Zdar, odpadní potrubí, kdyby se měnila celá, muselo by se sekat o podlaží výš, kde jsou obklady -koupelna Lze tohle něčím KVALITNĚ -NATRVALO zaslepit? Před X lety tu díru udělali sádroši, dali záplatu, co se stejně zanedlouho odlepila, v poslední době to začalo týct hodně. doplněno 19.10.24 12:37: Klasický šedý plastový odpadní potrubí(zde starý cca 20let) pro záchod 100mm, Polypropylen nebo co to je dek.cz/...
Dobrý den, můj nápad - pořádně očistit/obrousit/odmastit okolí toho nechtěného otvoru. Potom tam přilepit větší záplatu vyříznutou ze stejného materiálu jako je ta trubka (lepidlem na novodur a "omatlat" lepidlem i hrany záplaty) a nakonec instalovat po celém obvodu a přes přilepenou záplatu okolo hadicovou sponu (a dobře ji dotáhnout). Tlak vody tam není trvale, tak to musí vydržet věky. Zdravím!
Lepidlem na PVC trubky to lepili ti sádroši, drželo to asi cca 6let. Teď se lepidlo na PVC rozpadá Tyhle odpadní trubky nelze lepit běžným lepidlem na PVC
sas
To lepidlo na novodur je na nic. Odlepí se a teče to dál. Odmastit a použij chemopren.
Nebo jinak, PVC lepidlo je špatně trubku s tím nezalepíte, nebude to držet, ale mne to drží. Dříve se nedávali gumičky, ale lepily se hrdla.
uu
Jo dřív to byly PVC trubky.
Ono to nějak držet bude na dnešním PPR, ale asi ne dost spolehlivě, záleží jestli ta díra je nahoře, na boku, Na svislém boku nebo dole- Tedy neustále ve styku s vodou. Speciální lepidlo na PP R jistě bude, ale asi nebude levný a sehnatelný
km
miancukrar: "Dříve se nedávali gumičky, ale lepily se hrdla." Ale to byly z jinýho materiálu než dnešní HT.
To je svisle? Na kg, ale z horni strany jsem to resil dvojitou zaplatou. Natavit obdelnicek ze stresni folie, na nej pak zaplatu z trubky odpovidajiciho tvaru, vse pouze tavenim folie. Tady bych mozna jen z jine trubky vyriznul zaplatu tak aby na trubku tesne sedla a opatrne natavil nebo nalepil dvouslozkovym lepidlem. Trubku predtim dokonale ocistit a zdrsnit.
Podla vsetkeho nelepitelny material, to nie je pvc, preto lepidlo na novodur nefunguje. Isty cas moze pomoct naniest silikon, preplatovat kusom odrezanym z rovnakej rury a spojit samorezkami. Stale to bude fuserina. Lepsie je vysekat to dole aspon 50 cm zo steny, hore odrezat a presuvkami napojit novy kus. Takto sa v panelaku opravuju stupacky, tam mimochodom casto povolia lepene spoje na pvc.
@peter Je ta přesuvka 100% spolehlivá? U presuvky se mi nelíbí, že spolehlivost visí na těch gumách. Že to nejde "po hrdle" tak jako to je teď. To znamená hrdlo směrem nahoru a do něj roura.
Cele moderne systemy, HT alebo KG su zalozene na gumach, vodorovny spoj aj "po hrdle" je dole komplet zaplaveny pri vacsom prietoku. Dolezite je dodrzat technologicky postup, rura musi byt cista a bez skrabancov.
U vas sa mi nepaci, ako to je zahodene v omietke, po oprave by som odporucal pouzit nejaku separacnu vrstvu, ono castice piesku nepatria do spoja rovnako ako chemicky tam nepatri cement alebo vapno.
Pokud je to PVC, po zdrsnění to lze lepit lepidlem na novodur, případně PU tmelem nebo Mamutem. Pokud je to PP, tak je to nelepitelné (drží na tom jen pěnové oboustranně lepící pásky) a nejlepší je cípant, ale to je nutno trubku zpřístupnit dokola. Já jsem kdysi dávno podobnou dírku zadělával tak, že jsem si udělal ze stejné trubky záplatu cca 10 x 10 cm a v rozích ji přišrouboval na trubku pomocí šroubů do plastu. Otvory pro šrouby se musí udělat malé, aby si šroub závit vyříznul a těsnilo to. Jako těsnící materiál jsem použil gumu cca 3 mm a ještě pro sichr trochu silikonového tmelu mezi gumu a trubku. Nejspíš by to šlo opravit i pomocí hmoždinky do dutých materiálů. Postup je takovýto: vezme se široká truhlářská podložka, podle ní se ustřihne pěnová guma a doprostřed se vysekne otvor jen tak malý, aby jím prolezl šroub hmoždinky. Hmoždinka se pak prostrčí dírou a šroub dotáhne.
Všem díky zatím za rady, jako naschvál jsou kolem toho překlady a hurdisky. Ta přesuvka by byla dobrá, ale.fakt blbej přístup, jinak bych to už dávno vymlátili kolem Svislé potrubí. Nedá se lepit Přemýšlím i na něčem jakop přikládám na fotce
re4zon
Ale da se lepit, jen ne beznym lepidlem. A zkus si nekde prilnavost nahrate pvc folie, mozna budes prekvapen.
boban - lepil jsem HT trubky lepidlem na novodur a ono to drželo, tak asi proto, že nikdo z nás (já a ani ty trubky) nevěděl, že to nejde . Ten cípant na obrázku v té potřebné velikosti nebude asi levný.
Ja by som to pekne obsekal dookola, miesto okolo diery pekne očistil a nalepil by som tam záplatu na duše. Potom by som to miesto prekryl kúsom odpadovej trubky príslušného priemeru a stiahol dvoma nerezovými paskami.
ha
Když už to obsekáš, což je ten největší problém vždycky, no tak to můžeš rovnou natáhnout přesuvku tak jak se má - Ale tady není místo, jsou tam různé materiály a prý překlad
Všude se píše, že polypropylen lze lepit jen obtížně, lepidla však existují 3market.cz/... , jejich cena je ale úplně jinde než cena lepidel na běžné PVC.
Polypropylen lze spojovat zatepla - všichni známe bílé PPR trubky a tvarovky pro rozvody vody v domě, co se spojují nahřáté na určitou teplotu ve speciální svářečce.
km
a ocelové trubky se spojují svařováním děkujeme za názor a posíláme klíčenku
Tohle nejspíš fungovat nebude, protože při dotyku o studenou trubku ten natavený kus ihned ztuhne a nespojí se to. PP lze svářet PP drátem, ale na to jsou spociální svářečky. Možná pokud by se použil tzv. turbozapalovač z trafiky za cca 50 Kč, tak by to šlo svařit při troše šikovnosti.
Pokud je to do budoucna přístupný kontrole a případný další opravě jiným způsobem (což se asi týká i ostatních zmiňovaných způsobů/pokusů opravy), nešlo by to obyčejnou tavnou pistolí, ideálně s předehřátím, aby se to co nejlíp spojilo? Nahřát rouru a horkou tryskou pistole tu kg trubku trochu rozpatlat s přidaným materiálem tyčinky, to by se snad mohlo spojit a držet, vařící vodou nikdo nesplachuje, aby "lepidlo" povolilo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.