Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplit nebo nezateplit dům

Od: petr2 odpovědí: 40 změna:

Dobrý den.Už dlouho se rozmýšlím zda při dnešních cenách za práci a materiál ! se vyplatí zateplit starý dům.Jedná se o klasický dvougenerační dům celý podsklepený "ala komunismus" ze 70 let.Je postaven z těch škvárovek s dírama co si vyráběl každý sám.Radon měřen a je to v pořádku.Plocha k zateplení asi 170m2 včetně oken.Střecha už kompletně zafoukaná a okna nová 3 sklo.

Moc se mi do toho nechce mě už by se to za život nevrátilo(ani jsem radši nepotával co by to stálo),utopím okna,předelat podbití,plechařinu atd..Jediný plus že bych tím udělal fasádu.Stále se mi do toho prostě chce i nechce a hlodá mi to.Nikdo v okolí koho znám a zateplil obálku nedokáže říct kolik ušetřil.Nikdo si stavy před a po zatplením nepsal ani nepíše.

Chci se proto zeptat a poslechnout názory a případné zkušenosti lidí zde.

Jinač informace které mohu poskytnout.Oby byty se vytápí plynem KK kotlem.Zatepelna je střecha a 3skla okna.Včetně TUV se ročně spotřebuje tak 1500-1600m3 ale přiznám se že se snažíme hoodně šetřit a nikdo se tu nemuže moc promenádovat v "trenkách a tílku".Opravdu nedokážu odhadnou kolik by se ušetřilo.Ještě jeden orientační parametr.V tomto počasí lehce kolem nuly a nad.Když večer kolem 21-22.00 stáhneme/vypneme topení kdy je tam kolem 21C tak ráno v 5 je tam tak 19C.Ted je otázka jak by to bylo při zateplení.

Děkuju za názory,postřehy hlavně někoho kdo muže posoudit zkušenosti z před a po zateplení.

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

2024
hodnocení

6x

Nikdo si stav spotřeby před a po zateplení nepsal, Jako že je problém najít starší faktury za plyn, nebo se zeptat svého dodavatele? Nevěřím.

Ale nic Vám nebrání nechat si vše spočítat a posoudit. Výpočet jistě nebude stát zase takový mailant a Vy se budete mít alespoň dle čeho rozhodovat.

Na druhou stranu, spotřeba 1600m3 plynu za rok (dokonce včetně ohřevu teplé vody) je velmi slušná a odpovídá to cca 16880kWh. Počítejte, že pro 4 osoby je z té celkové spotřeby zhruba 2200kWh jen na ohřev teplé vody. Na vytápění tedy spotřebujete (pokud tedy na plynu i nevaříte, to nevím) 14680kWh. Odhaduji tedy, že tepelná ztráta vašeho domu je aktuálně zhruba 9-10kW. Když zateplíte, dostanete se na nějakých 6kW tepelné ztráty a v energiích ušetříte přibližně 4-5000kWh za rok.

No a teď už si to spočítáte opravdu lehce.

petr2
hodnocení

Děkuji za postrčeni i hrubé podklady k orientačnimu vypočtu.
Jinač já si např.pišu spotřebu k porovnáni každý rok.Spotřeba topení včetně ohřevu vody pro 2 rodiny je sice zdánlivě luxus ale jak jsem psal topi se opravdu pokud možno minimálně a vice se investuje do teplého oblečeni…
No a tedy závěr asi můj.Abych dal za zatepleni 600 000 a ušetril za rok cca 11-13 000,-(návratnost tak 40let) kdy ještě je rok co rok tepleji tak se na to asi vykašlu. Jen asi pořešim fasádu.
Jinač děkuju
Ono taky ale může dojít k tomu, že ti to za pár let nařídí...
jirib
A za pár let bude nemovitost neprodejná...
petr2
hodnocení

Jasně
A za pár let porostou melouny na stromech a kdo nezatepli tak bude popraven
Hoši už nechte těch chytráckých názorů vidím že mediálni masáž vás ovlivnuje dost a dost
Před 7 roky jsem kupoval 2 byty a jeden zmasírovanej chytrák mi taky radil že to bude průser a ceny prý pujdou dolů at to neďelám a já si dnes mlaskám..
No nic
fik
600t? Jak jste na to přišel? To máte nabídku? V 2021 už po markantním zdražení EPS jsem dělal 250m2 fasády dodavatelsky za max 250t.
Nakoupil jsem materiál, domluvil fasádníky a lešenáře a hotovo za 14dní. Sám jsem si dělal jen sokl.
Nevěřím, že by to dnes stálo 2 a něco krát víc. Materiál stojí dokonce míň, než tenkrát.
hodnocení

@fik Tak já třeba letos poptával dvě firmy ve stř,kraji okolí Prahy na zateplení cca 180m2 a nabídky se pohybovaly kolem 500-550 tis.

Je potřeba si uvědomit že rok 2021 není rok 2024...díky inflaci šla obrovsky nahoru cena práce a i se trochu asi liší kraj a oblast kde poptáváte.

jirib
hodnocení

3x
S tou vodou jste se sekl o hodně...
U nás 12m3 na osobu a rok...
Zateplit jedině sám,na dotace nedosáhnete.
Fasádu si můžete nechat udělat od nějaké firmy za 100.tis.
iks
Kubík vody měsíčně na osobu? Koukám sprcha se u vás nepoužívá pravda bude spíš 3xvetsi.
100k nebude stát ani materiál. Pane žijete ve zvláštní bublině...

hodnocení

3x
Důležité je kolik vas tam bydlí. Pro 2 osoby je nesmysl zateplovat a vytápět tak velký dům. Dají se zateplit 2 mistnosti a zbytek domu jen lehce temperovat, tím se sníží hodně náklady na vytápění.

hodnocení

3x

Dobrý den! Dovolte malý příspěvek ke spotřebě tepla po zateplení. Sice to nejsou údaje z rod. domu ale z bytu 3+1 v paneláku. Výsledek může být relativně podobný, shodný.

Porovnám údaje poměrových měřičů tepla /indikátorů topných nákladů/ před zateplením,/15 cm polyst./ a výměnou oken, /dřevěná zdvojená, nová plast. s dvojsklem/. Byl spočítán průměr součtu ročních hodnot stejných měřičů za 3 roky před výměnou a za 3 roky po výměně. Údaje z roku výměny nejsou zahrnuty do srovnání.

Před zateplením a vým. oken : průměr 5076 HA

Po zateplení a výměně oken : průměr 2464 HA

Z porovnání lze dovodit, že spotřeba tepla v bytě po zateplení a výměně oken je zhruba poloviční!

2024

U tazatele to ale tak optimistické nebude.

On má již zateplenou střechu (strop) a okna s trojsklem. Reálně tedy věřím v jeho případě úspoře cca 30%.

U každého to je jinak, ale orientačně to je asi dle obrázku

hodnocení

3x
Je to již mnoho let, před zateplením jsme spálili nejméně 50 metráků uhlí za sezonu, po zateplení to bylo max 20q, navíc jsme díky setrvačnosti teploty uvnitř mohli upravit techniku topení. No po pár letech jsme stejně změnili kotel i palivo.

hodnocení

2x

Moc se mi do toho nechce mě už by se to za život nevrátilo****tak je vyřešeno, nevím kolik Vám je, ale to se určitě nevrátí. Jenže, potomkům připadně nezateplený dům, časem ho budou zateplovat.

Když jsem dříve vysvětloval zákazníkům vhodnost zateplení, vždy jsem jim říkal, že pro innvestice pro staršího občana se nikdy nevrátí.

Stále se mi do toho prostě chce i nechce****tak to nedělejte, máte více důvodů to nedělat, nežli to udělat.

v okolí koho znám a zateplil obálku nedokáže říct kolik ušetřil.***to je totiž těžko popsatelné, páč to počítají pouze dle spotřeby paliva, ale již ne to, že byla teplá, či studená zima,

Chci se proto zeptat a poslechnout názory a případné zkušenosti lidí zde****Já jsem zateplil, ale nečekám, že se mi to do smrti vrátí, to je špatná podmínka.

Zkuste se podívat po okolí, kde máte nejblíže poradnu EKIS, tam se objednejte. Jsou tam odborníci, kteří Vám to spočítají, že ušetříte na probozních nákladech X korun, zateplením zhodnotíte domek, prodloužíte životnost novou fasádou.

Ale pokud opravdu trváte a podmínce, aby se zateplení vyplatilo za Váš život, tak to tam nechoďte.

el
hodnocení

2x
Zateploval jsem střechu měnil okna. Fasádu se zateplením nakonec 14-22 šedý polystyren. Střecha se projevila asi nejvíc s okny a fasáda odhadují max úspora 30 procent spíš méně a to nemám žádné větší okna, kdyby ano tak ta úspora je mnohem menší.
Bohužel přesná data nemám, ale i tak si myslím že víc než těch 30 procent to zateplení na starém domě neudělá.

hodnocení

2x
Vzdycky me pobavi hláška, kolik ušetřím... Ja jsem nezateploval z duvodu, abych usetril... Spis jako investice do nemovitosti a do budoucna, zlepšení komfortu, vyřešení tepelnych mostu a s nimi spojenych plísní... Plus nevim co cekat od tech zelenech šílenců, tak je porad mít lepší výchozí pozici, nez resit, ze me nekdo nuti vytapet dum s velkyma ztratama konkretnim zpusobem, coz bych se taky pripadne nemusel doplatit. Je fakt, ze idealni je si to zateplit sam. Jsem na nizsich penezich, nez kdyby mi to delala firma s dotacema, a nikdo mi nevnucuje 20cm polystyrenu.

hodnocení

1x
Vyplatí nevyplatí. Čistě ekonomicky se to nikdy nevyplatí. Spočítejte si , jakou máte letní spotřebu plynu na ohřev vody a vynásobte za rok, pak vám vyjde, kolik kubíků jde na topení. Ohřev vody je největší žrout spolu s topením. Kdybych měl svou střechu, šel bych do fotovoltaiky na ohřev vody, osm měsíců v roce vám to pokryje a ušetří to možná i více. Původní investice bude směšná s porovnáním do zateplení, návratnost tedy bude zajímavá i pro vás. Zateplení dávalo smysl někdy dávno, když byly ještě mrazy, teď už 20 pod nulou je zcela ojediněle a většina času v zimě je teplota stále nad bodem mrazu. Všude čtu samé články o tom, jak se zateplením ušetří, ale už nikdo nebere v potaz, že každá další zima je teplejší a teplejší. Jenže se to přisuzuje tomu zateplení a není to až tak pravda. A přesto lidi dávají silnější a silnější polystyren či vatu. Takže v bytě mám po zateplení o něco málo nižší spotřebu, tak možná tisícovku ušetřím, ale úvěr stojí 24tis ročně X 25let. No nekup to, s těma penězma bych si mohl minimálně 70let topit. A co víc, v létě tu mám neskutečně horko a teplota nepadá ani v noci. Několik lidí si už pořídilo klimatizaci, takže co ušetří v zimě, v létě jim to sežere daloko více to chlazení. A opět platí, že každé další léto bude teplejší a teplejší.

Letošní průměrné teploty zapisované po týdnech jsou oproti loňsku nižší. Zdroj je moje vlastní meteostanice. A umístění je na Nymbursku. Konkrétní čísla mohu doložit.

Mimochodem, proč píšete o úvěru? Není lepší použít vlastní peníze a zhodnotit si tak i nemovitost a hlavně tím zabráníte znehodnocení těch peněz inflací. A i kdybyste si na to bral úvěr, tak pořád se to vyplatí, ušetříte každý rok na spotřebě, dům máte zhodnocený, úrok není příliš vysoký.

Tak jaká bude průměrná teplota za zimu se opět dovíme z médií , každopádně platí, že se země otepluje a ČR se otepluje dvakrát rychleji než průměr unie. Navíc spotřeba je spíš imaginární, vždy to bylo o ceně. Za komančů měly dálkově vytápěné činžáky otevřené ventilačky celou zimu, protože to bylo levné. Já pamatuju mrazy i 38 pod nulou, králíky a slepice jsme museli dát do sklepa, kde se muselo topit aby nepomrzly. Uhelné prázdniny byly prakticky každou zimu na základce. Teď už takové zimy nejsou, většinou jsou teploty okolo nuly, a nějaké mrazy nemají dlouhého trvání. Sníh už je spíše výjimkou. Neříkám že zateplení je špatné, energie jsou drahé, takže jakákoliv úspora je žádoucí, ale i to zateplení je dražší a dražší. Když to beru čistě ekonomicky, návratnost je hodně dlouhá a je o hodně delší než například dobře navržená fotovoltaika, která může šetřit i osm měsíců v roce. Zima trvá prakticky tři čtyři měsíce, takže i proto mi přijde ohřev vody fotovoltaickou lepší z hlediska návratnosti kapitálu. No a proč úvěr? Úvěr stojí cca 5-6% při dlouhodobé inflaci 3-4% je lepší volba, protože inflace ten úvěr pomáhá splácet. Jinak moje akciové portfolio se letos zhodnotilo zatím o 42% a to se může do konce roku ještě změnit, takže je blbost vynakládat prostředky hotově, když se dokážou zhodnotit daleko více než splátka úvěru. Takže zhodnotit nemovitost se dá stejně i tím úvěrem, ale je to vcelku jedno. Jestliže nemovitost slouží k bydlení je úplně jedno jakou má cenu. Také bych chtěl dodat, že čím víc lidi šetří na energiích a vynakládají velké prostředky na jejich úsporu, tím jsou ty regulované složky za distribuci dražší a dražší. Stejné to bylo jako u vody, nejprve se začala zdražovat z důvodu že lidi nešetří, že kropí zahrady atd a když začali lidi tu drahou vodu šetřit, nejednou zjistili že ty trubky někdo opravit musí a není za co, tak se voda nyní zdražuje výrazně víc. Takže voda jako komodita je v podstatě zdarma, platí se jen za náklady na čističky a trubky a tyto náklady rostou s inflací. Stejně to bude i s tou elektřinou či plynem. Regulované složky už představují větší a větší část celkové ceny a třeba u toho plynu od ledna opět vzrostou o dalších 15% a je to hlavně z důvodu, že stát odkoupil distribuční síť net4gas s obrovským dluhem a trubky zejí prázdnotou, protože su vláda myslela, že bude posílat plyn z Německa na Slovensko a Maďarsko, ale ti si našli jiné zdroje , takže to bude muset splácet český spotřebitel.

smode2
hodnocení

0x

Pane Petře2, ceny stavebního materiálu jsou nyní celkově stabilizované, s výhledem na poměrně poklidný růst v následujících letech. Uvažovat nad některými věcmi v životě, zda se vrátí nebo ne, je dle mě liché. Samotné peníze vám dobrý pocit nedají. Vidím že nad tím přemýšlíte a pokud vám tedy dá lepší pocit to, že zateplíte, zateplete. Pokud vám dá lepší pocit to, že zateplovat nebudete a použijete prostředky jinde, nezateplujte. Tak jednoduché to je.

V případě, že se zateplit rozhodnete, doporučuji si na uvedené vzít půjčku na co nejdelší období s co nejnižším úrokem. Tj. takzvaně "napákovat" a během let vám zateplení výrazně pomůže splatit inflace.

Jinak doporučím pro začátek jedno velmi efektivní řešení které můžete nastartovat ihned: v žádném případě, ať se děje cokoliv, přes den neměňte teplotu vytápění (nebo dokonce vypínat přes noc) a nechte ji nastavenou na jediné hodnotě. Samozřejmě čím méně, tím lépe. Ale tak, aby byl zachován komfort bydlení. Jen tímto jednoduchým krokem ušetříte mnoho peněz.

petr2
hodnocení

Pane Smode diky za názor.Máte pravdu bud zateplím nebo ne nic mezi tím neni.Pokud se rozhodnu pro zateplení určite to nebudu řešit formou půjčky.Jsem stará škola nikdy jsem si na nic nepujcil
Co se týče vypinanani a zapinani topeni to je večné téma.Odborné články a názory my nezajimaji moc dobře jsem si to několikrát vyzkoušel sám v různych variantách a testech a zapisoval v časových usecich.Jednoznačně vypínám a ušetřim dál nemá cenu to rozebírat.
Jinac dekuju za názor

Já jsem zateplil jenom severní a východní část. Ze západu mám teplýho souseda na z jihu nefouká a navíc je stěna ze 70 % prosklená. Ten rozdíl je citelně znát. Na MW to nepřepočítám, protože mám horkovzdušná kamna a topím dřevem. Někdy stačí zatopit jednou za tři dny, vyhřát na 25st.C a pomalu to spadne na 21stC. Podle mých zkušeností, víc, než mráz vadí studený vítr. A tím zateplením ze severu to hodně pomohlo.

hodnocení

0x

My jsme zateplovali letos dům z roku 1936 - cihla 50 cm zdi. Dali jsme 20 cm šedý polystyren, okna se vyřešily šikmým seříznutím zvenku toho polystyrenu, takže utopená nejsou. Topíme TČ do radiátorů. Před zateplením tu bylo 21°C uvnitř, spotřeba při teplotě kolem 0-5°C kolem 50-70 kWh za den, jen topení. Loni byla venkovní teplota o něco vyšší než letos, můžu kdyžtak dodat tabulku pro porovnání včetně venkovní teploty. Nyní se uvnitř topí na 24°C a TČ při teplotách 0-5°C má spotřebu v rozmezí 10-15 kWh za den. Na noc jsem nastavila útlum, že TČ vytápí jen na 19°C (takže reálně vlastně netopí a jen si udržuje určitou teplotu vody) a přes noc klesne teplota o 0.1-0.2°C.

Takže za mě ano, má smysl zateplit. Reálná úspora je u nás na topení cca 2/3 oproti loňsku, vyčísleno v penězích to teda budu mít samozřejmě až po vyúčtování a to navíc až tom příštím, protože máme vyúčtování ke konci kalendářního roku. Ale denně si zapisuji již několik let spotřebu a díky meteostanici i naprosto přesnou teplotu a absolutní hodnota v kWh mluví jasně, spotřeba je výrazně nižší a tepelný komfort uvnitř je výrazně vyšší, prostě tu je ta "trenýrková" teplota. Kdybych to nastavila na původních 21°C, tak bude spotřeba jistě ještě o mnoho nižší, ale proč se omezovat, když nemusím :)

Jo a mimochodem, od zateplení se snížila vzdušná vlhkost z původních ~65% na současných ~50%, takže i to má pěkný vliv. Uvnitř se lépe dýchá, nemlží se okna a podle bezkontaktního měřáku vlhkosti ve zdivu klesá vlhkost i v něm, z původních ~15-20% jsme aktuálně na ~8%. A to se taky počítá.

km

"okna se vyřešily šikmým seříznutím zvenku toho polystyrenu" foto toho řešení by nebylo?

a k ne/utopeným oknům? a není to jedno, kde jsou v rámci tloušťky zdi ta okna usazená? co se týče zateplení, tak není, ale co se týče světla, je to úplně jedno, rozhodující je tloušťka zdi (tloušťka včetně potencionálního zateplení)

I barva fasády a úhel dopadu světla dokáže divy. Fotku přikládám, snad to bude dostatečné pro pochopení.

Zateplit nebo nezateplit dům

krásný parapet na kytky.

km

sandra: děkuji, toto řešení jsem ještě nepotkal.
hezky se tam vytočíte kulometem, až přijdou ty rusáci ;)

km, ale ty střílny jsou právě obráceně. Venku uzké uvnitř široké.

Ale jinak, ten kulomet na rusáky je OK.

berger1

Hm, pane Milane, tak takové střílny (venku úzké, uvnitř široké) jsem zatím nepotkal...

km

milancukrar: fotku zevnitř jsme ještě neviděli :)

tady máte střílnu v půdorysu:
zamek.namestnahane.cz/...

Milane, právě že tam kytky přes léto jsou, muškáty a vypadá to moc hezky. Ony tam byly i dřív, akorát to byl ten parapet užší. Teď je to ale fakt moc krásné :) A ruSSáci snad nepřijdou, podruhé do stejné země by bylo už fakt hodně špatné.

km: to mi poradil majitel firmy, která to dělala, že dělal před pár lety zateplení jednomu fyzikovi, který si změřil, kolik světla mu dopadá dovnitř před zateplením, navrhl tohle a změřil to po zateplení a zjistil, že se množství světla prakticky nezměnilo. A nechal jedno okno klasicky (v technické místnosti, kde mu to bylo jedno) a tam zjistil, že množství světla je o XX% menší. Okna měl na stejnou stranu, takže podmínky byly u všech oken prakticky identické. A pravdou je, že já jsem to sice ničím neměřila, upřímně mě to hlavně nenapadlo, ale před a po zateplení mi subjektivně přijde, že je uvnitř stále stejně světlo, i když se zeď rozšířila o 20 cm.

km: zevnitř je to klasicky :) A na střílnu moc široké :)

km, znám střílny z pevnosti Josefov.

Sandro, souhlas s kytičkami na parapetu. Jen se to nesmí přehnat, aby bylo vidt z okna. Ale, když je vnitřní parapet skoro 50cm , venkovní 20cm, to je na plno kytek.

Ja si ted nebyl jisty, jestli ta fotka je pred nebo po zatepleni. To je k pláči a to svetlo tomu dava korunu. Ten parapet ma odkapovou hranu?

Tak vzhledem k tomu, že to bylo focené potmě, tak je jasné, že světlo fakt dobré není :-D S tím parapetem nevím co myslíte.

mn

To jste si platili sami? Protože je norma je tuším jeden nebo 2 cm na metr pokud jde o nerovnosti

Myslim tim to, ze to je krive a celkově doprasene, jako by to delali ucni prvniho rocniku a to svetlo na fasade to akorat vsechno zvýrazní. A ten parapet by mel mit nos dolu minimalne 2cm, na fotce nic nevidim.

mn
hodnocení

0x

Pocitejte 30%...

Tech 16 MWh za plyn zase neni raketa, takze navratnost bude cca 15 - 18 let (od oka). Ale doporucuji, jdete do toho :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]