Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou krabici použít na tuhle zásuvku / vypínač

Od: krabice

a.aliexpress.com/...

nebo

a.aliexpress.com/...

klasická česká kulatá krabice ve zdi k tomu strojku s vypínačem asi nebude sedět... takže hranatá?

případně existuje něco takového (zásuvka s vypínačem do zděné zdi) v Česku sehnatelného? v ELKOV třeba?

Díky

Ps: kdyby to někdo starší nezvládnul, otevřít ty odkazy, tak napište, hodím sem obrázek či odkaz na obrázek

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud to má certifikační značku pro instalaci v ČR, jistě k tomu bude i odpovídající krabice.

Zdá se, že úcta ke starším je ti cizí. Otvírání odkazů není otázka věku, ale zkušeností.

man

Otvírání odkazu jakože třeba otvírání konzervy? Takže starší konzervy to nedávají? Nebo jak jste to myslel :)

Otevřít odkaz většinou znamená kliknout na podtržený text

krtek6
hodnocení

2x

Do takové akce bych se nepouštěl...určitě se k tomu vyjádří nějakej elektrikář, ale jsem přesvědčenej, že tohle u nás nebude legální...

azi
hodnocení

2x

Tak pokud chcete nějakou alespon pocitově lepší jistotu záruky, tak to kupte v ČR se EU certifikací. Teoreticky vám prodejce poskytuje záruku, reálně to může být také problemtické. Kvalita nejen těchto el. instalačních přístrojů šla za cca 30-35 let rapidně dolů. Původní zejména Made in CS velkoplošené spínače s bakelit jádrem vydržely až generace, dnešní jádra s obyčejného termoplastu jsou šunt obecně, nejdéle až několik generací vydržely celobakelitové Made in CS otočné spínače a zásuvky s porcelánovým jádrem- ty slouží, sloužily by 100let, vyzkoušeno.

man

Ty takzvaně ABB Classic - hlučné, se dělají v obměnách okolo 50 let (Ty první měli takové špičaté rámečky, tom a dnes snad mají zakulacené rámečky a odcházejí po nějaký době, ale tak 2 generace to často vydrží ...

Oni přestanou přepínat nevím čím se to stane jestli únavou materiálu, musíte hodně moc tlačit vlastně se takhle choval i ty předchozí generace co byli jenom malý vypínač přes velký plastovo bakelitový kryt

bear
hodnocení

0x

Hledej na alíku tagy jako

Wall box, Dry wall box (to je do sádroše)

a k tomu doplňuj jejich označení Type 146, Type 118, Type 86, atd...

Dle toho najdeš jejich rozměry.

Bohužel se v tom tolik neorientuji. Netuším, zda naše a Francouzká s vypínačem je stejně široká jako UK či USA s vypínačem, protože ty vydličkové díry mají se mě zdá užší.

man

Takže do klasickýho zdiva to je asi problém nějak rozumně vysekat (hranatý) ...

hodnocení

0x

To v tom 2. odkazu v ČR rozhodně legálně použít nelze. O zásuvce z 1. odkazu pochybuji, ale možné to je *nevi*. Že by se to u nás prodávalo nevím, nikdy jsem to na trhu neviděl *zmateny*.

Obraťte se na nějakého elektrorevizáka.

mll

Ono nejde o zásuvku, jde o rámeček, kam se to dá nacvaknout. Jinak tyhle kostičky se normálně prodávají - zásuvka na 2 moduly, vypínač na 1 nebo 2 moduly. Mají to v obchodech typu Hornbach na regále. (Pravda takto v celku jsem to taky u nás neviděl, u nás se kromě nejlevnějších řad vše prodává jako skládačka po dílech, aby nebylo vidět, že za vypínač dáte třeba pětikilo, zase to poskytuje určitou flexibilitu.) Jde jen o rámeček a krabici, do kterých se to umístí. A mám pocit, že tohle neni u nás normální, důvod je podle mě ryze praktický - vrtačkou vykroužíte díru klidně na 5 kulatýc krabic vedle sebe (což běžně vídám), ale na hranatou třeba kvelektro.cz/... fakt nevim, do sádroše by se asi řezalo a do zdi sekalo a pořád je jednodušší to vykroužení díry.

Jinak konzultace s revizákem je dobrý nápad, on to je, kdo to potom musí posvětit a pokud by s tím byl nějaký principiální problém, tak právě je dobré na něj přijít včas.

man

Takhle se to dělá v jiných státech. Jestliže to bezpečné, tak myslím, že to bude i tady.

Ale nesmíte to konzultovat na elektrika.cz, tam jsou elektro..cisti

Co je na zásuvce z druhého odkazu nelegálního? To USB? Něco podobného se prodává i u nás. I ABB to dělá

Magdon: Jo vy myslíte to, že nemá zem na kolíku? Takové zásuvky (i když se smart funkcemi) se normálně prodávají i u nás. Třeba Alza je má. Nebo bývají na adaptérech do zásuvky, třeba termostatických. A spousta spotřebičů dnes už má univerzální koncovky připravené na zem na kolíku i na bočním plíšku.

Takže nelegální to u nového baráku nejspíš bude, neprojde revizí. Ale když si to vymění na svém baráku ... jeho boj.

mll
hodnocení

0x

Mrkněte na KV elektro tam to mají. Včetně přístrojů. Třeba řada ABB Matix nebo Ticino Living Light. I když se to u nás běžně nepoužívá.

Krabici najdete tak, že dáte filtr na 3 moduly (naše běžná krabice je na 2 moduly a v tomto systému se (třeba V Itálii) běžně používají právě 3 nebo 4 moduly, dokonce i když tam maji jeden vypínač nebo jejich jednomodulovou zásuvku, mají krabici na 3 moduly). Dá se sehnat až na 7 modulů a dělají se i jiné kombinace (včetně dvouřádkových třeba 2x5 modulů).

Tohle je myslím to, co hledáte kvelektro.cz/... a přístroje radši taky kupte v pořádném obchodě, ty od číňanů jsou na hraní a ne do instalace. BTicino je další v Itálii oblíbená značka, u nás se příliš nepoužívá, ale prodává se.

Poskládal bych to z:

krycí rámeček kvelektro.cz/...

nosný rámeček kvelektro.cz/...

zásuvka kvelektro.cz/...

vypínač kvelektro.cz/...

Nebude to za 2 stovky jako z ali (počítám tak pětikouli) ani za 5 euro jako z tržnice (myslím, že tak nějak to stálo v čínském obchodě, odkud jsem si ten suvenýr přivezl a kupoval jsem k tomu "českou"zásuvku, aby sbírka byla úplná). Ale přecejenom do instalace bych tak nešetřil, je to na dlouhé roky.

investor
hodnocení

0x

Ten druhý odkaz je pro ty neschopné se v tom orientovat toto viz obrázek. píšou tam že to je Korea standard, tak já nevím jestli to je dřevostaveb nebo jak dělají ty hranaté krabice do zdiva ručně nebo na to mají nějaký sekáč hranatý?

prostě to v jednom modulu zásuvku s vypínačem a nebudu tady řešit nesmysly typu jestli to je nebo není legální to si nechte někam kde se vás na to budou ptát :)

Když je to na omítku do krabice tak zespoda prdnu normálně kolébkový vypínač neviditelně a je vyřešeno. Ale když to potřebuješ do zdi tak zkrátka je to problém a dávat dva moduly nejde z určitého logického důvodu, který zde asi nebudu vysvětlovat ani nechci.

Zkrátka to obnáší udělat 3 krabice single a to je docela opruz ale možná opruz než dělat hranatou jednu krabici takže to ještě zvážím ...

Jakou krabici použít na tuhle zásuvku / vypínač

km
hodnocení

0x
omlouvam se, mozna jsem mimo, taky el. nerozumim, ale pokud jde o vypinac na vypinani zasuvky, tak ja mam na dvou klasickych kulatych krabicich pod omitku vypinac + zasuvku tango.
tazatel

V 1 krabici "68"? Asi tezko ze? To je klasické 2 krabice ve zdi a společný rámeček ze?

prezdivka

@km v jediné krabici Ku 68 (<- viz link) máš zásuvku + vypínač zároveň? A můžeme to vidět?

km
opakuji: ja mam na dvou klasickych kulatych krabicich pod omitku vypinac + zasuvku tango
bear

km ... tango vypínače jsou pro světla do 10A

Správně by jsi měl mít sporákový trojvypínač do Tango modulu na 3x 16A a odpojovat L a N (PE ne, tu mít stále připojenou)

eshop.elkov.cz/...

km
dekuji za upozorneni. delal to elektrikar. jak to uvnitr zapojil nevim.
bear

Je to stejné jako když lidi z 400V zásuvky dopojují 230V jednofázovou zásuvečku vedle.

230V zásuvky jsou na 16A a 400V 4 a 5ti kolíky jsou na 16 - 63A. Takže jistit 230V na jističi 25A a vejš je průser.

Tedy záleží na jističi.

Pokud máš 230V/16A zásuvku se světelným Tango vypínačem 10A na jističi B10A, pak je to vpořádku dle norem.

Pokud ne a nejslabším článkem je vypínač, tak při zatížení 16A můžou vypínači shořet kontakty a je to i mimo normy.

Pokud potřebuješ 16A třeba k vůli přímotopu do zásuvky, potom je řešením Tango sporákový trojpol, který lze i do vícenásobných rámečků a snese 16A.

;)

km
je to na zasuvkovem okruhu s jisticem EATON PL7-C16/1 16A. ale odber ze zasuvky muze byt znacny - rychlovarka.
bear

Rychlovarka má cca 2200W

takže P= U*I

I = P/U

I= 2200/230

I= 9,56A

Vypínač je 10A.

Technicky to vydrží, legislativně je to špatně.

Na druhou stranu z praktického hlediska (možná se to někde uvádí, ale já o tom nevím), je otázka, pro jakou zátěž je těch 10A u vypínačů myšleno. V praxi možná v pohodě přežije 2 rychlovarky současně, než opakované vypínání nějakého 1kw motoru, třeba čerpadla.
Jinak taky mám doma jeden 10A vypínač na zásuvkovém okruhu, ale nespina zásuvku, ale pevně připojené světlo, ten není jak přetížit:)
man

Vypínač se zapeče při >10A - vyzkoušeno... vyreklamováno, nic jiného se nestane... problém je, že mu i jistič 10A pustí s klidem 10x1,45=14,5A a to ten dnešní vypínač nedá = šmejd... dříve se všechno dělalo předimenzovaný, Protože to neuměli přesně spočítat, Dneska je to dělený na přesno ... Dokonce i ten vodič 2,5 není dávno 2,5 fyzicky

jsem to tak, že jsem dal zásuvku s cedulkou MAX 10A / 2300W

Co se týče odbočení ze 400V - To čemu vadí když jistič má 16A? Že padnou všechny 3 fáze? A to se stane kolikrát za život člověka?

Co se týče odbočení ze 400V - To čemu vadí když jistič má 16A? Že padnou všechny 3 fáze? A to se stane kolikrát za život člověka?

Odbočování jednofázového okruhu z okruhu třífázového je špatně. Všeobecně je potřeba použít rozváděč a tam odjistit zásuvku 230V zvlášť (běžná zásuvka většinou 10/16A, kde 10 A je trvalý proud a 16 A krátkodobý).

Pokud je to pro venkovní zásuvku, musíte ještě přidat proudový chránič.

Nouzové řešení instalace speciální 3f zásuvky, která ma vyvedenu také 1f zásuvku, obsahuje zpravidla pro tu 1f zásuvku zvláštní pojistku.

A padnout všechny tři fáze mohou docela často - pokud máte na konci klasickou vláknovou žárovku, ta se loučí přerušením vlákna do oblouku / tvrdým zkratem. Existuje spousta příčin, proč to nedělat.

man

Ano, není to podle doporučení, jen doporučení,

A pandemie inzulínové rezistence a obezita není špatně, přitom to nikdo neřeší A všichni žerou a výsledkem je téměř jistá zvýšená pravděpodobnost smrti :)

Takže se ptám, čemu to proboha vadí? Jediný problém je, že ti to firma neudělá

Ps: kolikrát za život vám buchne na jednom místě klasická žárovka :) Já jsem vždycky spíš mechanicky než aby přehořela - Ale asi nejsu masa

já tomu rozumím, ale tady nejste ve škole. Pravidla jsou pro masy. Chad pravidla porušuje. Něco si o tom zjisti.

Aqui descansa
Pancrazio Juvenales
1968-1993
Buén esposo
buén padre
mal electricista casero

--

Zde odpočívá
Pancrazio Juvenales
1968-1993
Dobrý manžel
dobrý otec
špatný domácí elektrikář

Jakou krabici použít na tuhle zásuvku / vypínač #2
km

bear 03.04.26 12:54:
takže na tenhle strojek pasuje rámeček a klapka tango? děkuji

bear

Ano, tento trojpolovy spínač 3x16A je pro Tango rámečky.

Samostatně i do klidně vícerámečku.

Klapka je pak tato se symboly 1 a 0

kvelektro.cz/...

Případně pro provedení se šroubky tato doutnavka na pérkách na 400V mezi fáze, ale mělo by jí rožnout i 230V.

kvelektro.cz/...

Tohle bylo to šroubkové provedení, ale koukám, že elektrikáři píšou, že je staženo z prodejen a mělo údajně nějaké vady při testování výrobcem

hornbach.cz/...

To na wago pérka už je náhrada, ale pasuje do ABB Tango řady.

eshop.elkov.cz/...

bear

Jestli to potřebuješ na 230V spotřebič na 1f, tak úplně nejlepší volbou by byl tento nejnovější dvoupólový spínač č.2 na 16A (má zesílené kontakty i na LED měniče a induktivní zátěže). Výrobce píše 16AX.

Je modrej, ale ať si ho v obchodě prodavač nepoplete se žaluziovým dvouklapkovým tlačítkem. Strojek je velmi podobný i barvou.

esvit.cz/...

Supr je, že pro tenhle spínač můžeš mít klapko Tango s doutnavkovým průzorem veprostřed a můžeš si vybrat Tango klapku plnou, plnou s průzorem uprostřed nebo s průzorem uprostřed a popisky 1 a 0.

Doutnavky pak máš větší výběr od ABB od modré přes klasickou oranžovou po zelenou i tuším bílou mají.

Doutnavka není LED, ale barvu doutnavého výboje uvnitř doutnavky mění vrstvička luminoforu na skle.

kvelektro.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]