Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dveře špatné kovani?

Od: johnyx odpovědí: 17 změna:
Dobrý den,
Namontovali nam nove vstupní plastove dvere. Dnes jsem byl svědkem zázraku, foukl vitr a dveře se otevřely. Kování Maco, sundal jsem krytku prostředního pantu a posunul více dveře do strany skoro az na vymezeny konec, stejně se otvirali při zatlačení na kliku. Muze byt vadné kování střelky? Děkuji

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

I plastové dveře jsou vhodné, jako vstupní, pokuid jsou dobře seřízeny, nesmí se otevřít větrem.

Ale asi je otvíráte slabým zatlačením, místo stisku kliky. Jestliže je silný průvan, tak tlak vzduch nahradí slabé zatlačení.

Nicméně bych zítra zavolal montážní fimě, aby se zastavila na seřízení a vysvětlení závady.

hodnocení

2x

Ano, kromě mnoha dalších věcí může být i špatná střelka.

hodnocení

0x

Nebudu komentovat nápad dát si do baráku plastové vstupní dveře. Ale i ty se nesmí tímto způsobem otvírat, zejména ne nyní, v létě, kdy je teplota uvnitř a venku stejná, takže nemůže dojít k v zimě běžnému ohýbáni. Vzhledem k tomu, že jde o nové dveře a tudíž jsou v záruce, rozhodně doporučuji reklamovat u montážní firmy. Panty se nedají seřizovat tak, že jeden prostě vytočíte co to jde a zbytek necháte jak byly. Tím jen namáháte jak pant, tak rám dveří. Když už, seřizujte všechny panty tak, aby mezery byly rovnoměrné. Ovšem pokud se to otvírá samo, začal bych měřením rovinnosti rámového profilu na obou stranách - u pantů a i zámku

km

proč nejsou plastové dveře vhodné? děkuji

Léta praxe :) Ale nenapsal jsem, že nejsou vhodné, Ony mají svou výhodu - a to je cena. A pokud jsou instalovány třeba do verandy, kde není větší rozdíl teplot venku a vevnitř, tak i jakžtakž fungují. Horší je, když je vevnitř teplo, protože plast má násobně vyšší tepelnou roztažnost, než dřevo. No a i laik asi pochopí, co se stane, když vější povrch má řekněmě -20°C a vnitřní 20°C ( nápověda - každý se roztáhne jinak, a to značně, což vede k ohýbání profilů. A jelikož rám je ve zdi, ohnout se nemůže, křídlo se ale vesele ohýbá. Proto se používají celoobvodová kování s přepínáním léto/zima, které tomu mají zabránit. Ale fyzika je sviňa a její zákony platí furt a všude, na rozdíl od těch - no řekněme jiných *smich* Kování je tudíž silně namáháno, málokdo řeší i tak základní údržbu, jako je namazání mechanismu . Takže každoročně řeším urvaný kliky, což je docela průser, protože to celoobvodový kování jen tak nejde vysadit.. Dalo by se mluvit i o UV degradaci , životnosti atd atd - ale ono je to furt dokola a už mě nebaví otloukat zbytečně klávesnici , když lidi stejně čumí především na cenu. A co si budem lhát - takový otevření urvanýho kování a pak výměna atd - to mi taky hodí každoročně dost financí, tak proč to lidem rozmlouvat, *smich*

Plastové dveře jsou stejně dobré jako dřevěné a navíc nepodléhají tolik vlivům počasí. Musí být správně navrženy, správně osazeny a správně umístěny. Tedy pevné profily, kvalitní kování, rám dveří do pružného lůžka, samotný dveřní otvor zapustit hluboko do objektu nebo minimálně osadit stříšku proti dešti a slunci, za dveřmi zřídit zádveří ...

km

promon: rozumím. jaké dveře byste doporučil?
ceny některých dřevěných i hliníkových dveří jsou astronomické
a jen mne tak napadá, plastová okna a zmíněnými problémy netrpí? asi také, že?

" ... jaké dveře byste doporučil?"sice nebyla otázka pro mne, ale zkusím doporučit:

Pokud chcete kvalitní:

Vchodové dveře Slovaktual
slovaktual.cz/...

Pokud chcete levné:

Plastová okna a dveře (A+BX okna)
abxokna.cz/...

Vchodovky, stejně jako okna buď dřevo 88 mm, nebo dřevohliník. Pravda, není to za hubičku, ale zase to není žádný papundekl.

buď, anebo...každý má nějakou prioritu.

Páč jsem před měsícem poptával 2x vchodové dveře, Tak mne školili prodejci, jak moc jsou namahané, podle toho i cena. Jiné vchod do prodejny, jiné domku pro dva důchodce.

Teď poptávám další dveře, do pasivního domu a do nevytápěné garáže...

Pro Km : Už jsem to popsal, doufám jasně. Ano plastové dveře jsou použitelné, samozřejmě od rozumných firem typu Vekra a pod. Klíčové jsou technologie - zejména použité profily a kvalita svaru. Jinak se to krom už diskutovaného ohýbání také svěšuje - náhodou tu máme zrovna takový případ poradte.cz/...

Ano, máte pravdu. Dřevěné dveře jsou dražší, to je bezesporu. Ovšem je otázka, zda je škudlení na místě, každopádně poctivě udělané dřevěné vchodovky vydrží bez problémů dlouhá leta - estetické hledisko asi není potřeba zmiňovat, že ..

km
Me proste dvere, ktere jsou nad 40 tisic, nekdy se blizi i stum, at uz jsou vyrobene z cehohokoliv prijdou proklate predrazene. Cekal bych, ze dvere za 50 budou z tvrdyho dreva, tak to ale neni...
Me se samozrejme libi drevena okna i dvere. U modernich oken me odrazuje narocna udrzba (vlastni zkusenost) a nizsi trvanlivost. Pokud na ne sviti i prsi, po deseti letech uz resite ze budete muset menit. U dveri je hrozna ta cenovka a opet pokud nad nimi neni ta striska, tak obavy jak dlouho vydrzi.
Mate neko zkusenosti se dverma od truhlare v soucasne dobe? Obcas vidam ve meste ruzne kvalitni repliky treba prvorepublikovych dveri. To musi stat raketu.
km - co je náročná údržba oken? Nešlo by to nějak rozvést?
Jaká cena dveří je přiměřená? Řekněme smrkové vchodovky a kolik dubový vchodovky?

km
Vyrobci eurooken doporucuji nekolikrat za rok mazat povrch nejakym balzamem. Ten neco stoji. Pokud mate talovych oken vic, tak je to dost prace. Taky to mnozi nezvladnou svepomoci a meli by si na to tedy nekoho sjednat. To take neco stoji a prace je dost draha. Okna na navetrne strane, u nas je to zapadni, stejne brzy odejdou jelikoz treba kroupy porusi lak a voda zacne zatekat do vnitrku dreva. Zadny balzam ani natery nepomuzou. Neni to jen ma zkusenost, ale vyslechl jsem od vice majitelu drevenych eurooken.
Nevim. Smrkove dvere 25-30 tisic. Dubove 30-40.
Ted jsem koupil pekny kvh smrk 8x12x300 za 380 Kc. Drevo je sice drahe, ale ne tolik, aby staly dvere 100 tisic. Je mi jasne ze to neni jen o dreve a ze prace je draha, ale i tak...

hodnocení

0x

Zeptám se blbě.
Pokud kouknete na otvor v rámu kam má zapadnout střelka tak je volný?
Má ta střelka kam zapadnout?

Já mám tedy hliníkové dveře, ale otvor mám částečně překrytý takovým prohnutým plíškem.
potom to funguje tak, že se dveře sice zabouchnou, ale prostým zatlačením se dveře otevřou.
Tzn. i když je venku koule, dveře fungují jako by tam byla klika.

km
A to k cemu slouzi?

K otevření dveří.

Zamykají se klíčem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]