Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Aktuální pravidla pro domovní elektroinstalaci

Od: rozvadec odpovědí: 33 změna:

Zdravím. Bydlím v jednopatrovém domě z roku 1965 s původní elektroinstalcí TN-C v hliníku a nyní se chci pustit do rekonstrukce elektroinstalace horního patra (dole jsou prarodiče). Plán je takový, že ze spodního hlavního rozvaděče s elektroměrem vytáhnu přívod 5x4mm do horního patra kde si udělám poddružný rozvaděč. V plánu je udělat 4 okruhy pro zásuvky (kuchyň, obývák, ložnice, koupelna) a 3 okruhy pro světla + 3f okruh pro sporák. Teď se dostávám k tomu, že nevím jak to vlastně správně provést. Z neověřeného zdroje jsem zaslechl, že nyní je povinnost mít proudový chránič pro každý okruh zvlášť, tzn v mém případě by to muselo být 7 jednofázových fíček (4x pro zásuvky a 3x světla) + 1 třífázový na sporák. Je-li toto pravda tak mi jako nejlepší řešení vychází nakoupit jističochrániče pro každý okruh, je to tak?. Další věc je kam umístit hlavní vypínač pro horní patro. Mám ho dát do spodního rozvaděče nebo nahoru do poddruženého? Žádná revize se po provedení práce neplánuje, ale když už se to bude dělat, tak ať to je tak jak to má být. Děkuji

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Tahal bych rozhodně 5x6

Kuchyń bych dal na více okruhů a to lednice + mikrovlnka, sporák s troubou, myčka

Koupelnu taky na zásuvku pračky + holící strojek?

Obejvák jeden okruh

Ložnice druhej okruh nebo klidně i dohromady obejvák a ložnici. Ale zvlášť dotáhnout oba pokoje separé do rozvaděče pod jeden jistič, aby to v budoucnu šlo rozdělit! Nesmyčkovat zásuvky napříč oběma pokoji. To je nešťastné řešení na budoucí upgrade.

Hlavní vypínač do nového podružného rozvaděče.

...

Prarodiče budou stále na TN-Cčku?

Bod rozdělení PE a N udělej v elektroměrovém rozvaděči a musí být dodatečně přizemněný. Nesmíš připojit na PEN prarodičů. Musíš mít PEN, PE a N svorkovnice udělané v elektroměrovém rozvaděči. Né, že tam najdeš pásovinu PEN a prdneš tam svůj zelenožlutej a modrej!

doplněno 24.05.23 02:13:

Pokud je ve starém rozvaděči PEN pasnice s z hliníku, tak tam nesmíš dávat měděné vodiče napřímo.

Nejlépe přidej DIN kolejničku a dej na ni stoupací svorkovnice či RSA s propojkama.

Gumidku, opět se budu zde učit.

musí být dodatečně přizemněný

To se udělá jak? Když do domu od nožáků vede třeba kabel CYKY4x10, nebo AYKY 4x16?

Moc děkuji

V podsklepeném větším zahradním zděném domku jsem zabouchal zemní tyč 2m vo-vysocina.cz/... Na svorkovnici přívodu PEN jsem hned vedle připojil přizemnění. Nebyl jsem si jistý minimálním průřezem a tak jsem propojil 16mm2 CU vodičem.

Zkusmo jsem pak zapojil přímotop a odpojil přívodní PEN. Normálně šlapal na přizemnění. Napětí cca 230. Trochu laické, ale odzkoušeno, že je uděláno bezpečně to přizemnění. Na to tam mimochodem je.

V bytovém podružném rozvaděči v RD bych přizemnil železnou konstrukcí stoupaček či trubek v koupelně. Zřídil si ekvipotencionální svorkovnici a popropojoval.

V případě 5x10 nebo 5x6 bych to ve fungl nové instalaci malého rozsahu okruhů ani moc neřešil. Nebál bych se upadení PENu. Nechal bych přizemnění co je u elektroměru a HDS.

Běžně se páchá tohle, což je chybou. Přes svorky PE nesmí téct proudy. Tedy nesmí být šína, kde je PEN, pak odvod PE a za ní odvod N. Pak přes PE teče proud pracovní a může spoj vyhřát a uvolnit.

Zde je chyba i styku mědi a hliníkové šíny. A ta pras*rna N a PE pod jedním šroubkem na šíně.

Aktuální pravidla pro domovní elektroinstalaci

Tohle je správné řešení na pásovině. Ale zde se nepočítá s odvody PENů. Takže pro tazatele by byla ta dolní vodorovná pásovina delší, aby tam napojil okruhy rodičů v přízemí.

Aktuální pravidla pro domovní elektroinstalaci #2

vibe2*
hodnocení

2x

"Teď se dostávám k tomu, že nevím jak to vlastně správně provést ..."

"Žádná revize se po provedení práce neplánuje ..."

Tak nevím - na vašem místě bych k tomu zavolal profesionálního elektrikáře.

souhlas, naseká mnoho chyb

ale když mu budou radit místní odborníci, on je poslechne, tak snad nebude tolika chyb. Jak je to dlouho, co zde pod vedením mistra učitele laik zapojoval rozvaděče do garáží?

Na to si matně vzpomínám, tam to bylo od začátku špatně. Rozvaděč malý, ale velmi prapodivně (eufemismus) zapojený, a to i přes velkou trpělivost rádců. Takže na tvém místě bych s podobným vyjádřením byl velice opatrný.

To je 50:50, že se bude držet a hlavně u těch zručných co nedrží šroubovák poprvé v ruce.

daničku, asi si to pletete, páč mu opravdu trpělivě radil učitel odborného učiliště elektrárenského, podle něj to dělal. A dělal to dobře, jak se mnozí shodli. Myslíte si, že místní poradci neumí poradit kvalitně?

Jen někteří mu radili, ať jde za elektrikářem.

Snad si někdo vzpomene, kdo to byl.

hodnocení

0x
Samostatny chranic alebo isticochranic pre svetla, ak vam tam pojdu dva kable od svetiel nie su to dva okruhy.
Pre zasuvky 1 chranic, za tym istic pre kazdu miestnost pre zasuvky. Ak tam bude aj kuchyna, tak samostatny 3f chranic pre nu, mozete tam tam sporak a zasuvky na linke, so samostatnymi 3f a 1f isticmi.
sasa*

No a vidíš, to je špatně! Táže se jak to má být a ne jak to mděláš ty! Jeden chránič na zásuvky dle čsn nesmí být.

Není splněn požadavek, že předřazený vypínací prvek musí vypínat jen to zařízení, které je v poruše!

To bys mohl dávat jak před dvaceti lety 1 chránič na celou instalaci. Správně ,dle norem, je, na každý obvod! ČSN vnitřní instalace myslím 332130 a další...

Norma 2130 říká že každá zásuvka do 32A musí mít doplňkovou ochranu proudovým chráničem 30mA. Zároveň na jeden chránič maximálně jeden světelný obvod.

ml
hodnocení

0x

Když nám dělali instalaci v práci, udělali chránič na víc jističů. Takže je sice pěkné, že máme 3 zásuvkové jističe na místnost, ale když vypadne chránič, steně nejde nic. Poprvé jsem myslel, že vypadla elektrika.

A tam to procházelo revizí, docela důkladnou (ne že přijde nebo ani nepřijde revizák a dá razítko). Spousta věcí se tam předělávala, protože se revizákovi nelíbily.

Výrobci a prodejci přístrojů by nejradši viděli chránič u každého spotřebiče, třeba se téhle povinnosti taky dočkáme. Ještě když jsem se učil, bylo slovo chránič skoro sprostým slovem. Pak byl povinný jen na venkovní zásuvky. Teď zřejmě musí být opravdu na všechno. Dřív se nemusel a ani nedoporučoval tam, kde přerušení dodávky elektřiny v nepřítomnosti může způsobit velké škody (lednice, počítače...). Ano to dneska zřejmě neplatí. Pořád je to doplňková ochrana. Která navíc často vybaví i když nemusí.

Naopak zase jsem zase slyšel, že chránič se musí jednou za měsíc procvičit (od toho je tam to testovací tlačítko), jinak vytuhne a nechrání. Tak schválně kdo z vás periodicky chráničema cvaká. Možná někdo, kdo si ho nainstaloval z přesvědčení, ale těžko někdo, kdo ho má v rozvaděčí, protože tam být prostě musí. Nevím, co je na tom pravdy, říkám si, že někdy udělám pokus, že vyvolám poruchový proud např. 31 mA a budu sledovat, jestli (a za jak dlouho) chránič, který mám u stolu vybaví. Od instalace před několika lety s ním nikdo nehnul.

mejki
hodnocení

0x
Pane, já chápu, že dneska lidi smrděj korunou a chtějí si vše možné dělat sami, protože na jakékoliv rekonstrukci je vždy nejdražší práce. Ale když vlastně nevíte, jak na to a ještě napíšete, že "Žádná revize se po provedení práce neplánuje" (to jako fakt?), se do toho radši nepouštějte. Až vyhoříte a pojišťovna bude chtít vidět, kdo dělal elektřinu a revizi, tak budete jen smutně koukat, až vám nevyplatí ani floka. Když to chcete, jak to má být, tak si najměte profíky, vyjde to na max. pár desítek tisíc a revize tak kolem tří tisíc a budete mít klid. Když si to chcete zfušovat, ušetřit tři litry za revizi a trnout, že jestli se někde něco zvoralo a pojišťovna vám pak ukáže na náhradu milionového majetku prostředníček, jistě si to můžete udělat sám. Ale na rovinu říkám, že šetříte na sakra blbým místě.

,..., tak budete jen smutně koukat, až vám nevyplatí ani floka
opět informace z doslechu, nikoliv osobní zkušenost. Znáte některý případ, kdy pojištovna nevyplatila škodu, páč nebyla revize, nebo byla jen na část rozvodů.

Páč revize z roku 1990 neřeší stav dnešní...

sasa*

Mejki - *jasne*Pravda pravdoucí...z vlastních zkušeností..!

Pojišťovna jen tak z milosti nevytahuje peníze. Určitě se bude bránit a pátrat všude možně, aby škodní událost nekryla a nebo kryla minimální částkou.

Určitě se bude bránit a pátrat všude možně
ale to dělá vždy u každé pojistné události.

No a s elektrikou bez revize je pojišťovna s trumfy v ruce a poškozený to má o to těžší se něčeho domoci.

pokud se ukáže, že příčina byla vadná elektroinstalace. Pak předloží revizi z roku 1999.

Jestli ji bude mít. Spousta lidí nemá ani projektovou dokumentaci. Elektrika se tahala většinou nadivoko.

Ale nevlastnění některého dokladu není důvod odmítnout plnění..páš shořela..

ČEZ jí má.

I z roku 99? Pak je to dobrý.

Pokud dojde k velkému problému díky té elektroinstalaci, tak vemte jed na to že vyšetřovatelé zjistí jak to bylo udělané a půjdou po tom.

o tom nepochybuji, ostatní snad taky ne.

kkmet
hodnocení

0x

Mě revizák řek, Že i hliník funguje a že ho nemusím měnit. Takže pokud nejsou uhnily opálený kontakty A pokud ty hliníky nejsou pospojovaný v různých krabicích schovaných pod omítkou, není důvod to vyhazovat. A tím pádem ani není důvod tam dávat proudový chránič :) Normálně na tom jede kuchyň a žádný problém není... bavím se o rozvodech AIKY 4 x 4

beztak záleží na tom, kdo ti to bude dělat, viděl jsem vloni udělanou koupelnu a proudový chránič tam nedali, já bych ho tam dal Ale jim to bylo jedno...

Kdybych to dělal jako vy, tedy celý nový horní patro, použil bych jeden proudový chránič 40A a až za něj zapojil jističe. Na stropní svítidla a svítidla, kde není možný běžný dotyk kovové části jednou rukou a druhou rukou topení, tak tam bych proudový chránič v rozporu s předpisy pro sebe fakt nezapojoval.
jinak každý jistič, a chránič, zbytečně umístěný v rozvaděči, spotřebovává elektřinu, topí, generuje ztrátové teplo... všelijaké složitosti v podružném rozvaděči vidím spíš ku škodě...

Když už se budete zamýšlet nad proudovým chráničem, zamyslete se, a nekupujte nejlevnější AC, ale raději A. To je podle mě důležitější úvaha, Než nacpat chránič ku každému okruhu bez rozmyslu :)

a co dodatečné přizemnění, jak píše pan Gumidek?

Děkuji

TN-C je v tip v tom, že upadlej PEN poznáte velmi jednoduše, protože spotřebič nepojede.

Ale díky propojení v zásuvkách PE a N a funkční neupadlé fáze půjde proud spotřebičem na všechny PE kostry po baráku, pokud nebylo přizeměnno a smrt je na světě :)

Proto se i PEN na několika místech přizemnil a nespoléhalo se jen na dobrej přívod do baráku.

Typicky byl přizemněn v koupelnách s bojlery a v rozvaděčích na šíně.

souhlas

Gumídek souhlas ,kde je možno přizemnění přizemnit. CCa před dvěma roky kvůli upadlému PE vodiči u čerpadla v řece zůstal syn i otec , který šel pro něj----.

voda

Když budeš dělat bojler, topeni, tak tam dotáhne žlutozelenou 4 nebo 6mm zespodu (anebo od hromosvodu? :)) a je prizemneno.

nedelal bych z toho vědu. Je třeba rozlišovat pevne instalace, a pak ty pohyblivé... tam nikdy milování nesměli byt ...

ty 3 mrtví za 100 let, víte někdo čím to přesně bylo? Tipuju že právě špatně udělaný pohyblivé přívody? U toho jejich čerpadla beztak byl PE a ne PEN - Viz výše v pohyblivém přívodu PEN nikdy nebyl :) A kdo si ho tam udělal, tak si koledoval

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]