Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak opravit nohy od stolu

Od: amber odpovědí: 27 změna:

Tento bývalý školní psací stůl používám ve velké kuchyni, ale rozjely se nohy na něm a musím ho spravit.Jak vidno z fotky, stolař to udělal takto a možná i slepil Herkulesem, ale dlouha noha i jedna krátká vypadly se zářezu, či jak se to říká.

Kdo mi poradí, jak to dát dokupy.Nebudu si kupovat jiný, koupila jsem jindy z Jysku a vyklá se celá ta kovová podsada.

doplněno 03.12.25 19:00:

A co k tomu potřebuji, napište nářadí atd. to koupím a pak zavolám synovi, on to sice neumí, ale musí se pokusit

Jak opravit nohy od stolu

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Najít tu vypadnou trnož, jinak to nemá cenu spravovat. Pak koupit nějaké disperzní lepidlo, třeba Herkules, všechno namáznout lepidlem a dát zpátky dohromady. Práce i s kafem nejvejš na půl hodiny.
Ještě by nebylo od věci zkontrolovat tu spodní nohu, jestli se neviklá. Pokud jo, tak vyviklat a slepit i tu.
asd1

+ zavětrovat, jinak se to rychle rozviklá znova..

= do rohů pod stolem vlepit + přišroubovat pravoúhlý trojúhelníky s odvěsnou aspoň 15 cm, zavětrovat jak dopřeu - dozadu tak do stran.

Buď dřevěný nebo koupit hotový úhelník..

Podle dotzu totální začátečník = lepení bude dobrý vyzkoušet si nanečisto s nějakou laťkou než jít rovnou na stůl.

Lepidlo něco disperzního na dřevo, stačí i malý balení.. Herkules je asi nejznámější, nebo Pattex - to je v praktickým balení a je dobře řešený že nevysychá.

Jsou dobrý knížky pro kutily, nebo na webu je hafo návodů a nápadů jak něco vytvořit co je potřeba za vybavení..

amber
hodnocení

pro - asd1 Jaký začátečník, jsem žena. Popsal jste to dokonale, abych se přiznala, jsem to zavinila, ten trnož upadl dříve a já jaem to používala bez něj.Zavětrovává se lešení, ale bude to chtít, páč ta pracovní deska je těžká 120 x 53 cm, ale to mi právě proto vyhovuje, dělám na tom těsta a to mi chybí v tuto dobu..

děkuji vám i ostatním

amber
hodnocení

pro Jenyk

Tu trnož mám, lepidlo Herkules tu nechal stolař, koupila jsem to malé ještě a jaké nářadí je potřeba?

Ta 4. noha existuje, ale je také vyjetá z té dráhy

futra
hodnocení

3x

Já bych to propojila vruty či šroubem.

hodnocení

3x

Nebyly zespoda těch delších noh trnože? Otvory na ně jsou ...

amber
hodnocení

Bylo tam to spojení na opření nohou, to odpadlo první a teď jedna nožka a teď ta vysoká, říkáte trnohy či trnoží

... to spojení na opření nohou,

- to je ta trnož ...

Trnož bych uprostřed ještě spojil s kastlíky (to je ta část, co má 4 krátké nohy).

Pak by už nic nemohlo upadnout = zaručená pevnost.

amber
hodnocení

Prima díky, i když ty malé jsou už jen 3 ta 4. je taky vykloubená:-D

111®
hodnocení

3x

Ta dolní příčka- trnoz je tam proto aby se ty nohy nerozjely což se přesně bez ní stalo.

amber
hodnocení

Já vím, ten stůl je tak těžký, že ta samotná váha něco vydrží,pokud s tím nemanipuluji, jenže :-/

pav®
hodnocení

2x

Ideálně "svrtávací přípravek" (IGM, KREG apod.), v sadě máte všechno (často i šrouby). Nikde nic nevadí, žádné další úhelníky navíc, před utažením vrutů ještě namazat lepidlem na dřevo. Opravoval jsem takto nohy od židlí ( z každé strany nohy 1 vrut) + lepidlo a všechno dobře drží . Samozřejmě dodělat rozpěrku . Ale za tu cenu toho přípravku by Vám to mohl někdo udělat u Vás doma "na klíč", napiště kde ten stůl leží.

Jak opravit nohy od stolu #2
asd1

Na tohle žádnej přípravek nepotřebuješ, jednoduše vrták postavíš kolmo na materiál, zavrtáš kousek - tady nějakých 8mm hluboko a pak nakloníš vrtačku šikmo v úhlu jak potřebuješ a dovrtáš to.

amber
hodnocení

Tak si to shrňme : 1 vrtačku 2 vrták č 8 ,Herkules velký i malý mám a co dál y.

asd1
Podívej se na stůl a zjistíš že tohle řešení je nesmysl, ty tam máš uplne jiný druh spoje.
Co se vikla to rozeber, ocisti, zalep zapatky. Pak přidej uhelniky jako zavetrovani, dřevěný nebo kovový je to jedno.
Pozor ať to neslepis křivě.
Vhodny bude nacvicit si to nejdriv na něčem jiným..
pav®

Paní píše, že to neumí a její syn to také neumí (musí se pokusit), pro takovéto "kutily" jsou ideální přípravky, které neumožní vyvrtat to křivě. Právě tenhle přípravek to vyvrtá ideálně doprostřed a vše drží, protože prošroubujete jak nohu, tak to spodní prkno až do desky stolu. Na té noze není moc materiálu navíc a jak se trochu ujede s vrtákem, tak to nebude držet dobře. Zavětrovací úhelníky tam mají ještě překážku v tom spodním prkně a bude se to muset ještě doladit. Stále si myslím, že nejlepší poměr kvalita/jednoduchost je vyvrtat přípravkem, namazat lepidlem a utáhnout vruty. Jinak ten vrták u přípravku je speciální pro tyto účely.

Jak opravit nohy od stolu #3
@pav tohle řešení na tento konkrétní případ nebude moc fungovat. To je taková šroubová náhrada cinkovaného spoje. Tedy ozubů.
Tady je potřeba to rozebrat, očistit, namazat lepidlem a slepit. Slepit samozřejmě do úhle. Na zvýšení pevnosti to přeplátovat třeba překližkou, když se udělá čtverec třeba 10x10 a řízne se úhlopříčkou, hnedle jsou dva zpevňující trojúhelníky.
asd1

pav - tam neni spoj na tupo ale čep. Tak neraď nesmysly.

zavětrovák aspoň 15 cm, 10 je málo (ale i tak by to bylo lepší jak nic). A ne jen do toho prkýnka ale až do desky stolu (takže vyříznout vobdélník pro to prkýnko)

Tazatelka - kdo si neporadí ani s takhle jednoduchou věcí, tak by to měl nechat někomu jinýmu, druhá možnost pořídit di příručku pro kutily - základy truhlařiny, domácí bastlení atd. Nemá smysl to sem všechno opisovat.

amber
hodnocení

Tak toto dílko dělal otec/syna stolař, není v těch nohách jediný kov, jedině na příčných latích, které nesou ty nohy..Syn mi poslal stolaře a ten vybaven moderní technologií zaznamenal vyfotil a už se neozval a mobil mi nebere, čekám na něj 2 měsíce, mezitím upadla dlouhá noha.Takže budu shánět dalšího ...díky všem a omlouvám se za neznalost

asd1

Aby ses dočkala.. Já bych si nastudoval základy práce se dřevem a udělal to sám. Není to nic složitýho, uvařit guláš je mnohem těžší záležitost...

amber
hodnocení

Tak to je diskutabilní, co je složitější.:)Tak rozebrat už uvolněné nohy a trnož či co, očistím smirkem, otřu prach a nalepím a slepím.Ale to kování nechám na synovi dle vašich obrázků, tak to dá s pomocí vaší*modla*

111®
hodnocení

2x

No především odšroubovat od stolu. Snad to není přilepené a na koliky. Pak ný to nešlo. Rozebrat, očistit plochy , přidat trnoz a zalepit do pravého úhlu, pak nový vlepit ke stolu, usadit na rovinu stáhnout Světlana a nechat zaschnout. Nakonec přišroubovat úhelníky di rohu, případně v místě lepení zajistit vruty.

asd1

Chudák Světlan *smich*

amber
hodnocení

pán tam má překlep, ale je k smíchu

hodnocení

1x

Jednoduchá oprava, ale...kde bydlíte? Třeba to k vám nemám daleko.

amber
hodnocení

To bych si netroufla, ale za ochotu díky

hodnocení

0x

Kedze tu nejde o estetiku, vyriesil by som to zavitovou tycou dole a uholnikmi hore, to vas prezije.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]