Nejste přihlášen/a.
U bojleru Tatramat EOV 121 budu muset vymněnit topné těleso. To, že budu muset taky vymněnit těsnění pod přírubou je jasné, ale nevím jest-li je vhodné taky vymněnit anodovou tyč nebo může zůstat satrá? Je nutno bojler sundat ze závěsů nebo se to nechá zvládnout bez odpojování, jen vypustit vodu? Jistě má někdo zkušenosti. Předem díky.
Já to dělal na EOV 151, který máme doma. Začal při topení jakoby šumět a hučet. Dělá to spirála, která se přehřívá a je obalená vodním kamenem a později se spálí na přehřátí. Vodní kámen je jako nosit zimní bundu v pařácích v létě . Je potřeba bojler vypustit, pak sundat spodní dekl a odšroubovat ty spodní šrouby. Když jsem to dělal já, tak anodu jsem ještě nechal (zatím jak ementál nebyla ... slouží k přitahování vodního kamene). Po otevření na mě vypadlo spousta chipsů s vodního kamene. Na čištění příruby, spirály a ostatního od kamene se osvědčila fixinela nebo polití horkým octem (+ máčení v něm).
Těsnění to černé gumové jsem použil znovu a není problém už 2 roky.
Jak to tak čtu a vidím, tak se asi taky dám do vyčištění spirály a výměny těsnění. Náš bojler teda už něco pamatuje, jedná se o ležatý bojler Kovoděl, starý téměř 25 let. Poslední asi rok je při ohřívání taky slyšet šumění, takže to radši vyčistím, než se přehřeje úplně. Jen se chci zeptat, jak se vypouští voda? Dole máme jen trubku s kohoutem a přetlakovým ventilem, nahoře vývod teplé vody
Čus, na přívodu studené vody bude tzv "T"sestava složená s vypouštěcího kohoutu, uzávěru přítoku vody do bojleru a přetlakového pojišťovacího ventilu se zpětnou klapkou Myjava (v nejlepším případě.
Zavřeš přívod studené vody do bojleru, na baterii v koupelně nebo v nejbližším místě pustíš jen horkou naplno (pákovou to jde taky) a trochu hned vyteče a postupně to přestane, jak klesne tlak. Pak to tak necháš otevřené, aby tam šel vzduch a otevřeš vypouštěcí kohout u bojleru nebo pokud ho tam nějaký chytrák nedal, odpojíš připojovací hadici k přívodu studené vody a bojler přes studenou vypustíš (pokud znáš schéma bojleru v řezu, tak víš, že to jde jen přes studenou. horká voda je lehčí a tak se odebírá seshora).
Jestli tomu chceš ještě pomoct, tak foukni do té baterie a tím vlastně vytlačíš zbytek vody z bojleru. Jde to dobře třeba u sprchy, kde foukneš do její hadice .
Vyčištěný bojler bez kamene je zticha jak pěna a ni se nechce věřit, že topí. Ušetří i elektriku, když dobře předá teplo do vody
Tady máš tu přípojku a kde co bývá:
Hlavně tu vodu nevypouštěj přes přetlakový ventil. Starý to nevydrží a pak by neustále kapal a to má jen, když bojler topí...
Zdravím, co se týká výměny, tak vyměnit vše komplet. To jest topné těleso, anodovou tyč a všechna těsnění. Dá se to zvládnout bez sundávání(při montáži na to mělo být myšleno). Po sundání příruby je třeba vyklepat kotelní kámen, bude tam určitě krusta a jak se prorazí, tak začne padat taková kaše. Dělá to pěkný nepořádek, tak kbelík pod to.
Mému kolegovi vydržel bojler 125 litrů Tatrasmalt n.p. Matejovce od roku 1969 do letošního léta kdy prorezl a stříkal jak fontána. Až bude čas, chystáme se na rozborku, jak moc je zanesený. 43 let na něj nikdo nesáhl
jinak vypouštěcí šroub je vidět na tom posledním obrázku vpravo vpředu, kouká jen závit.
Jo, ale vypouštěj to přes něj . Voda stříká na všechny strany, když je nad ním krusta kamene (chipsů) a v jednom kuse se to ucpává tím kamenem, co je v lavóru. Ten šroun je jinak rozložen i na tom ručníku vedle toho bílého věnce. Samotný vývod studené vody je asi 10 cm nad samotným dnem příruby a teče to líp.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.