Nejste přihlášen/a.
Už jsme to tady řešili, díky za to, ale ten chlapík od té opravy stolku ustoupil, ani neřekl proč.Takže mě napadlo.co kdyby se ta deska zkrátila, tím by se ty dlouhé nohy odřezaly zbyly jen ty pod šuplíkama a tu desku by unesly.Dotaz zní, čím by to ten člověk musel řezat, pokud v dílně, je to neřešitelné.Ten umakart + asi dřevotříska ...
2x
Maflem, s kotoučem s hodně zubama s tvrdokovem, podle pravítka, hodně opatrně a pomalu a hlavně tím umakartem dolu, tak jestli ta deska se dá sundat, bylo by to ideální a potom to začistit, ty hrany, smirkem na prkýnku nebo jemným pilníkem.
Stejně je riziko, že se ten umakart může trošku oštípat, i když to před řezáním polepíš lepenkou.
2x
Hlavně jak ta deska vypadá, tak to klidně může být shora umakart, z dola taky něco pohledového a odpad mezi tím, takže po uříznutí bude potřeba nalepit postranici jako na obrázku, aby to nevypadalo hnusně, nedrobilo se to a nenatahovalo do sebe kdovíco všechno.
Takže bych ten umakart říznul opatrně o kus větší apak odříznul kousek té desky pod ním (na tloušťku té postranice), přilepil postranici a pak pilníkem a smirkem dočistil hranu umakartu a slícoval s postranicí, ať to aspoň vypadá jako ten originál.
Umakart by měl být na obou stranách desky, nebo alespoň na spodní straně silnější dýha. Jinak by se deska ohnula jako luk.
Uříznout umakart větší a pak odříznout jen dřevotřísku, aby umakart zůstal, jde to udělat, ale doma na kolenětakřka neproveditelný, v dílně by to šlo, ale takhle se to prostě nedělá. Normálně se nalepí hrana na celou šířku hrany, zabrousí a je uděláno.
Jo, teď to vidím taky. Nevšimnul jsem si. jestli tam bude ta postranice, tak by to šlo i tou přímočarkou, jak radí km.
Ovšem na ten přesah umakartu to asi stejn ěbude lepší i tak maflem. Nastaví hloubku na postraní lištu, pak řízne a nechá 2mm přesahovat umakart. Pak nalepí postranici z odřezku zpět na stůl a má to k nepoznání.![]()
2x
Svěrkami bych přitáhl k umakartu vingl nebo jackel a plátkem pily na železo nebo rajsnodlou prořezal umakart až na dřevo. Případně co není třeba odstranil. Pak bych teprve řezal.
1x
Jo, jo, stolová deska nemusí být z dřevotřísky, ale třeba z laťovky nebo jak píšete "včelí plástev" z nějakého papíru, jako to bývá u některých dveří - tvrdá horní a dolní deska a mezi tím jen lehká skoro dutá výplň jakoby z papírové lepenky. To pak bývá překvapení a přemýšlení, jak udělat pěknou hranu
0x
Já bych použil "kocoura", něco jako tohle.
S kotoučem s menšími zuby a s tvrdokovem na zubech, pak se ani umakart štípat nebude.
Nebo běžnou stolní cirkulárku s pravítkem, ale s kotoučem který popisuji výše.
Já to tak znám od truhláře, na plzeňsku. Slyšel jsem to poprvé před mnoha lety. Označení mafl jsem už někde slyšel, ale nevěděl jsem co to je. Bude to novější výraz.
pro-rezbare.cz/...
0x
Se mu nedivim.
Nerozumět řeči tvého kmene...
Na 99% to jen dojebeš. Ušetři si čas a námahu, buď to oprav normálně nebo vyhoď.
Psací stůl dělal již nežijící příbuzný v 75/6 roce, nikdy mi nanapadlo, zeptat se z čeho to je, a dělal to ve stolařské dílně.
Deska z dřevotřísky, olemovaná dřevěnýma lištama a pak to celý navrchy překrytý umakartem, nejspíš lepeným po cele ploše, tak z toho se ojebeš.
Nastavit mafla na houbku těsně nad ten umakart, pak to podle pravítka uříznout o šířku tý lišty víc, než potřebuješ, potom se snažit to uříznutý odloupnout od umakartu, z toho odříznout samotnou tu lištu, nalepit jí na ten umakart až k tý dřevotřísce, ale to se bude blbě dělat, protože budeš muset nějak doplnit ty konceuříznutý na 45° a pak ten umakart odříznout podle tý lišty a začistit smirkem.
A nebo se na to vykašlat, uříznout to rovnou celý na potřebnou dýlku a přilepit na to novou hranu.
pro asd : Čtěte tomu se nic nehýbe tento je bytelný, proto ho chci zachránit ! Novému stolku z Jysku se hýbou nohy !![]()
0x
Fascinuje me, jak jednoducha oprava staryho kramu nabira druhe dejistvi o tom, jak to udelat jeste sloziteji. Tesim se na 3. dil serialu...
Přesně tak, jinak bych o tom nepsala memoáry na dvě stránky. Je to pancéř, proto ten stolař to vzdal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.