Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozvod vody - měd nebo plast?

Od: petrn* odpovědí: 13 změna:

Zdravím..

Chci se jenom zeptat co kdo doporučí pro rozvod vody v domě...? Chtěl sem dát plast, ale bylo mi řečeno, že jeho životnost je asi tak 15 let. Pak zarustá řasami a je dokonce voda nevhodná k pití... Doporučena mi byla měd...

jake jsou zkušenosti a rady...? Ještě doplním, že voda v bydlišti je tvrdá...

díky moc za každou reakci...

Petr N.

doplněno 21.06.10 21:19:

...jedná se o rozvod studené/teple vody...nikoliv o rozvod topení...

Všem díky za odpovědi a reakce...

Petr N.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rexx*
hodnocení

1x

Nejsem z oboru, ale při své stavbě jsem pro vodu užitkovou používal plast (životnosti bych se nebál, ta určitě při správné instalaci překročí moji životnost :)) a pro topení jsem volil měď (kvůli průtoku teplé vody). Toť můj lajcký názor.

hop®
hodnocení

1x

Na vodovodní rozvody doporučuji jednoznačně plast, PPR (tloušťku PN20 používám v průměru 20 raději i pro studenou vodu), nejen z důvodu rozdílné ceny proti mědí. V případě rekonstrukcí občas likviduji starší (přes 20 let), pro tento účel méně vhodný PE, který je stále bez problémů funkční!

kikiriky

na vodu klidně stačí plast,mám doma na to svářečku a klidně se dají kdykoliv udělat další přípojky a úpravy.Jen nechápu,jak se mohou v plastovém potrubí množit legionely,když je voda chlorovaná.Možná když má někdo vodu ze studny.Topení jsem také svařil z PPR trubek jako na vodu.Píšou,že vydrží do 80 stupnů,což mohu potvrdit.Mám to už 13 leta a bez problémů.Akorát se musí dávat dilatační smyčky,protože se víc roztahuje a pak se trubky,když se ohřeje voda,kroutí..Dají se normálně taky koupit.Je to taková PPR trubka stočená do kroužku.V topení klidně voda 80 stupnů stačí,ale musí së dát vetší radiátory.Stejně všude píšou,že čím větší teplota topné vody,tím má topení a kotel menší účinnost a větší spořebu.Je jasné,že na topení je lepší měď,ale kdo se s tím nechce moc dělat a nebo má jen jednu,dvě cimry,tak plast postačí.

raadek*
Jak muzete radit v necem cemu vubec nerozumite?! Medene potrubi zdravi skodlive? Vite, ze nektere legionely jsou chlorrezistentni? Pro tazatele - Verte mi a prokladejte plast mědí. Vsechno jde dohledat na internetu. R.
lui*

Nezlobte se, ale kdyby byla pravda to co říkáte, o nebezpečnosti PPR trubek, to by bylo mrtvejch. Já nevím ve svém okolí o nikom, kdo by tahal rozvody vody v mědi. Něco jiného je topení, ale o tom tu není řeč.

standam*

nebezpeci hrozi vsude kde voda stoji coz zde neplati. Je jedno jestli pouziju PE,PPR, CU, AL-PEX atd. pouziti dle situace a penezenky. Rozvod v CU se bezne nedela (duvod moc drahe), ale nekdy je to potreba napr. stupacka ktera je videt a zbytek v PPR.

Osobne doporucuji udelat vse z PPR nebo AL-PEX.

raadek*
Legionely jsou lui v plastovem i železném potrubí. Pouze měď ma antibakterialni účinky. Proto v nekterych nemocnicich kde doslo k umrti v souvislosti s legionelou, bylo z casti vodovodni potrubi nahrazeno medenym. Nechci tady nikoho strašit, protoze pro zdraveho jedince nejsou nebezpecne jako spousta dalsich bakterii, ale clovek se snizenou imunitou jimy muze byt napaden. Kdybych delal novou vodu, urcite bych zkombinoval plast s mědí. R.

hodnocení

0x

Ten co Vám sdělil že: " Pak zarustá řasami a je dokonce voda nevhodná k pití." měl důkaz?

Použijte PPR, páč z dotazu nevyplývá, že je jedná o rozvoz pitné vody, nebo topení.

jakou vodu budete rozvádět.

petrn*
hodnocení

Je to kluk, který dělá vodu,plyn, topení... A už několikrát říkal, že při opravách narazil na trubky, které měli v sobě šlem a vypadali dost "zarostle". Proto doporučuje měd s pozikovaným povrchem...

standam*
hodnocení

0x

Vodu z topeni by asi nepil, kdyz pise "nevhodna k piti", ale mozne je vsechno*kafe* (to byl pokus o ftip)

neboj se PPR trubek jen na studenou dej PN16 a teplou PN20.

Je to o penezich. CU trubky na topeni nebo jen na stupacku zbytek v plastu, ktery je k tomu urceny, zase dle situace.

mrdeejay*
hodnocení

0x

bezproblemu používejte plast - ten vás přežije :) já bych spíš na pitnou vodu videl problémovou tu měď - i když je fakt, že tam se řasy množit nebudou *frajer*. To co bude na tvrdé vodě trpět, jsou armatury - ale ty jsou venku a dají se vyměnit.

Co se týče topení i to se dá udělat plastem - musíte však dodržet max. teplotu FV plast udává:

. tlak. řada PN 20 _ teplá voda do 60 °C
_ ústřední vytápění až do 80 °C _ každý projekt je nutno individuálně posoudit z hlediska životnosti
v závislosti na napětí ve stěně trubky

- další věcí je poměrně velká dilatace trubek teplem - co si budem říkat, natahuje se to jako kšandy :)

raadek*
Souhlasim s pany nademnou, ale presto vam doporucim plastove potrubi obcas prolozit mědí. Jak je znamo, v plastovem potrubi se premnozuji bakterie legionely a měď je hubí. R.

a je pak ještě vhodné vodu z měděné trubky pít - několik let? Řekl bych, že ne... bakterie vědí proč jim měď vadí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]