Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topná tyč s vidlicí - změna na pevné připojení

Od: km

Dobrý den,
v topném žebříku mám topnou tyč s vidlicí, asi zhruba tuto:
koupelny-ptacek.cz/...
Chtěl bych tyč připojit napevno do kabelové vývodky Tango (je za vypínačem). Představuju si to tak, že ucvaknu vidlici a na tři vodiče licny nalisuju dutinky a zapojím. Je pravděpodobné, že budou barevně rozlišené a tedy poznám který je který?
Budu rád i za připomínky k tomu, co jsem třeba nedomyslel. :)
Děkuji.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Téměř jistě budou mít standardní barvy - hnědá, modrá, žlutozelená. Pochybuju, že by si vyráběli speciální kabel bez barevného značení žil "na zmatení nepřítele" :) s tím jsem se ještě nesetkal.

Všechno je možné - LAPP kabel vyrábí také kabely s černým pláštěm žíly a označením příčnými proužky nebo číslicemi ...

km

děkuji za odpovědi

@vibe2 ale to já vím že vyrábí, jen nevidím důvod, proč by výrobce takový speciální kabel použil, už jen protože by si tím jistě navýšil výrobní cenu :)

hodnocení

1x
Vidlice pro tento spotřebič slouží jako hlavní vypínač. Když ji oddělíte tak ten váš vypínač musí splňovat podmínky hlavního vypínače, to jest musí vypínat všechny pracovní vodice a kontakty v rozpojeném stavu musí být vzdálené minimálně 3mm. Vypinač musí být proudově dimenzovaný dle předřadného jistícího prvku.
km
dekuji! takze vlastne popisujete to co bear
03.04.26 12:34 zde?
poradte.cz/...

bear
hodnocení

0x

Jen doplním, že kabelové Tango průchodky nejsou IP44, takže v koupelně na napojení žebříku je nutné dodržet zónu a nebo dodržet použití zásuvky tango IP44.

Šlo by ještě použít tango plnou krytku a do ní vyvrtat díru a použít kabelovou průchodku SCAME pro rozvaděče s IP66.

ABB Tango 3902A-A001 B

emas.cz/...

km

děkuji za upozornění. pokud platí momentálně zóny, jaké jsou evedeny zde:
elektrika.cz/...
nebo zde (přehlednější):
nizke-napeti.cz.abb.com/...
je krabička úplně mimo zónu, ale je to asi 25 cm od umývacího prostoru a asi 35 cm nad podlahou
(oba články jsou z roku 2022)

osobně si nemyslím, že by vámi zmiňované řešení průchodky a krytky vyhovělo normě. nejde přeci pouze o zatékání po kabelu, ale také může zatékat po stěně mezi stěnou a rámečkem, nebo mezi rámečkem a krytkou

ps: co se týče informací k zónám, tak obrázků je na webu mnoho, ale co obrázek to originál a každý tvrdí trochu něco jiného. a obrázky, které asi pochází přímo z normy jsou nepřehledné... :(

bear

Máš pravdu, to je spíš jen pocitové.

Samotná průchodka IP66 v tango záslepce neřeší IP44 a vyžší.

Vždy to musí být schválené jako celek.

hodnocení

0x
Mně přijde tahle akce naprosto zbytečná. Vždyť použití vypínače před zásuvkou vůbec ničemu nevadí, stejně tam máš krabici. Tvoje řešení situaci spíš jen zhorší.
Jak se píše výše, barvy budou určitě standardní. Důležité je rozpoznat a správně zapojit hlavně zelenožlutý vodič, další dva jsou si rovnocenné.
Zóny je nutné dodržet v každém případě.
km

jak může zhoršit? děkuji.

Tak možná jsem chtěl jen víc podpořit svůj argument.
Zkus otázku otočit. Je tvoje řešení lepší? Stojí za tu práci? Pokud si odpovíš, že ano, klidně střihni, mně to přece nevadí.
Jak už jsem psal, zóny je dobré dodržet, bez ohledu na nějaké průchodky.
km

děkuji
zóny jsou dodrženy

olin
hodnocení

0x

Před ustřihnutím si ohol kus vrchní izolace kabelu až na izolované vodiče a uvidíš barvy. Pokud to bude barevné, tak po ustřihnutí vidlice si jednotlivé žíly a kontakty na vidlici "propípneš" např. multimetrem. V případě že to barevně značené nebude si musíš oholit i izolaci na jednotlivých vodičích a měřit

km
hodnocení

0x

děkuji všem za odpovědi.

ještě dotaz:
1/ na slaněnej vodič dutinky a pak do vagosvorky
2/ a nebo použít bez dutinek páčkový vago
3/ a nebo dutinky a klasikcou čokoládu?

co preferujete? děkuji.

Kdyby výrobce preferoval připojení přes vypínač, tak by tam nedával vidlici. Ale vzhledem k proudovému zatížení, je ta vidlice nejlepší. Protože je-li zásuvka v pořádku, nedochází k zvýšení přechodového odporu (tím přehřívání spoje), tak jak to hrozí v případě toho vašeho výmyslu. Takže nelze hovořit o preferencích, protože připojení každého zařízení chce své. Ze své letité zkušenosti vím, že žádná wago svorka nenahradí kvalitní šroubový spoj. Vše je otázka proudového zatížení a přechodového odporu. Jinými slovy, čím méně spojů na vedení, tím lépe. Jedno bezpečné řešení by bylo použití sporákové kombinace. Tam připojíte kabel pomocí dutinek rovnou pod šrobky.

Proudové zatížení (pokud je to v dotazu odkazovaných 200W) zas není tak vysoké - jeden ampér vypínač v pohodě snese.

vibe2 - když píše tazatel "asi zhruba", tak bůhví co to bude.*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]