Nejste přihlášen/a.
já se na tyhle akce dívám z trochu jiného pohledu...nedávno jsem řešil něco podobného když mi borec řekl, že mám sledovat úřední desku...
1) kterej normální člověk sleduje úřední desku? na takový ptákoviny nemá čas a hlavně důvod. Je to stejná kravina jak kontrolovat katastr jestli náhodou není nějaké řízení na tvůj pozemek a podobný absurdity. To by pak člověk nedělal nic jinýho
2) dohledat se potřebných informací na stránkách města/obce je někdy nadlidský úkon a mám ozkoušený, že ani když si zavoláš, tak tam levá ruka neví co dělá pravá
3) až to ten člověk zjistí, což je v tomto případě teď...tak to řeší...
Tyty k nepovolení stavby
Pokud paprsky slunce pod 3hod/den na rekreační plochu (Vašu zahradu) => dobrá námitka.
Pokud paprsky slunce pod 1,5 hod do poloviny obytných místností (polovina všech místností se stane "neobytnými"), dům by se mohl stát neobytným prostorem => dobrá námitka. Jestli už také proslunění nebylo zrušeno?
Činitel denního osvětenení klesne pod minimum => dobrá námitka.
Výska stavby není ojedinělá v zástavbě, znatelně převyšuje zástavbu. => dobrá námitka.
Stavba počítá s pokácením vzrostlé zeleně => námitka.
Přezkum
Zkontrolujte zda stavba je v souladu z územním plánem nebo stavba je na změnu územího plánu (na webu obce), s souladu s odstupovými vzdálenostmi (může jich být povíce - možná v územím pláně, požární odstup - 20°, místní předpisy, ... ).
Typy k omezení stavby
Pokud návrh počítá s realizací na části Vašeho pozemku (kvůli základům blízko hranice je nutné přistupovat z Vašeho pozemku) => možné nepovolit.
Stavba by odrážela hluk na Váš pozemek a hluk by překročil limity => spíše povede ke změně tvaru/materiálu fasády domu.
laca - jestli budete při řešení problému takto "aktivní", jak "reagujete" ve svém dotazu, tak raději nedělejte vůbec nic, protože to umíte
.
laca - Vy nemáte problém jen s komunikací zde (a dodržovat zdejší pravidla), ale asi jste nějak rozumově oslabená celkově. Proč není zmínka v tomto dotazu o tom, že jste podepsala protokol o stavbě vedlejšího domu bez námitek? Proč zakládáte další dotaz na stejný problém? Proč podepisujete něco, s čím nesouhlasíte a nyní to nejde vzít zpět?
Já bych se dal dohromady se sousedy a pozval si nějakého soudního znalce v oboru stavebnictví. Jelikož si ho budete platit vy, tak by měl hájit vaše zájmy a odborným okem posoudit, nakolik je ta stavba zásah do komfortu bydlení v sousedních budovách. Jedině jeho slovo by mělo váhu u stavebního úřadu, nebo v případném soudním sporu, kde byste mohli docílit změnu projektu případně úplné zrušení stavby.
Soudní znalec urbanistiky a stavebnictví chcete-li. Podle čeho udělá posudek? Inu podle projektu, který by si vyžádal. A ten projekt by se případně napadl, což musí udělat někdo s kvalifikací.
Pokud se nepletu, tak urbanistika (urbanismus) se vyučuje na stavební fakultě, takže stavební inženýr by se v tom měl orientovat. Jde jen o to, aby námitky nevznesl úplný laik, pokud se to dostane až k soudu, jistě si odborníka najde.
fik: Koukám, že průběh kauzy znáte lépe než sám tazatel. ÚP bych do toho asi netahal, nicméně projekt samozřejmě někdo posuzoval, ale tazatel, na rozdíl od vás, nemusí být tak skálopevně přesvědčen, že je vše v pořádku a vlivy byly posouzeny správně a nestranně.
BTW: Mokrý hadr na hlavu většinou pomůže.
Vy sám jako osoba nebudete asi účastníkem řízení. Jedině družstvo nebo společenství vlastníků, kterému váš bytový dům vlastní.
Praha, Brno a Ostrava mají jiné stavební předpisy, odlišné od zbytku ČR.
... pražské a brněnské stavební předpisy nově nepožadují splnění požadavků na denní osvětlení v obytných místnostech ve stavbách s uzavřenou a polouzavřenou stavební čarou, přičemž v těchto obytných místnostech má stačit navrhnout okno s plochou minimálně 1/10 podlahové plochy místnosti - viz zde.
Výpočet denního o/... a simulace pro stavební povolení
Nedávno jsem narazila, že se mění zákony/vyhlášky ohledně svitu slunce do bytů (proslunění).
Tedy že zastínění jiných oken novou výstavbou je možné ve větší míře. Tudíž mě hned trklo, že to bude jenom k horšímu u stávající stavby.
Toto jsou opravdu moje zkušenosti/vzpomínky.
Zajímám se o vše okolo staveb, zahrady a nyní jsem si v této otázce na něj vzpomněla. Bylo to na webu Dřevostavitel, který často navštěvuji. Navštěvuju též stavební veletrh For Arch v Letňanech.
Tady je ten článek, který mě zaujal:
---------------------------
A tady je k tomu něco navíc, toto jsem tazateli na webu vyhledala. Snad to nebude vadit, že ještě doplním:
Povinnost doložit, že nová stavba nebude negativně ovlivňovat denní osvětlení sousedních staveb, zůstává. Výpočty musejí respektovat aktualizované metodiky podle ČSN EN 17037.
Vyžaduje se studie denního osvětlení (dříve často řešeno pouze posudkem proslunění nebo podle ČSN 73 0580-1/2).
Tak záleží, jaké budou výpočty k té nové stavbě a jestli budete moct operovat minimem slunečního svitu.
================
vysvětlení : Rozdělila jsem moji odpověď na dvě části, protože jsem byla myslím, že dvakrát, v poslední době ironicky označena, že odpovídám jenom co si vyhledávám na webu, tak chci vysvětlit, že se vážně zajímám o hodně věcí, a hodně věcí si musím i doma na zahradě a v domku udělat sama. Tedy zdraví, pěstování, zpracování, malování bytu, tapetování, pokládka koberců, natírání, renovace starého nábytku, chovatelství ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.