Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Barva plamene u sporáku

Od: alzbeta odpovědí: 17 změna:

Dobrý den, máme doma půl roku starý plynový sporák a už nějakou dobu si všímám, že plameny jsou občaas více či méně zabarvené do oranžova. Zajímavé ale je, že tomu tak není vždycky - nejčastěji se tento problém vyskytne odpoledne a naopak ráno téměř nikdy. Zároveň je to teď v zimě častější než dřív. Nevíte, čím to může být a jak to napravit? Děkuji :)

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Barvení plamenu do oranžova by mohlo znamenat jiné složení plynu, možná vyšší obsah víceuhlíkatých plynů. Je možné, že plyn potřebuje více kyslíku a v tom případě by pomohly jiné hořáky u sporáku, ale nejsem plynař, vzneste dotaz u svého dodavatele plynu případně u nějakého plynoservisu.

kenav

Pokud nemáte očouzeny hrnce tak to neřešte

hodnocení

5x
Bohuzel je to dano diverzifikaci dodavatele plynu. Ted sem cpou norský nekvalitni plyn.
Zkuste domluvit na ruskem plynu,doporucuji
Kecy v kleci. Norský plyn má jiné složení, ale rozhodně není nekvalitní.
A ta druhá část odpovědi? Jak se taková věc dělá? To se domluvíte s dodavatelem, že budete odebírat plyn z Ruska, ikdyž všichni okolo berou ten Norský? *smich*
To by mě taky zajímalo, jak se dá domluvit na ruským plynu.
Možná na to bude podobná krabička, jakou měli kdysi rakušáci na filtraci elektriky z Temelína.
Norský plyn ma jine slozeni, to jsem rad, ze jsme se k tomu konecne dostali. Nasledky jsou jasny-blba barva plamene, ocouzeny hrnce, zniceny kotle na plyn, zaneseny trubky, blba nalada, halucinace.
Orban leze za putinem, tak se pozeptat Maďarů, jiny reseni nevidim

hodnocení

2x

Občas je potřeba hořáky seřídit. Plamen má mít ostré špičky světle modré. Seřizuje se směs se vzduchem. Pokud se nezměnily hořáky, jeden seřizovaví prvek je vedle hořáku (šroub zajištěný kontramatkou) a druhý je v hřídelce pod ovládací růžicí. Je také třeba dát pozor, aby byl správně seřízen plamen při otočení ovladače na "sporo", aby plamen nezhasínal. Vše je (nebo bývalo) ale popsáno v manuálu ke sporáku.

Něco o tom zde.

plaminek
hodnocení

1x
Ahoj. Zkus sundat hořák a očistit ho vodou a kartáčem, dmastit, nechat uschnout a pak napiš zda se něco změnilo.
alzbeta
hodnocení

Zdravím, to dělám pravidelně a nemá to na barvu vliv.

111®
Ale to vypadá na to že lidé vaří a plynu je méně a tim i špatný pomer plyn-vzduch. Neni ten plamen takovy jakpby liny horez rove d boku? Srovmejte rano a odpoledne, odpoledne by mihl byt vice ohnuty a rano primnejsi.

111®
hodnocení

0x
Plamen do růžova signalizuje vlhkost. Kde se vezme zluste se zamyslet.

Kde se vezme v nurmální natlakované plynové trubce vlhkost ...krátkodobě snad kondenz .Napojení na NTL, STL?

111®

A kde se vezme kondenzát? Z čeho?

V topném plynu musí být naprosté minimum vody (voní páry), jinak by docházelo ke korozi a zamrzání potrubí. Normy se mi nechce hledat, ale tuším, že to budou maximálně desítky PPM (navíc voda plamen nebarví).

111®

tak možná jiná příměs

hodnocení

0x
Zde podobný problém + rady co vyzkoušet + vyřešení.
poradte.cz/...

Tam to chytře trefil rádce jabraka, způsoboval to nějaký "difuzér", který obohacoval vzduch vodní mlhou s ionty sodíku. Sodík barví plamen do žluta, to je známá věc, ale nenapadlo by mě, že nějaký bazmek toho může vypustit do vzduchu tolik, aby to barvilo plamen u sporáku (a udivuje mě, že si někdo takhle zaneřáďuje vzduch doma).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]