Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povrchová úprava starých žehliček

Od: jarda20* odpovědí: 3 změna:

Srdečně všechny zdravím a mám prosbu.

Mám malou sbírku starých žehliček a některé potřebují pořádně očistit. To samé se týká starých litinových kamen,která normálně používám k topení . Vím, že se to nějak dělalo grafitovým nátěrem. Mám ale strach, že by to špinilo a nevím zda by se to na těch věcech udrželo. Můžete mně,prosím, někdo poradit?

Děkuji moc Jarda20

doplněno 28.08.10 16:53:

Moc děkuji za radu. A doporučil byste něco na ty žehličky?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

stafan*
hodnocení

2x

Litinové kamna a hlavně tály na kachlových kamnech se natíraly práškovým grafitem smíchaným s octem. Pak se v nich zatopilo a grafit se vypálil. Moderní chemické postupy patin Vám určitě poradí poradnový chemik - jabraka.

doplněno 28.08.10 17:51:

...sice jsem moc neporadil, ale stejně děkují za ohodnocení. Stafan.

jabraka*
hodnocení

0x

Litina koroduje vesměs málo a jen povrchově.Pokud se v kamnech(sporáku) pořádně topí,vesměs má trvale matně černý povrch.Osobně bych tály očistil kyselinou fosforečnou,která odstraní tenkou vrstvičku rzi a pak zneutralizoval sodou v prášku a povrch jen ometl a pořádně zatopil..Staré žehličky (lidově cihličky),se dělaly také z leštěné litiny,elektrické už z chromované oceli.Tam už koroze po oloupání chromu povrch likviduje.Na chalupě máme kachlový sporák a neděláme s toho vědu.

JABRAKA

slonbonjohn*
hodnocení

0x

Pro rady na patiny kovů je asi nejlepší zajít ke kovářům. kovarna.webzdarma.cz/... Jednu odzkoušenou radu jsem dal již zde : poradte.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]