Nejste přihlášen/a.
dobrý den, neporadil by nekdo s kotlem na uhlí H 420 eko u? myslím si že to je ted asi jediny běžný kotel jako byl driv H 418. Problem je ten, že kotel krasne hoří odspodu ale jen dopoledne. Behem odpoledne dojde k prohoreni uhlí v šachtičce.. proto uz ani neprikladam vic, vzdy jen tak 1/3 sachticky maximalne. V tomhle pripade pak teplota klesne ze 60 na 50. Po urcite chvili kotel vyhrkam rozhrabnu pohrabacem pripadam par kousku dreva a zase pridam uhli. Ale kolikrat se mi uz ta teplota z tech 50 nepodari dostat zpatky na tech 60. Odpoledne uz pak kotel nereaguje ani na vzduch zespodu... u stareho kotle kdyz doslo k poklesu teploty - otevrela sjem dvirka a za chvili bylo zase teplo. Meli jsme tu uz asi tri topenare - remeslniky, ale nikdo nic kloudne neporadil. Komin je vyvlozkovany, vicisteny, kotel take jednou tydne cistim... tohle stary kotel nedelal ! krasne horel odspodu celej den a mohl se naložit az po dvirka...
0x
dejte foto kotle, zapojení na topení i na komín a foto vnitřku kotle a není to kotelna z té výše zmíněné diskuze?
doplněno 28.01.26 19:47:
ta vaše kotelnička potřebuje opravdu předělat. za prve se musí dořešit kotlový okruh a bezpečnostní prvky dále z té fotky nepoznám jak dlouhý je kouřovod ale asi by ho to chtělo zaizolovat dále by chtělo změřit analizátorem spalin co z toho leze a podle toho nastavit vzduch když vám dělal kominík revizi měřil tah komína? jaký měl tah měl by mít v rozmezí 12-20Pa. docela by mě zajímalo kdo ten kotel uváděl do provozu a podepsal se pod to. já bych tohle do provozu neuvedl a razítko bych tam nedal
doplněno 28.01.26 19:56:
to zapojení je hodně špatně takhle se zapojovali kotle někdy před 30 lety a více ale doba se změnila kotle taky a veřte že to rozporuje bezpečnostním předpisům takhle vám ten kotel za chvíli odejde. podle fotek byl původní kotel zapojen na samotíž a někdo předělal na tlakový systém s expanzomatem ale už se neráčel dát hned za kotel pojištovák, dále expanzomat by měl být na zpátečce ale to není až takový problém absence kotlového okruhu váš hlavní problém velká dn potrubý = velký objem studené vody dlouhý náběh na provozní teplotu. provozní teplota tohoto kotle je někde 80-90 stupňů vy jedete sotva na 60 takže zpátečka studená těch 60 má být na zpátečce takže trvale provozujete podchlazený kotel dále by mě moc zajímala teplota spalin.
ano resime to furt dokola ze to s kotlem neni takove jak by melo byt...
a ted babo rad - jestli za to muze delsi vedeni do komina... byt komin a vsechny trubky okolo pravidelne vycistene
nebo jestli by opravdu stacilo ten kotel malicko jinak zapojit !
ale to vse se clovek dozvida az tady na internetu
meli jsme tu tri topenare - remeslniky a nikdo nerikal ze by to zapojeni bylo nejak moc spatne a melo by se zmenit
((
komin jsme resili hned po nainstalovani kotle, protoze v tom takrka neslo topit
komin tu je velikansky asi metr na metr
tak se to nechalo vyvlozkovat plus vymena ty trubky pres chodbu
co se tyka trubek do komina a tahu s tim se uz nic neudela a pry by se to tezko merilo
kotel se menil tenkrat v prosinci 2022, pak se vlozkoval ten komin
a pred dalsi zimou jsme prave jeste resili to pripojeni
topenar posoudil situaci a rekl ze by mel stacit ten termostat na spinani čerpadla...
tak mu clovek proste veri, ja nejsem topenar, jen obsluha kotle...
((
ale vidim ze to takhle opravdu nejde a zlobi to...
vloni jsme to take resili, jeden topenar rekl ze nevidi zadny problem
domnivali jsme se jestli se neudelal treba nejaky nanos na tech deskach, tak jsme nechali ohrat kotel na vyssi teplotu, nalozili briketami, koupila jsem ten pripravek sadpal
proste rano - dopoledne kotel krasne hori odspodu a je na tech 60
behem odpoledne dojde k tomu nestastnemu prohoreni uhli, kdy pak klesne teplota a i po vyhrkani, dani kousku dreva, uhli se to kolikrat zpatk na 60 nedostane
stary kotel H 418 horel odspodu cely den, doma bylo teplo a bez zlobeni
a ja opravdu nevim jestli to prohorivani uhli je normalni nebo za to muze ta delsi cesta do komina
najit nekoho kdo se nad tim opravdu zamysli
asi nejjednodussi - aspon propojit teplou trubku s tou studenou aby se vytvoril samostatny maly okruh kde bude stala vyssi teplota a teprve potom by to poustelo teplou vodu do chalupy
tak my jsme takrka furt doma a pro pripad vypadku elektriky staci dat tu paku dolu - na samotiz a neni potreba resit nejaky okruh kvuli pretopeni kotle
rano to trva zhruba hodinku nez se mi to ohreje na tech 60, kdyz je velky mraz zatapime ve svetnici ve sporacku drevem aby bylo teplo hned
kotel 80 az 90? to uz by snad kotel odpochodoval... na druhe chalupe mame jeste ten obycejny kotel a vytapi se jen svetnice a loznice, takze tam to opravdu musim hlidat aby byla teplota do tech 80, kord na podzim kdyz je venku treba jeste 10 stupnu
0x
Já mám ten stejný kotel.Zapojený na radu pánů od OPOPu na samotíž.Po 5ti letech jsem ho menil za ten samý.Prorezavěl v okénku na podavač pelet.Nic proti němu nemám.Spaluji v něm dřevo,piliny,hoblovačky,špalíčky,kartony.Teď předělávám byt i s topením.Kotel bude zapojen s ochranou zpátečky,AKu nádrží.Taak doufám,že komfort topení se zlepší...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.