Nejste přihlášen/a.
Můžou to být ložiska, může to být prasklý kříž, který drží buben v ložiscích.
Zkontrolujte prvně ten kříž = sundat zadní kryt ať vidíte řemen.
Pak zkuste zatočit rukou s bubnem.
Pokud to nebude kříž, zkuste s bubnem znovu zatočit (mělo by to hučet) a zakvedlat (měly by tam být vůle v uložení) pak to budou ložiska. Sehnat je nebude problém. problém je, že se musí půlit pastová vana a to často rozřezáním a následným lepení, což je dost opruz. Mění se jak ložiska tak gufera (ty jsou totiž důvodem proč ložiska většinou odejdou, proteče přes ně voda do ložiska)
Ložiska lze sehnat i z druhovýroby, ovšem hlavní otázkou je, jestli má pračka vanu sešroubovanou či zatavenou. Protože pokud zatavenou, je oprava svépomocí sice možná, ale dost pracná. Vana se musí rozříznout a poté zatavit či slepit tak, aby těsnila. A nové ložisko je stejně jen na chvíli. Manžel tohle dělal u Whirpool, podařilo se, zalepil tmelem na motory, ale ložisko po roce zase odešlo.
ložiska bubnu se dají sehnat, u většiny praček jsou to celé plastové domečky s vlisovaným ložiskem a vloženým těsnícíim guferem které se jen nasadí na hřídel a zašroubuje speciálníám přípravkem
Na electrolux jsem to hledal na netu asi půl hodiny...nejdříve jsem vygooglil jako originální náhradní díl pod originálním katalogovým číslem asi 890 Kč za kus...pak jsem to hledal i podle rozměrů u jiných značek a našel jako univerzální díl zua necelé 3 stovky za kus...Ložiska bubnu jsem vyměnil abych nakonec zjistil že je v pr**li ložisko na motoru...
To jsem nakonec vyměnil také, včetně uhlíků... a ušetřil 9 litrů za novu pračku , kterou chtěla manželka objednat
Jen pro zajímavost, z mé zkušenosti vím, že pokud odešlo ložisko na bubnu, je pod tím ložiskem hodně dobře viditelná mapa, jak z něho vytékala voda. Ještě jsem neviděl, že by ložisko odešlo samovolně, byť je to možné, velmi málo pravděpodobné. K poškození ložiska dojde v drtivé většině případů právě v důsledku selhání těsnosti gufer (buď jsou poškozené nebo se tam namotal bordel), voda pak teče přes a okolo ložiska ven, a je to na bubnu sakra vidět. Takhle vždycky poznám, na které straně budu měnit. Pokud by byly obě strany vizuálně čisté, zkusil bych stáhnout řemen a zatočit bubnem bez motoru, to by mělo napovědět, zda-li se ona chyba vůbec týká bubnu. (nejsem servisák, jen se dělím o své zkušenosti, snad mě nikdo nebude kamenovat)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.