Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lednice transport

Od: kalous
Zdravím ,budu převážet lednici na vozíku ,lze ji dát na ležato? Když ji pak nebudu zapínat třeba 24 hodin?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Většina z nás ji naležato vozí, protože v autě, nebo na zahrádce ani nemá jinou možnost. Nikdy se mi nestalo, že by s tím byl problém. To 24 hodin odstátí to chce nejlépe v teple, aby byl olej řídký.
Na druhou stranu, na vozíku není až takový problém ji přikurtovat na výšku, tak zvlášť nějakou drahou bych asi překonal svoji vrozenou pohodlnost a vezl ji na výšku.

kmet
hodnocení

0x

Ve vodorovné poloze může olej z oblasti kompresoru proudit dále do systému, kde následně uvízne na vnitřních stěnách trubek kondenzátoru nebo výparníku, což má pro systém fatální následky.
Hlavní následky nedostatku oleje v kompresoru:

V extrémním případě postupné zadření kompresoru: Kompresor je mazán olejem, který cirkuluje spolu s chladivem. Pokud olej chybí, tření pohyblivých částí (písty, šroubovice) způsobí jejich zvýšený otěr, přehřátí a postupné zadření.
Snížení účinnosti chlazení: Olej usazený na stěnách trubek kondenzátoru funguje jako izolant. Brání efektivní výměně tepla, což snižuje chladicí výkon systému klidně i o polovinu.
Vyšší energetická náročnost: Kompresor musí pracovat déle a intenzivněji, aby dosáhl požadované teploty, což vede k vyšší spotřebě elektřiny.
Zvýšený hluk a vibrace: Nedostatečné mazání zvyšuje mechanický hluk.

hodnocení

0x

Už se to tu řešilo.

poradte.cz/...

Všechny lednice jsem převážel naležato a opatrně abych neurval kompresor.
24h jsem nechal stát a všechny fungovaly dlouhá léta bez problémů.

olin

Také jsem naležato převážel několik lednic, mrazáků a kombinace na přívěsném vozíku. Jednou z nich bylo poctivé italské Ardo(kombi), to vydrželo 23,5 roku, potom začal zlobit termostat.. Ty dnešní sračky montované "odborníky" a s díly odvšud možně nesahají Ardu nebo Calexkám ani po kolena. To jsou samé kecy o Ekologii a kde nic, tu nic

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, nejlepší odpověď poskytne kterýkoliv servis chladicí techniky v okolí. Patrně nebude doporučeno úplné, tj. vodorovné položení.

hodnocení

0x
Problém jsem s tím po odstátí neměl, ale zkusil bych ji vézt aspoň nakloněnou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]