Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ayky 4x25 5x25

Od: ladinac123 odpovědí: 15 změna:
Zdravím, plánují tažení elektriky z domovní rozvodnice směrem ven pod přístřešek a pak do šopy s malou dílnou cca 40m daleko.
Zkusím to popsat, potřebuju pár informací ověřit
Z hlavního jističe u elměru 3x50A kde jede cyky 4x10 do domovní rozvodnice jako přívod se rozbočím přes hlak svorku, ta by měla zabrat každá 1 modul?
A měla by pobrat z každé fáze celkem tyto vodiče: 10mm2 vstup, 1x 6mm výstup kotel, 1x 6mm vrchní patro a 1x16mm CU odvod do chrániče ABB 63/3 30mA, ze kterého pojede Ayky 5x25 směrem ven v délce 15m cca, se stavebním rozvaděčem a zásuvkou 32A 5p a 16A 5p. Jištění C32/3 a C16/3.
Zde bude první zásuvková kombinace, odtud časem v plánu pokračovat oněch cca 40m v zemi v chráničce cca průměru 50mm Ayky 4x25 napojené ze 3 fázi a PEN vodiče do již zmíněné šopy a malé druhé dílny, kde bude rozvaděč, bod rozdělení na PE + N přes zemnící pásek ve výkopu alespoň v délce 5m a taktéž 16A/32A 5p zásuvky a nějaké 3 jednofázové zásuvky a okruh světel. Pořád maximální napájení možné na přívodu činí 50A na fázi a pořád tažené z jednoho centrálního chrániče 63/3 30mA...
NEJEDNÁ SE O OBYTNÉ PROSTORY.
Maximální reálný příkon v jednom okamžiku 15 - 18kW dva elektromotory dohromady.
No a ten druhý dotaz, ušetřit teda na té 1 žíle, tak vychází na 80kč metr kabel nebo dát taky 5 žil ayky 5x25 z toho přístřešku do té šopy? Rozdíl cca 40kč metr.
Díky za rady.
*Ayky vychází cenově lépe, než cyky, který by na této délce mohl vyjít až 16mm2

Ayky 4x25 5x25

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Při návrhu musíte také zohlednit zkratové proudy a ztráty na vedeni a stim souvisí doba odpojení a dotykové napětí v případě poruchy. V náčrtu nemáte vůbec zakreslené zemniče.
To je zadaní pro projektanta, který má na to software,který zohlední všechny stavy které můžou nastat a optimálně navrhne celou instalaci. Na internetu jsou zdarma programy pro výpočet vedeni, ale když budete navyšovat rezervovaný příkon tak distributor bude požadovat revizní zprávu a stejně se budete muset obrátit na firmu.

hodnocení

1x

Jakmile jednou rozdělíte PEN na PE+N, tak už nikdy nemůžete pokračovat čtyřvodičově, ani za předpokladu, že PEN připojíte na PE. To je odpověď na pokračování od zásuvkové kombinace do do dílny.
Dále mi tam dle popisu chybí nějaký hlavní vypínač a HLAK svorky mají 22mm co kus, tedy lehce nad jeden modul.
Osobně bych 63A chránič nedával, ale osadil do stavební rozvaděče za jištění 40A verzi, jelikož cena a za druhé v rozporu s normou (plánované světelné okruhy a zásuvkové okruhy - porucha na jednom okruhu vyřadí i jiný okruh).

ladinac123
hodnocení

Ano máte pravdu, blbě jsem to napsal, pak by přece chránič nefungoval, musím táhnout 5x25.
Jinak vím že v rozporu s normou je kombinace světel a zásuvek dohromady přes chránič, ale jak říkám je to u mne doma a je to jen čistě průmyslová instalace dalo by se říct. Napájení světel jinak jsou 12V a mají baterku zatím, která bude hnaná z UPS takže když vypadne chránič, světlo bude svítit, ale za tmy tam stejně nikdo nebude.
Ayky 4x25 5x25 #2

hodnocení

1x

Vzhladom na to, ze riesite nieco ako malu dielnu alebo podnikanie, dajte si na to spravit projekt, kde vam vsetko spocitaju a predpisu dimenzie vodicov, typ svoriek atd. Toto nie je panelakovy byt isteny 1 x 25A so zopar okruhmi, tu je silne istenie a velke skratove prudy. Nejake domace bastlenie podla rad z internetu nie je dobry napad.

Ohledně zkratových proudů: tady je třeba zohlednit také vzdálenost od zdroje (napájecí smyčku) a tomu přizpůsobit provedení rozváděčů.

Taktéž bych se připojil k potřebě projektu.

ladinac123
hodnocení

Instalovat 40A jištění se mi nechce z důvodu že možná v budoucnu dojde k navýšení na 3x63A hlavní jistič, takže bych se zbytečně časem omezil tímto dalším jištěním.
Jako Hlavní vypínač této celé instalace by sloužil ten chránič 63A který bude umístěn v hlavním RZ v domě, který má vypínání až jako hlavní jistič elektroměru, žádný jiný vypínač tu není.
Jen takový hrubý náčrt tužkou jsem provedl

Po shlédnutí obrázku bych těch výtek měl ještě mnohem více. Prvně bych nastudoval něco ohledně správněho rozdělení PEN vodiče, jelikož to máte celé špatně. Věta průmyslová instalace a u mne doma se vcelku rozporuje. Jakmile to je u Vás doma, je to vždy domovní instalace. V případě průmyslové instalace by byla nutnost osadit 10kA prvky místo 6kA, což by se taky slušně promítlo na ceně. Nicméně každý svého štěstí strůjce, ale z praxe vám mohu říct, že pro pojišťovnu to bude dobrá zpráva, jelikož by neplnila vůbec nic. Dále ohledně průřezů ze silového R2 - ponk jištěný 25/3, podle způsobu uložení stačí 5x4 nebo 5x6.
40A jištění by nebylo pro celý kabel, ale pro použité 3f zásuvky, 32A a 16A (chránič by se osadil za 32A jistič). Kabel by se dál smyčkoval z připojovacích svorek, případně z rozbočovací krabice.
Nicméně svědomí mi radí "dál přestat radit", protože očividně nemáte sebemenší tušení, co děláte.

Nebudu řešit to co už bylo řešeno, ale chránič není vypínač. Nemůže vypínač nahradit.

ladinac123
hodnocení

Veškeré jističe jsou doma 10kA, žádný 6kA tu není.
PEN rozdělím v rozvaděči doma a pak už pojedu pětižilně plus v šopy bych udělal zemnění dodatečně, protože dům ho dodnes nemá a jede jen z distribuce a pojistka je vodovod.
V celém domovním rozvaděči žádný vypínač není a to je tu už 16 let složený, tehda ještě jeden chránič na vše, to jsem rozhodil na každé patro zvlášť plus ještě bokem čerpadlo ke krbu...
bear

Zohledněte i připojení PENu do svorkovnic, jakým způsobem, aby netekl pracovní proud přes PE nebo zbytečně přes celou délku šíny svorkovnice.

poradte.cz/...

111®
hodnocení

0x

O na konci těch 40m bych to přízemníl. Je to konec odbočky.

ladinac123
hodnocení

To ano, bude tam zemnění v délce 5m pásek ve výkopu cca 30cm hluboko plus naražena zemnící tyč do hloubky aspoň metr
Pořád mě nepřestavá fascinovat že někdo chce tlouct tyče, které nezajistí požadované parametry uzemnění. S daleko menší pracností jde položit do celé délky výkopu kulatinu průměru 10mm a mít na všech častech instalace požadovaný zemnič dle csn 2000-5-54.
ladinac123
hodnocení

Jak píšu, uložení bude cca 30cm, takže nebude v metru a v létě bude v mírně vlhké půdě. Proto ta zemnící tyč aby to dala do cajku v blízkosti bývalé studny kde je 100% vlhkost a voda v zemi. Výkop jen a pouze vodič 10mm2 by nepostacil
Souhlasím s @ra20z
Výkop je možný prohloubit jen v šířce cca 20 cm. Jsou úzké lopaty. A dát do větší hloubky jak kabel tak zemnící pasovinu. Oboje musí mít od sebe výškový odstup.
Zemnící tyče jsou sračky jestli není krásně mokrá půda.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]