Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se správně brousí vrtáky

Od: sword® odpovědí: 6 změna:

Prosím Vás poradí mě někdo jak se správně brousí vrtáky? Postup a nebo čeho se vyvarovat.Moc děkuji za rady

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Je třeba aby Vám to na poprvé někdo ukázal, vy pak nabroušíte 500 vrtáků a pak to už budete umět.

:)

kjanik112*
hodnocení

3x

Tady opravdu platí,že je lepší 1 krát vidět než 100 krát o tom číst.Ale přece:Podržte před sebou vrták špičkou vzhůru a studujte kužel na vrcholu.Platí, že vysoký kužel je na měkké materiály,nízký kužel na tvrdší oceli.Jedná se o vrcholový úhel,který si vybrousím dle potřeby.Pak vrtákem pootočím o 1 čtvrtinu a zprava vidím kolmý břit ostří ve šroubovici.Je-li základna kuželu rovná,vrták nebrousí,neboť dosedá na celou plochu kuželu.Vrták je třeba podbrousit tak,aby základna kuželu byla šikmá zprava- doleva dolů.Čím je tato šikmina strmější,tím lépe se vrtá, ale ostří se rychle tupí.Při broušení vrták zamáčet ve vodě-jak dostane modrou barvu,ostří změklo a je třeba kus opatrně odbrousit.

hodnocení

3x

Toto je i moje profese, vse podstatne uz bylo receno, je treba se nekomu kdo to umi kouknout pod ruce. Chce to grif ktery se nauci jedine tim, ze budete brousit a brousit a brousit.
Pokud chcete nejaky mustr, urcite si neberte jako vzor ten nejlevnejsi obycejny vrtak, jsou od vyrobce "naostreny"tak, ze 5mm vrtak udela 6 mm diru. A spicku vrtaku vylehcenou urcite mit nebude.
Nejake obrazky jak to ma spravne vypadat jsem nasel na nastrojecz.cz/... v menu vlevo dole je v oddeleni TECHNICKA CAST i neco o ostreni vrtaku.

hodnocení

2x

Jake vrtaky? Do kovu, do dreva,...

Pokud do kovu, musite zejmena udrzet vrchjolovy uhel 60 stupnu od roviny brusky - 120 stupnu je obvykli uhel pro vrtani do kovu a je pro tuto cinost nejvhodnejsi.

Dale musite zajistit, aby hrbetni plochy vrtaku byli podbrouseny - aby nedochazelo k treni ploch pri vrtani. Nesmi byti tedy vypukle, ale nesmi byti ani prilis vydute, jinak se brity budou lamat.

Vemte si vrtaky a trenujte. To prijde.

Pokud to chcete skutecne spickove, tak to zvladne jedine bruska na ostreni vrtaku.

pravdomluvny*
hodnocení

1x

Broušení vrtáků v ruce chce grif, to se nedá vysvětlit bez ukázání. Existijí ale i přípravky na broušení.

doplněno 29.07.09 16:52:

lubos.trminek.cz/...

hodnocení

0x

To se vážně nedá jen tak nějak vysvětlit.Já brousím vrtáky v práci každý den a řeknu vám,že trvalo mi ,než jsem tomu přišel na kloub.Jsem v tom vyučenej,ale žádný příručky,nebo bůhví co stejně nepomůže.Chce to správný grif,tak jak tu dodal Pravdomluvný a ten přijde časem.A hodně taky záleží na otáčkách vrtáku.A v čem je vrták upnut.Jen tak v ruce v ruční vrtačce,to je na pár děr a je po vrtáku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma bruska na vrtáky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]