Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Samodomo cyklonový separátor

Od: berger® odpovědí: 21 změna:

Dobrý večer, mám trochu prů...švih. Po výrobě plotu se mi v dílně na podlaze nahromadila vrstva pilin, hoblin a.p. Jsem líný uklízet a dnes mě přítelkyně načapala, jak v tomto prostředí svařuji.:(. Z nastále diskuze vyplynulo, že konečně pořídím ten hasičák, budiž, ale rozhodl jsem se vyrobit primitivní separátor. Představu mám po dílně roztahat pár metru HT trubek a celý to nahnat do 200litrovéhe sudu s primitivním cyklonem. A teď - tyto vynálezy kutilové pohánějí běžným vysavačem. Já těch vysavačů mám několik, funkčních, jen postarších. Rád bych neexperimentoval a udělal to na první dobrou, otázka zní - má smysl na odsávání ze sudu rovnou napojit dva (tři) vysavače? Anebo si tím vykoleduji ne vyšší výkon, ale to, že cyklon nebude stíhat a piliny proletí až do vysavačů? Zkoušel to někdo?

doplněno 23.05.21 17:27:

Chlapi, dík za snahu, právě jsem se vrátil z Hradu, tedy dílny. Megalomanský plán na 200l sud zmizel v propadlišti dějin. Dal jsem menší,kolem 50 litrů. Na jednu hadici k frézce stačil jeden vysavač, na větší vzdálenost nestíhal. Jsou tedy připojené dva, trubky k pevným strojům, u hoblovky a cirkuly jsem to ani nezkoušel, tam tím vysaji podlahu. Celkem to šlape. Výrobní náklady nula, vše potřebné nalezeno v dílně... Časově jsem to skládal asi tři hodiny.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Exoerimentoval som s tým. A aj tak upratujem podlahu. Nie že by to vôbec nefungovalo, ale mimo stacionárne stroje ma extrémne s**ú tie hadice. Bordel to síce zredukuje, ale stačí pár zavadení s hadicou a už je zmetok na svete...

hodnocení

2x

No, něco podobného mám ještě na půdě po tchánovi, jen ten sud není 200l, ale nějakých 80l, na něm je namontován nějaký vysavačový motor. Ne že by to nefungovalo, ale tak maximálně na maflík.

Vysavač totiž nemá dostatečný průtok vzduchu na nic většího.

Ovšem dají se koupit pytlová odsávání - i levná

dodilny.cz/...

jenže to je čína, je to plast, takže to nesmí vcucnout třeba odřezek. Poctivá profi řešení pak bývají dražší -třeba Adamik, AC Word a pod. Ovšem občas se dají sehnat použité za dobrou cenu, zrovna nedávno jsem byl u likvidace truhlárny, kde těch osavačů bylo asi pět, prodávali to okolo tisícovky

hodnocení

maximálně na maflík - právě proto těch vysavačů chci více... Stroj z odkazu - už moc peněz a žádná důvěra. Ty odsavače z truhlárny po litru - koupil bych všechny, musely zmizet fofrem...

Těch více vysavačů - no když je budete kupovat, jistě se dostanete na dost vysokou cenu, i kdyby to byly ty dílenské z Lidlu (jako že nejsou špatné) Jenže krom toho to bude hodně hlučné - na firmě jsme meli nedávno takový podivný magavysavač na kolečkách, velké to bylo jako ten 200l sud, nahoře byly tři vysavačové motory a vpředu hubice na čištění podlahy. Řvalo to šíleně, blbě se to čistilo, pak to dali pryč a koupili Mopik - to už funguje a neřve. Chápu, že je to dost peněz, ale snažím se Vám vysvětlit, že lepší než x-vysavačů je jeden větší 3f radiální odsávací ventilátor, už jen proto, že je na takové účely konstruován. Na bazaru se dá koupit za rozumné ceny, pokud si ten cyklon spácháte z toho sudu, tak pak už stačí nejaký filtrační pytel na výtlak a je hotovo.

BTW - ty plastové trubky nejsou problém třeba na pilách, nebo hoblovkách, ale jsou špatné u brusek, nebo olepovaček. Vytváří totiž statický náboj, slušně to kope - ale hlavně se ten binec pak lepí na potrubí a ucpává se to. Doporučoval bych koupit běžné spiro trubky a celé to přizemnit.

makk
hodnocení

2x

V první řadě musíte v tom potrubí dosáhnout dopravní rychlosti. Ta je různá podle velikosti pilin a pod. Vlastní cyklon musí mít část válcovou a kuželovou. Jak piliny ztrácí obvodovou rychlost a padají dolů, musí mít zachovánu úhlovou rychlost, jinak se neusadí, ale vyletí ven. Obecně čím užší a vyšší je cyklon, tím má vyšší odlučivost, ale zase menší hltnost. Velmi záleží na granulometrickém složení odsávaného materiálu.

Prostě když to shrnu, vezměte smeták a zemeťte to.

BTW dřevené piliny rozvířené ve vzduchu jsou prostředím s nebezpečím výbuchu, takže plast rozhodně není ideální (past + tření = jiskra).

@makk ... já to vidím tak, že mi to musí odsávat piliny a evtl. malé odřezky a to mi funguje. Je mi úplně jedno jaká má být dopravní nebo úhlová rychlost, potažmo obvodová rychlost pilin. Tyto teorie opravdu neřeším! Postavil jsem si cyklon podle rady pána, který to měl odzkoušené na obyčejném plechovém kýblu a jediné co mohu potvrdit je to, že mi to funguje a i na plastovém kýblu a to velice dobře.

Za těch několik let, co to používám, jsem se ještě nesetkal s tím, že by byly pilny staticky nabité. V kýblu leží pěkně na hromádce, stěny jsou čisté bez pilin a ani na odsávacích hadicích nepozoruji nějaký problém s elektrostatickým nábojem.

BTW jediné výbušné prostředí vzniká u mne v okamžiku, kdy do dílny vstoupí moje žena.

makk

Pokud vám to funguje, tak jste zřejmě požadavky dodržel aniž byste o tom něco tušil. Piliny se nenabijou, ale vzduch ano. Ono nebezpečí, že by to opravdu bouchlo je minimální, ale kdyby náhodou, tak vám pojišťovna nic nedá. Podle norem to prostředí s nebezpečím výbuchu je.

Jen tak na vysvětlenou. Hadice vysavače má průměr nějaké 4cm, rychlopst je tam víc, než dostatečná, ale pokud to napojíte na stovku HTčko, tak vám dopravní rychlost klesne více než šestinásobně a to už je sakra málo.

hodnocení

0x

Než to vymyslíte a odladíte, tak budete mít podlahu dřív zametenou. Zkuste zkrotit svoji nechuť zametat! Kdy zase budete vyrábět plot?

hodnocení

No, po víkendu, přítelkyně chce oddělit psy od zahrádky, už ji nebaví, že co zasadí, sebranka vyoře. Dále mě čeká podbití střechy. Dřevník. Nová vrata.Atd, bude toho ještě hodně...

Když se naučíte uklízet denně, tak vám bude stačit např. průmyslový vysavač Scheppach s 15l nádobou za cca 1000 Kč

*smich*

mall.cz/...

... ale profi to není, osobně bych si připlatil

hodnocení

Nehodlám se tím živit, profi stroj by to dal, ale nechci to zaplatit... Chci to zpytlíkovat z domácích zdrojů...*smich*. Já vím, melu svoje dokola...*mir*

Spytlíkovat to nejspíš nepůjde. Jak už bylo řečeno,nebude to mít výkon. Průmyslové profi odsavače jsou cenově kolem 30 000 Kč. Tu energii bych opravdu nasměroval na koště než přemýšlením jak namontovat na hrnec tři staré vysavače *smich*

hodnocení

Mám ještě jeden důvod - zametat mě nebaví, něco kutit a pytlíkovat ano.;)

@ingjirimares ... proč by to nešlo "spytlíkovat"? Já jsem to spytlíkoval, poháním to 1300W vysavačem z Lidlu, sací vedení má průměr 50mm a asi 4metry délky a jak jsem již psal, u některých mašinek musím pootevřít přívod falešného vzduchu, aby se mi kýbl nedeformoval. Tady není co vymýšlet a co odlaďovat - prostě to funguje :)

kare
hodnocení

0x
Příště ji dejte do ruky koště, nebo nechte svařovat. :)
Myslím si, že ještě ráda zamete.
Zpět k dotazu *smich* .
Oblíbil jsem si Karcher WD3 (17litrová nádrž nerez/premium či plast). Vysávám i bez sáčku (jen s filtrem) a vysaje i vodu, je to nezmar.
Původně se ke mě dostal na opravu (jen špatně dosedal uhlík). Když jsem viděl tu poctivou a jednoduchou konstrukci ihned jsem ho také zakoupil. :)
Pozor: nedoporučuji do dílny WD2, má totožný motor, ale vzhledem k tomu, že je nižší tak filtr sedí na dně a ihned nasává vodu.

joudic*
hodnocení

0x
vysavac utahne kybl, ale ne sud, co takhle pouzit vysavac listi na zahradu a nemusite nic tolik bastlit

hodnocení

0x

Nevěř skeptikům ani polemikám o nedostatečném výkonu a podobným řečem. Před několika lety jsem si cyklon vyrobil pesně z toho důvodu, o kterém píšeš a navíc z obyčejného plastového sudu, zbytků PVC trubek a nějakého kousku lamina. Poháním jej obyčejným vysavačem - viz foto. Používám to k odsávání pilin od mafla, pásové pily, horní frézky i cnc-čka. Výkon je naprosto dostačující, ba dokonce musím někdy na hadici vysavače trochu pootevřít přívod přisávání, aby se plastový sud nedeformoval podtlakem. Piliny i menší odřezky to odsává k naprosté spokojenosti a kolem mašinky i na podlaze je čisto ;). Dělal jsem to podle nějakého videa z You... bohužel je to už dávno, takže odkaz nemám. Pokud ale budeš mít zájem, pošli mi SZ a já ti pošlu spoustu fotek postupu, jak jsem to dělal. Klidně bych ty fotky dal sem i pro evtl. další zájemce, ale je to asi 70 fotek a celkem 5,5MB.

Samodomo cyklonový separátor
hodnocení

Millcom, to videjko na YT jsem asi viděl, mám něco podobného, jen místo plastového kýblu jsem použil plechový od granulí. Seshora na středu mám odbočku HT, do které jsem zabodl dva vysavače, zapínané jedním vypínačem. A to byla ta chyba, včera jsem to zapl a neuvědomil si, že potrubí z HT rozvedené ke strojům mám ještě zaslepené. Ten výkon tam fakt je, plechový kýbl na piliny podlehl okamžité implozi, teď vypadá jako zmačkaná piksla od Coly. Ještě to vytuním...*zed**smich2*

a přesně to byl ten důvod, proč jsem upustil od kombinovaného potrubí od všech mašinek najednou. Buď jsem zapomínal nepoužité zaslepovat, anebo tu používanou odbočku otevřít.*hi* Takže to teď zapojuju k mašince, kterou právě používám a je klid. Ta chvilka na přehození roury mne nezabije a nelítají piliny všude :)

hodnocení

0x
Na vysávání stavební suti a prachu jsem si vyrobil separátor z 50litrové plechovice od barvy, ale musel jsem ji zevnitř vyztužit stočeným plechem a znítovat
Hadicu jsem si koupil v metráži pr.50mm, před separátorem mam 2m, vysavač nechávám venku tak ať si trochu práší, mezi vysavačem a separátorem mám 8metrů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]