Nejste přihlášen/a.
Zdravim, včera jsem si spálil vidlici prodlužovačky a připek vnitřek zásuvky - měl jsem na prodlužovačce píchlý topení 2KW a myčku a zřejmě to nevydrželo. Vysvětlí mi někdo, jaktože to vydrželo celou dobu předtím? Myčku mám asi půl roku a používám jí pravidelně a řekl bych, že jsem při tom taky topil někdy, takže jen fyzikálně tomu nerozumim.
viz fotky.. tak jsem to odstranil celej ten boxík na dvouzásuvku, ale to místo je dále načichlé..
doporučíte mi vyházet ty kousky polystyrenu uvnitř té stěny (viz ta fotka s otvorem) a něčím nějak překrýt ten sololit? nebo přetřít nějakou nepropustnou barvou, nebo tam dát silikon , nebo co? Potřeboval bych ideálně uplně odstranit ten pach, což vzhledem k tomu, že vnitřek toho sololitu je prostě jen "deska", která nemá lakovaný povrch, jako zvenku.. tak to možná ani nepůjde.. tak se ptám, co byste dělali vy - jsem citlivý na pachy, takže to nechci překrývat tím, že tam jen dám novou dvouzásuvku..
Díky
Prohlédnou okolí zásuvky, zdali není na sololitu něco očouzené, opálené. To lehce oškrábnout. Pak natřít barvou na dřevo, je skoro jedno jakou.
"jaktože to vydrželo celou dobu předtím"***páč to nebylo opotřeběné, nebyla tam vůle mezi kontekty zásuvky, nebyl třeba volnější drát pod šroubkem.
Možností je více, toto se občas stává.
Už jsem se s tím párkrát také setkal a je to špatně zalisovaný a ještě k tomu slabý vodič do toho kolíku. Většinou šlo o čínský šmejd.
ten polystyrén je tam na dobré zahoření..to vymyslel hodně dobrý odborník.doporučoval bych prohlédnout i ty zásuvky nad tím spáleným ...
no, a není to tím, že jsem měl prodlužovačku 10A/2300W max
a jel na tom topení 2KW
a ta myčka má: ..? taky teda cca 2kW ,takže jsem to přepálil o 1700W.. jako seškvařila se ta vidlice prodlužovačky píchlá do té zásuvky
hodnoty myčky
Příkon: 220–240 V, 50 Hz *
Celkový výkon 1800–2100 W *
Výkon ohřívače: 1800 W *
Celkový proud: 10 A *
Výkon čerpadla: 90 – 125 W *
Výkon vypouštěcího čerpadla: 30 W
návod na myčku kdyžtak zde
ten polystyren je asi na izolaci hluku žejo, ono je slyšet hodně kdykoliv někdo spláchne, meje se atd.. jako ta stěna bytovýho jádra je nedostatečná.. a psal jsem níže v reakci na někhoo jiného - kdyžtak koukni..
že tady už jedna zásuvka takhle byla už od dob babičky, to je 20 let zpátky.. (ale teda nevim, jestli oni to takhle už postavili, nebo se to tam dodávalo, to nevim).. ale bylo to tu přes 20 let, já jsem to jen si nechal elektrikářem rozšířit na 2x2 zásuvky..
Jak se to dělalo ve starých Okálech? Nebo v podobných starých stavbách, kterým se říkalo Lingusáky?
Drěvěný rám, ubnitř polyš, zevnitř sololit, zvenku cementová (osinkocementová) deska,m někdy i lignátová deska
ale ten rozvod tady byl už předtim tušim, byla tu 1 zásuvka malá v kuchyni na totožném místě.. a to už to tu bylo 20 let zpátky , co tu byla babička.. mně jen elektrikář vyřízl větší otvor, přidělal 2x2 zásuvky a píchl to do nových 2 jističů
zevnitř bytového jádra, kudy vede ten kabel tam jsou stěny z toho sololitu, v kuchyni mám obkladový desky
no, ještě jsem nestihl si nechat zrekonstruovat bytové jádro, aby se ten sololit odstranil a nechám si udělat jádro z ytongu tušim..
Takže kdybych si toho nevšiml, kdybych nebyl zrovna doma, což se občas stává, když jsem zapl topení, že jdu třeba do obchodu, tak by to mohlo celé chytit, nebo jak to funguje?
my tu máme rozvody ještě z hliníku, ne z mědi, a jsou to jen třížilové kabely.. kamarád říkal, že mi doporučuje si udělat rekonstrukci, aby se mi daly 4žílové, že pak by se snad ani nemohlo stát, že by mi to chytlo, kdyby se to zahřívalo.. bohužel aktuálně se mu nemohu dovolat.. můžete mi to někdo připomenout/vysvětlit/navrhnout postup zjednodušeně? pochopitelně si na to najmu firmu, ale budu na to mít čas až tak za měsíc dva ..
- kamarád mluvil o tom, že u těch 4žílových, nebo obecně novějších el. instalací je nějaká pojistka, že se to nějak jako "umí vypnout".. takže případný požár ani nevznikne..
Vysvětlí. Mezi vidlicí a zásuvkou, případně i zásuvkou a vodičem je přechodový (kontaktní) odpor. Tento odpor způsobuje úbytek napětí. Velikost toho napětí závisí na hodnotě odporu a na proudu. Na spoji vzniká teplo, čím větší proud, větší teplo, tím se zvýší odpor = vyšší odpor = vyšší teplo, když to trvá dlouho, eventuálně se pak začne tavit plast a je to.
no a je to tedy pouze tím využitím spotřebičů s větším výkonem, než unese prodlužovačka?
prodlužovačka měla 10A/2300W max
a jel na tom topení 2KW
a ta myčka má: viz níže - asi teda taky cca 2kW ,takže jsem to přepálil o 1700W, proud 10A je jen za tu myčku taky.. .. jako seškvařila se ta vidlice prodlužovačky píchlá do té zásuvky
hodnoty myčky
Příkon: 220–240 V, 50 Hz *
Celkový výkon 1800–2100 W *
Výkon ohřívače: 1800 W *
Celkový proud: 10 A *
Výkon čerpadla: 90 – 125 W *
Výkon vypouštěcího čerpadla: 30 W
návod na myčku kdyžtak zde
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.