Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kotel nehřeje jak by měl

Od: pavlina odpovědí: 36 změna:

dobrý den,

v roce 2022 jsme měnili starý H418 za novy H 420 eko U - ten stary už tekl. Ještě se musel za dost velké penize nechat vyvložkovat komin. V roce 2023 vše fungovalo jak mělo.

Jenže vloni jsem začla řešit, že jsem kotel dostala na 60 jen ráno při roztápeni kotle kdy nechávám pootevřena spodni dvířka. A během odpoledne už mi to kolikrat padalo jen na 50.

Měli jsme tu topenáře, ale na nic podstatneho se nepřišlo. Usoudili jsme, že se asi vytvořil na deskach už trochu nejaky povlak ktery se neda seskrabnout. Zkoušeli jsme spálit pár briket, co jsme ještě v chalupě našli, roztopit kotel na vyšši teplotu 80 a teprve pak pustit čerpadlo. Koupila jsem i připravek Sadpal.

Letos zima teprve začina, asi tyden topime v kotli a situace je stejna, kdyz necham v kotli všechny šamotové desky, neudržím kotel na 60 po celý den.

Ja vím, asi mi nikdo nedokaze na 100 % řict, jak moc vadi - nebo nevadi když se vyndají byt častečně ty šamotové desky.

Já to mam ted tak že v te prvni šachticce jsem jednu stranu nechala bez šamotu a šamot jen na te protilehle. V další šachticce už šamot také není.

Chápu že problém s novým kotlem bude hlavně u starších baračků nebo chalup, kde není vše tak akorat a vše se musi nečemu přizpůsobit.

Řešil jste někdo něco podobného? Kotel by měl šlapat nějakých 10 - 15 a ne už třetí zimu řešit že něco nefunguje... :(((

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

2x

Jak je to zapojený (schema + foto)? Tipuju že tam vůbec neni předehřev zpátečky...

Čim topíte a jak?

Btw tohle je celkem primitivní kotel - ušetřilo se na špatném místě.. Lepší kotel by se na palivu zaplatil max. za jednu zimu.

Papírová účinnost je při správném zapojení a jmenovitém výkonu, (= obvykle nutnost aku nádrže)

bb
hodnocení

0x

A co spodní plech-je tam dobře?, nemáte vzadu stromeček -plechy?

pavli

spodni dvirka tam jsou dobre, jinak nic jineho mezi deskami neni

take jsem nekde na to narazila - ze nekdo zminoval nedolehajici cistici dvirka

tak jsem na ne polozila jeste kus stareho roštu aby to bylo zatizene

hodnocení

0x
To není o tom jestli je novým nebo starým baráku. Kotel má být zapojen a provozován podle toho jak udává výrobce, pak bude topit jak má a bude mít i deklarovanou účinnost.
Jaké použiváte palivo a za jak dlouho shoří násypka?
Jaká je teplota spalin do komína?
Jak vypadá to co vymetáte z výměníku kotle a komína?
pavli

ted jsem odepisovala na odpoved níže... tak jsem pripsala asi vše, co k tomu mohu jeste napsat...

Do kotle se má vracet voda o minimální teplotě 60 stupňů. Tím že teplota je nízká je špatné spalování, také se tvoří kondenzát který hodně zkracuje životnost kotle. Pro vašeho topenáře to byl dobrý kšeft, když měl malou práci s připojením kotle a tím vám hodně snížil životnost kotle.
Mám kotel podobné konstrukce a v mém zapojení skutečně dosahuje účinnost skoro 90%. Váš kotel odhaduji bude účinnost o čtvrtinu horší, což znamená pro vás že zbytečně protopíte hodně uhlí.

hodnocení

0x

Já bych postupoval přesně obráceně než ty.

Do kotle bych nainstaloval všechny šamotové desky, které tam asi mají nějaký důvod.

Pak zavřel doma polovinu radiátorů a začal roztápět kotel. S polovinou radiátorů musí teplota v topení vyletět nahoru klidně až na 80°C. Když po roztopení a s polovinou radiátorů bude kotel stačit ohřívat topnou vodu, tak můžeš postupně otevírat vždycky jeden radiátor a počkáš až se ustálí teplota na kotli. Když ti třeba začne po otevření dvou radiátorů klesat teplota vody a čtyři radiátory budeš mít ještě zavřené, tak máš slabý výkon kotle o 50%. (To je odhad že máš celkem 12radiátorů, šest jsi jich na zkoušku zavřela a dva otevřela. Takže výkon kotle stačí na 8 radiátorů ale protože jich tam máš dvanáct, tak potřebuješ větší výkon).

Další možnost je, že máš špatně seřízené přívody vzduchu a kotel začne snižovat výkon přivíráním vzduchu moc brzo.

Těch možností a problémů tam může být mnoho a chce to, aby nějaký topenář nebo někdo se znalostmi na místě všechno posoudil a zkusil ti poradit.

Já si můžu vymýšlet různé závady, ale bez znalostí kotle a topného obvodu budu pořád pouze hádat.

pavli

dobrý den

my jsme tu měli celkem už 3 topenáře. Ten první když viděl co a jak je zapojene, tak povidal že když tu už roky něco dobře fungovalo, je zbytečné to složite predelavat...

kdyby se ten kotel mel zapojit podle výrobce, tak dalších nejmín 30 - 40 000 tisic ! a hlavně by tam nebyla možnost (prostor ) udělat nejaky další samostatný okruh jak radi výrobce...

Tak nam dal na trubku termostat co se zapina podle teploty. Kotel ohřeje vodu a teprve se pak sepne čerpadlo. Mam to ted nastavene na 60, takze se spina kolem 50 stupnu.

Druhý řemeslník vlastně vubec nic neporadil.

A ten třeti se právě přiklonil k tomu že i malý nanos na deskách může znamenat "problem".

Topíme uhlím jako roky ledvicky ořech I.

Kotel ráno roztápím postupně, zavírám topení nahoře v ložnici a ohřívání bojleru. Takže aby šlo všechno teplo do světnice, tam většinou topime na 2 - dopoledne nekdy na 3 topení.

a teprve kdyz se ohřeje tohle tak poustim topeni nahoře a bojler

Kotel by měl mít stejný výkon jako ten původní, tak v tom by problem byt neměl.

a jak je pak možné, když odeberu jednu šamot destičku - že to pak topí jak ma?

prochazim ruzne diskuze, zkušenosti rady... nekde jsem četla že nekdo zminoval ... ze odebral spodnejsi desticku a kotel se pak lip rozhoříval.

všude je zminovano hlavne to ze tenhle kotel je hodne narocny na komin, to my mame trochu slozitejsi podminky... ale kotel hoří. Kazdy rok kominik vyčisti komin a ostatni trubky si čistim sama.

privod vzduchu mam otevreny zboku jak je napsano od vyrobce, je otevreny privod i seshora a dole na dvirkach podle risky od vyrobce, pripadne nekdy dam o trosku vic

Je tam klapka pro rychlý zátop.,může výt zaseknutá někde o ty šamotky ..naskládat je tam je docela lego,můžou být prohozené ...

asd1

Tak ten první inteligent vám sundal životnost kotle na polovinu a účinnost z 80 na 60 max. 70%

+ 30-40k možná tak komplet s aku nádrží. Jinak řízený bypass = termoventil za 3k + dva metry trubky, to je všechno co je potřeba...

Pak otázka jestli je kotel uvnitř správně složený, hlavně zatápěcí klapka jestli těsní a nejde to furt rovnou do komína místo přes výměník..

Asi nutno vidět na místě

Topenáři jeden lepší jak druhej..

pavli

v kotli si myslim ze je vše spravne jak ma byt

vzdy davam pozor na tu trubku pro privod vzduchu aby byla dirkama nahore

klapka do komina take funguje jak ma

a cistici dvirka dole spravne polozena

pavli

to jako myslite jen propojit horni trubku teple vody co vede z kotle s tou spodni kudy se vraci voda zase do kotle?

on je asi problem jen rano to roztopeni kotle - soustavy

protoze kdyz se pak cela soustava ohreje tak se preci uz nevraci tak studena voda do kotle a kotel se drzi na nejakych tech 50 - 60 stupnich

no jo ono asi co človek to jiny nazor a jak se v tom ma obyčejnej smrtelnik vyznat...

pavli

takhle par obrazku od kotle

pavli

par fotek od kotle

Kotel nehřeje jak by měl
Kotel nehřeje jak by měl #2
Kotel nehřeje jak by měl #3
asd1

hm... Topenáře nakopat do řiti... Prostě se mu nechtělo sahat do trubek tak prohlásil že dobrý, přehodil kotel a měl vyděláno prakticky bez práce...

Sehnat někoho rozumnějšího a udělat to pořádně, tam je blbě hafo věcí už od umístění (daleko od komína), expanzka na výstupu, pojišťovák až u expanzky, neni předehřev zpátečky (ideálně na 65°C) atakdále...

Dál zkontrolovat poskládání kotle včetně trubky sekundárního vzduchu (dírama nahoru), nastavení klapek primárního i sekundárního vzduchu i regulátoru vzduchu (na něm je perla uložení ovládací šestihranné tvrdé tyčky v mosazné díře - rychle se to vydře - jde řešit vložkou z proužku tvrdého plechu, např. z žiletky; navrhoval debil resp. úmyslně omezená životnost regulátoru...)

Celkově ten kotel je lacinej šunt...

@asd1 Ono je taky otázka peněz...Naceníte vše jak má být - jste drahý zajdu za sousedem ten jen vymění kotel ...takže minimálně z poloviny chyba tazatel . Navíc - starý kotel fungoval, nový má stejné rozteče jen tdochu víc "dusítek" . Pokud i nový šlapal, opět problém nškde jinde než v kotli ... Sestava s Laddomatem na H41 vychází kolem 21 tisíc ... zásada č. 1 u správného řemeslníka - nic nevím o tom kdo a proč to tak dšlal,ale je to totálně blbě... jeden dotaz na tazatele - nemáte náhodou novou fůru uhlí?

asd1

Celej slavnej Laddomat je 3c. termoventil, čerpadlo a dva budíky. Pardon ještě obal z izolace. Čerpadlo i budíky má a termoventil stojí do 3k. = ušetřeno 18k ;)

A podobně jedou všechny ceny topenářských věcí včetně práce...

Ano příruby sedí, tak jen přehodil kotle a hotovo. Proč dělat ještě pár metrů trubek, obzvlášť když nemá autogen a "musel by se lisovat s mědí"..

pavli

kotel zapojovala normalne topenářská firma

teprve pak jsme přišli na to, že se bude muset nechat vyvložkovat i ten komín

a to ostatní už jsem tu napsala...

myslím že ti řemeslnici, co jsem tu uvadela, jsou u firmy OPOP uvedeni jako opravneni - vyškoleni remeslnici pro tento kotel ...

pavli

tak uhlí doplnujeme každy rok, ted to beru ode dna tak by to melo byt jeste to lonske

ale vzdy ledvice ořech I.

asd1

To vám utčitě taky řekli, že když je tlaková expanzka tak záruka na výměník kotle je jen 2 roky. Podobně chybějící předehřev zpátečky. Pak taky chybějící aku nádrž, povinnost dodržet ČSN 060830 a pojišťovák dál než 20 DN od výstupního hrdla kotle, expanzka na výstupu místo na zpátečce... Je toho oprvdu hodně.

Možná maj papír od OPOP že ten jejich paskvil můžou montovat, ale to neznamená že to umí...

Proč paskvil- primární vzduch má automatickou regulaci, ale sekundární je pevně nastavený. Takže ideální režim je jen v úzkém pásmu provozu, mimo něj je sekundárního vzduchu málo nebo moc. A dalo by se kritizovat dál.. Bohužel jen kvůli možnosti připojit na stávající rozvod bez úprav jste vybrali mizernej kotel.

Komín je nutné vložkovat taky jen pokud stávající neprojde revizí = rozsypané cihly nebo vysypaná malta ve spárách. Pokud je OK tak vložka být nemusí, často se vložkuje jen aby měli kšeft. (ale vložkou se nic nezkazí)

@asd1 na jednu stranu beru že doba je dál a normy se mění, na druhou stranu kamoš měl starou H418 bez předehřevu zpátečky a podobných "modernizačních prvků" 30 let ...

pavli

no jo a pak komu clovek ma věřit kdyz tomu nerozumi... :(((

kotel kupoval jeste tatka do foroty, v zime se sem auto nedostane

tenkrat se uz H418 nevyrabela, tak mu doporucili tento ze je to take OPOP a odpovidajici nahrada

jinak ta expanz nadoba tu driv nebyla, byla nahore v komurce jen obyč

tohle se dodelavala i s čerpadlem kdyz se menily radiatory

původni dědovy silne trubky zustaly

komin se musel nechat vyvlozkovat, protoze to strasne moc zlobilo

mame hodne velky komin asi tak metr na metr a i kominik povidal ze ty nove kotle potrebuji neco jineho, trubka ktera se rychleji ohreje atd.

bez toho vyvlozkovani se v tom kotli takrka nedalo topit, furt začouzena koteln, kotel nehořel atd.

tak to musime letos nejak preklepat a treba v lete nekoho sehnat kdo by opravdu poradil, rozumel tomu a netahal zbytecne penize... ale kde ho sehnat...

asd1

Tam je vložka bez izolace jen strčená do průlezáku? To bych se zaměřil i na tah komína... Ano samotný průlezám má pro tyhle kotle nedstatečný tah. Vložka bez tepelné izolace na tom ale o moc líp nebude, tenhle kotel má výměník typu "sifon", nízkou teplotu spalin, potřebuje minimálně 15 lépe 20 Pa...

Odpovídající náhrada je to jedině ve smyslu že pasují příruby...

Otevřená expanzka je vhodnějí a pro tenhle kotel obzvlášť.. Tlaková mu o dost sníží životnost (tlak není stálý nízký ale vyšší a mění se = namáhání výměníku a únavové trhliny. Hlavně rovné plochy kde je membránové napětí a i malý tlak s tím umí dost cvičit..

pavli

myslím že ty kominove trubky mely izolaci

ja uz radsi nic psat nebudu... nebo bychom si v tom kotli ani nemohli zatopit... :(((

asd1

Izolovaná vložka = OK..

Zas to nedramatizuj.. Zima začla, řešit nejspíš budete až na jaře. Takže stávající vychytat aby to fungovalo aspoň použitelně. Jestli je problém už teď tak v mrazech to bude pakárna...

= kontrola montáže, klapek, čisticích dvířek - nastavení, těsnost, klapka může být prohlá atd. Seřízení primárního a sek. vzduchu, regulátoru vzduchu.. Čerpadlo pokud má regulaci tak nastavit nízký průtok.. Zkusit lepší uhlí.. Víc se toho bez větších zásahů už moc udělat nedá.

pavli

mohu se tedy jeste zeptat jak byste pri danych podminkach nastavil to spinani na trubce - zhruba na jakou teplotu?

ja si prave myslela ze je to sikovna vec, ze se voda ohřejva postupne a neohriva se cely system najednou...

asd1
Bez predehrevu zpatecky to je celkem jedno.. kolem 40, když bude víc tak to bude cyklovat.. Vypadá že to dřív jelo na samotiz tak možná otevřít ochoz cerpadla a to vypnout (otazka jake byly úpravy a jestli samotiz bude chodit/ i do všech radiátorů...)
Spíš "zatopit triskama" aby hned najel výkon a celý systém se ohral co nejdřív..
pavli

dobre rano

tak Vám moc děkuji za všechny rady a čas co jste mi věnoval...

škoda že nebydlite za rohem a nemůžete nám to tu v létě přijet zkontrolovat ... :)

ano, dřív se topilo bez čerpadla, ale pravě jak se menily tenkrat radiatory tak prave kvuli tomu prechodu silne trubky a slabsi od radiatoru se dalo to cerpadlo. Bez čerpadla by to ted nehřálo dobře

ano, roztápíme roštím a třískama. v lete nasbirame drobnější klacejčky do krabic od bananů. Ještě dávám kousky dřeva a teprve pak uhlí

hodnocení

0x
V okamžiku, když se vám zdá, že kotel pěkně hoří, ale netopí, se běžte podívat, co vám jde z komína. Jestli něco jiného, než tetelící se skoro čistý teplý "vzduch", tak je to špatně
doplněno 19.11.25 15:44: Máte možnost změřit teplotu spalin? (Bimetalový teplomě na kouřovod stojí pár kaček.) Pokud kotel hoří dobře a nevyletí moc tepla do komína, (což se u novějších kotlů vyšší třídy zpravidla neděje,a tím teploměrem lze orientačně zkontrolovat) pak je to ok. Prostě se teplo odevzdalo. Buď tedy nyní za den protopíte méně uhlí, než loni, nebo protopíte stejné množství, ale koupila jste uhlí s nižší výhřevností.
Máte ještě loňské uhlí?
pavli

z komína se kouří jenom ráno než se rozhoří...

pak už jak píšete nění skoro vidět že by se topilo

kdyz kotel jednou za tyden čistim tak take zadné hrozné nanosy

a v komině když to kominik v lete čistil bylo take jen malo

bb

Co takhle izolace na trubkách - tam jsou pěkný ztráty.

Potřebujete teplo v baráku a ne v kotelně.

Pokud to 2023 fungovalo, a teď nefunguje, tak asi nepůjde jen o ztráty na nezaizolovaných trubkách.

bb,

"Co takhle izolace na trubkách - tam jsou pěkný ztráty"***kdysi dávno jsem na nějakém odborném webu četl, že ztráty na potrubí, pokud to není dlouhé vedení, je minimální. Dokonce i výpočty tam byly, jenže těm jsem nerozumněl a nepřepočítával.

Tak jde i o to, že většina trubek je stejně tam, kde dům vyhřívají, tedy ani nelze mluvit o ztrátách. Něco se může "ztrácet". pokud je kotel ve "studeném" sklepě, ale oproti výkonu a ztrátám samotného kotle je to zanedbatelné. Navíc zvyšují teplotu v místnosti s kotlem a tím snižují tepelné ztráty kotle, takže část tohoto tepla se využije. Trošku víc odevzdají tlusté trubky, jaké bývají u kotle na samotíži, proto jsem tyto pro dobrý pocit ve sklepě zaizoloval, ale i ty mohou dělat nejvýše pár set wattů z např. 15 kW kotle, tedy nic kvůli čemu by člověk "nevytopil" dům.

tomkk, díky, ale tak nějak tomu, co píšete věřím dlouho.

Pamatuji, že to nějaký Ing. počítal tak, (parafrázuji) že,: plocha trubek je ochlazována pokojovou teplotou, rozdíl není tak velký, aby bylo třeba izolovat potrubí.

Ale je to mnoho let, detaily již nepamatuji. (a mnoho dalšího si nepamatuji)

pavli

děkuji všem za rady

jen pro upřesnění - je to klasicka chalupa

dřevena světnice, vzadu z kamenneho chlíva práve kotelna, koupelna ...

nahoře v podkroví ložnice

trubky co vedou někde v komurkach nahoře jsou omotany izolaci

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]