Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jdou zapojit stará akumulační kamna do zásuvky 220?

Od: sirko odpovědí: 41 změna:

zdravím, mám asi hloupý dotaz, jdou stará akumulační kamna (zatím je ještě nemám, budu shánět na bazoši) připojit k obyčejné zásuvce? Viděl jsem dvoje a ty byly připojené na samostatný okruh jako např. sporák

jde mi pouze o přechodné období jedné zimy, kdy dám tyto jednu do ložnice , kde mi stačí aby temperovaly alespon na 15C

tarif mám klasický 25D 3fáze (noční proud ale spíná myslím jen na 4h denně, dokážou se ta kamna nahřát?)

díky za rady

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Při správném vnitřním zapojení a osazení kabelem s vidlicí by měly jít provozovat z běžné 230V zásuvky. Přepojení samozřejmě musí provést kvalifikovaný elektrikář.
D25d je 8 hodin denně, za to by se ta kamna mohla stihnout nahřát.
Ale je potřeba vyřešit blokování ve vysokém tarifu, pokud je chcete zapínat výhradně na nízký tarif.
111®

to bych neriskovak jestli to má 8kW

@111 nemusí se zapojovat všechna tělesa a jsou i třeba 2 kW akumulačky.
111®

to pak ano,ale neznalý nevím jak si poradí

sirko
hodnocení

8kw? kde jsme vzali tuto hodnotu? já ještě žádné doma nemám, psal jsem, že budu teprve shánět

díval jsem se a většinou mají 3-4kw

mám tedy shánět ty co mají 2kw?

nepotřebuju s tím topit na 22C, stačí mi v ložnici těch 15-16 a je to jen přechodně na tuto zimu

sirko - Není to dobrý nápad.

111®

no já je měl 8kW

vernon
Musí mít maximálně 3kW, lépe jen 2 - 2,2kW na fázi. A i to znamená mít elektroinstalaci včetně zásuvky v naprostém pořádku.
Kdysi jsem spravoval staré akumulacky, kde byla přepálená řada spirál a hraly tak už ken některé patrony. Aspoň u těch by nebyl problém jich pro snížení příkonu pár odpojit, případně nehrabat dovnitř vůbec a zapojit 2 230voltove větve do série, pak by příkon byl jen poloviční oproti každé původní větvi, takže třeba je 1kw a to už se dá zapojit do čehokoli.
Čtvrtinový. P=U²/R
riva

Poloviční. A hádejte proč.

Aha, máte pravdu, srovnává příkon dvou těles s příkonem jednoho tělesa. Ovšem to pak při akumulačkách např. 3x2kW dává 1kW, což je v akumulačním režimu dost bezpředmětné..

hodnocení

2x
Není to dobrý nápad. Spojením zásuvka -vidlice budou jen problémy. Jestli vás napadlo spínat kama chytrou krabičkou v zásuvce tak rozhodně nechcete aby se z té krabičky zakouřilo v místnosti ve které spíte.
Provizorně půjde natáhnout kabel do domovního rozvaděče a spínat přes stykač. Elektrikáře stejně budete potřebovat, protože stará použitá kamna budou potřeba opravit.

yarda1
hodnocení

2x

Asi jsem s tím protivnej ale na tvůj dotaz lze dát jen radu:

Když se na takové základní věci musíš ptát, dej to udělat někomu, kdo se ptát nemusí.

BTW: Už hodně let je v elektrické síti napětí 230V (plus mínus asi deset procent).

A jestli to jde, jde to. Jak říkal můj šéf: "Všechno jde. I chcíplá koza jde - stáhnout a sežrat."

hodnocení

2x

15-16 stupňů budete mít i bez topení, pokud nemáte kamenný dům, my v ložnici netopíme, pouze temperujeme když je venku od -5°C níže. Pro přechodné topení jsou to za akumulačky vyhozené peníze. Pro běžné temperování stačí něco takového jako zde.

111®
hodnocení

0x

na 3 fáz kamna zapjít by jít měla. Ale to je třeba než nakoupíte vědět. Jak máte levný tarif zjistíte u distribuce podle kódu na přijímači HDO. Kamna chtějí samostatné jištění a 3f přívod. Takže pokud není tak na 230V bych to nezkoušel. Je málo informací...

riva
hodnocení

0x

Zajisté jdou. Uvnitř je řada topných spirál a záleží na každém, jak si je zapojí. Na 1f do zásuvky bych je zapojil jen na nějakých 10 A (2200 W), při běhu 8h denně (D25d) to máte skoro 20 kWh, to by na temperování mělo stačit. Chce to ale nějaké znalosti a dbát na bezpečnost při provozu (uzemnění, proudový chránič). Sám taková provozuji na spotřebování přebytků z FV elektrárny a mám je zapojená na odběr 900 W.

Jdou zapojit stará akumulační kamna do zásuvky 220?

olin
hodnocení

0x

Můžete dát i olejový radiátor(y), teplo to chvíli udrží, ale ideálnější jsou ty s "akumulačními cihlami nebo kamenem". Vyrábí se i akumulačky přímo na 230V/2000W, 3000W, ale nevíme nic o elektroinstalaci u vás(nová, dostatečné jističe/chrániče). Máte plastová okna, zateplení polystyrenem na domě? Akumulační kamna z bazaru zapojená "na doraz" pro zásuvku 230V vám zatíží jednu "hlavní" fázi a pokud na ní bude boiler a další třeba trouba, pračka apod., nemusí to hlavní jistič "unést". Záleží co tam máte za elektriku. Přepojovat a skládat staré bazarové akumulačky bych už nechtěl, hrozná práce a lítá z toho potom minerální vata do bytu.

sirko
hodnocení

na elektrické skříni je štítek 230/400V a 25A

mám tu venku zásuvku na cirkulárku a v kuchyni jede trouba na 380

ale s kabelem do ložnice bych se dostával těžko. elektrika je tu celá nová cca 13let

moje otázka jen byla, zda vůbec existují akumulačky (s nízkým výkonem např. 3kw) , které mají zástrčku do zásuvky

díky díky

olin

13 let je na elektriku dobré, pokud to dělali profíci. S tou klasickou vidlicí u takto silných spotřebičů by za to musel odpovídat výrobce, jinak samo-domo dílo náhody

jirib
3kW...tak kup přímotop...

hodnocení

0x

staré akumulačky se nemají rády s proudovým chráničem. Za předpokladu kompletního přepojení by fungovat měly.

hodnocení

0x

Ano, je to mozne, ale pre vas to znamena najst niekoho znaleho, kto to zapoji.

Bez vacsich uprav to ide zapojit, ak mate v miestnosti 3f kabel (aspon 4 zilovy). Do beznej 230V zasuvky urcite nie, len pevne pripojenie cez svorkovnicu a to este s redukciou vykonu zapojenim len casti spiral vnutri.

Dalej doplnit stykac ovladany nizkym tarifom do rozvadzaca. Jednoduchie a lacnejsie a mobilnejsie bude pouzit olejovy radiator alebo teplovzdusny konvektor.

hodnocení

0x

Rozdíl ceny mezi vysokým a nízkým tarifem je naprosto bezvýznamný. Když si koupíte za tři stovky teplovzdušný ventilátor, který zahřeje místnost ve velmi krátkém čase, tak máte po starostech. Omezení zapnutí můžete vyřešit časovačem do zásuvky. Také se vyrábějí konvektory s ventilátorem a časovačem.

sirko
hodnocení

aha :D já žiju v domění, že nízký tarif je mnohem levnější. ale ty doby už jsou možná pryč, jdu to zjistit jaký je vlastně rozdíl v mojí sazbě D25

lll
No a hlavně, jak už tu někdo zmínil, jak chcete staré akumulačky k vám do bytu odstěhovat? Vždyť to váží klidně přes 100kg- 200kg!
Normálně se to stěhuje tak, že se z toho ty cihly vyndají, a na místě zase kamna složí, ale to se starejma vyhřátejma akumulačkama nechcete dělat, ta rozpadající se skelná vata a rozpadající se cihly!
Elektricky to pak zapojit není pro elektrikáře problém, i třeba míň topných těles, takže i akumulačky 4kW by se mohly nahřejvat míň kW aby to váš jistič zvládal.
Kvůli stěhování kupte ty neslabší, nejméně výkonné.
olin

hlada: s tím nízkým a vysokým tarifem jde zatím ušetřit a hodně, se sazbou topení i boiler určitě(D57d). Podle servisáka od ČEZu co u nás montoval elektroměr chce ČEZ co nejvíc vyrovnat nízký a vysoký tarif-alespoň co jsem mu rozuměl. Doufám že i cenově

@olin Tazatel má sazbu D25d. V ní většina obchodníků prodává za stejnou cenu. Rozdíl je jen v distribuci - 1 725 / MWh. Vzhledem k tomu, že teplovzdušným ventilátorem zapnutým na spaní by spotřebovali za 5 měsíců asi 1 MWh, akumulačky by se za jednu sezónu nezaplatily.

Rozdíl u sazby D25d mezi VT a NT v síti Egd je 2,30kc neboli třetina ceny z ceny za kwh, což mi nepřijde bezvýznamné.

@stir Ani tak by se instalace akumulaček na jednu sezónu nevyplatila. Nákupní cena, doprava a instalace by byla určitě vyšší než dva tisíce. Při současném rodinném obratu, který je přes půl miliónu, to je naprosto bezvýznamná částka.

vernon
@stir No a třeba u Centropolu je ten rozdíl 40 haléřů... *smich*
Já se nebavím o tom, zda se mu nákup spotřebiče vyplatí nebo ne, v té místnosti bude mít 15 stupňů i bez topení. Jen jsem psal, že rozdíl mezi VT a NT není bezvýznamný a u egd tvoří zhruba třetinu z celkové ceny, zhruba 2,3Kc v distribuci. U distribuce ČEZu je rozdíl ještě vyšší - 2,5kc/kWh a zmíněný Centropol má jako jeden z mála ještě i levnější elektřinu o cca 34 haléři v NT ( fix na rok) , což už dělá rozdíl přes 2,80 Kč.
cez

Vernon nechápe, že cena elektřiny se skládá i z "regulované ceny", tedy i z ceny distributorovi...

3,60 vs 1,10 Kč je celkem násobný rozdíl (VT vs NT)... (To jsou regulované ceny v území ČEZ distribuce - v území PRE a EGD to bude lehce odlišné)

I když cena silové elektřiny může být stejná, tak ta "distribuční cena" nikdy stejná nebyla, není a nebude, viz:

Jdou zapojit stará akumulační kamna do zásuvky 220? #2
cez

Tedy nahřívat s sazbou D25d v době vysokého tarifu se moc nevyplatí (viz tabulka), s D26d paradoxně ano :) Aneb logiku nehledej.

(Distribuční) cena v nízkém tarifu je stejná pro všechny sazby - věděli jste to? :) Jediný rozdíl je, že v některých sazbách jde NT jen 8 hodin, v některých sazbách jde 20 hod. a někde dokonce i 22 hod. (Tuším tepelné čerpadlo, ale tato sazba se už nedává)

Vlákno je o tom, zda se konkrétnímu tazateli vyplatí nákup a instalace akumulaček na jednu sezónu.

cec

@Hlada - ano vyplati ve srovnani s primotopem, nebot bude topit neboli akumulovat vylucne na NT, ktery je prikladne o 2,50 Kc levnejsi za kWh jen co distribucni sazby viz tabulka. Dalsi uspora je mozna v jeho silove elektrine (zalezi na ceniku).

Tedy porizovaci cena akumulacek (coz je v podstate primotop+cihly) musi byt nizsi, nezli cena primotopu nebo olejoveho radiatoru+propalene kWh*rozdil a pak lze konstatovat, ze se "vyplatilo".

Ps: Mimochodem na Ykanale Michal Mazgal se muzete podivat, jak to resi bezdomovec a vymejsli "akumulacky" ze solaru (elektrinu nema zavedenu) v domecku. Hraje si tam take s Trombeho stenou. Casu ma dost, akumuluje do betonovych dlazdic atp. Hlavne aby to bylo "zadarmo" a taky hlavne aby nic na domecku nezhodnotil bo neni jeho.

hodnocení

0x

Pri dnesnych cenach elektriny nema vyznam zhanat stary a stovky kg tazky spotrebic na bazosi. Myslienka nahriat samotove tehly v noci, ked priemysel stal a cena bola nizka, to je z cias sudruhov, dnes to uz nefunguje.

Kupte si konvektor, na temperovanie uplne staci. Akumulacky su v dnesnej dobe nezmysel, snad by to slo len spojit so solarnymi panelmi a cez den nahrievat, v noci vyfukovat teplo von.

hodnocení

0x
Běžná zásuvka dá nějakých 10A , to je 2,3kw a měla by se občas zkontrolovat. Pokud bude nějaká lepší, průmyslová, tak dá i těch 16A těch osm hod v kuse. Záleží na jištění toho okruhu. NT je třeba na bojler osm hodin denně, ale může to být rozděleno na odpoledne a noc nebo klidně někdy i na tři části. Nepíšete na co máte NT. Jinak nízký tarif je o 2,37 Kč levnější než VT, ale opět záleží na distribuční oblasti.

mll
hodnocení

0x

Pokud vím, tak akumulačky mají nějakých 5 kW a připojujou se trojfázově. Takže ledaže byste se spokojil se třetinovým výkonem na jednu fázi, to by zásuvka mohla vydržet.

Jo kdyby to byla 3 fázová nebo i jednofázová zásuvka na větší proud, tak asi nebude problém. Ale to by musel udělat někdo, kdo tomu rozumí. Třeba bych si vypůjčil elektriku od toho sporáku, ten je za prvé dobře dimenzovaný a za druhé třífázový, ale nechci navádět k nepravostem.

Pro akumulačky platí něco podobného jako pro sporák. Normálně se do zásuvky připojovat nesmí, ale jsou nějaké výjimky (sporáky v zásuvkách mají třeba větší kuchyně). Ale normálně musí mít pevné připojení, právě jako sporák nebo bojler (a taky se k nim většinou dával i ten sporákový vypínač).

A teď ještě otázka, jak zajistíte nabíjení na noční proud, budete ručně hlídat kdy je noční proud, nebo si vyvedete drát od HDO? On noční proud sice bývá obvykle v noci, ale může klidně být ve 2 odpoledne (má to být 8 hodin, ale nemusí být vcelku).

111®

Na HDO se dá koupit přijímač

hodnocení

0x

Akumulační kamna jsou stacionární spotřebič - nikam se nepřenášejí (je to těžký krám).

Místo zásuvky doporučuji vývodku - tím obejdete nespolehlivý zásuvkový kontakt a vypálení zásuvky, viz zde:

Jak odstranit/pře/...

Zdroj: https://www.poradte.cz/domacnost-a-bydleni/68205-jak-odstranit-prekryt-uzavrit-pach-v-sololitu-po-spaleni-vidlice-prodluzovacky.html#posledni

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]