Nejste přihlášen/a.
Popíšem Vám to iba slovne:
1. Nulák a "zem", teda modrý a zelený vodič priviesť ku každému svietidlu LED.
2. Použijete 2 ks vypínače "6".
3. Fázu privediete k prvému vypínaču.
4. Medzi výpínačmi musia byť 2 čierne, alebo hnedé vodiče, /prepínaná faza/.
5. Výstup prepínaného kontaktu druhého vypínača /prep. fáza/, viesť ku každému svietidlu.
Na internete je veľa schém zapojení, ale iba s jednou žiarovkou. Princíp je rovnaký,
lebo všetky 3 LED svietidla budú zapojené paralelne. Doporučujem to ale prenechať elekrikárovi...
Len pozor, ked to budu ledkove svetla, tieto dlhe kable medzi vypinacmi zvyknu sposobit preblikavanie. Ak pan netrva na vypinacoch, elegentnejsie riesene je cez tlacitka a impulzne rele, aj kabelaz je jednoduchsia, ako bonus moznost osadit tlacitka s tlejivkami (doutnavky) alebo malickymi ledkami.
Prosím, zbytečně nestraš. Jednak nové žárovky a svítidla vůči tomuto jevu mnohem odolnější, druhák u pár desítek metrů kabelů na běžné chodbě v bytě se taky nejspíš neprojeví. A pokud přesto ano, ten, kdo mu to bude tahat, si s tím lehce poradí.
Souhlas s peterom.Záleží co máš za svítidla jaké mají předřadníky. U mne na chodbě cca 5m kabely cyky, indukce a hle -zhasneš a ledka svítí dál. To není žádné strašení, ale skutečnost.Některá svítidla blikají. Dokonce jsem zkoušel i malé reflektory 10W LED a po zhasnutí (ovládané dvěma schodišťáky) prosvěcovaly a odebíraly 7VA! Ale el. by si měl poradit.
To ti dopředu nikdo neřekne, musíš vyzkoušet. Fakt záleží na předřadnících ve svítidlech. Já pak osadil PIR čidlo,které
umí spínat Ledky a vpohodě. Nemusím cvakat s vypínači. Dosah 10-12m a hlavně když ke mně do kutlochu se blíží
manželka,(na druhé straně chodby), tak se chodba rozsvítí a vím, že jde návštěva ke mně.
K prvnímu světlu připojíš paralellně další dvě světla. Ten propojovací kabel určitě nepůjde okolo siloviny a i ndukce - problikávání se nemusíš bát. Je to sice odhad, ale tak na 98%.
jak nepůjde vedle siloviny, Co plácáš! Problém je v tom, že přepneš vypínač ,kdy má být svítidlo vypnuté . Fáze se indukuje
z druhého vodiče toho samého kabelu a LEDKA prosvěcuje. Nevím, zda je to způsobováno kapacitními proudy, nebo indukčností toho kabelu.Izolační stav kabelu při 500V >100MOhm.
Děje se to v mnoha případech viz :www.elektrika.cz - poradna
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.