Nejste přihlášen/a.
Ahoj, koukám po nějaké motorovce na takové to klasické domácí dělání. Ideálně co nejlevnější ale nějakou střední kvalitu. Máte prosím nějaké tipy kterého výrobce popřípadě rovnou typ? Rád bych se vešel co nejlevnější ale zas nechci úplný šunt. Na jednu zimu pořežu max 5 kár za auto takže toho řezání není nějak moc. Měl jsem elektrickou ale ta na to množství byla naprd protože málo mazala lištu.. Díky moc
Také máme se synem a naprstá spokojenost. Mám ještě dvě HQ které používám dál od chalupy a nebo na větší zátěž, ale na běžné naporcování káry dřeva naprostý luxus a neotravování sousedů hlukem.
Také máme se synem a naprostá spokojenost. Mám ještě dvě HQ které používám dál od chalupy a nebo na větší zátěž, ale na běžné naporcování káry dřeva je elMakita naprostý luxus a neotravování sousedů hlukem.
Například PM-PSP-2HP za 2550 Kč nebo o stovku dražší silnější (výkonnější) PM-PSP-6HP. Podle toho co jsem se díval na videa na YouTube tak tam tyto pily hodnoti docela dobře. Pokud nepotřebuješ kácet les tak myslím, že by tyto pily na občasné běžné řezání u domu mohly dobře posloužit. Sám ji nemám, ale pokud bych kupoval motorovou pilu tak bych o těchto Powermat zvažoval.
Elektrická Makita mi drží přes 10 let zcela bez problémů. Celodenní zápřah pro ni není problém.
Teď bych potřeboval motorovou pilu na benzín. Stihl je jasná klasika u které se nejde snad spálit, ale potřebuji pilu na pár odpoledne, abych si proklestil cestu a pak bude dlouho zahálet. Takže koupit pilu za 6-7tis, aby stála mi přijde škoda. Bazarové nejsou nebo ne za dobrou cenu vs jejich stav a stáří.
Do půjčovny se mi nechce, takže co tohle? Vypadá bytelně, značku absolutně neznám, parametry mi přijdou dobrý: retezove-pily.heureka.cz/...
Hodnocení na Heuréce sice dobrý, ale to každý hodnotí po 2 týdnech po nákupu a ne po roce používání...
Mám to tak podobně. Na těch pár metrů je mi líto kupovat dražší ale zase abych koupil 3 levné místo 1 pořádný která vydrží..
Elektrickou jsem měl tedy od parkside jako nová řezala perfektně. Na moje šmrdlání dostačující ale málo mazala a strašna se hřála lišta a asi se deformovala. Protože řez křivý, řetěz nabroušený a stejně zajela do dřeva a jela šikmo jako prase. Po té zkušenosti se mi do toho znovu nechce. Navíc po tom co jsem s dědem pořezal dřevo u nich s jeho motorovkou tak to bylo nebe a dudy.. Šlo to jako po másle. Co bych s elektrickou dělal 2 hodiny bylo s touhle za hoďku..
Než zatratíš elektrickou tak vyměň lištu i řetěz a projdi mazání řetězu jestli tam není nános ztvrdlého prachu. Mazání kontroluju vždy v průběhu řezání. Na jedno naplnění oleje třeba 2x. Ono stačí pilu naklonit dolů za běhu a olej by měl cákat od špičky ven. Pokud se ti začala křivit lišta už mazání nepomůže, zahřívání tak už vždycky bude. To stejné se ti může stát u benzínové...
Taky je rozdíl v hustotách oleje. Dolmar je mega hustý a pak nějaký bio co mám je jak olej na smažení, takže je míchám a je to akorát.
Mazala od začátku už naprd. Četl jsem že to dělalo všem. Asi značka no. Nános tam není pravidelně jsem čistil..
A olej necákal ani když byla nová. Možná opravdu maličko..
Clayman toto fakt nechceš ani zadarmo, když čínu tak třeba Hecht. Rozumná malá pilka ca od 6k vejš a mezi nima asi Dolmarka PS35C (srovnatelná od Stihlu je za desítku). Bohužel Makita Dolmar a motorový pily nejspíš zařízla, nejdřív byl přesun výroby do číny (mmch. Stihl už taky vyrábí v číně) a teď nejspíš benzínový pily ukonnčili úplně. Je to škoda, protože kvalitou byly na špičce a cena o třetinu lepší než Stihl/ HQ. Aktuálně jen doprodej, díly by do budoucna měly jít sehnat přes Makitu nebo Kasumex apod..
Na pár prořezávek bych pozval kámoše s pilou a když tu čínu tak asi ten Hecht.. Kraft Dele - už ten popis je nesmysl, směs s olejem 10W30 1:25 3,9 kW/ 11000 ot by tohle muselo být tak 70ccm motor a k tomu nádrž na 0,3L? A video v řezu - tohle jestli má 1,5 kW tak je to moc. Prostě totální čína..
Momo zkus tu Makitu s motorem v ose, je fakt dobrá, mám tu starší taky už přes 10 let, nařezala toho mraky a furt jede. Lepší elektriku jsem v ruce neměl, je dobře vyvážená (netáhne motor do strany jako Narex), čerpadlo tam je kovový štelovací, ta moje má bez štelování a maže spíš zbytečně moc (je nastavený na řezy na celou lištu v suchým dřevu), nová má to štelovací. Někde jsem viděl i akce kolem 3k, tam neni co řešit.
Na tý makitě jsem zasklil tu možnost nastavení mazání! No asi půjdu do ní. Pro mě bohatě stačí. Předpokládám že u klasický motorovky by mohl být problém když bude třeba rok/dva ležet s olejem a benzínem nebo se mýlím?
Je tam kovový čerpadlo a tři stupně dávkování. Vývojově je motor + elektronika od Makity (má soft start, nevyhazuje ani 10A jistič), řezná část od Dolmaru, blok kam se upíná lišta je AL slitina, plasty kvalitní - nylon se sklem. Rychloupínání se mi nelíbí ale funguje (radši mám profi klasiku lišta na dva šrouby a boční napínák)
Jo, odstavení se musí ošéfovat, biosložky v benzínu vytváří pryskyřičný usazeniny a hlavně to ucpává trysky v karburátoru, jsou agresivní i pro membrány karburátoru. Ale stačí nenechávat benzín v pile, před uložením vyjet do sucha (vylejt nádrž a nechat vrčet do zdechnutí). Nebo místo benzínu používat Aspen, ten je OK a nemá ani problém s rozkládáním oleje a ztrátou mazací schopnosti směsi. Problém jsou i biooleje na řetěz, taky to rádo rosolovatí, zalepí čerpadlo a pokud má plastový pohon tak se strhne náhon = výměna čerpadla. To je stejný i pro elektriku, před uložením na delší dobu je potřeba nalít klasický minerální olej a protlačit ho celým vedením (vyřezat aspoň deci oleje) Nebo používat jen minerál, ideál je M6A, v tom případě je vhodný řezat nad plachtou a piliny pak spálit.
Problémy s benzínem elektrika nemá, další výhoda je kravál kdy to neni "blbec tůruje fichtla" ale "soused něco vrtá" což je velký rozdíl. Nevýhoda tahání kabelu na to se dá zvyknout (nebo mít Aku pilu, tam jsou nevýhoda baterky, výhoda že jde vzít dál něž dosáhne prodlužovák). Trochu mi vadí nižší rychlost řetězu oproti benzínu 15/ 22 m/s - líp se odvětvuje s benzínovou. Na špalkování v pohodě, slušně zvládá řezy na celou lištu (silná pila je samozřejmě jinde)
Celkově použitím a životností je ta Makita za 4k je srovnatelná s benzínovýma pilama za desítku (Makita UC3551AX1), dělá se ve víc variantách podle délky lišty, tahle má 35 cm = stačí na kládu 60 cm průměr (takový jsem řezal javory a jasany a zvládala taky v pohodě, jasně že 5 kW/ 70 ccm hovado je na to lepší , delší lišta spíš překáží než že by měla význam.
K pile je dobrý mít rovnou tři řetězy a ty střídat, po ojetí řetězů by se měla měnit celá sada i s řetězkou (nový řetěz na vyjetou řetězku neni ideál), řetězy mám nejradši od Stihlu.
Jděte každopádně do nějaké benzinové, značkové, Husqwarna, Stihl. Já sám mám Stihl 180, koupil jsem ji asi před 15 lety za necelých 5000,Kč, především na odvětvování, hlavně kvůli váze. Neskutečný dělník, pokud mám novou lištu a řetěz jdu s ní i na dělení pokácených stromů na metrové kusy (co lišta projme). Za celou dobu pouze výměna olejového čerpadla za 1000,- Kč. Jinak bez problémů. Benzin pouze Verva 100, olej orig. Stihl, 1:50. Dnes už se tento typ nedělá, ale jsou i jiné modely v obdobném výkonu a ceně. Ze zkušenosti mohu pouze jen a jen doporučit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.