Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ořech či kostka

Od: futra

Každý rok kupujeme hnědý uhlí ořech 1.nyní máme již skoro prázdno a potřebujeme navést zásoby.Přemýšlela jsem o kostce .Tento kotel má větší násypku než ten minulý.Nevíte náhodou prosím jaká je spotřeba v q kostky o proti ořechu,stejná či nižší .Děkuji.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
My jsme u většího manuálního kotle kupovali kostku, ale z hlediska účinnosti/spotřeby je to téměř jedno, záleží na způsobu provozování, co lépe vybovuje.
Ale jak už zasnělo, mnohem větší vliv má, jak (ne)kvalitní uhlí vám přivezou, než jak ho namelou. Kvalita má v posledních letech velké výkyvy. Na automatu, který spotřebu měří pomocí natlačeného objemu, i podle množství popela, či mohutnosti plamene (protože v automatu jsou podmínky stále dost přesně nastaveny) , to velmi dobře vidím.
tm
Opět další, který má pocit, že dřív kvalita výkyvy neměla. Ale měla, úplně stejné jako dnes. Problém je, ze lidi si nic nepamatuji a mají minulost spojenou s tím, že dřív vše bylo lepší.
bear

Dřív byly i lepší fronty na všechno. Dnes pomalu aby člověk frontu pohledal a někde ve frontě stál. Kde jsou ty časy...*smich*

Milý TM a beare, topím uhlím 40 let, nějaké výkyvy v kvalitě a výhřevnosti byly běžné, ale aby mi přivezli "uhlí", které mělo výhřevnost tak nízkou, že samostatně vůbec nehořelo, to se mi opravdu stalo až nyní.
poradte.cz/...
Škoda, že jste se neozval dříve, než jsem ho šíleně pracně spálil míchánáním s dobrým uhlím, rád bych vám ho tehdy dal za odvoz.
tm
Též topim asi 40 let. A moc dobře si pamatuji, jak před 30 lety se běžně vozilo mokré uhlí. Černé bylo plné kamení - co se dalo do kamen, to se vybralo. Je to tím, co se zrovna natezi. A jak jsem psal, pokud někdo bere kvalitu havelka, aby ušetřil 50 Kč... beru od malého dodavatele perfektní uhlí, ale je o 50 dražší. Ano, v některé várce je také pár kamenů a jílu, ale aspoň je to čisté uhlí bez prachu. Zrovna teď mám várku, která se rozpadne na prach jako brikety. Je uhlí a uhlí. Věřím tomu, že když se hrabe o metr vedle, je kvalita jiná. S tím nic neuděláme, to je příroda. Nikdo vám nebude zkoušet každý auto, jestli bude hořet. Pochybuji, že si někdo troufne prodávat uhlí, které nehoří... pak také zalezi na pristupu k reklamaci, ze. Kupte brikety - stojí o necelou stovku víc. Spíš mě štve, že všude mají jen ty puky a velké jsou polámané. Na paletě jsou nepolámané, ale stojí 1200
trtr
Zdravím, dřív fronty, dnes ne, dřív odpad, dnes taky a nejen u uhlí. Jinak zmíněná firma je příběh sám, plno prachu, místo uhlí kamení, tedy hlušina. Pokud něco mělo smysl, tak německé brikety Rekord či Union.
tm
Od paninky bych nikdy nekoupil. Spíš mě štve, že všude mají brikety jen malé puky a velké jsou polámané - zlomky. Asi to budou nepovedené brikety - odpad. Na paletě jsou nepolámané, ale stojí 1200

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, uhlí je dnes loterie. Kdo má možnost, tak vždy raději koupit pytel a pytel a vyzkoušet a hned volat, že chci to a to z aktuální fury.
tm
Co nám má jako říct spojení, že uhli je dnes loterie? Jako že dřív to byla jedna báseň a dnes se to lepší dává pod pult a zbytky pracujícím? Nebo že se záhadným způsobem změnily geologické podmínky? Nechápu

Ano, geologické (a ekonomické) podmínky se změnily. Černé uhlí se už netěží, hnědé jen málo a v podřadné kvalitě.

O koksu a lignitu ani nemluvě.

trtr
*palec*, kdybyste viděli tu "hlušinu",prach a prostě bordel co nehoří...
Proto si trosku připlatím za německé brikety. U nich popel je jemný a není problém s roštovaním a mají delší pozvolnější hořeni.
tm
Nevím, jak vy, ale s topením uhlím mám zkušenosti desítky let. Ta vaše loterie není jen dnes, ale byla vždy. I v těch bájných dobách, kdy svět byl údajně ještě v pořádku... když si vzpomenu, jak nám kolikrát přivezli mokrý hnůj (vč. briket), který nehořel, byl plný prachu a kamení... uhlí se dříve běžné skladovalo jen pod deravymi plachtami. Samozřejmě nutné brát v potaz, že kvalita záleží i na tom, kam se zrovna hrábne - tak to ale bylo vždy. Navíc uhli dochází, to je fakt. Loterie to samozřejmě je, ale beru už dlouho o něco dražší uhlí od malého dodavatele, který je skladuje v halách, prach pravidelně proseje (takže mám prakticky čisté uhlí/brikety a na 25q mam kybl mouru), za deště nevozí atd. Pokud někdo chce uhlí od paninky, tak holt dostane to, co mu paninka přiveze...

uhli
hodnocení

0x
Zkuste si prečíst recenze na uhelne sklady.Havelka.
Co se dneska dá prodávat za kvalitní uhlí..
Tomu by člověk ani nevěřil..pohledejte podle kotle na co frčí...musíte si to vyzkoušet co je lepší...
Ale moc velký rozdíl v "ušetření" v tom nehledejte..
bear

Ježiš Havelka... Jak mele pantem J.Dvořák v rádiu, že to bude do konce března, pak dubna, pak května a mele a mele celý rok krom prázdnin stále.

Už to by mě odrazovalo, jak mají problém s prodejem. Dneska má každej plynovej kotel a se špinavým uhlím se pachtí málo kdo. Pokud bych bydlel někde, kde není plynová přípojka, tak bych uvažoval o zásobníku kapalného plynu na zahradě.

tm
Jenže paninka to měla v lednu o 150 na metráku dražší než kdokoliv jiný. Pak paninka o 200 slevnila. Jedná se však o "uhlí havelka" a ledvické stojí stejně v ultra mega giga akci stejně jako jinde. Takže pokud berete uhlí havelka a ne ledvické, neztezujte si...

tm
hodnocení

0x
Podívejte se, co je v návodu. Automat nemám, proto beru kostku (cena je stejná), protože má větší kousky, ale řekl bych logicky, ze ty větší kusy by do kotle nemusely doputovat... zkuste sehnat pár kyblu kostky a uvidíte. Jak píši - cena i kvalita stejná.
futra
hodnocení

Nemáme automat,ale výrobce doporučuje ořech 1 hnědý.Objednala jsem u pána co od něho bereme již roky ořech 1 ,protože nic jinýho teť nemá a my už máme jen pár kbelíků.Kotel máme 25 kW.

Kolik vytápíte m2, že máte kotel 25 kW? Dřív bývalo kotle předimenzovávat, aby stačil výkon i při topení dřevem, při netěsnících oknech a aby měly velkou násypku.
Dnes většina už má aspoň okna plastová, kamna jsou více eko, uhlí drahé, tak optimální výkon kamen vychází nižší.
"bývalo zvykem".
Není proto dobré ze setrvačnosti kupovat 50 let stále stejnný výkon kotle, jak to mnozí ze zvyku dělají.
trtr
To dělají i firmy na topení na dotace. Jeden výkon kotle třeba pro 2,3 velikosti domů, prostě univerzální volba. Potom to člověk musí dusit a...
tm

Pár kbelíků... to řešíte brzo. Zkuste jiného dodavatele nebo kupte 10q ořechu a řeště to v létě. Divím se, že není kostka - ještě se mi nestalo, že by nebyla. Spíš cena šla od ledna asi 10% nahoru - buď se zlodějští prodavači peventivně chytli emisních povolenek, které budou možná za dva roky nebo chtějí oškubat ty, kteří se nepřipravili na normální zimu a teď udělají jarní slevy 20 kč

futra
hodnocení

Dřív to objednat nešlo ,museli jsme dobrat ten prachový zbytek od předloňska. a také po tom ledu by k nám nikdo nejel.Jó to jsou hory.

Já myslel, že na horách se topí dřevem. Nedpověděla jste na otáxku týkající se možné předimenzovanosti kotle.

tm
Dřevem v kotli na uhlí, patrně automat na uhlí))
Jednak paní píše, že automat nemají, druhak se v běžným automatu topí ořechem 2.

hodnocení

0x

V návodu ke každému kotli je vždy uvedeno na jaké palivo je kostruován. Takže dotaz je úplně zbytečný. Stačí otevřít návod.

doplněno 28.02.26 22:57:

A když vybírám kotel, tak také dopředu uvažuji o možnostech a dostupnosti paliva. Ne později vymýšlet co tam dám.

tm
Přesně tak. Hlavně, pokud má automat a násypku, tak pochybuji, že tam proleze kostka. Já to mám bez nasypky, takže jsem ořech v návodu nahradil kostkou. Stydím se

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]