Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení světla - napojení Cu + Al kabelů

Od: jardos* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, zapojil jsem světlo dle nápověd na odkazu: poradte.cz/...

Chtěl bych se poradit: zapojil jsem světlo paralelně od starého, teď svítí obě dvě jen se chci zeptat:

- od fáze vedl hliníkový kabel prům. 1,5 a já na něj zapojil měděný 1,0mm, někdo mi psal že to nemůže být? Nemůže být hliník na měď nebo menší průměr na větší a proč? Jak to teda napojit? Poradí mi někdo? Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

michal*
hodnocení

0x

Zde je odpověď :

katom.kvalitne.cz/...

standam*
hodnocení

0x

nepletes se stim prurezem. Nemas nahodou AL 2,5mm a chces napojit CU 1,5mm? pokud ne, vybral jsi si spatnou variantu a zde neradim.

fidonet*
hodnocení

0x

1 mm Cu ( měd´) je nejmenší povolená hranice pro protékání proudu z jednoho světla. Tedy zvolil jsi správně. Nutno ale dodržet dvě podmínky. Za toto světlo již nikdy nevkládej další obvod, tedy světla ani ( nedej bože) vyšší odběr. Druhá podmínka je důležitější : Spoj mezi mědí a hliníkem je nutno každoročně čistit, nebod´dochází k reakcím. Tohohle se vyvaruješ pokud spoj mezi mědí a hliníkem bude nepřímo. Tedy třeba pomocí obyčejné čokoládky nebo ACIDUR krabice.

standam*

to fidonet:

jako vtip dobry:)

nejdulezitejsi je jisteni podle neho je nutne davat kabel a podle celku spotrebic nebo naopak podle spotrebice navrhnou jisteni a pak kabel. Cela trasa musi splnovat urcite podminky a ne snizovat prurez s podminkou... dale uz nic nepripojovat.

nekdy zasnu:)

hodnocení

0x

je možné, že jardos měřil opravdu průměr toho hliníkového starého, tam průřez 1,5 mm2 odpovídá průměru 1,38 mm, co se dá klidně považovat za 1,5... u průřezu 2,5 mm2 je průměr těsně pod 1,8 mm a to je také možné, možná chyba měření.. U mědi průřez 1 mm2 má průměr okolo 1,12 mm co také je možné, a zřejmě udává průřez, jaký koupil v obchodě.
Nedělá se to, ale pokud třeba v lustrsvorce na jedné straně připojíš hliník a na druhé straně měď a je to v suchém prostředí a zátěž je minimální, a je přiměřené jištění, tak to většinou elektrikář zapojí bez problémů. Mění se sice průřez, ale z hlediska zatížení je měď o jeden stupeň vyšší, tak by to nemělo vadit. Když je nový kabel v omítce či sádře a odevzdává teplo okolí, co tam může být za problém?
Je tak mnoho obvodů zapojených a bude fungovat do dožití...

standam*

pokud bude AL 2,5 a CU 1,5 je vse OK. Jinak lze pouzit Wago svorky pod svetlem svetla, pripadne cokoladu.

hodnocení

0x

V průřezu bych tady skutečně problém neviděl, ať už to je podle normy, nebo není. Jedno světlo, předpokládám do 100W, to je necelých 0,5A, tak s tím bych si hlavu fakt nelámal. Ale majzla bych si naopak dal na ten spoj měď -hliník - to když se neudělá pořádně (tj. je to spojeno tak, že se Al a Cu dotýkají) vznikne časem vlivem elektrochemické reakce za přítomnosti vzdušné vlhkosti (ta je všude! i v suchém bytě) přechodový odpor a bude se to v místě spoje vypalovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]