Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Máme problém se sousedem. Postavil sice na jeho pozemku ale před naše okno dřevěné bednění, tím nám znemožnil osvětlení kuchyně a větrání.Bariéra je těsně před našim oknem, zevnitř pobytá černou folií a na zdi z boku laťka aby nám opravdu žádné světlo do kuchyně nešlo. Celý den musíme svítit. Soused s námi nekomunikuje, bariéru úmyslně postavil, aby nás tímto způsobem poškodil. Prosíme o radu jak tento konflikt vyřešit, a na koho se obrátil. Máme šanci se bednění zbavit?
Dobrý den. Takovýho souseda Vám teda nezávidím. Každopádně pokud je u toho Vašeho okna hranice pozemku, tak jste ho musel dělat na vyjímku,to znamená,že jste měl souhlas od souseda a máte zkolaudováno. Domluva asi nehrozí, takže bych začal na obecním úřadě ,stavebním, případně hygienu. Snad na úřadech narazíte na ochotu něco řešit a soused dostane pěknou pokutu a probere se,jinak asi soud a pár let nervů. Ale když vidím tu fotku,tak bych mu nechal preventivně přerazit obě nohy... a pak ten obecní úřad,stavební,...
Hodně štěstí.
No máme sto chutí mu něco takovýho udělat, ale nemyslím, že by to pomohlo. Je pěkně zákeřnej.
doplněno 16.05.10 15:29:Jak říkám to okno je na plánu od roku 1930, tento plán vlastníme. Jen jsme měnily staré okno za nové (staré už dosloužilo). Myslíme si že je to jen závist nebo nechápu.
Dobrý den.Vzhledem k tomu,že výměna oken se řadí k udržovacím pracím a vzhled stavby se neměnil,nebylo potřeba souhlasu stavebního úřadu,ale souseda jste se mohli zeptat na jeho názor,eventuelně jej požádat o písemný souhlas.Vyhláška č. 501/2006 Sb. "o obecných požadavcích na využívání území" ve svém ustanovení § 25 odst. 5 uvádí, že lze na pozemku umístit rodinný dům, za předpokladu toho, že ve stěně na hranici pozemku nebudou žádné stavební otvory (mimo jiné tedy ani okna). Ve svém ustanovení § 26 vyhláška však připouští výjimku z citovaného ustanovení a to při splnění podmínek uvedených v § 169 stavebního zákona. To znamená, že povolením výjimky nesmí dojít k ohrožení zdraví a života osob, bezpečnosti a sousedních pozemků a staveb.
No prostě se sousedama je to těžké.
Faktem je, když jsme stavěli ( mínus 25 let) a přitom dodrželi odstup, tak tam, kam by se dalo k sousedovi dívat, tak jsme nesměli dát okno. Al e lze řešit např. luxfery apod.
Dalo by se to řešit spousta způsoby ale soused za námi nepřijde protože to řešit nechce. Myslíme si že mu okno ve skutečnosti nevadí jen chce prožít konflikt. Jinak jsme se s ním chtěli domluvit ale on si myslí že jsme úplně blbý a začal být sprostý. Takže víme jak taková konverzace s ním dopadá.
proč je tam to okno - dostali jste na něj souhlas ve stavebním řízení pro vydání stavebního povolení od souseda, prošlo koladudací a soused neměl výhrad, nebo jste jej dodělali bez jeho souhlasu ...pokud by vám někdo čučel na dvůr, na pergolu, na terasu jak by jste se chovali - podstatou je z jakého důvodu se tam to okno ocitlo - sousedské vztahy jsou komplikované a ošidné, nelze bez znalosti věci konstatovat že by jste mu dali počuni a osamotě ...jen toliko...
na fotce je datum 20.03.2007, to jste tak dlouho snášeli jeho rozmar?
možná špatně nastavené datum na foťáku...
Nejen to, zdá se mi, že voda z jeho žlabu a také vystřikující ze sudu poškozuje omítku na Vašem domě, způsobuje vlhnutí zdi a znižuje hodnotu domu,
...teda ohrožuje sousedovu stavbu...úpravami stavby na něm zřízené...opět Občanský zákonník, jako výše,
Bylo by vhodné ověřit si situaci na katastru, hranice pozemku, jak je ve stavebním povolení nebo územním rozhodnutí vykázána stavební čára, jak jsou zakreslené budovy, případně která byla dříve postavená, jestli jsou obě zkolaudované, je toho hodně, čím by jste mohli Vy ale i soused operovat!
Jistě bych se vrátil k dotazu kolegu 8976, je tam plno otázek, které by mohly vnést trochu více světla...
Zkuste požádat souseda doporučeným listem s kopií na OÚ nebo stavební úřad, aby odstranil závady, které v zmysle OZ Vám brání ve výkonu Vašich práv. V současnosti máte starosti Vy, potom je bude mít on a Vy budete trochu klidněji spát.
Je docela možné, že se dohodnete...
A poprosím, dejte v budoucnosti vědět, jak to dopadlo nebo pokračuje, na této poradně se tím poučí mnoho dalších...
Prostě, jak píše 8976, co kdyby vám někdo čučel do talíře? Pokud je to sousedův pozemek, nechápu, jak jste mohli mít povolení na vybudování okna s výhledem na jeho pozemek. Na to jsou určené metry, dodržet vzdálenost. To si koukáte z okna do okna? Já bych vám tam okno nepovolila ani luxfery. Ať se na mně nikdo nezlobí, ale kdo by byl šťastný, když by měl okno souseda s výhledem do svého soukromí ve vzdálenosti 30 cm? To je můj názor. PT /stařenka/
doplněno 17.05.10 12:31:Klidně by si mohl soused na hranici pozemku postavit vysoký plot, ať mu nekoukáte do soukromí. PT /stařenka/
No ale za určitých podmínek okno k sousedovi být může.Ato,že okno bude neprůhledné a mělo by být fixní.(neotvíratelné).Max.s ventilačkou co nejvýše.Pak nemůže mít námitek ani soused,anistavební odbor.Samozřejmě po domluvě se sousedem,že to okno mu nevadí.
>> Já bych vám tam okno nepovolila ani luxfery. Ať se na mně nikdo nezlobí, ale kdo by byl šťastný, když by měl okno souseda s výhledem do svého soukromí ve vzdálenosti 30 cm?
Přes luxfery není vidět.
Jednou to soused (nebo úřad) povolil, tak to nemůže brát zpět. Pokud to tak koupil, tak o okně věděl a s tím to kupoval.
Jistě by soused našel rozumější řešení, než toto, kdyby chtěl.
>> Klidně by si mohl soused na hranici pozemku postavit vysoký plot
Ne, nemohl.
JAk už jsem napsala to okna je tam od roku 1930 dokonce na této straně byly okna dvě. Soused přistavoval verandu která je vidět na fotografii. Jinak vzdálenost mezi baráky je cca 3,5 metru. A jak už jsem napsala tak na této straně soused nebydlí. Bydlela tam jeho matka která už zemřela. Soused používá jiný vchod a bydlí na druhé staně. A jak už jsem napsala tak jsme si dali abychom měli od něj pokoj do okna záclonu přes kterou neni vidět ale jemu to nestačilo.
po tomto doplnění začínám nejasně vidět obrysy toho druhého okna vzadu za tou okapovou rourou. Pokud tam to druhé okno opravdu je, kdo mu povolil tu verandu postavit tak blízko? Však to je jasné porušení zákona. Přišli jste o okno. Dále z pohledu požární bezpečnosti jsou ty objekty těsně u sebe. Kdo to povolil? Je to černá stavba? Žádejte předložit stavební povolení na tu přístavbu a souhlas sousedů...Pokud je na stavebním úřadu solidní odborník, určitě tyto skutečnosti zohlední. Pokud je to černá stavba, žádejte zbourat z titulu bránění v užívání nemovitosti, opět stíněním a pod.
Zajímavý úhel pohledu! Podle Vaší protipožární teorie by musela být zbourána drtivá většina historické zástavby všech měst a obcí. Tam jsou totiž také domy (a nejen dva) postaveny v jedné řadě na sobě v stometrových délkách.
Zřejmě proto, že velká část historické zástavby všech měst a obcí občas lehla popelem, jsou od jistého času předepsané praktické vzdálenosti mezi stavbami. I řadové domy sousedící jednou zdí by měly být odděleny právě tou protipožární zdí, přesahující nad střechu.
To neni jasné kdo jim to povolil. Také nás štve že nemůžeme opravit celý barák protože do toho úzkého prostoru mezi baráky se nikdo nevejde. Soused nachází všechno špatné na nás místo aby se kouknul na sebe.
opětovně požádejte stavební úřad o posouzení situace, kde přístavba verandy (? bez stavebního povolení?) Vám brání řádnému užívání a vykonávání oprav a údržby nemovitosti. Nedejte dýchat ani sousedovi, ani úřadům.
Mě by záclona taky nestačila.Zítra vám pošlu fotky našeho a sousedova baráku.Oba jsme se svými díly spokojeni a neděláme si naschvály jako ten blbec soused,co máte vy.
Jenže on na této straně nebydlí. Takže by mu teoreticky záclonka kdyby byl normální stačit mohla. Nevadilo by nám udělat i jiná opatření kdyby soused přišel a chtěl se domluvit. Toho se od něj nedočkáme. Nepochopila jsem sousedovo chování to okno máme vyměněné za nové už dobrý rok a najednou nám to před okno postavil. Myslím si že člověk kterému by to tak strašně vadilo by s tím šel na výbor nebo už by nám to tam dal dávno. Takže mi to nevychází jinak než že je to prostě naschvál.
Čekala jsem, že Vám poradí zdejší rádci, co se zabývají stavbou a přijdou do styku se zákonem. Třeba se ještě někdo ozve. Opravdu si myslím, že byste to měli řešit přes st. úřad. PT /stařenka/
Ono to jde jen hodně obecně. Chce to najít všechny dokumenty k stavbě. To okno musí být na vyjímku a musí k němu být dokumenty. Pokud ho někdo udělal před současným majitelem po nějaké sousedské domluvě u piva a zelené (na černo,jak bylo zvykem),tak je to problém. Ikdyž se to takto asi neřeší.
doplněno 17.05.10 22:02:ještě mě napadlo mrknout do katastru na mapu,co je tam zakresleny (ohledně té přístavby)
Na to okno máme plány z roku 1930 v té době tu rodina těchto sousedů ještě nebydlela. Jiné plány k tomu nemáme a nemyslím si že potřebujem. To okno je v kuchyni a v té místnosti vždy kuchyně byla neumím si představit kuchyni bez okna.
doplněno 17.05.10 22:07:Teď vlastně už umím když nám do kuchyně nejde žádné světlo a musíme pořád svítit. Opravdu to neni příjemné.
Tak 2.5 jdeme na tresní komisy kde se bude konat konfrontace se sousedem. Doufám že to dopadne v náš prospěch.
Dobrý den pro všechny co nám poskytli rady a zajímali se o náš problém (čímž jim děkujeme) ve středu jsme měli jednání se sousedem. Spor jsme vyhráli a soused podepsal papír že bednění do neděle odstraní.Když ne dostane velkou pokutu. Soused se hádal a to co si tam navymýšlel to nemělo obdoby. Také so myslíme že to neni poslední spor jelikož už mu vadí zase něco jiného.Doufám že od něj bude hcvíli pokoj.
Tak to je super!Gratuluju!Pak nám dejte vědět co si zas vymyslí a my na něj taky něco vymyslíme !
Blahopřeji i já, celkem mne těší, že jsem snad i já trochu přispěl radou k řešení té situace.
Teda odstraní zabednění Vašeho okna u kuchyně. To bylo zřejmě asi předmětem jednání dnes. Jak to dopadlo s tou vodou, která přetéká z jeho střechy na vaši fasádu a podmáčí stěny? Jak to vypadá s řešením jeho přístavby, která stíní to druhé okno? Měl nějaké doklady, nebo povolení nebo Váš souhlas s postavením té verandy? Jsou časové rozdíly ve Váš nebo jeho prospěch? Je toho hodně, s čím by jste teď mohli trochu přitlačit, je třeba si vybrat to, v čem máte asi největší šanci znova uspět. Teda podle mne asi ta voda, na kterou se vztahuje ustanovení Občanského zákonníku. Jak je psáno někde výše.
Též Vám gratuluji.Pročítám si Váš dotaz s odpověďmi teprve dnes.S rozpínavými sousedy máme též své zkušenosti.Držím palečky ať vše dopadne k vaší spokojenosti a uklidnění vztahů se sousedem.Myslím si,že když zjistí,že by ho to mohlo něco stát ,snad dá chvíli pokoj.Leč s takovými potížisty jeden nikdy neví...budete muset být ,jak říkal legendární Franta Kocourek : "furt ve střehu.." )
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.