Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce bytového jádra – cena, tipy?

Od: jmw odpovědí: 39 změna:

Dobré odpoledne vespolek,

chystáme se konečně uskutečnit kompletní rekonstrukci panelákového bytového jádra – koupelny, WC a kuchyně vč. kuchyňské linky. Dosud máme původní umakart, nezbytnou součástí je tudíž výstavba nových obvodových stěn. Celou rekonstrukci bude provádět firma, dostali jsme několik referencí a nyní vybíráme.

a) Pokud jste prosím někdo v uplynulých dvou letech prováděli podobnou rekonstrukci – s jakou cenou máme prosím počítat? :) Nejde nám o luxus a designové výstřelky, raději bychom použili osvědčená řešení, která v běžném provozu bez problémů vydrží řadu let.

b) Máte případně nějaké tipy, co si třeba pohlídat, na čem rozhodně nešetřit, případně na čem lze naopak něco s klidem ušetřit? :)

Díky moc za rady, pěkný den všem!

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vili
hodnocení

2x
Já bych se pana krtka nechtěl nějak dotknout, ale rozpočet na jeden byt a na velkou stavbu bude asi něco trochu jiného.
Navíc nezohledňuje vzdálenost od velkých měst. U nás například když bych chtěl vyzdít jádro na klíč, tak cena bude od 200 do 350 tisíc bez linky. V případě předělání elektrických rozvodů dalších cca 120 tisíc, protože se zřejmě vyplatí udělat celý byt.
Regionální rozdíl může udělat hodně. Sám jsem třeba v případě střechy měl partu z větší vzdálenosti a platil jim náklady na cestu, protože u nás bych zaplatil asi o čtvrtinu víc.
Pokud se pokusím jádro udělat svépomocí, tedy vybourání, vyzdění, tak je velký problém sehnat elektrikáře, vodáka, plynaře a obkladače tak, aby přišli na podobný termín. Nehledě na to, že o takové zakázky moc zájem není.
Abych odpověděl tazateli. Rekonstruovali jsme v rodině v posledních letech 2 byty a další nás čeká. V jednom případě rozpočet firmy 320 bez linky, svépomocí za 160. V druhém případě nabídky od 160 do 300, s tím, že ty nižší ceny jsou od firem, které už v nabídce kouzlí s cenou, takže bych se bál termínu a kvality provedení. 200 za vyzdění, obklady a sanitu bych bral jako nejmenší možnou cenu.
Svépomocí je to složitější, a navíc časově úplně jinde, protože děláte sám a navíc to možná moc neumíte. Taky musíte hodně přemýšlet nad vedením rozvodů a elektřiny, musíte dodržet normy ohledně zón v kuchyni a v koupelně. Občas to potrápí.
V případě svépomocné práce musíte sehnat instalatéra, elektrikáře, plynaře, protože když se něco pokazí, máte doklady pro pojišťovnu, že práce prováděl odborník, a já osobně bych hledal i obkladače. Vy o tom ale přemýšlet nemusíte, když víte, že to provede firma.
Společně s přestavbou jádra bych se zaměřil především na to, jestli ho budu nějak půdorysně měnit. V takovém případě už je potřeba stavební povolení, takže popřemýšlím, jestli zrovna předělám celý byt. Určitě bych předělal elektrické rozvody a zejména v kuchyni přidal zásuvky. Uvažoval bych, pokud mám plyn, jestli na něm chci vařit, a určitě bych předělal jištění na možnost vaření na elektřině. Takže samostatné vedení myčky, lednice, sporáku, plus nějaké zásuvky na mikrovlnku, konvici a nějaký ten mixér.
Linka může být řešena jinak, takže pozor na zóny kolem dřezu.
krtek6

mě se určitě nedotkneš, ale furt nemáš pravdu a píšeš bláboly...rozpočet je rozpočet..ty práce jsou na 90% stavbách stále repepetivní...liší se akorát v rozsahu a množství jednotek..jak jsem psal níže...pokud má něco stát v průměru 100,- tak rozdíl v ceně může být v toleranci 80-130 za danou jednotku...ale určitě ne 1000,- ...a bavíme se tu furt o jádře...O JÁDŘE...to máš pár m2 ...

-------------------

Pojišťovně je úplně jedno jestli to dělal odborník nebo amatér...pojištovnu zajímají v případě škody akorát revize na základní věci, a to elektro, plyn...a třeba zrovna vodovod nepodléhá revizi, ale tahat ho nebude amatér to si málokdo lajzne stejně tak kompletovat rozvaděč, aby byl podle norem taky ne...

------------------------

Stejně tak je blbost, že když měním dispozici, že potřebuji stavební povolení...tohle je z nějakého důvodu taková do kůže zarytá kravina, kterou se krmí ti co o tom nic neví...málo kdo si totiž v paneláku lajzne zasahovat do nosných stěn, které by tam mohly tu dispozici změnit a na které se to povolení vztahuje. Papíry jsou jedna věc, ale hromadu lidí odradí hlavně ten bordel co s tím je spojený...joo cihla, to je jiná pohodinda

vili
Pane Krtku, sice se bavíme o jádře, ale v okruhu 100 kilometrů jsem nesehnal nikoho, kdo tu přípravu a základní vyzdění s úpravou stěn, instalatéřinu a obklady se sanitou plus nějaký sádrokartonový podhled udělá na klíč výrazně pod 200 papírů bez elektřiny. A to jsem poptával hodně předem. Možná bych to sehnal bez faktury a pod cenou v případě, že bych oslovil nějakého agilnějšího důchodce nebo člověka, který to má jako melouch, ale asi bych to neměl hotové do měsíce. Moje poslední zkušenost zrovna s instalatérem. Dohoda, prohlídka na místě, předběžná kalkulace, 2x zrušený termín s odvoláním večer před a nakonec ignoruje zprávy a volání. A to se znám s jeho otcem a vlastně kvůli tomu jsem mu tu zakázku chtěl dát. Nakonec to udělal někdo jiný. Pokud vy tyhle věci zařídit umíte, tak jsem za vás rád, já jsem v tomhle prostě neschopnej. Já třeba odhaduju, že jen cena materiálu může být kolem 20 až 30 tisíc za stavební materiál. Sám si dovedu sehnat materiál s 20 slevou oproti ceníku, ale z nedávné vlastní zkušenosti u rodičů doma, zedník jim při poslední akci tu svoji možná vyšší slevu nepřenesl, dal jim jen cca 7 procent a samozřejmě si naúčtoval několik tisíc za manipulaci s materiálem, protože mu to trvalo ve dvou lidech celý den.
Ohledně stavebního povolení. Mám za to, že pokud měním dispozice bytu v osobním vlastnictví, tedy měním například polohu vnitřních nenosných příček, potřebuju stavební povolení. Samozřejmě při pouhé výměně umakartu za cihly to potřeba není. Přesně takto jsem to uvedl v odpovědi. Je mi jasné, že 5 cm nikdo řešit nebude, ale třeba vybourání příčky mezi místnostmi a posunutí o 2 metry už možná ano. A takto lze informace dohledat na internetu.
Ohledně té elektřiny, to je taky příběh.
Stavební vzdělání ale nemám, takže pokud máte nějaký jiný výklad, rád se poučím.
krtek6

vyzdíval jsem jádro loni... Ytong 10cm na cca 14m2... nákup materiál 6tis - akce OBI/DEK Trade...(tohle se kupuje v únoru bo začíná stavební sezona..žádná firemní cena, ale cena pro koncové zákazníky..nějaká zdící malta, pár stovek... Zedník? 1den, sobota od 7 do 16hod ...6tis..Instalatér? Rozvody vody a kanálu vč.materiálu, přepojení a úprava v hlavní šachtě...15tis k tomu +4tis, že mi vyměnil novodur trubky za PVC u mě v bytě na výšku stupačky, práce na jeden den.. Elektrika v koupelně a wc? zanedbatelná...pár krabiček v hodnotě 5kč a nějaká sádra, kabely tažené k rozvaděči...pár korun...Elektrikaka kuchyň? Kdyby 15krabiček x 5kč..měl jsem 100m klubko Cyky 3x2,5mm2 z bazoše za 1800kč a Cyky 3x1,5mm2 za 1300kč...a z toho jsem udělal zásuvkové rozovdy v půlce bytu a světelné snad celej, myslím...Omítka za kuchyňskou stěnu?..nemám přesně vyčíslení na metr, zedník dělal celý byt úkolem (sobota a neděle od 7 do 16)...ale pokud budu brát i 500 za m2..tak to máš 4,5tis s matrošem...nějaké penetrace, pár korun včetně práce...a tím máš jádro téměř hotový.. pak už máš jen hydroizolaci kolem sprcháče nebo vany...obkladačky dle vlastního výběru a ceny...zařízováky, kuch.linka dtto...vypínače a zásuvky...to máš tak průměrně 220kč za kus, když to přijde dodat a namontovat elektrikář tak do 500,- ks ať nežeru...Rozvaděč?...škatula tak 1tis, jističe tak do 10ks podle toho co se mění, doplňuje atd.., práce 3-5tis...revize 1500...přívodní kabel do bytu Cyky 5x6mm2... 2,5tis (cca 6m)...SDK podhledy WC, koupelna, kuchyň?...Průměrná cena 1tis/m2...dál se mi to rozepisovat nechce...přesun hmot a bourání...všechno ve vlastní režii, vlastníma rukama

-------------------

Stavební povolení se vyžaduje pouze v případě, pokud výrazně měníš vnější vzhled budovy (např. chceš udělat nový otvor do fasády, přemístit okno, změnit jeho velikost) nebo pokud zasahuješ do nosných konstrukcí budovy (např. udělat nové otvor ve vnitřní nosné stěně). Tzn. nenosné příčky v bytě nepodléhají žádnému povolení. Proto jsou taky nenosné...Stejně tak v tomto případě nežádáš o svolení SVJ nebo sousedy. Těm takové věci jen oznamuješ v rámci slušnosti...pro tvoje info...vyřezání 2 nových otvorů pro dveře v nosné panelové stěně = 40tis vyřezání a instalace překladů, 5tis povolení, 6tis statický posudek, likvidace vyřezaného betonu na skládce (cca 1,4tuny) 360kč...úklid toho bordelu po vyřezání...k nezaplacení...

--------------------

krtek6

*těch 10ks jističů, kdy jeden stojí cca 100kč = 1tis..když to bude kombi chránič tak 1tis=ks x 10 =10tis

cd

Jen tip: Jističe seženeš klidně i za 60 Kč * A hlavně mi nepiš že to je nekvalitní, Třeba

Tuhle jsem koupil jističoRCD Tuším vyšel na dvě stovky, normálně prošel na proud 40mA i rychlost profi zařízením... to jsem čuměl. No kecám, předpokládal jsem to, to by musel být fake aby neprošel...

V Česku je koupím od 600 Kč - Vyrábí je tuším enika?

*u GME nebo ali

krtek6

@cd: obyčejný 10A jistič EATON nebo OEZ.. 70-100kč/ks kvelektro.cz/... nebo kvelektro.cz/... a to ti ukazuju jedno z těch průměrných elektro obchodů ... 16A tam už je to třeba 120-150,- ...prodouvý chránič s jističem 10A kvelektro.cz/... 1300,-

cd

Pardon, napsal jsem to blbě, správně má být 30 mA... Normálně prošel revizackym testerem. Jinak ho používám při rekonstrukcích pro cizí lidi 1DIN Jističochránič. Do koupelny nebo kde je třeba.

Pro sebe to nepotřebuju, to si dávám akorát prodlužku když jdu v dešti dělat s elektrikou na zahradě takový ten do zásuvky. Ten má takovou ne / výhodu, že při výpadků elektřiny se shodí a už se nena hodí - A taky myslím že odpína oba dva póly N i L, Které bývají často prohozené ve spotřebiči

ps: Právě, za těch 13 stovek bych za to nedal, to je předražený. Dřív jsem měl od té české firmy kde to vycházelo velkou obchodně okolo 500 Kč, Ale teď mám zdravý za dvě stovky a je změřeny

cd

Tenhle 16A jistič s RCD je na 2 DIN - ale zase jenom za cca 100,- s poštou!

a.aliexpress.com/...

Vypínal (10A verzi mam a měřila se) cca při 25 mA za 50 ms - musel bych dohledat

Jako platit 13 stovek, když nemusíš, tak to se nikomu nechce

cd

Kdyby nešel link

RCBO MCB
a.aliexpress.com/...

krtek6
hodnocení

0x

No v prvé řadě hlavně nikomu neskákat na špek, co bude házet od oka statisícema a nedá ani detailní položkový rozpočet*smich* ...všechno záleží od toho co si navymýšlíte...ale počítejte, že jen ta linka s těma spotřebičama je hned 120tis jak když hvízdne...pokud to nebude IKEA kvality.. stejně tak vyobkládání dalších třeba 70tis podle velikosti a kvality obkladu..takže to jsme hned na 200tis, a to jsem řekl 2 hlavní finančně nejnáročnější položky..nějaké bourání, vyzdění to je kapka v moři...instalatér si může vzít takových 10-15tis za rozvody...

Jeden taky presny rozpocet ma zaujal v casti : hlbkova penetracia, 5 eur / meter stvorcovy. Este sa cudovali, ked som ich odmietol.

togpa

Kuchyň včetně spotřebičů 120k? To je nějak málo ne?

Protože:

- digestoř

- indukce

- mikrovlnka

- trouba

- lednice

- myčka

To může být klidně 60k - 100k za spotřebiče. A kde je za tu linnku.

krtek6

@togpa: sry...tady jsem napsal omyl... 120tis je linka bez spotřebičů...spotřebiče 20tis (deska, trouba, odsavač)...díky za upozornění...

hodnocení

0x

Přikládám podrobný rozpis takové rekonstrukce z paneláku ze 60 let minulého století. Je ale z roku 2020.

Na co si dát pozor? Především na novou záchodovou mísu. Když použijete "kombi" (nbádržka dole na míse), zmenší se Vám prostor natolik, že při zavřených dveřích se na mísu skoro neposadíte! "Geberit" použít také asi nepůjde, nádržka se nevejde do stoupačkové šachty, překáží tam vzduchotechnika.

doplněno 14.08.25 16:26:

...ta ještě jeden pokus.

doplněno 14.08.25 16:29:

...tak do třetice v jiném formátu.

výdaje.xls 17.41 kB
výdaje.xls 17.41 kB
21.doc 57.34 kB

Tak naposled...

Rekonstrukce bytového jádra – cena, tipy?
krtek6

tohle je nějakej soukromý přehled nákladů pro vlastní potřebu nebo nějaká ofiko nabídka od nějakého dodavatele? Co tam proboha dělal někdo za 155tis práce?*bzum*

krtek6

Oprava... práce + materiál za 155tis (FAIX)...co je v tom všechno schovaný?

krtek - Tohle není předběžná nabídka, ale rekapitulace celkových nákladů po dokončení práce. Různé práce prováděli různí řemeslníci a dostali zaplaceno vždy jen za svojí práci. Téměř veškerý materiál jsem vybíral a nakupoval osobně, jednotlivé faktury mám do posledního konkrétního kachlíku. Takže přehled jsem měl dokonalý. Denně jsem byl na staveništi přítomen. Tu tabulku jsem sem vložil proto, aby měl tazatel hrubý přehled, co ta sranda stojí.

krtek6

no i tak je to drahé...*nevi* pokud jsi většinu materiálu kupoval sám a oni dávali jen ruce

@krtek6 sledujete ceny prací průběžně? Dost se to za 5 let změnilo.

krtek6

@pletiplot budeš se divit, ale sleduju je tak moc průběžně...že mě do docela obstojně živí a cením jich v průměru za 2miliardy ročně*cteni*

kkk
Krtku
Ale něco jinýho je nacenovat a rozpočtovat u firmy a firmám kde se toči miliardy a všichni tu velkou zakázku chtěji ziskat.Tam si je můžete s cenou točit kolem prstu
A neco jinyho je kdyz nekdo dělá rekonstrukci 1+1 nemůžete na to nikoho sehnat a musíte se skoro každýho doprošovat.Protože všichni chtějí děalat jen ty velký zakázky….tam si zase točí s cenou kolem prstu vás
krtek6

@kkk: to, že nemůžeš nikoho sehnat má pouze několiv důvodů:

1) špatná organizace a management

2) vymyslíš si v červnu, že chceš v červenci začít a v září mít hotovo

3) nerozumíš tomu a bereš prvního co se chytne

4) i když děláš menčí zakázku tak výchozí cena je plus mínus furt stejná a má nějaké mantinely od do...takže když něco stojí (příkladem) 100,- tak mantinel je cca 80,- až 130,-...ale ne 300,- a podobně

btw...sám jeden takový byt teď rekonstruuju a problémy s dodavateli nemám...

@krtek6 Tak jo, přestaňte machrovat a napište kontakt na tu Vaši firmu. Takovéhle chytré mlžiče miluju. Machruje, ale jeho rady jsou úplně k ničemu, protože tu není proto, aby radil, ale aby machroval.

krtek6

@pletiplot: a v čem konkrétně mlžím, ty chytráku? moje rady jsou věcné a konkrétní...můj zaměstnavatel takové drbky nedělá, bo by nás to neuživilo...takže je úplně bezpředmětné psát firmu jestli tě zajímá tohle...a to, co si dělám soukromě dělám až na výjimky s místníma...i kdybych ti tu napsal 20 firem, tak ti to bude stejně k prdu pokud nedokážeš alespoň v základu pracovat s těmi 4 body co jsem vypsal výše...

@krtek6 Aha. Takže Váš zaměstnavatel takové drobky nedělá, protože by ho to neuživilo, ale přesto přesně víte, jaká je adekvátní cena. Tak je to tedy adekvátní cena, která ty firmy uživí, nebo není?

krtek6

@pletiplot: ano...je to totiž moje práce... vstupní náklady jsou plus mínus stejné...liší se akorát marže a režie

hodnocení

0x
Já jsem se vešel do 500 tisíc.
Vybourání bytového jádra, vyzdění koupelny a wc, vyzdění sprchového koutu, nová podlaha kuchyně, chodba, wc, šatna a od truhláře rohová kuchyně 270 x 230 až ke stropu.
Samozřejmě obklady, obložky, dveře, elektrika,voda a odpady.
Práce na klíč.
krtek6

za 500tis mám zrekonstruovanýho 3/4 panelákovýho bytu (60m2) ve vyšším standartu, kdy se všechno vyhází tak, že zůstane jen holý panel a dělá se vše nově...tady tě někdo evidentně natáhl

tm
Za poloviční cenu jsem zrekonstruoval cely dům. Ale chápu, že do pidi jádra v bytečku je potřeba investovat... materiál bude stát do 50 000 určitě, a to ještě hodně přeháním. K tomu dáte tak 300 000 za práci, protože třeba instalatér bude chtít za 5m trubek aspoň 20 tisíc, bo dělá 2 dny v týdnu a chce taky důstojně žít.

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, 500t to je prda, to bych svépomocí nebo. Lepším výběrem stáhl na cca 300-350t určitě. Nebyl jsem ale na místě, takže nevím.
Jinak co si matně pamatuji, tak na kuchyni je poučka, že co metr to od 10t Kč výše. Dneska už ale třeba tolik nefrčí horní skříňky, takže tam se něco ušetřit dá.

cucek
hodnocení

0x
Dobry den. My mame po, pocitejte nad 200. Pekny den.
gusta
15.08.25 13:07
Nesmysl

jakon
hodnocení

0x

Určitě si pohlídejte trubky na vodu, často se na teplou dávají trubky, které jsou jen na studenou (mají modrý pruh, nebo označení PN 16). To je u PPR. Ale osobně bych doporučil použít lisovaný nerez Viega Sanpress Inox, nebo měd, je li vhodné složení vody. Je to 100 % jistota a na těch pár metrech to moc peněz neudělá. Nepoužívejte flexi hadičky, ale nerezové vlnovce.

togpa
hodnocení

0x

Máme to ted za sebou.

Koupelna s WC nás stála asi 160k

Kuchyň (celkem 7m) : 60k materiál bez spotřebičů

Rozvody odpady a coda 16k

Elektro: (dělal se celý byt, koupelna třeba 10k)

Kdyby kuchyn byla normálně na fakuru, byla by aspon za 140k, takže celkem nějakých 350k? Ale je fakt že jsem neměl umakart ale jadro zděné.

krtek6

tohle beru jako relevantní cenu...až na to elektro za 10k v koupelně...

togpa

Elektro v celém bytě stálo 60k včetně přívodního kabelu a revize. Krabice ABB Zoni. těch 10k jsem tak tipnul a je v tom i myšlena i kuchyně.

krtek6

jak píšu...v globále tohle je odpovídající cena za rozsah...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]