Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dopustit vodu do kotle Protherm

Od: jana1974 odpovědí: 15 změna:

Kotel hlásí chybu F22 tzn. potřebuji dopustit vodu. Prosím poradíte mi jak postupovat? Přikládám obrázek kotle.

Děkuji Jana

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ventily na nerezovém vlnovci v pravé části ( propojuje plastovou a měděnou trubku) .Kotel nemá ani mechanický tlakoměr (klasika s ručičkou), takže dle digi tlakoměru na displeji

jana1974
hodnocení

Moc děkuji za radu. Ten malý červený roháček úplně vpravo jsem včear večer zkoušela otočit, nešlo to, tak jsem toho radši nechala. Teď, když vím, že to je opravdu ten správný, pořádně zaberu... Díky!

Musíte oba kohouty otevřít.

Přesně tak, oba kohouty ( ne ventily,omlouvám se) otevřít. je to propojení mezi oktuhem vody a okruhem topení . U těchto ( a některých dalších) kotlů je napouštění jen přes tenhle vnější propoj . Bohužel pak popis napouštění kotle není ani v manuálu

ventil, kohout, obojí pustí vodu.

hodnocení

1x

Uvítali bychom ten obrázek ... :)

Ale obecně: zespodu se nachází ventil s modrou ručkou, u starších modelů může být červená. Otevřít a sledovat manometr, až tam bude cca 1 bar, zastavit. Přívod vody může jít ještě přes další ventil níže na potrubí, tak ten předtím otevřít také.

Pozor, pokud se s ventily dlouho nehýbalo, je nutné být připravený na vše - že přestane těsnit a začne kapat ;)

Mám Protherm Rys starý již 19 let a ten ventil má modré ovládací kolečko.

jana1974
09.06.25 10:44
hodnocení

? Doplňte prosím to foto!

jana1974
hodnocení

ano, pořád to zkouším, nevím v čem je problém...

formát je JPG a velikost 2,5MB tedy ok *nevi*

obrazek
09.06.25 11:01
hodnocení

Jak dopustit vodu do kotle Protherm

pravy vlnovec má dva kohouty

Jak dopustit vodu do kotle Protherm #2
jana1974
hodnocení

Děkuji za radu, večer vyzkouším, snad to zvládnu (s kohoutky se od spuštění kotle nehýbalo, cca 10 let)

hodnocení

0x

Dobrý den, paní Jano.

Koukala jste do návodu?

A co toto:

poradte.cz/...

jana1974
hodnocení

Dobrý den, ano do návodu jsem koukala, ale schéma no co je každý kohout a každá páka bohužel nemám. Mám kotel na ohřev vody i podlahové vytápění, takže trubek a páček mám požehnaně :)

Ten odkaz, co přikládáte, jsem viděla, ale v něm jsem řešení pro sebe nenašla. Moc děkuji za pomoc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]