Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
sháním el. pilu co nevyhazuje, nejspíše nejvíce při startu, 10A jistič. Našel jsem značku Makita, ale nic 100% nezjištěno.
Mám to na menší průměr dřevin, do cca 15cm, co vznikly nálety. Na větve. Max. rozřezat ještě nějaké palety. Nemám s pilou zkušenosti, jen že je třeba mazací olej, jak je to se spotřebou, mám si vybrat pilu co má olej už v balení, nebo kde se to dá normálně koupit? Jestli někde v OBI apod., nebo musím objednat také přes net? Pila v cenové relaci cca 2-4tis.Kč, budu používat na zahradě tak 3x za rok...
Děkuji
Mám 2kW Dolmar/ Makita a 10A jistič nevyhazuje (má soft start), dražší jen relativně, je fakt dobrá.. Dělá se i slabší verze 1,8 kW, ta je s motorem do strany, motor v ose má ale výrazně lepší vyvážení.. Laciný číny z OBI, Lidlu apod. musíš vyzkoušet, některý jsou použitelný některý drahý i zadarmo - debilní upnutí lišty, plastový čerpadla oleje apod.
Olej nejlíp minerál M6A a řezat nad plachtou (ekologie), rostlinný biooleje časem rosolovatí a je to supr lepidlo (koukni do digestoře co z toho je za sajrajt..), bioolej se hodí na denní používání kdy se furt mění a ztuhnout nestihne, při uskladnění zalepí čerpadlo a to se pak strhne.. Jako bio na mazání bohatě stačí řepkový olej z kaufu, drahý speciál do pily je zbytečnost... Před uložením je nutný vypláchnout celý vedení oleje minerálním (rostlinný vylít, nalít aspoň deci minerálního a vyřezat), jak tam necháš půl roku rostlinný tak to totálně zalepí všechno a abys pilu naložil na dva dny do petroleje jinak to nerozhýbeš
Vymente istic za istico chranic 16A / 30mA, natiahnite to v medi 3 x 2.5 a predlzovacku pouzivajte aspon 3 x 1.5
Potom to bude v pohode fungovat a bude to bezpecne, vonkajsiu zasuvku by som bez chranica neriskoval, kabel s poskodenou izolaciou vas moze za vlhka zabit.
S 10A jističem nemá problém většina menších pil.
Co máš za 10A jistič? Jak je starý? Co ještě napájí?
Případně napájí jen remosku, co zrovna připojím. Jinak nic. Tedy 0 odběr, nejde přes něj ani osvětlení. Ta pila by měla celých 10A jen pro sebe. Starý je 30 let +-. Je to na chalupě a jsou tu starší rozvody. Mám to ale spíše jako sichr těch 10A, protože když připojím remosku a vařič naráz na toto (remoska 400W a vařič 2000W), tak nevylítne. Ale jde mi o ten proud, co vezme pila při startu... Jestli to nebere ještě víc...
Přinejhorším bych tam dal 10A v Cčku místo Bčka, ale +/- 30 let bych tam čekal vyhřátou černou mrchu OEZu, která je strejně na výměnu.
Můžeš koupit i B13, ale záleží, v jakém stavu a jaké (parametry, průřezy vodičů, izolace) mají rozvody.
Rozhodně bych podle rozvodů ve špatném stavu nekupoval spotřebiče, ale právě k vůli spotřebičům bych dal dokupy rozvody nebo minimálně jeden přípoj.
Prosimtě, chtěl bych vědět co máš gumidek za elektrovzdělání.Ty černé komunistické bývaly a jsou ještě dnes
IJV nebo IJV. Charakteristiku vypínací mají srovnatelnou s dnešní C- a jsou pomalejší než B. Za celý svůj život
jsem neviděl "vyhřátý" jistič. Ano, pokud měl přípojné kontakty nedotaženy. Jinak spokojenost do dnes.
@Elin1 Hele mám tu jeden vyhřátý jistič, chystám se na rozborku Ale nemám čas nejty odvrtat.
To vyhřátí se projevuje tak, že už vyhazuju při daleko menším proudu než nominál. Je i trošku nahnědlý zboku. vím, že byl přetěžováný, tedy dlouhodobě po něm jelo víc než nominál. Možná výrazně a po výpadku ho hned nahodili.
Tak alespoň že tak, je to bezpečné.
ra20z... méně bolestivé, nežli tam nacpat 16A. Pokud tam bude mít jeden spotřebič a udělá nový přípoj, tak se může na impedanci smyčky vykašlat. Bude to zanedbatelné.
elin1... pokud jsi nikdy neviděl vyhřátej jistič, tak má obavu spíš o tvé vzdělání. Mám 6ku
A proč tam vůbec má 10A jistič? I v rozvodech TN-C a v hliníku může mít 16A jistič na zásuvce, pokud k tomu vedou dráty patřičného průřezu.
Před dotykem ho stejně 0,4s neochrání. Není to RCD a zadruhé si nemyslím, že by jistič kategorie C v tak malé ampéráži 10A způsobil požár zařízení nebo zahoření vedení.
elin1. Před lety jsem kamarádovi měnil hlavní jistič domu, ITV 25A protože jedna jeho fáze nepřeváděla proud. Po kompletní rozborce tam byl problém nakonec ve všech fázích, a tím byl nalomený a do modra vyhřátý pružný pásek převádějící proud ze svorky na pohyblivý kontakt. Tento pružný pásek je přinýtován k pohyblivému kontaktu a v místě nýtování byl nalomený (tím se zmenšil vodivý průřez pásku, došlo k jeho proudovému přetížení v místě nalomení, pásek začal více hřát, vypadávat dříve až došlo mechanickým pohybem při vypínání a zapínání a teplem v jedné fázi k úplnému přerušení a upálení.
ano, softstart je nejlepší řešení.
Zkratová spoušť vypíná elektromagnetem téměř hned. Proti přetížení je to dle nějaké časové křivky.
Moje dvou kilowatttová Pila z Lidlu (stála asi 1200,-) má soft starter, rozbíhá se pomalu... jednoduchý točivý stroj ale při záběru je schopen brát klidně i pětinásobek svého nominálního proudu (proto se navrhuji jističe char.C a D), takže nedat na takový jednoduchý výrobek soft start je podle mého názoru pěkná prasečina, takový výrobek bych hned vrátil
Mně zas přijde blbost kupovat čínskou pilu za litr - dva, když opravdu kvalitní stojí 4k. Ledaže by mu často vykrádali dílnu, pak by to smysl dávalo...
Take mam v chajde jen 10A a 6A jistice, shazovala mi to pokosovka, retezovka, nekdy dokonce i sekacka, u stolni kotoucove pily jsem to vyresil soft-startem, ale ten je potreba zabudovat pred motor a az za spinac, coz u jineho naradi tak snadno nejde. Planuju sice vymenu jisticu za motorove (C), ale hlavni jistic v rozvadeci PRE mam stejne ponekud atypicky 13A (vymena za silnejsi nepripada v uvahu) a i ten mi shazovala nedavno porizena kotoucova pokosova pila na ocel Holzmann, to uz me bral cert, furt jsem lital k rozvadeci. Napred aspon provizorne pomohlo poustet tuhle novou pilu pres regulator (neco jako laskakit.cz/... proste na trochu nizsi nez maximalni otacky, ale vyresil jsem to nakonec timhle kramem: conrad.cz/...
Elektrickou retezovku mam nejakou Bosch AKE 40 S s listou 40 cm, stala me (ovsem uz pred lety) v nejake akci v Bauhauzu kolem 1700 Kc. Olej kupuju normalne v hobbymarketu, flaska za stovku mi vydrzi leta pane, taky rezu jen sem tam neco malo, ale i tri kubiky dreva jsem tuhle porezal a oleje mam porad pul flasky. Nekupujte ten ekologicky, ten udajne pres zimu zdegraduje. Retezy k pile byly tusim dva, koupil jsem si sice takovou tu sadu s pilnickem na udrzovani ostri, ale je to opruz, nakonec jsem to radsi vzdycky (hlavne kdyz jsem pri me sikovnosti retez ztupil nejakym neopatrnym rezem do neceho jineho nez do dreva, treba do hliny, dratu, hrebiku), odnesl za par kacek prebrousit k noziri nebo primo v Bauhauzu to delali. Pripadne ani novy retez nestoji majlant, tusim asi 400.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.