Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Už dlouho se rozmýšlím zda při dnešních cenách za práci a materiál ! se vyplatí zateplit starý dům.Jedná se o klasický dvougenerační dům celý podsklepený "ala komunismus" ze 70 let.Je postaven z těch škvárovek s dírama co si vyráběl každý sám.Radon měřen a je to v pořádku.Plocha k zateplení asi 170m2 včetně oken.Střecha už kompletně zafoukaná a okna nová 3 sklo.
Moc se mi do toho nechce mě už by se to za život nevrátilo(ani jsem radši nepotával co by to stálo),utopím okna,předelat podbití,plechařinu atd..Jediný plus že bych tím udělal fasádu.Stále se mi do toho prostě chce i nechce a hlodá mi to.Nikdo v okolí koho znám a zateplil obálku nedokáže říct kolik ušetřil.Nikdo si stavy před a po zatplením nepsal ani nepíše.
Chci se proto zeptat a poslechnout názory a případné zkušenosti lidí zde.
Jinač informace které mohu poskytnout.Oby byty se vytápí plynem KK kotlem.Zatepelna je střecha a 3skla okna.Včetně TUV se ročně spotřebuje tak 1500-1600m3 ale přiznám se že se snažíme hoodně šetřit a nikdo se tu nemuže moc promenádovat v "trenkách a tílku".Opravdu nedokážu odhadnou kolik by se ušetřilo.Ještě jeden orientační parametr.V tomto počasí lehce kolem nuly a nad.Když večer kolem 21-22.00 stáhneme/vypneme topení kdy je tam kolem 21C tak ráno v 5 je tam tak 19C.Ted je otázka jak by to bylo při zateplení.
Děkuju za názory,postřehy hlavně někoho kdo muže posoudit zkušenosti z před a po zateplení.
Nikdo si stav spotřeby před a po zateplení nepsal, Jako že je problém najít starší faktury za plyn, nebo se zeptat svého dodavatele? Nevěřím.
Ale nic Vám nebrání nechat si vše spočítat a posoudit. Výpočet jistě nebude stát zase takový mailant a Vy se budete mít alespoň dle čeho rozhodovat.
Na druhou stranu, spotřeba 1600m3 plynu za rok (dokonce včetně ohřevu teplé vody) je velmi slušná a odpovídá to cca 16880kWh. Počítejte, že pro 4 osoby je z té celkové spotřeby zhruba 2200kWh jen na ohřev teplé vody. Na vytápění tedy spotřebujete (pokud tedy na plynu i nevaříte, to nevím) 14680kWh. Odhaduji tedy, že tepelná ztráta vašeho domu je aktuálně zhruba 9-10kW. Když zateplíte, dostanete se na nějakých 6kW tepelné ztráty a v energiích ušetříte přibližně 4-5000kWh za rok.
No a teď už si to spočítáte opravdu lehce.
@fik Tak já třeba letos poptával dvě firmy ve stř,kraji okolí Prahy na zateplení cca 180m2 a nabídky se pohybovaly kolem 500-550 tis.
Je potřeba si uvědomit že rok 2021 není rok 2024...díky inflaci šla obrovsky nahoru cena práce a i se trochu asi liší kraj a oblast kde poptáváte.
Dobrý den! Dovolte malý příspěvek ke spotřebě tepla po zateplení. Sice to nejsou údaje z rod. domu ale z bytu 3+1 v paneláku. Výsledek může být relativně podobný, shodný.
Porovnám údaje poměrových měřičů tepla /indikátorů topných nákladů/ před zateplením,/15 cm polyst./ a výměnou oken, /dřevěná zdvojená, nová plast. s dvojsklem/. Byl spočítán průměr součtu ročních hodnot stejných měřičů za 3 roky před výměnou a za 3 roky po výměně. Údaje z roku výměny nejsou zahrnuty do srovnání.
Před zateplením a vým. oken : průměr 5076 HA
Po zateplení a výměně oken : průměr 2464 HA
Z porovnání lze dovodit, že spotřeba tepla v bytě po zateplení a výměně oken je zhruba poloviční!
Moc se mi do toho nechce mě už by se to za život nevrátilo****tak je vyřešeno, nevím kolik Vám je, ale to se určitě nevrátí. Jenže, potomkům připadně nezateplený dům, časem ho budou zateplovat.
Když jsem dříve vysvětloval zákazníkům vhodnost zateplení, vždy jsem jim říkal, že pro innvestice pro staršího občana se nikdy nevrátí.
Stále se mi do toho prostě chce i nechce****tak to nedělejte, máte více důvodů to nedělat, nežli to udělat.
v okolí koho znám a zateplil obálku nedokáže říct kolik ušetřil.***to je totiž těžko popsatelné, páč to počítají pouze dle spotřeby paliva, ale již ne to, že byla teplá, či studená zima,
Chci se proto zeptat a poslechnout názory a případné zkušenosti lidí zde****Já jsem zateplil, ale nečekám, že se mi to do smrti vrátí, to je špatná podmínka.
Zkuste se podívat po okolí, kde máte nejblíže poradnu EKIS, tam se objednejte. Jsou tam odborníci, kteří Vám to spočítají, že ušetříte na probozních nákladech X korun, zateplením zhodnotíte domek, prodloužíte životnost novou fasádou.
Ale pokud opravdu trváte a podmínce, aby se zateplení vyplatilo za Váš život, tak to tam nechoďte.
Letošní průměrné teploty zapisované po týdnech jsou oproti loňsku nižší. Zdroj je moje vlastní meteostanice. A umístění je na Nymbursku. Konkrétní čísla mohu doložit.
Mimochodem, proč píšete o úvěru? Není lepší použít vlastní peníze a zhodnotit si tak i nemovitost a hlavně tím zabráníte znehodnocení těch peněz inflací. A i kdybyste si na to bral úvěr, tak pořád se to vyplatí, ušetříte každý rok na spotřebě, dům máte zhodnocený, úrok není příliš vysoký.
Pane Petře2, ceny stavebního materiálu jsou nyní celkově stabilizované, s výhledem na poměrně poklidný růst v následujících letech. Uvažovat nad některými věcmi v životě, zda se vrátí nebo ne, je dle mě liché. Samotné peníze vám dobrý pocit nedají. Vidím že nad tím přemýšlíte a pokud vám tedy dá lepší pocit to, že zateplíte, zateplete. Pokud vám dá lepší pocit to, že zateplovat nebudete a použijete prostředky jinde, nezateplujte. Tak jednoduché to je.
V případě, že se zateplit rozhodnete, doporučuji si na uvedené vzít půjčku na co nejdelší období s co nejnižším úrokem. Tj. takzvaně "napákovat" a během let vám zateplení výrazně pomůže splatit inflace.
Jinak doporučím pro začátek jedno velmi efektivní řešení které můžete nastartovat ihned: v žádném případě, ať se děje cokoliv, přes den neměňte teplotu vytápění (nebo dokonce vypínat přes noc) a nechte ji nastavenou na jediné hodnotě. Samozřejmě čím méně, tím lépe. Ale tak, aby byl zachován komfort bydlení. Jen tímto jednoduchým krokem ušetříte mnoho peněz.
Já jsem zateplil jenom severní a východní část. Ze západu mám teplýho souseda na z jihu nefouká a navíc je stěna ze 70 % prosklená. Ten rozdíl je citelně znát. Na MW to nepřepočítám, protože mám horkovzdušná kamna a topím dřevem. Někdy stačí zatopit jednou za tři dny, vyhřát na 25st.C a pomalu to spadne na 21stC. Podle mých zkušeností, víc, než mráz vadí studený vítr. A tím zateplením ze severu to hodně pomohlo.
My jsme zateplovali letos dům z roku 1936 - cihla 50 cm zdi. Dali jsme 20 cm šedý polystyren, okna se vyřešily šikmým seříznutím zvenku toho polystyrenu, takže utopená nejsou. Topíme TČ do radiátorů. Před zateplením tu bylo 21°C uvnitř, spotřeba při teplotě kolem 0-5°C kolem 50-70 kWh za den, jen topení. Loni byla venkovní teplota o něco vyšší než letos, můžu kdyžtak dodat tabulku pro porovnání včetně venkovní teploty. Nyní se uvnitř topí na 24°C a TČ při teplotách 0-5°C má spotřebu v rozmezí 10-15 kWh za den. Na noc jsem nastavila útlum, že TČ vytápí jen na 19°C (takže reálně vlastně netopí a jen si udržuje určitou teplotu vody) a přes noc klesne teplota o 0.1-0.2°C.
Takže za mě ano, má smysl zateplit. Reálná úspora je u nás na topení cca 2/3 oproti loňsku, vyčísleno v penězích to teda budu mít samozřejmě až po vyúčtování a to navíc až tom příštím, protože máme vyúčtování ke konci kalendářního roku. Ale denně si zapisuji již několik let spotřebu a díky meteostanici i naprosto přesnou teplotu a absolutní hodnota v kWh mluví jasně, spotřeba je výrazně nižší a tepelný komfort uvnitř je výrazně vyšší, prostě tu je ta "trenýrková" teplota. Kdybych to nastavila na původních 21°C, tak bude spotřeba jistě ještě o mnoho nižší, ale proč se omezovat, když nemusím
Jo a mimochodem, od zateplení se snížila vzdušná vlhkost z původních ~65% na současných ~50%, takže i to má pěkný vliv. Uvnitř se lépe dýchá, nemlží se okna a podle bezkontaktního měřáku vlhkosti ve zdivu klesá vlhkost i v něm, z původních ~15-20% jsme aktuálně na ~8%. A to se taky počítá.
"okna se vyřešily šikmým seříznutím zvenku toho polystyrenu" foto toho řešení by nebylo?
a k ne/utopeným oknům? a není to jedno, kde jsou v rámci tloušťky zdi ta okna usazená? co se týče zateplení, tak není, ale co se týče světla, je to úplně jedno, rozhodující je tloušťka zdi (tloušťka včetně potencionálního zateplení)
sandra: děkuji, toto řešení jsem ještě nepotkal.
hezky se tam vytočíte kulometem, až přijdou ty rusáci
km, ale ty střílny jsou právě obráceně. Venku uzké uvnitř široké.
Ale jinak, ten kulomet na rusáky je OK.
milancukrar: fotku zevnitř jsme ještě neviděli
tady máte střílnu v půdorysu:
zamek.namestnahane.cz/...
Milane, právě že tam kytky přes léto jsou, muškáty a vypadá to moc hezky. Ony tam byly i dřív, akorát to byl ten parapet užší. Teď je to ale fakt moc krásné A ruSSáci snad nepřijdou, podruhé do stejné země by bylo už fakt hodně špatné.
km: to mi poradil majitel firmy, která to dělala, že dělal před pár lety zateplení jednomu fyzikovi, který si změřil, kolik světla mu dopadá dovnitř před zateplením, navrhl tohle a změřil to po zateplení a zjistil, že se množství světla prakticky nezměnilo. A nechal jedno okno klasicky (v technické místnosti, kde mu to bylo jedno) a tam zjistil, že množství světla je o XX% menší. Okna měl na stejnou stranu, takže podmínky byly u všech oken prakticky identické. A pravdou je, že já jsem to sice ničím neměřila, upřímně mě to hlavně nenapadlo, ale před a po zateplení mi subjektivně přijde, že je uvnitř stále stejně světlo, i když se zeď rozšířila o 20 cm.
km, znám střílny z pevnosti Josefov.
Sandro, souhlas s kytičkami na parapetu. Jen se to nesmí přehnat, aby bylo vidt z okna. Ale, když je vnitřní parapet skoro 50cm , venkovní 20cm, to je na plno kytek.
Tak vzhledem k tomu, že to bylo focené potmě, tak je jasné, že světlo fakt dobré není S tím parapetem nevím co myslíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.