Nejste přihlášen/a.
dobrý den,
v roce 2022 jsme měnili starý H418 za novy H 420 eko U - ten stary už tekl. Ještě se musel za dost velké penize nechat vyvložkovat komin. V roce 2023 vše fungovalo jak mělo.
Jenže vloni jsem začla řešit, že jsem kotel dostala na 60 jen ráno při roztápeni kotle kdy nechávám pootevřena spodni dvířka. A během odpoledne už mi to kolikrat padalo jen na 50.
Měli jsme tu topenáře, ale na nic podstatneho se nepřišlo. Usoudili jsme, že se asi vytvořil na deskach už trochu nejaky povlak ktery se neda seskrabnout. Zkoušeli jsme spálit pár briket, co jsme ještě v chalupě našli, roztopit kotel na vyšši teplotu 80 a teprve pak pustit čerpadlo. Koupila jsem i připravek Sadpal.
Letos zima teprve začina, asi tyden topime v kotli a situace je stejna, kdyz necham v kotli všechny šamotové desky, neudržím kotel na 60 po celý den.
Ja vím, asi mi nikdo nedokaze na 100 % řict, jak moc vadi - nebo nevadi když se vyndají byt častečně ty šamotové desky.
Já to mam ted tak že v te prvni šachticce jsem jednu stranu nechala bez šamotu a šamot jen na te protilehle. V další šachticce už šamot také není.
Chápu že problém s novým kotlem bude hlavně u starších baračků nebo chalup, kde není vše tak akorat a vše se musi nečemu přizpůsobit.
Řešil jste někdo něco podobného? Kotel by měl šlapat nějakých 10 - 15 a ne už třetí zimu řešit že něco nefunguje...
((
Já bych postupoval přesně obráceně než ty.
Do kotle bych nainstaloval všechny šamotové desky, které tam asi mají nějaký důvod.
Pak zavřel doma polovinu radiátorů a začal roztápět kotel. S polovinou radiátorů musí teplota v topení vyletět nahoru klidně až na 80°C. Když po roztopení a s polovinou radiátorů bude kotel stačit ohřívat topnou vodu, tak můžeš postupně otevírat vždycky jeden radiátor a počkáš až se ustálí teplota na kotli. Když ti třeba začne po otevření dvou radiátorů klesat teplota vody a čtyři radiátory budeš mít ještě zavřené, tak máš slabý výkon kotle o 50%. (To je odhad že máš celkem 12radiátorů, šest jsi jich na zkoušku zavřela a dva otevřela. Takže výkon kotle stačí na 8 radiátorů ale protože jich tam máš dvanáct, tak potřebuješ větší výkon).
Další možnost je, že máš špatně seřízené přívody vzduchu a kotel začne snižovat výkon přivíráním vzduchu moc brzo.
Těch možností a problémů tam může být mnoho a chce to, aby nějaký topenář nebo někdo se znalostmi na místě všechno posoudil a zkusil ti poradit.
Já si můžu vymýšlet různé závady, ale bez znalostí kotle a topného obvodu budu pořád pouze hádat.
Jak je to zapojený (schema + foto)? Tipuju že tam vůbec neni předehřev zpátečky...
Čim topíte a jak?
Btw tohle je celkem primitivní kotel - ušetřilo se na špatném místě.. Lepší kotel by se na palivu zaplatil max. za jednu zimu.
Papírová účinnost je při správném zapojení a jmenovitém výkonu, (= obvykle nutnost aku nádrže)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.