není kvalitní, může být porézní, a může vlastně prasknout vlivem nějaké vady kdekoli na své délce.

Chtěl jsem jen postrčit nějakým směrem, co do novostavby vybrat, abych za 5,10,15... let nemusel rozkopávat anhydrid a dělat vše znova nebo vyzpravovávat.

Je tu mnoho začínajících stavebníků, tak jsem myslel, že to již někdo řešil. Nebo je to každému jedno?

Díky

hospodin*

Plast i měď je poměrně trvanlivá záležitost. Záleží na pečlivosti topenáře.

Zkušenosti jsou různé a záleží na důvěře každého soudruha, jaký materiál je podle něj lepší.

Každopádně po svých zkušenostech doporučuju nechat si provést důkladnou tlakovou zkoušku za Vaší přítomnosti,ať máte jistotu, že nebudete muset nikde bourat novou dlažbu. Což se mi nepodařilo a teď mám zbytečné starosti při sprovoznění topení (viz jeden můj dotaz zde na fóru). Snad to ve výsledku dobře dopadne, což přeji i Vám..

snowi
27.10.10 20:01
hodnocení

Děkuji

paveljanicek

Tomu, že lisované spoje protočíte rukou, rozhodně nevěřte. Ten lis tlačí dobře 60 kN a spoje jsou tutově pevné. Lisovaný spoj je technologicky srovnatelný se spojem svařovaným. Podle mého názoru (dělám topenářskou): není problém s lisovanými rozvody topení v mědi zabalenými do Tubolitu. Jsou rychle udělané (oproti pájení) a doba montáže klesá o proplachování systému v případě pájení - použití kyselé pájecí pasty. A v neposlední řadě - pokud někdo nemá trubky schované v podlaze, ale jdou mu po zdi, lisované spoje jsou mnohem estetičtější, nejsou "zamatlané" cínem (případ hurá instalatérů). Já osobně bych dal přednost lety prověřenému kovu - mědi - před plastem.

libors
hodnocení

0x

Jsem topenář, a pokud jde o novostavby, kde jde potrubí do podlahy, tak používám plastové potrubí s hliníkovou vložkou. Někdo ho popisuje jako třívrstvé, někdo pětivrstvé, označeje se jako Alpex, nebo Pex-Al-Pex, a podobě. Vyhýbáme se možností netěsností v podlaze systémem "pavouk", to je rozdělovač, ve skříni ve zdi, tak jako na podlahovku, a ke každému radiátoru vede samostatný přívod až do šroubení. Všechny spoje jsou kontrolovatelné,a potrubí schované.Je to klid pro nás, i pro zákazníka. Cenově to vychází asi jako měď, protože na to padne víc mitrů potrubí, rozdělovače a skřínka. Riziko nepřístupných, a hlavně špatně hledatelných netěsností je tím vyřazeno. Pokud byste měl zájem o provedení, napište mi. slansky.l@seznam.cz

machp*
hodnocení

0x

k trubkám alpex když přišli na trh nechal jsem se přemluvit k montáži tohoto sistému ale ouha po dvou letech provozu na systému vytápění s plynovým kotlem začala tato trubka praskat nejdříve v ohybu ,nebyl to ohyb nijak prudký trubka 20 a rádius ohybu18 průměru to byly dvě takovéto závady a ted´ TO PRASKLO NA ROVNÉM ÚSEKU V DÉLCE CCA15 CM, trubky jsem reklamoval,vymlouvaly se na špatnou montáž prudké ohyby ,vše sem měl nafoceno, nechtěli se k tomu znát , až po vyhrožováním soudním znalcem z oboru vytápění kývli nato žeje to jejich klump podotýkám že sejdnalo o materiál ALPEX METRIX

machp*
hodnocení

0x

k trubkám alpex když přišli na trh nechal jsem se přemluvit k montáži tohoto sistému ale ouha po dvou letech provozu na systému vytápění s plynovým kotlem začala tato trubka praskat nejdříve v ohybu ,nebyl to ohyb nijak prudký trubka 20 a rádius ohybu18 průměru to byly dvě takovéto závady a ted´ TO PRASKLO NA ROVNÉM ÚSEKU V DÉLCE CCA15 CM, trubky jsem reklamoval,vymlouvaly se na špatnou montáž prudké ohyby ,vše sem měl nafoceno, nechtěli se k tomu znát , až po vyhrožováním soudním znalcem z oboru vytápění kývli nato žeje to jejich klump podotýkám že sejdnalo o materiál ALPEX METRIX. Plastové potrubí Rehau je kvalita .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma pájení mědi

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]