Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak najít spáry mezi cihlami

Od: tomkk® odpovědí: 27 změna:
Zdravím, asi to každý znáte, chcete navrtat do zdi otvor pro hmoždínku a samozřejmě se provrtáte do spáry mezi cihlami. Máte nějaký fígl, krom testovací dírky, nebo pokusu o poklepávání? Nezkoušel jste třeba někdo pustit chvíli na zeď horkovzdušný ventilátor, a pak zobrazit termokamerou?

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x
Dobrý den, starší, ale zajímavá je diskuze na toto téma kupodivu zde na Poraďte.cz (viz odkaz - trik s mincí). Zdravím!
poradte.cz/...

krtek6
hodnocení

1x

A co je na tom špatného? Neumíš navrtat hmoždinku do spáry nebo o co tu jde?

hodnocení

Tak často se malta drolí a samotná hmoždínka nestačí. Ještě horší je situace, když jednu hmoždínku už máte, druhou potřebujete v přesném místě a vyjde to na hranu cihly.
km

krtek6: to je jak poznámka od někoho, kdo to nikdy nedělal :) tomkk má pravdu

ml1

Horší než trefit spáru je trefit hranu cihly, to vrták sjede do spáry a díra je o centimetr jinde.

Jinak hmoždince ve spáře bych moc nevěřil, to je na tom to špatné.

krtek6

km: bydlím v baráku kde omítky drží silou vůle...takže mám docela bohaté zkušenosti s takovýma pracema..na tyhle věci se osvědčila "kulatinková" metoda...kdy hmoždinku (většího průměru) tvoří špalíčky dřevěné kulatinky zasádrované do zdi..pak se vrtá přímo do dřeva a je jedno jestli milimetr sem nebo tam

hodnocení

Tohle taky někdy dělám. Má to i tu výhodu, že na rozdíl od hmoždínky je možné doladit polohu vrutu.
Ale stále je pro pevnostní uchycení ideální stav, když se člověk trefí do cihly.
asd1
Akorát dreveny spalicky časem seschnou a viklaj se, navíc je s tím dost práce,najít dřevo,riznout,upravit do úhlu,udelat díru,sadrovat a pak teprve vrtat. U mě vyhrává ta sparovacka (nebo cokoli podobnyho čím se nahradí písek ve spare který byl kdysi malta)
Vrtat jde i do hrany cihly,buď se to umí a udrží se rukou nebo přípravkem, stačí prkynko s dirou.
krtek6

@tomkk: no...fyzikální a mechanický princip toho je furt stejný, takže je to jedno

@asd1: ale prd...kdes na to přišel? nic neseschne a pokud to uděláš správně tak se nemá co viklat..koupíš si za pár korun hotovou kulatinku viz. příloha, tu si nakrátíš pilkou na potřebnou délku, klidně si můžeš nachystat x takových různých délek do budoucna a pokud nemáš prošlou nebo starou sádru tak to tam normálně hvízdneš a jediný krok navíc je to sádrování...

Jak najít spáry mezi cihlami
asd1

Viklavých špalíčků jsem viděl hodně... Ale všechno bylo hranatý a velký tak 2x2 cm, tak ta kulatinka je možná OK..

hodnocení

1x

Vrtám, kde potřebuji. Při trefení spáry užívám montážní lepidlo - příklad. Vytlačím do otvoru, zasunu moždinku či skoby a podobně. Čistá a rychlá práce, nevysychá, lze upotřebit po několik let. Lepší jak sádrovat.

hodnocení

0x

Manžel si půjčoval v prodejně přístroj, aby nenavrtal kabely nebo trubky.

hodnocení

0x

Kdysi dávno, táta natloukl do zdi jehlu. Když nešla, byla cihla. ;) Já použiju nejraději nastřelovací hřebíky, do kleští a velké kladivo. Žádné ťukání, pořádné rány. Jde do cihly i do betonu.

asd1
hodnocení

0x
Fígl mám, nehledat sparu ale rovnou vrtnout, pokud je to do spary tak vyskrabat volný písek a hmozdinu zalepit sparovackou.

Můžu doplnit, na co jsem si vzpomněla? Když se profíkovi stalo, že se trefil do spáry, nacpal do větší dirky, než chtěl, sádru a na hmoždinku namotal kousek igelitu nebo kpusíček obvazu a kladivem ji tam narval. A bylo.

asd1
Sparovacka je lepší než sadra,líp se s ní pracuje, je pevnejsi a nedrzi vlhko.
Spousta řemeslníků tam dá na prasaka třísky, že to drží jen než odejdou jim stačí..

Máte pravdu, ale řekněte, kdo z normálních lidí má doma to, co jmenujete. Ale gips, jako nejlevnější řešení, určitě doma je.

paveldvorak
hodnocení

0x

v některých situacích funguje siderické kyvadélko

ben®
paveldvorak - ano, ale jen takové Cibulkové .
@ben
Cibulkovo kyvadélko radši ne, mohl by se zjevit ruský fízl
ben®
07.10.24 15:50
boban - .
kdosi

@boban ... tak pokračovat podle návodu, ne? Vrtákem navrtat díru, kladivem namlátit hmoždinku, nepotřebné díry zalepit sádrou ...

hodnocení

0x

Pokud máš termokameru, můžeš vyzkoušet. Jít by to mohlo. Ánžto já kameru nemám, tak používám ocelovou jehlu. A pokud musím jít do spáry (vzledem ke druhé díře a pod.), tak vyvrtám díru větší, tu vysádruji a po zatuhnutí, ale před vytvrdnutím, do ní pak, obyčejným vrtákem, v místě kde potřebuji, vyvrtám přesný otvor pro hmoždinu. Po zatvrdnutí osadím hmoždinu.

lll
Tak povězte jak "vysádrujete" tu větší díru, třeba o průměru 12mm a hloubce třeba 6cm?
Čím tam tu sádru vpravíte?
runner2
III: zatlačím ji tam špachtlí.
Mám na to fórrichtung z 12 mm tenkostěnné trubičky s pístkem z dřevěnéb tyčky. Do té dám řídkou sádru a vtlačím do otvoru a ten vyplním. Po použití nutné dobře vymýt.Jinak to taky jde plastovou injekční stříkačkou, vhodné velikosti, u které se uřízne dno pro jehlu.
asd1
U z papíru a tyčka. Neznáš?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]