Nejste přihlášen/a.
Dobré odpoledne vespolek,
chystáme se konečně uskutečnit kompletní rekonstrukci panelákového bytového jádra – koupelny, WC a kuchyně vč. kuchyňské linky. Dosud máme původní umakart, nezbytnou součástí je tudíž výstavba nových obvodových stěn. Celou rekonstrukci bude provádět firma, dostali jsme několik referencí a nyní vybíráme.
a) Pokud jste prosím někdo v uplynulých dvou letech prováděli podobnou rekonstrukci – s jakou cenou máme prosím počítat? Nejde nám o luxus a designové výstřelky, raději bychom použili osvědčená řešení, která v běžném provozu bez problémů vydrží řadu let.
b) Máte případně nějaké tipy, co si třeba pohlídat, na čem rozhodně nešetřit, případně na čem lze naopak něco s klidem ušetřit?
Díky moc za rady, pěkný den všem!
mě se určitě nedotkneš, ale furt nemáš pravdu a píšeš bláboly...rozpočet je rozpočet..ty práce jsou na 90% stavbách stále repepetivní...liší se akorát v rozsahu a množství jednotek..jak jsem psal níže...pokud má něco stát v průměru 100,- tak rozdíl v ceně může být v toleranci 80-130 za danou jednotku...ale určitě ne 1000,- ...a bavíme se tu furt o jádře...O JÁDŘE...to máš pár m2 ...
-------------------
Pojišťovně je úplně jedno jestli to dělal odborník nebo amatér...pojištovnu zajímají v případě škody akorát revize na základní věci, a to elektro, plyn...a třeba zrovna vodovod nepodléhá revizi, ale tahat ho nebude amatér to si málokdo lajzne stejně tak kompletovat rozvaděč, aby byl podle norem taky ne...
------------------------
Stejně tak je blbost, že když měním dispozici, že potřebuji stavební povolení...tohle je z nějakého důvodu taková do kůže zarytá kravina, kterou se krmí ti co o tom nic neví...málo kdo si totiž v paneláku lajzne zasahovat do nosných stěn, které by tam mohly tu dispozici změnit a na které se to povolení vztahuje. Papíry jsou jedna věc, ale hromadu lidí odradí hlavně ten bordel co s tím je spojený...joo cihla, to je jiná pohodinda
vyzdíval jsem jádro loni... Ytong 10cm na cca 14m2... nákup materiál 6tis - akce OBI/DEK Trade...(tohle se kupuje v únoru bo začíná stavební sezona..žádná firemní cena, ale cena pro koncové zákazníky..nějaká zdící malta, pár stovek... Zedník? 1den, sobota od 7 do 16hod ...6tis..Instalatér? Rozvody vody a kanálu vč.materiálu, přepojení a úprava v hlavní šachtě...15tis k tomu +4tis, že mi vyměnil novodur trubky za PVC u mě v bytě na výšku stupačky, práce na jeden den.. Elektrika v koupelně a wc? zanedbatelná...pár krabiček v hodnotě 5kč a nějaká sádra, kabely tažené k rozvaděči...pár korun...Elektrikaka kuchyň? Kdyby 15krabiček x 5kč..měl jsem 100m klubko Cyky 3x2,5mm2 z bazoše za 1800kč a Cyky 3x1,5mm2 za 1300kč...a z toho jsem udělal zásuvkové rozovdy v půlce bytu a světelné snad celej, myslím...Omítka za kuchyňskou stěnu?..nemám přesně vyčíslení na metr, zedník dělal celý byt úkolem (sobota a neděle od 7 do 16)...ale pokud budu brát i 500 za m2..tak to máš 4,5tis s matrošem...nějaké penetrace, pár korun včetně práce...a tím máš jádro téměř hotový.. pak už máš jen hydroizolaci kolem sprcháče nebo vany...obkladačky dle vlastního výběru a ceny...zařízováky, kuch.linka dtto...vypínače a zásuvky...to máš tak průměrně 220kč za kus, když to přijde dodat a namontovat elektrikář tak do 500,- ks ať nežeru...Rozvaděč?...škatula tak 1tis, jističe tak do 10ks podle toho co se mění, doplňuje atd.., práce 3-5tis...revize 1500...přívodní kabel do bytu Cyky 5x6mm2... 2,5tis (cca 6m)...SDK podhledy WC, koupelna, kuchyň?...Průměrná cena 1tis/m2...dál se mi to rozepisovat nechce...přesun hmot a bourání...všechno ve vlastní režii, vlastníma rukama
-------------------
Stavební povolení se vyžaduje pouze v případě, pokud výrazně měníš vnější vzhled budovy (např. chceš udělat nový otvor do fasády, přemístit okno, změnit jeho velikost) nebo pokud zasahuješ do nosných konstrukcí budovy (např. udělat nové otvor ve vnitřní nosné stěně). Tzn. nenosné příčky v bytě nepodléhají žádnému povolení. Proto jsou taky nenosné...Stejně tak v tomto případě nežádáš o svolení SVJ nebo sousedy. Těm takové věci jen oznamuješ v rámci slušnosti...pro tvoje info...vyřezání 2 nových otvorů pro dveře v nosné panelové stěně = 40tis vyřezání a instalace překladů, 5tis povolení, 6tis statický posudek, likvidace vyřezaného betonu na skládce (cca 1,4tuny) 360kč...úklid toho bordelu po vyřezání...k nezaplacení...
--------------------
*těch 10ks jističů, kdy jeden stojí cca 100kč = 1tis..když to bude kombi chránič tak 1tis=ks x 10 =10tis
Jen tip: Jističe seženeš klidně i za 60 Kč * A hlavně mi nepiš že to je nekvalitní, Třeba
Tuhle jsem koupil jističoRCD Tuším vyšel na dvě stovky, normálně prošel na proud 40mA i rychlost profi zařízením... to jsem čuměl. No kecám, předpokládal jsem to, to by musel být fake aby neprošel...
V Česku je koupím od 600 Kč - Vyrábí je tuším enika?
*u GME nebo ali
@cd: obyčejný 10A jistič EATON nebo OEZ.. 70-100kč/ks kvelektro.cz/... nebo kvelektro.cz/... a to ti ukazuju jedno z těch průměrných elektro obchodů ... 16A tam už je to třeba 120-150,- ...prodouvý chránič s jističem 10A kvelektro.cz/... 1300,-
Pardon, napsal jsem to blbě, správně má být 30 mA... Normálně prošel revizackym testerem. Jinak ho používám při rekonstrukcích pro cizí lidi 1DIN Jističochránič. Do koupelny nebo kde je třeba.
Pro sebe to nepotřebuju, to si dávám akorát prodlužku když jdu v dešti dělat s elektrikou na zahradě takový ten do zásuvky. Ten má takovou ne / výhodu, že při výpadků elektřiny se shodí a už se nena hodí - A taky myslím že odpína oba dva póly N i L, Které bývají často prohozené ve spotřebiči
ps: Právě, za těch 13 stovek bych za to nedal, to je předražený. Dřív jsem měl od té české firmy kde to vycházelo velkou obchodně okolo 500 Kč, Ale teď mám zdravý za dvě stovky a je změřeny
No v prvé řadě hlavně nikomu neskákat na špek, co bude házet od oka statisícema a nedá ani detailní položkový rozpočet ...všechno záleží od toho co si navymýšlíte...ale počítejte, že jen ta linka s těma spotřebičama je hned 120tis jak když hvízdne...pokud to nebude IKEA kvality.. stejně tak vyobkládání dalších třeba 70tis podle velikosti a kvality obkladu..takže to jsme hned na 200tis, a to jsem řekl 2 hlavní finančně nejnáročnější položky..nějaké bourání, vyzdění to je kapka v moři...instalatér si může vzít takových 10-15tis za rozvody...
Jeden taky presny rozpocet ma zaujal v casti : hlbkova penetracia, 5 eur / meter stvorcovy. Este sa cudovali, ked som ich odmietol.
Kuchyň včetně spotřebičů 120k? To je nějak málo ne?
Protože:
- digestoř
- indukce
- mikrovlnka
- trouba
- lednice
- myčka
To může být klidně 60k - 100k za spotřebiče. A kde je za tu linnku.
@togpa: sry...tady jsem napsal omyl... 120tis je linka bez spotřebičů...spotřebiče 20tis (deska, trouba, odsavač)...díky za upozornění...
Přikládám podrobný rozpis takové rekonstrukce z paneláku ze 60 let minulého století. Je ale z roku 2020.
Na co si dát pozor? Především na novou záchodovou mísu. Když použijete "kombi" (nbádržka dole na míse), zmenší se Vám prostor natolik, že při zavřených dveřích se na mísu skoro neposadíte! "Geberit" použít také asi nepůjde, nádržka se nevejde do stoupačkové šachty, překáží tam vzduchotechnika.
...ta ještě jeden pokus.
...tak do třetice v jiném formátu.
![]() |
výdaje.xls | 17.41 kB |
![]() |
výdaje.xls | 17.41 kB |
![]() |
21.doc | 57.34 kB |
tohle je nějakej soukromý přehled nákladů pro vlastní potřebu nebo nějaká ofiko nabídka od nějakého dodavatele? Co tam proboha dělal někdo za 155tis práce?
krtek - Tohle není předběžná nabídka, ale rekapitulace celkových nákladů po dokončení práce. Různé práce prováděli různí řemeslníci a dostali zaplaceno vždy jen za svojí práci. Téměř veškerý materiál jsem vybíral a nakupoval osobně, jednotlivé faktury mám do posledního konkrétního kachlíku. Takže přehled jsem měl dokonalý. Denně jsem byl na staveništi přítomen. Tu tabulku jsem sem vložil proto, aby měl tazatel hrubý přehled, co ta sranda stojí.
@pletiplot budeš se divit, ale sleduju je tak moc průběžně...že mě do docela obstojně živí a cením jich v průměru za 2miliardy ročně
@kkk: to, že nemůžeš nikoho sehnat má pouze několiv důvodů:
1) špatná organizace a management
2) vymyslíš si v červnu, že chceš v červenci začít a v září mít hotovo
3) nerozumíš tomu a bereš prvního co se chytne
4) i když děláš menčí zakázku tak výchozí cena je plus mínus furt stejná a má nějaké mantinely od do...takže když něco stojí (příkladem) 100,- tak mantinel je cca 80,- až 130,-...ale ne 300,- a podobně
btw...sám jeden takový byt teď rekonstruuju a problémy s dodavateli nemám...
@krtek6 Tak jo, přestaňte machrovat a napište kontakt na tu Vaši firmu. Takovéhle chytré mlžiče miluju. Machruje, ale jeho rady jsou úplně k ničemu, protože tu není proto, aby radil, ale aby machroval.
@pletiplot: a v čem konkrétně mlžím, ty chytráku? moje rady jsou věcné a konkrétní...můj zaměstnavatel takové drbky nedělá, bo by nás to neuživilo...takže je úplně bezpředmětné psát firmu jestli tě zajímá tohle...a to, co si dělám soukromě dělám až na výjimky s místníma...i kdybych ti tu napsal 20 firem, tak ti to bude stejně k prdu pokud nedokážeš alespoň v základu pracovat s těmi 4 body co jsem vypsal výše...
@krtek6 Aha. Takže Váš zaměstnavatel takové drobky nedělá, protože by ho to neuživilo, ale přesto přesně víte, jaká je adekvátní cena. Tak je to tedy adekvátní cena, která ty firmy uživí, nebo není?
@pletiplot: ano...je to totiž moje práce... vstupní náklady jsou plus mínus stejné...liší se akorát marže a režie
za 500tis mám zrekonstruovanýho 3/4 panelákovýho bytu (60m2) ve vyšším standartu, kdy se všechno vyhází tak, že zůstane jen holý panel a dělá se vše nově...tady tě někdo evidentně natáhl
Určitě si pohlídejte trubky na vodu, často se na teplou dávají trubky, které jsou jen na studenou (mají modrý pruh, nebo označení PN 16). To je u PPR. Ale osobně bych doporučil použít lisovaný nerez Viega Sanpress Inox, nebo měd, je li vhodné složení vody. Je to 100 % jistota a na těch pár metrech to moc peněz neudělá. Nepoužívejte flexi hadičky, ale nerezové vlnovce.
Máme to ted za sebou.
Koupelna s WC nás stála asi 160k
Kuchyň (celkem 7m) : 60k materiál bez spotřebičů
Rozvody odpady a coda 16k
Elektro: (dělal se celý byt, koupelna třeba 10k)
Kdyby kuchyn byla normálně na fakuru, byla by aspon za 140k, takže celkem nějakých 350k? Ale je fakt že jsem neměl umakart ale jadro zděné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.