Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nejlíp zpevnit kyblíky / odlučovač pilin?

Od: gilhad® odpovědí: 11 změna:

Pořídil jsem si do sklepa/dílny vysavač na piliny a před něj jsem si vymyslel odlučovač ze dvou kyblíků obi.cz/... na sobě, ten horní vzhůru nohama a má ve dně díru pro hadici od cirkulárky, která končí vodorovně tečně u kraje a druhou díru uprostřed, kudy vysavač vysává vzduch, zatímco třisky padají po stěnách na dno. Zhruba tento princip

Odlučuje to hezky, ALE má to háček a proto píšu o radu - ty kyblíky jsou laciné - a měkké. Takže když se ucpe hubice (třeba najedu na nevcucnutelný igelit), nebo dám vysavač na max, tak se prostě úděsně vcucnou do sebe. (Podobný efekt, jako když v PETce protřepete horkou vodu, vylijete ji, ale horký vzduch necháte, dáte dovnitř trochu studené vody, zavřete a protřepete = taky se zbortí do sebe). Sice se to dá následně zase ručně vyboulit do původního tvaru, ale nevím, kolikrát to vydrží, spíš asi moc ne.
Takže to potřebuju zevnitř vyztužit, ale nechci ztratit ten cyklonový odlučovací efekt. Přemýšlel jsem o vnitřní kleci z prken, ale tam se obávám, že by cyklén šel do háje zcela. Taky mě napadla klec svařená z roxorů, to by nemuselo být tak aerodynamicky zoufalé, ale nevím, jak ji sestavit - roxory a flexu mám, něco už jsem svařoval a drží to, ale to byly pravoúhlé placatosti. Tady nevím, jak bych to vyměřil a v jednom udržel při tom svařování. V kýbli to nepůjde, ten plast bych hned propálil. Vzhled neřeším, do kýble vidět nebude.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Už se to tu kdysi řešilo. Kyblík se vám deformuje pouze když příliš dotlačíte sací hadici. Funkčním řešením je doplnění kyblíku o jednoduchý podtlakový ventil. Dá se vyrobit z běžných vodoinstalačních součástek. Pro začátek stačí udělat přisávací otvor.
doplněno 04.07.24 07:51:

Už jsem to našel:

Vyztužení barelu /...

Samodomo cyklonov/...

doplněno 04.07.24 13:14: Ta vědra z obi jsou velmi nevhodná. Nemají žádnou tuhost a v teple je z nich úplná žvýkačka. Pokud n
nemáte možnost levně získat třeba potravinové vědro se silnější stěnou, tak už cca od 500 koupíte hotový plechový sběrač - separátor popela, který taky poslouží a má už vývody na hadici, tedy je bez dalších investic. Nebo 60 l plechový sud, jesli potřebujete větší objem.
hodnocení

Díky, tohle jsem přesně hledal :)

Asi nejdřív vyzkouším ty vnitřní obruče - to vypadá celkem solidně a jednoduše - a pokud jim to funguje a drží, mohlo by i mě :)

(Ten kyblík se deformuje i při obyčejném vysávání z podlahy otevřeným koncem hadice pod úhlem asi 45°, pokud dám vysavač na max)

Klidně si to vyzkoušejte vyztužit, ale nejspíš zjistíte, že je to marná snaha a ztracený čas a ten ventil, nebo přisávání je potřeba. Trochu to zlepšíte, ale pak nechca přiškrtíte sání a někde se to provalí zase. Muselo by to mít lepší tvar, který odolává tlaku z principu (bez rovných ploch), nebo z výrazně pevnější materiál. Taky jsem si tím prošel. Ale zase jo, bylo to přínosné, jsem nevěřící Tomáš a rád si věci sám "ošahám". :)

hodnocení

0x

Můžeš vyzkoušet několik stejných kýblů a posadit je do sebe.

Pokud se ti podaří kýble vzájemně spojit tak, aby se k vnitřnímu kýblu nedostával vzduch z venčí, tak by to mohlo fungovat.

Další možnost je najít vhodnou tloušťku plechu, kterou v domácích podmínkách dokážeš "zkružit" a vložit do vnitřku kýble. Jestli konec plechu svaříš nebo snýtuješ je asi jedno. A možná když necháš přesah plechu přes půl kýble, tak to ani nemusíš spojovat.

V každém případě bych se vyhnul jakýmkoliv překážkám uvnitř. Ať už roxory nebo dřevěná prkna budou rušit proudění vzduchu.

riva
hodnocení

0x

Zvážil bych místo každého kýble použít dva vložené do sebe a mezistěnu vypěnit PUR pěnou.

hodnocení

0x
Do víka pridajte samodomo poistný ventil z vodárenskej spätnej klapky s pružinou. Použil by som 3/4” alebo 1”, ale nemám to zatiaľ osobne vyskúšané. Každopádne sú toho plné internety, ako to tam dostať.
hodnocení

To by jen omezilo implozi konstrukce za cenu totální ztráty výkonu. Já hledám opačné řešení - jak získat co největší výkon i za cenu masivnější konstrukce (jen nechci tu konstrukci příliš drahou)

Na sbírání pilin nepotebujete vysoký podtlak, ale rychlost. A tu vám vhodně navržený ventil nesníží. Samozřejmě, pokud se kyblík bortí i bez ucpání hubice, pak je moc slabý.

Tá klapka má za normalnych okolností zostať zavretá. Dá sa to prípadne poladiť natiahnutím jej pružinky. Zareagovať má až v prípade straty prietoku pri upchatí a vzniku nadmierneho podtlaku.

Zbytok podľa @tomkk.

hodnocení

0x

Použite plechový sud od farby. Ja mám odlučovač vyrobený z vyhodeného priemyselného vysávača,len ten plechový obal.

hodnocení

0x

Cesty vynálezce jsou nevyzpytatelné.

1. při vysávání nevysávejte igelity

2. Zvolte vhodné otáčky

3. Tvar kbelíku můžete vyztužit nalepenými žebry např. z plastových úhelníků

Pokud ani jedno nepomůže, pak na to nejspíš nemáte potřebné nářadí,materiál a dovednosti a nezbyde než experimentovat dál, nebo raději koupit hotový plechový odlučovač, ale i tady platí podmínka č.1 a 2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]