Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Námitky k řízení stavby bytového domu

Od: laca odpovědí: 28 změna:
Prosím, vedle nás se bude stavět bytový dům. 12 balkonu budeme mít přímo nad hlavou. Takže ztráta soukromí je jasná námitka. Taky se díky tomu rapidně sníží cena nemovitosti. Co myslíte, je to také vhodné uvést jako námitku? Kdo mi tu ztrátu bude kompenzovat? Dá se to nějak řešit? Díky

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

trtr
hodnocení

1x
Zdravím, je třeba znát územní plán. Ve hře je vše od hluku, narušení podloží, přes stín až po obecný diskomfort.
trtr
Doplňuji, u nás udělali něco podobného v bývalém vnitrobloku mezi bytovými domy. Místo zahrádek a parčíku tam vyrostli další dva bytové domy a vzdálenost mezi domy je docela malá -> dal by se házet salám z okna do okna.
Ztráta soukromí se evidentní, horní patra mají vesměs těžké tmavé závěsy. Navíc je ohrožena doprava - parkovacích míst míč není a vše zasekáno.
P. S. : Obrátil bych se i na hasiče - i ti mají argumenty (dostupnost, hydranty,...)
Záleží jak moc rovní na radnici jsou a zda jsou uplatní.

v bývalém vnitrobloku mezi bytovými domy. Místo zahrádek a parčíku tam vyrostli další dva bytové domy a vzdálenost mezi domy je docela malá ...

U nás to bylo podobné. Další dva bytové domy + pod našimi okny parkoviště.

krtek6
hodnocení

1x

Hrál bych to spíš na zastínění...

fik
hodnocení

1x
Promiňte, ale územní plán dovoloval postavit tam bytovku vždy? Pokud ano, mohli jste počítat, že se tak jednou stane. Pokud je to novinka v územním plánu, měli jste namítat při řízení o jeho změně. Teď už jen hledáte cestu, jak někomu znepříjemnit život.
krtek6

já se na tyhle akce dívám z trochu jiného pohledu...nedávno jsem řešil něco podobného když mi borec řekl, že mám sledovat úřední desku...

1) kterej normální člověk sleduje úřední desku? na takový ptákoviny nemá čas a hlavně důvod. Je to stejná kravina jak kontrolovat katastr jestli náhodou není nějaké řízení na tvůj pozemek a podobný absurdity. To by pak člověk nedělal nic jinýho

2) dohledat se potřebných informací na stránkách města/obce je někdy nadlidský úkon a mám ozkoušený, že ani když si zavoláš, tak tam levá ruka neví co dělá pravá

3) až to ten člověk zjistí, což je v tomto případě teď...tak to řeší...

km
krtek6: mate sice pravdu v tom, ze je to absurdni, ale tak je bohuzel nastaven system. takze sledujte a reagujte vcas nebo si nestezujte.
verim, ze s nastavajici digitalizaci prijde zmena a budou majitelum chodit automaticka upozorneni...
fik
1) Každá obec má desku online povinně. Investice času 3 minuty za měsíc. Detto katastr atd. Jde o váš majetek, mě je to fuk.
2) Asi špatná obec, nebo se neumíte ptát. Na informace máte nárok ze zákona. Nikdy jsem neměl problém ať už ofiko nebo osobně.
3) Tak se pak nedivte. Úsilí nula, výsledek nula.
Ono je skutečně dost smutné, že už dávno stavíme urychlovače částic, před víc jak 50 lety jsme možná jsme byli i na Měsíci ;), ale úřady stále neumí obeslat lidi dotčené změnou územního plánu a formálně stále stačí jakési směšné vyvěšení, jako za Marie Terezie. Nabízí se, že je to záměr. Čím méně lidí do toho kafrá, tím snadněji to projde.
km
tomkk: souhlasim, je to zhovadilost.
fik
Tomkk: teorie hezká, ale viděl jste někdy katastr nemovitostí? Pozemek, který jsem chtěl je v zóně "výstavbová rezerva". Kdybych kvůli tomu chtěl změnu ÚP, tak jenom nejbližší sousedi k obeslání by byli: 4x normální lidi, 2x kverulant, 1x spekulant, 2x lidi trvale v zahraničí a firma, co má plombu na majetku, protože se spolumajitelé soudí. Vyvěšením je to doručeno všem a hned. Navíc návrh na změnu ÚP prochází zastupitelstvem. Kdo tam chodí? Všichni jenom melou, ale nehnou ani prstem. A to dokonce ani když jde o jejich peníze/majetek. Ta blbá úřední deska je online (ze zákona), dostupná každému.

... úřady stále neumí obeslat lidi dotčené změnou územního plánu

- proč by to dělaly, když "formálně stačí vyvěšení"?

---

Vy asi jako fyzická osoba nejste účastník řízení. Družstvo nebo společenství vlastníků bytových jednotek jako právnické osoby ano.

Jen idiot nesleduje uřední desku. A pak se akorát diví.

jkgbkjl
hodnocení

1x

Tyty k nepovolení stavby

Pokud paprsky slunce pod 3hod/den na rekreační plochu (Vašu zahradu) => dobrá námitka.

Pokud paprsky slunce pod 1,5 hod do poloviny obytných místností (polovina všech místností se stane "neobytnými"), dům by se mohl stát neobytným prostorem => dobrá námitka. Jestli už také proslunění nebylo zrušeno?

Činitel denního osvětenení klesne pod minimum => dobrá námitka.

Výska stavby není ojedinělá v zástavbě, znatelně převyšuje zástavbu. => dobrá námitka.

Stavba počítá s pokácením vzrostlé zeleně => námitka.

Přezkum

Zkontrolujte zda stavba je v souladu z územním plánem nebo stavba je na změnu územího plánu (na webu obce), s souladu s odstupovými vzdálenostmi (může jich být povíce - možná v územím pláně, požární odstup - 20°, místní předpisy, ... ).

Typy k omezení stavby

Pokud návrh počítá s realizací na části Vašeho pozemku (kvůli základům blízko hranice je nutné přistupovat z Vašeho pozemku) => možné nepovolit.

Stavba by odrážela hluk na Váš pozemek a hluk by překročil limity => spíše povede ke změně tvaru/materiálu fasády domu.

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, díky? Já bych řekl, že kvůli. Pokud jste vyzván k vyjádření/námitkám k sousední stavbě, tak uveďte všechny možné i nemožné argumenty. Jednotlivec mnoho nezmůže, tak se domluvte se sousedy a vystupujte společně a koordinovaně. Zdravím!
P.S. Zvýšená hlučnost v místě, zvýšené dopravni zatížení, zvýšený počet osob v lokalitě, přetížená kanalizace apod.
doplněno 10.11.25 21:59: laca - také můžete nemajitele/nájemce nemovitostí v okolí vyburcovat k nesouhlasné petici a tu předat s množstvím podpisů na stavební odbor na radnici.
doplněno 13.11.25 11:09:

laca - jestli budete při řešení problému takto "aktivní", jak "reagujete" ve svém dotazu, tak raději nedělejte vůbec nic, protože to umíte .

ben®

laca - Vy nemáte problém jen s komunikací zde (a dodržovat zdejší pravidla), ale asi jste nějak rozumově oslabená celkově. Proč není zmínka v tomto dotazu o tom, že jste podepsala protokol o stavbě vedlejšího domu bez námitek? Proč zakládáte další dotaz na stejný problém? Proč podepisujete něco, s čím nesouhlasíte a nyní to nejde vzít zpět?

poradte.cz/...

laca
protoze podpis byl az po tomto dotazu... zkuste se, prosim, nez nekoho osocite, nejprve podivat na datumy!?

km
hodnocení

0x
pokud se bude stavet, tzn. povolovaci proces uz probehl, nic s tim nezmuzete. pokud je to nyni v procesu, snad jedine co se da namitat je zastineni a ztrata soukromi. vsechno ostatni co tu nekteri radi jsou jejich vlhke sny.
pokud date odkaz na presny projekt, lokalitu a uzemni plan, je mozne poradit presneji.
a samozrejme nikdo vam nic financne kompenzovat nebude.

0rion
hodnocení

0x

Já bych se dal dohromady se sousedy a pozval si nějakého soudního znalce v oboru stavebnictví. Jelikož si ho budete platit vy, tak by měl hájit vaše zájmy a odborným okem posoudit, nakolik je ta stavba zásah do komfortu bydlení v sousedních budovách. Jedině jeho slovo by mělo váhu u stavebního úřadu, nebo v případném soudním sporu, kde byste mohli docílit změnu projektu případně úplné zrušení stavby.

km
a jak bude znalec ve stavebnictvi hodnotit komfort bydleni v sousednim dome? podle ceho? a neplete si obory?
0rion

Soudní znalec urbanistiky a stavebnictví chcete-li. Podle čeho udělá posudek? Inu podle projektu, který by si vyžádal. A ten projekt by se případně napadl, což musí udělat někdo s kvalifikací.

km
jasne urbanismu, akorat ze v cr zadny talovy myslim si nebude
fik
Urbanista se snad účastnil tvorby ÚP, ne? Námitky a připomínky k němu byly vyřešeny a vstoupil v platnost. Tak když je teď navržená stavba dle daných regulativů, tak se NIMBYsta může stavět na hlavu a nezmůže nic.
Pak se tu všichni vztekají, že není bydlení. *bzum*
0rion

Pokud se nepletu, tak urbanistika (urbanismus) se vyučuje na stavební fakultě, takže stavební inženýr by se v tom měl orientovat. Jde jen o to, aby námitky nevznesl úplný laik, pokud se to dostane až k soudu, jistě si odborníka najde.

0rion

fik: Koukám, že průběh kauzy znáte lépe než sám tazatel. ÚP bych do toho asi netahal, nicméně projekt samozřejmě někdo posuzoval, ale tazatel, na rozdíl od vás, nemusí být tak skálopevně přesvědčen, že je vše v pořádku a vlivy byly posouzeny správně a nestranně.

BTW: Mokrý hadr na hlavu většinou pomůže.

hodnocení

0x

Vy sám jako osoba nebudete asi účastníkem řízení. Jedině družstvo nebo společenství vlastníků, kterému váš bytový dům vlastní.

Praha, Brno a Ostrava mají jiné stavební předpisy, odlišné od zbytku ČR.

... pražské a brněnské stavební předpisy nově nepožadují splnění požadavků na denní osvětlení v obytných místnostech ve stavbách s uzavřenou a polouzavřenou stavební čarou, přičemž v těchto obytných místnostech má stačit navrhnout okno s plochou minimálně 1/10 podlahové plochy místnosti - viz zde.

Výpočet denního o/... a simulace pro stavební povolení

hodnocení

0x

Nedávno jsem narazila, že se mění zákony/vyhlášky ohledně svitu slunce do bytů (proslunění).

Tedy že zastínění jiných oken novou výstavbou je možné ve větší míře. Tudíž mě hned trklo, že to bude jenom k horšímu u stávající stavby.

Toto jsou opravdu moje zkušenosti/vzpomínky.

Zajímám se o vše okolo staveb, zahrady a nyní jsem si v této otázce na něj vzpomněla. Bylo to na webu Dřevostavitel, který často navštěvuji. Navštěvuju též stavební veletrh For Arch v Letňanech.

Tady je ten článek, který mě zaujal:

drevostavitel.cz/...

---------------------------

A tady je k tomu něco navíc, toto jsem tazateli na webu vyhledala. Snad to nebude vadit, že ještě doplním:

Povinnost doložit, že nová stavba nebude negativně ovlivňovat denní osvětlení sousedních staveb, zůstává. Výpočty musejí respektovat aktualizované metodiky podle ČSN EN 17037.

Vyžaduje se studie denního osvětlení (dříve často řešeno pouze posudkem proslunění nebo podle ČSN 73 0580-1/2).

envispot.cz/...

Tak záleží, jaké budou výpočty k té nové stavbě a jestli budete moct operovat minimem slunečního svitu.

================

vysvětlení : Rozdělila jsem moji odpověď na dvě části, protože jsem byla myslím, že dvakrát, v poslední době ironicky označena, že odpovídám jenom co si vyhledávám na webu, tak chci vysvětlit, že se vážně zajímám o hodně věcí, a hodně věcí si musím i doma na zahradě a v domku udělat sama. Tedy zdraví, pěstování, zpracování, malování bytu, tapetování, pokládka koberců, natírání, renovace starého nábytku, chovatelství ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]