Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nabrousit vrták?

Od: boule® odpovědí: 17 změna:

Zdravim, mám stolní brusku a tupý vrták. Můžete mi někdo prosím poradit nějaký postup a jak se správně vrták brousí? Zkoušel jsem to brousit, ale jsem laik a vrták pořád nebere. Vrtám železo. Děkuji

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

ta bruska na obrázku není žádný zázrak, také se na ní dá vrták zk... (azit), když to neumíš...

vrtáky, podle materiálu který se má vrtat, se brousí na různé ůhly a podbroušení, je dobré na to mít přípravek, kde se dají úhly přímo nastavit. Jinak občas si přibrousím vrták třeba i na kotouči rozbrušovačky, tak od oka, už za ta léta to jakž takž umím, ale většinou čas od času vezmu plno tupých vrtáků k zámečníkovi, je to za pár šupů nebo piv a jsou jak nové...On to UMÍ... doporučuji nastudovat si problematiku broušení na některých odkazech o broušení, které najdeš tady:

google.sk/...

doplněno 29.05.10 12:37:

ta mašinka na odkazu Jabraky vypadá už lepší a kvalitnější, ale nepoznám ji.

hodnocení

Tak jo, díky. Jde o to, že musím vyvrtat cca. 400 děr do jeklu, které mám jako rygle pro plotovky. S vrtákem udělám tak 20 děr a už je pomalu tupí. Chci si ho jen trochu přelíznout, aby zase bral. Jinak ho beru k zámečníkovi po 3 kusech, ale o výkendu mě to nestačí.

ar*

Bole na broušení vrtáků je dobrá takováto měrka (tato je dělaná dá se i koupit) Pro běžné používání se vrák brousí zhruba pod úhlem 120 stupňů a nutné dodržet obě ramena vrtáku stejně dlouhé od sebe. To si na takto jednoduché měrce lehce uhlídáš.

doplněno 29.05.10 14:31:

Nevím do jak silného materiálu a jaký průměr vrtáku používáte , ale 20 vyvrtaných děr na jedno nabroušení je opravdu hodně málo. Zkuste vrtat na menší obrátky a třeba i chladit pokud ten vrták je větší pr. nebo tvrdý mat. na jedno nabroušení musíte udělat těch děr 10x víc. Ať se dílo daří *jasne*

Jak nabrousit vrták?
ar*

Pak si ještě musíš pohlídat podbroušení vrtáku aby nedrhla "prdel" a nebo naopak nebyl moc "hladový"

Všchny tyhle "automatické" brusiče vrtáků jsou k prdu na tom akorát tak brousit tušku.

Jak nabrousit vrták? #2
hodnocení

Zkusim to :)). Těch 120 stupnu udělám, ale to podbroušení je oříšek. Těch děr jsem napsal málo. Mám 400 plotovek, to je 800 děr. Je to do jeklu tl. 2mm. A víc jak 20 děr s tim vrtákem fakt neudělám. Každopádně díky, já jdu trénovat k brusce.

1jara*

Přijedu vám je nabrousit.

doplněno 29.05.10 15:35:

Tupej vrták. nebo topé vrták.

vosikac*
hodnocení

0x

igracek*
hodnocení

0x

tupí vrták nenabrousíš, tupé je příčesek, malá paruka a ta je moc měkká, leda tak přeleštit, to jo

jabraka*
hodnocení

0x

Viděl jsem v nabídce jednoho supermarketu ruční přípravek na broušení relativně malých vrtáků.Dále v odkazu je mechanický s elektrickým pohonem,to je nejjednodušší postup.

JABRAKA

hobynaradi.cz/...

Jak nabrousit vrták? #3

patronka*
hodnocení

0x

Doporučuji koupit vrták,který se prodává jako TITANOVÝ.Nevím jestli je vážně z titanu (to asi těžko),ale vrtá se s ním jako do dortu.Je sice o něco dražší,ale cena snesitelná.Na plotové stojky kulatého profilu se prodávají objímky,je to vlastně měkká pásovina,na koncích opatřená otvory.Kolem trubky se otočí a stáhne šroubem a matkou,možná by se přizpůsobila i jinému profilu.Stojí asi 8,-Kč. Železný vrták se snadno ztupí a je pak tupý

doplněno 01.06.10 15:35:

Ještě lepší je vrták kobaltový (?).firma Joran - vyrábí i vrtáky,jimiž se dá provrtat pilník

8976*
hodnocení

0x

ty sloupky máte již zabetonované?pokud ne zvažte zda by nebylo lepší pujčit si stojan na vrtačku a vrtat stojky na ležato na stole, kolikátkou to vrtáte jestli 10 na přímo a vrtačkou s rychlými otáčkami tak to nebude to pravé - předvrtal bych tenčím a dodělal na míru...

arakain77*
hodnocení

0x

Doručil bych koupit vrtáky trošku kvalitnější,než ten co máte.Zkuste v profi prodejně.Ne v tom O:::B marketu.A co se týká broušení?To bych nechal odborníkům.Naučit se to dá.Já se to učil asi tak 2,roky.Do teď se mi to někdy nepovede a to jsem nástrojař.

mkat*
hodnocení

0x

Najdolezitejsi je uhol podbrusenia ,tak ako vysvetluje "Ar".Pokial ten uhol dodrzis vrtak mus vrtat ako besny,samozrejme ak nie je vyrobeny z blata.Prajem vela vyvrtanych dier jednym vrtakom.

hodnocení

Tak jo. Koupil jsem lepší vrták, stál mě 100 korun a je to doopravdy něco jiného. Po každé díře vrták namočim do vody aby zchladl a docela to jde. Už jsem udělal asi 300 děr a ještě tak 500 mi zbívá. Nějak se už s tim poperu. Díky všem za rady

hodnocení

0x

Při broušení vrtáku je nejdůležitější , aby úběžná plocha ostří vrtáku ( plocha kterou pokračuje proti směru otáčení ostří vrtáku při vrtání ) , byla podbroušena tak aby při vrtání tato plocha při záběru vrtáku nepřevyšovala ostří a tudíž nebránila záběru ostří a ubírání třísky při vrtání. Zadní plocha ostří , musí být vždy o něco více zbroušena než hrana vlastního ostří. miro

hodnocení

0x

Doplňuji návod.

Jak nabrousit vrták? #4
arakain77*

Je to průser,ale když to nejde,tak to nejde.Já po 20,letech praxe nabrousím vrták i po slepu.Troufnu si tvrdit,že dokážu nabrousit vrták o průměru 0,6 mm tak,aby byl schopný něco vyvrtat.Dokonce nabrousím nástroj do CNC s přesností 0,02mm na obyčejné brusce.Je to umění a přiznám se že někdy to nejde ani mě.Když to někdo bude chtít,tak ho to naučím.A věřte,že je to někdy hodně zdlouhavé učení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma bruska na vrtaky
Otázky na téma jak nabrousit vrták

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]