Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,zdravím zdejší odborníky jelikož se mi velmi líbí reakce místních rádců a poradců dovoluji si i já požádat o pomoc v dané věci... Koupil jsem zahradu s chatkou na vlastním pozemku,již od začátku mi bylo divné že soused má postavenou zděnou chatu cca 30cm od hranice mého pozemku...a to ještě se dvěma okny které mu slouží poze k pozorování dění na mém pozemku a k vyvolávání sporů jen pro příklad při grilování ho omezuju vůní masa na grilu ,při poslechu rádia za standartní hlasitosti ho ruším hlukem...slunečník který jsem si dovolil postavit na mém pozemku zároven s plotem používaným pouze vyjímečně byl obrovský problém když začalo pršet abych mu nepodmáčel barák,zahradní sprchu jsem musel zrušit nebot s obecenstvem mě to moc nebavilo a podobné veselé historky..bohužel domluvit se rozumně nedá...z doslechu vím že jde prostě o konfliktního člověka...nicméně věc jsem vyřešil tak že jsem postavil dřevěnou pergolu cca 15m2 střecha je pod úrovní oken souseda a to v místech kde konflikty vznikaly tudíž pergola stojí zády k sousedovu domu cca metr od hranice mého pozemku a nyní se ptám...potřebuji na pergolu nějaké povoleníči ohlášku?popřípadě jaké zákony se vztahují na takovouto věc...nyní je samozřejmě problém se sousedem který strácí přehled o dění na mé zahradě jelikož sedíme ppod střechou a zadní stěna je potažena rákosem,,,vyhrůžky stavebním úřadem a podobnými věcmi jsou na denním pořádku takže prosím o radu jak postupovat a jestli jsem tedy já udělal něco špatně...mockrát děkuji předem za rady R.
No pěkně jste souseda naštval. :D Vymyšlené to máte dobře a soused má utrum. Problém bude asi skutečně v odstupu stavby. Zde je to podrobně a velice pěkně popsané:
Na váš případ by se mohlo vztahovat toto:
NA HRANICI POZEMKU I BEZ UDĚLENÍ VÝJIMKY
Právní úprava stanoví v § 25 odst. 5 vyhlášky: Z důvodu zachování stávajících hodnot zástavby a v souladu s nimi je možno umístit až na hranici pozemku rodinný dům, garáž a další stavby a zařízení související s užíváním rodinného domu. V takovém případě nesmí být ve stěně na hranici pozemku žádné stavební otvory, zejména okna, větrací otvory; musí být zamezeno stékání dešťových vod nebo spadu sněhu ze stavby na sousední pozemek; stavba, její část nesmí přesahovat na sousední pozemek.
V konkrétním případě musí tedy stavební úřad zkoumat, zda je postup při uplatnění citovaného ustanovení, které umožňuje bez udělení výjimky umístění vybraných staveb na hranici pozemků, vhodný, respektive zda není důvod postupovat cestou udělení výjimky z odstupové vzdálenosti upravené § 25 odst. 2, 3 a 4 vyhlášky.
A co se týče ohlášení:
2) Z § 103 stavebního zákona:(1) Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují
a) budovy, a to
1. stavby o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení zvířat a nejde o sklady hořlavých kapalin a hořlavých plynů;Já bych se přiklonila také k názoru, že by nebylo marné to probrat s pracovníkem stavebního úřadu. Ale nejdřív si to pořádně prostudujte a třeba dojdete k názoru, že jste (při znalosti terénu a podmínek) neporušil stavební zákon a soused může vyhrožovat jak chce.
Držím palce, měla jsem také sousedy, kterým z mé strany vadilo úplně vše, ale přitom oni se chovali tak, jak kdyby jim patřilo vše v okolí. Je to hrůza, takové sousedy "vyfasovat".
Děkuji za odpově a za nové okruhy ...to jsem nevěděl že existují i vyjímky...a ještě k tomu tak důležité..vážně díky...R
Milá l,idko a všichni ostatní.Po přečtení toho zákonu si teď budu myslet že většina rodinných domů se musí zbořit z kvůli nějaké nesmyslné ho..va..dině.Nepřipadá vám to stejné,jako mě?Já mám okna k sousedovi,on zas ke mě.Já mám terasu nad úrovní plotu na hranici pozemku,on má vyústění odsávačů(nebo co,ani nevím)na můj dvůr.Okna má víc než z jedné poloviny nad úrovní oplocení.Šopy na zahradní vercajk má soused za drátěným plotem 50,cm od hranice pozemku.To jako musíme ty okna a terasy a další ničemnosti zrušit?To určitě.Nám sed žije vzájemě velmi dobře.Takže zákony v tomto případě obcházíme my,i sousedi.
Přeju pěkné pořízení a války s úřadama.
A vo tom to je! Dokud se k nám nepřistěhoval blb, tak jsme si krásně vycházeli vstříc a vzájemně si respektovali potřeby, stavby, ale co bylo důležité - vzájemně jsme si pomáhali, slavili - no paráda. Prostě jedna velká rodina. Koupil to blb, čtyři partaje z domu postupně vyprovodil a začalo peklo pro ty, kteří tam bydleli okolo. Takže i když máte okolo 6 bezva sousedů, ten jeden stačí rozvrtat všechno a znepříjemnit život těm nejbližším. Prostě najednou jste v pasti. Nejprve ustupujete podle pořekadla - moudřejší ustoupí. Ale dospějete k tomu, že on to považuje za slabost a tak začnete opácet podobně. A to je cesta do pekel. Takže když jsem se nechtěla dostat na jejich úroveň - brrrr - tak jsem se přestěhovala.
Takže nebude nutné nic bourat, pokud si sousedi nebudou dělat naschvály. A také mít uložené veškeré dokumenty, na základě kterých v době minulé byly stavební úpravy schváleny a nebo si je dodatečně vyhledat na stavebním úřadě, na KN a pod.
pergoly-pristresky.cz/... tak z tady toho odkazu radost mít nebudete. Každopádně, pokud to tak je, zašla bych na stavební úřad, sklopila uši až k zemi, a poníženě se poptala, jestli se dá vystavit povolení dodatečně. Manžel sice pracovně, ale s technikou psích očí zlomil nejednu úřednici.
Soused zuří, protože jste s ním "vyběhli". :DNemá přehled. Ono některé lidi to opravdu baví, párkrát jsem zaslechla rozhovory lidí mezi sebou a je to strašné. Zrovna nedávno se bavili paní s pánem, obcházela jsem je na chodníku a pravda, zpomalila jsem, protože mě jejich hovor něčím zaujal (Kelišová ) ale slyším jak pán skoro řve. "No představte si, on chodí do práce, ještě roznáší letáky a ta jeho taky dělá bůhví co, dyť VONI MAJ 18 TISÍC! A to jsou sami dva!"
Lidi jsou praštěný, fakt. Tak snad pomůže domluva s úřednicí. Moc vám to přeju a třeba budete mít klid i od souseda, protože ten potom vzteky rupne.
ok máte to...-platí, kolega vyřešil spor s debilem - délka kolem 25 metrů,sloupky cca 3 metry + 80 v zemi, dráty po 60-80 cm kus od plotu, osázel břečtanem který rostl pomalu tak tam sázel co bylo psí víno, lichořežišnici?, obří fazole - ty se osvědčily nejvíce a debo čumí do zeleně - nyní po 5 letech se břečtan rozrostl tak že dělá pěknou stěnu...a je klid ...
to jsem ještě byl takovej že jsem střechu udělal jen 180cm vysokou abych mu nestínil do okna ...no a je to...ale vypadá to dobře...udělal spoustu chyb a ty se mu ted vymstí...stačilo prostudovat pár zákonů a člověk je hned klidnější a samozřejmě váš odkaz mne inspirovat když holt nechce koukat na střechu pergoly bude koukat do prkna no ...
Nevím,jak to máte v Ostravě,ale tady na jihu v Hodoníně se sousedi domluví,,aj bez blbých zákonů ze štamprdlů".
no já nevím, nejsem takový znalec paragrafů - ale pergola přece není stavba... nemá základy, je dřevěná tudíž odsranitelná - a podle mě nemusí mít stavební povolení.
A co soused - nedá se prověřit jeho stavba zděné chaty 30cm od pozemku souseda - navíc s okny k němu? nedalo by se na tom otočit?
dobry den resil sem neco podobneho na sklenik a pergolu do 25 metru ctverecnich nemusite mit nic ani ohlaseni ani povoleni ale musi to byt 2 metry od sousedovo plotu kdyz se jinak deomluvite kdyz se domluvite tak muzete mit pergolu i pul metru co se tyce hluku a jineho jtak muze vam hrat radio od 6-22hod a to co se deje na vasem pozemku mu muze byt jedn takze muzete mit i sprchu kdyz nekoho na vas zavola tak to nebude nic platny co se tyce jeho vzdalenosti stavby od vaseho pozemku je dobre dohnat jestli stavbu ma tak u hradby povolenou bud od vas nebo predeslich majitelu a nekde podepsano a pak bych asi resil co dal
Na stavbu pergoly do 16 m2 potřebujete sice jen ohlášení, ale problém bude ve vzdálenosti od sousedova pozemku, která musí být min. 2 m.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.