Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jdou zapojit stará akumulační kamna do zásuvky 220?

Od: sirko odpovědí: 8 změna:

zdravím, mám asi hloupý dotaz, jdou stará akumulační kamna (zatím je ještě nemám, budu shánět na bazoši) připojit k obyčejné zásuvce? Viděl jsem dvoje a ty byly připojené na samostatný okruh jako např. sporák

jde mi pouze o přechodné období jedné zimy, kdy dám tyto jednu do ložnice , kde mi stačí aby temperovaly alespon na 15C

tarif mám klasický 25D 3fáze (noční proud ale spíná myslím jen na 4h denně, dokážou se ta kamna nahřát?)

díky za rady

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Při správném vnitřním zapojení a osazení kabelem s vidlicí by měly jít provozovat z běžné 230V zásuvky. Přepojení samozřejmě musí provést kvalifikovaný elektrikář.
D25d je 8 hodin denně, za to by se ta kamna mohla stihnout nahřát.
Ale je potřeba vyřešit blokování ve vysokém tarifu, pokud je chcete zapínat výhradně na nízký tarif.
111®

to bych neriskovak jestli to má 8kW

@111 nemusí se zapojovat všechna tělesa a jsou i třeba 2 kW akumulačky.
111®

to pak ano,ale neznalý nevím jak si poradí

111®
hodnocení

0x

na 3 fáz kamna zapjít by jít měla. Ale to je třeba než nakoupíte vědět. Jak máte levný tarif zjistíte u distribuce podle kódu na přijímači HDO. Kamna chtějí samostatné jištění a 3f přívod. Takže pokud není tak na 230V bych to nezkoušel. Je málo informací...

riva
hodnocení

0x

Zajisté jdou. Uvnitř je řada topných spirál a záleží na každém, jak si je zapojí. Na 1f do zásuvky bych je zapojil jen na nějakých 10 A (2200 W), při běhu 8h denně (D25d) to máte skoro 20 kWh, to by na temperování mělo stačit. Chce to ale nějaké znalosti a dbát na bezpečnost při provozu (uzemnění, proudový chránič). Sám taková provozuji na spotřebování přebytků z FV elektrárny a mám je zapojená na odběr 900 W.

hodnocení

0x
Není to dobrý nápad. Spojením zásuvka -vidlice budou jen problémy. Jestli vás napadlo spínat kama chytrou krabičkou v zásuvce tak rozhodně nechcete aby se z té krabičky zakouřilo v místnosti ve které spíte.
Provizorně půjde natáhnout kabel do domovního rozvaděče a spínat přes stykač. Elektrikáře stejně budete potřebovat, protože stará použitá kamna budou potřeba opravit.

olin
hodnocení

0x

Můžete dát i olejový radiátor(y), teplo to chvíli udrží, ale ideálnější jsou ty s "akumulačními cihlami nebo kamenem". Vyrábí se i akumulačky přímo na 230V/2000W, 3000W, ale nevíme nic o elektroinstalaci u vás(nová, dostatečné jističe/chrániče). Máte plastová okna, zateplení polystyrenem na domě? Akumulační kamna z bazaru zapojená "na doraz" pro zásuvku 230V vám zatíží jednu "hlavní" fázi a pokud na ní bude boiler a další třeba trouba, pračka apod., nemusí to hlavní jistič "unést". Záleží co tam máte za elektriku. Přepojovat a skládat staré bazarové akumulačky bych už nechtěl, hrozná práce a lítá z toho potom minerální vata do bytu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]