Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení venkovní špaleta 30cm světlost

Od: kkk odpovědí: 20 změna:
Dobrý den. Budu zateplovat dům a s venkovni špaletou se dostanu na 30cm.Trochu se toho obavám.I když diky zateplováni takových rodiných i panelových je stále vidět více.Teď jsem se byl projít s metrem v ruce a vidím špalety i 40 50 cm
Předsazení nepřipadá v úvahu oken je hodně a vše čistě zpucované.Zateplení nebylo v plánu vím chyba co už ted…
Moje otázka jde mi jen o to a mám strach z úbytku světla v místnostech.Je tu někdo kdo se na podobnou šíři špalety dostal ať už v domě nebo v paneláku a může napsat svoje zkušenosti že světlosti a úbytku světla.
Můj plán částečného řešení 2 možnosti a na to se zase chci zeptat zdejších odborníků.
Špaletu nepatrně vyůhlovat ven ´´rozevřít´´jako se to delalo drive u vnitrnich špalet. Nevím jak by to vypadalo ale.
Nebo druhý nápad.Rámeček kolem oken tak jako šambrána ale opačně tedy utopená.Tím pádem rohy/ kraje ostění nebudou 30 cm ale diky utopenému rámečku třeba jen 26-27
Dekuju za postřehy a názory.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud to ostění bude opatřeno nějakou světlou barvou (což pravděpodobně bude) tak není vůbec třeba bát se šera v místnosti. Není třeba to řešit, funguje to u spousty domů i bytů Navíc v létě jsou poslední roky takové hicy, že ještě budete rád za zateplení. Ostatně někdy se dá podobná akce na fasádě spojit s montáží vnějších žaluzií, které jsou v létě velmi užitečné

hodnocení

0x

Záleží hlavně na velikosti oken. Mám okna 2x1m, špaletu po zateplení cca 30cm a subjektivně není úbytek světla znát.

Pochopitelně bude jiná situace u oken např. 50x70cm.

km
hodnocení

0x

ano, současná okna a zateplení snižují množství světla v místnostech protože:
- více skel
- povrchová úprava skel
- široké rámy
- hluboké stavební otvory

místo usazení oken vně nebo dovnitř stavebního otvoru ale množství světla v místnosti nijak neřeší

špaleta (vnější i vnitřní) v jiném než pravém úhlu světlo přidá, ale problém je s tím, kdo to udělá a aby bylo provedeno technicky správně i ve vztahu k zateplení (správně by se měla zateplit i špaleta samotná). někdo zde dokonce odkazoval fotku, že to tak na domě z venku má, nevypadalo to zle. ale jak píšu, kdo to udělá? můj zedník nebyl schopný udělat ani pravé úhly na vnitřních špaletách, dlouze jsem to pak po něm opravoval.

určitě hodně pomůže mít bíle natřené špalety.

propadlou šambránu bych kvuli světlu nedělal, tu bych dělal jen pokud by to mělo vypadat dobře (náhrada štukové výzdoby např.), ale ne kvuli světlu.

km

tady je fotka:
poradte.cz/...

kkk
hodnocení

Tak tohle rozšíření je obrovské tak si to nepředstavuju.To se hodí na venkovské staré stavení.

kkk
hodnocení

Tak diky všem za trochu optimismu.Hlavní okna mám tak v průměru 1,5x2m nekteré i trochu větši.Ty menši jsou tak kolem +- metru.Vnitřni špaleta i rámeček bíle určitě jsou v plánu.
Tak proberu se zednikem to nepatrné “rozevření” špalety nebo propadlé šambrány.Říkal že vše se dá a nebrání se to udělat samozřejmě je to piplačka a čas a tim peníze navic ale s tim počitám.Dělá se to jednou a pak to může mrzet.
Diky

hodnocení

0x

Moje otázka jde mi jen o to a mám strach z úbytku světla v místnostech****to nemějte obavy, nepoznáte to. Páč dámské osazení domu, dokáže dát do oken husté záclony a kytky.

Já mám vnitřní špalety 60cm, venkovní 20cm. Manželka má na parapetech kytky. Sice nadávám, že to zbytečně zabírá světlost, ale už jsem se smířil, že to tak bude. Když svítí slunce, musíme zatáhnou závěsy. Když je zataženo, musíme rozsvítit.

Myslím si to samé.
Trochu odbočím stran úbytku světla. V roce 1999 jsem byl v Rakousku se podívat v pásmu totality na úplné zatmění Slunce. Když byla půlka Slunce schovaná Měsícem, nebylo pouhým okem vidět nějaký úbytek světla. Teprve když bylo schovaný více než tři čtvrtě slunečního disku tak bylo vidět, že se stmívá, až se na parkovišti rozsvítilo veřejný osvětlení.

Jenyku, díky, Pro některé může být pomůcka, ať si dojdou na stavební výstavu, kde mají modely oken. Ať se kouknou přes dvoskla a trojskla, ve stejné hale, nic nepoznají.

kkk
hodnocení

“ Když je zataženo, musíme rozsvítit “ A to je to čeho se trochu bojím.Bydlíme par metru od lesa sice z vychodni strany ale abych nemusel začít svítit ve 2 odpoledne…
No nic ono mi stejně nic nezbývá a řešení to vlastně nemá.

kkk, v sobotu, okolo 15 hodiny se tak zatáhlo, že byla skoro tma. Vůbec to nezmění, jaké máte zasklení.

km

"nic nepoznají" to je pravda, ale pokud byste umístili měřák, zcela určitě naměříte méně světla. lidský mozek dělá světelnou korekci a proto vám přijde, že nic nepoznáte. každopádně málo světla v budovách, protože v nich tráví člověk mnoho času, vede ke zrakovým vadám.

Každý má na to svůj názor. Já vím, že to člověk nepozná a měření si nikdo nedělá. Vy určitě taky ne.

km

když se dá něco změřit, nejde o názor, ale o fakt ;)

Jak jste napsal:

km dnes 20:26 [nahlásit] "nic nepoznají"to je pravda,

km
01.06.25 20:37

*palec*

hodnocení

0x

Ať to dopadne jakkoli, budete to vnímat nejvýše první dny, pak si zvyknete.

kkk
hodnocení

Tady jsem našel na tohle téma zajímavou studii akorát se v těch čislech moc nevyznám tak nevím vlastně výsledek te studie
stavba.tzb-info.cz/...
km

v tom konkrétním měřeném případě, při zateplení tl. 180 mm, bude pokles úrovně denního osvětlení v místnosti o cca 20 %

a když se dá do okna záclona a kytky, o kolik to bude pokles?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]