Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zapojil jsem světlo dle nápověd na odkazu: poradte.cz/...
Chtěl bych se poradit: zapojil jsem světlo paralelně od starého, teď svítí obě dvě jen se chci zeptat:
- od fáze vedl hliníkový kabel prům. 1,5 a já na něj zapojil měděný 1,0mm, někdo mi psal že to nemůže být? Nemůže být hliník na měď nebo menší průměr na větší a proč? Jak to teda napojit? Poradí mi někdo? Děkuji
1 mm Cu ( měd´) je nejmenší povolená hranice pro protékání proudu z jednoho světla. Tedy zvolil jsi správně. Nutno ale dodržet dvě podmínky. Za toto světlo již nikdy nevkládej další obvod, tedy světla ani ( nedej bože) vyšší odběr. Druhá podmínka je důležitější : Spoj mezi mědí a hliníkem je nutno každoročně čistit, nebod´dochází k reakcím. Tohohle se vyvaruješ pokud spoj mezi mědí a hliníkem bude nepřímo. Tedy třeba pomocí obyčejné čokoládky nebo ACIDUR krabice.
je možné, že jardos měřil opravdu průměr toho hliníkového starého, tam průřez 1,5 mm2 odpovídá průměru 1,38 mm, co se dá klidně považovat za 1,5... u průřezu 2,5 mm2 je průměr těsně pod 1,8 mm a to je také možné, možná chyba měření.. U mědi průřez 1 mm2 má průměr okolo 1,12 mm co také je možné, a zřejmě udává průřez, jaký koupil v obchodě.
Nedělá se to, ale pokud třeba v lustrsvorce na jedné straně připojíš hliník a na druhé straně měď a je to v suchém prostředí a zátěž je minimální, a je přiměřené jištění, tak to většinou elektrikář zapojí bez problémů. Mění se sice průřez, ale z hlediska zatížení je měď o jeden stupeň vyšší, tak by to nemělo vadit. Když je nový kabel v omítce či sádře a odevzdává teplo okolí, co tam může být za problém?
Je tak mnoho obvodů zapojených a bude fungovat do dožití...
V průřezu bych tady skutečně problém neviděl, ať už to je podle normy, nebo není. Jedno světlo, předpokládám do 100W, to je necelých 0,5A, tak s tím bych si hlavu fakt nelámal. Ale majzla bych si naopak dal na ten spoj měď -hliník - to když se neudělá pořádně (tj. je to spojeno tak, že se Al a Cu dotýkají) vznikne časem vlivem elektrochemické reakce za přítomnosti vzdušné vlhkosti (ta je všude! i v suchém bytě) přechodový odpor a bude se to v místě spoje vypalovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.