Nejste přihlášen/a.
Ahoj, viděl jsem takovou blbost, kamarád zedník mi ukázal jak se hledaj spáry na omítnuté zdi z cihel. Na zeď přiložil dvacetník a posouval ho po zdi tak dlouho, než tam zůstal přilepenej (pod omítkou byla opravdu spára). Tak jsem to zkusil taky a ono to funguje. jen si ted lámu hlavu nad tím, čím to je. Prý to znaj všichni zedníci, tak poraďte )
Přísambůh, že tohle jsem taky viděl jako malej, když naši malovali ve starém cihlovém baráku. Potřebovali něco vyvrtat do zdi a hledali se zedníkem spáru. No, něco jsem od zedníka zaslechnul, že tu minci tam drží podtlak, který tou spárou vysává teplý vzduch z místnosti ven. Podle mě je to ale nesmysl, to by nuselo být sání jak do vysavače. Jen vím, že ta mince musela být z hliníku nebo jeho slitiny. Tak přemýšlím, jestli to nebude mít nějakou souvislost s rozdílnými potenciály materiálů cihly a malty ve spáře...
doplněno 25.01.14 10:47:Hledal jsem to na internetu, ale žádné tagy nefungovaly. Ale myslím, že jsem na to přišel. Mince má po obvodu obrubu, takže je to jakási miska. V místě spáry je zeď chladnější, než v místě cihly, prostě spára je tepelný most, který odvádí teplo. No a když se ta miska přiloží na spáru, chladnoucí vzduch v ní vytvoří podtlak. Navíc, když je ten desetník ohřátý rukou zednika na poměrně vydokou teplotu, vyšší, než je v místnosti.
Mám doma bednu desetníků a tak jem to zkusil. Několikrát se desetník jakoby na chvilku přicucnul ke zdi, ale bylo to pokaždé na jiném místě. Jestli je tam spára jsem pochopitelně dál nezjišťoval, ale spáry jsou každých 7 cm (svisle), takže by mince musela lepit vždy po téhle vzdálenosti. To ale ani náhodou. V místě, kde na 100% vede těsně pod povrchem hned několik kabelů jsem nezaznamenal vůbec nic. Možná dělám něco špatně, ale dokud to neuvidím na vlastní oči, nemám důvod tomuhle nesmyslu věřit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.