Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pravidelná udržba bojleru

Od: jarinfaltas® odpovědí: 18 změna:

Dobrý večer

chci se zeptat , jak často rozděláváte bojler na ohřev teplé vody a čistíte od vodního kamene , nebo zda nějak pravidelně vyměnujete spirály . Děkuji

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nikdy jsme žádný boiler průběžně nečistili.

hodnocení

2x

Nerozdelavam ani necistim. Koupim bojler Drazice...spirala u tohoto bojleru neni ponorena ve vode, takze spirala neco vydrzi. A na privodni trubku pripevnim permanetni neodymove magnety a mam klid i od vodniho kamene.

bear

Dražicím prorezává nádoba. Zvláště s tímto přístupem. Můžeš kupovat celej novej bojler včetně sundávání ze zdi, připojování a doprava a bez vody ideál v zimě mezi Vánočníma svátkama :-D :-D

Jo, jasne...

kmet
hodnocení

0x

Vůbec. Ještě by se měla měnit hořčíková anoda, protože se provozem spotřebovává.

hodnocení

0x
Napsal jsem si na něj fixou někdy kolem roku 2020 (když jsem z nêj vytáhl kýbl bordela a anodová tyč byla komplet sežraná) vzkaz, že mám vyčistit 2024. No ale zatím nic. :)
Ono hodně záleží na vodê, nastavené teplotě a spotřebě vody. Pokud je nêkdo single, má nastavenou nízkou teplotu a moc nespotřebuje, tak to vydrží třeba 8 let. Pokud má bojler kolem 150 l pokrýt slotřebu čtyřčlenné rodiny s mytím nádobí a s hodinu se sprchujícïmi puberťáky, tak ho můžete čistit každé dva roky.

jm
hodnocení

0x
Záleží na vodě v lokalitě. Tchýni bojler čistím po 6-8 letech.u mne po 4 nestačilo, musím každé 3 roky.
flu

Ono záleží i na teplotě, tuším že někde mezi 55° se to láme, ani že se vodní kámen údajně netvoří... takže ideální by bylo třeba jednou za týden to nahrát na vyšší teplotu kvůli legionelly a trvalé to udržovat v nízkých teplotách Ale to asi ne vždycky jde že jo, kvůli nízkému tarifů

hujerbratr

No a když půjdeš s teplotou vody ještě níž- tak se pěkně začíná množit legionela!

bear
hodnocení

0x

Viz.: Mám ho stále od roku 2007

poradte.cz/...

Cca každé 3 - 4 roky. Většinou až začně šumět.

I Dražice, které mají suchou spirálu v jímce je dobré čistit skrz proreznutí nádoby a všechny bojelry skrz špatný přenos tepla = málo teplé vody = vysoká spotřeba elektriky na delší natápění

Takže kdo na to prdí, tak stejně zapaltí novej bojler nebo dražší elektriku :-D

Ale no taaak :)
Ten tučný odstavec by přece popíral nějaký zachování energie, takový perpetuum mobile naruby :) Zvýší se teplota spirály a tak se může dřív přepálit, ale spotřeba elektriky zůstane stejná. El. bojler to není třeba jako zanesenej kotel, kde vrstva dehtu způsobí větší odchod tepla komínem.
bear

bery... Nic nepopírá. Spirálu reguluje termostat. Když zhoršíš přenos tepla do vody, tak spirála s tím bude bojovat déle a bude déle natápět než termostat vypne. Při stejném zachování výkonu bude spirále trvat déle, než teplo naakumuluje do vody.

V zimě ti bude trvat déle, než umrzneš v horobundě nežli v tričku, kdy umrzneš dřív.

To není perpetum mobile, ale fyzika termodynamika. ;)

hodnocení

0x

Nikdy a v žádném bytě jsem toto nedělal.

111®

Tak ono se tam usadí i 2 kbelíky vodního kamene s to je poznat. Takže Milane ze to neděláš ještě neznamená že je to dobře.

Pane učiteli, mistře, ale já vím, že se tam klidně usadí, to co píšete. Mnohokrát jsem měl rozebraný boiler, když byla třeba oprava. Klidně i ten malý kbelím "nečistot" jsem vybral. Já jsem jen chtěl sdělit, že nedělám preventivní čistění boileru, třeba v termínu 1x za 5 let.Za tu bodu tam těch nečistot není ani kbelík.

Přeji krásný den.

111®

Tak je pravda ze jsem čistil asi pí 10 letech.

Pane profesore, takže taky nečistíte pravidelně boilery?

111®

Pravidelné ne ani když byl můj. Nyní je pana domácího navíc Ariston ta nemam důvod. *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]